ציוד הסקי שלכם חשוב! ציוד מתאים ונכון עבורכם כגולשים יספק הנאה רבה ויתרום גם לפיתוח טכניקה נכונה, בעוד שציוד שאינו מתאים לכם ייגרע מחוויית הגלישה. במקרים קיצוניים ציוד לא מתאים יכול להוביל אפילו לפציעות ותאונות. הנה כתבה ראשונה משתיים שתתן לכם מילון מונחים רחב מעולם מגלשי הסקי. בפרק השני נכיר עוד כמה שיטות לסווג את מגלשי הסקי השונים שתתקלו בהם.
קבלו את הכתבות בווצאפ:
מה הסטייל שלכם?
לפני רכישת מגלשיים חדשים, ראוי לחשוב על הסגנון והיעדים שלכם/ן כגולשים וגולשות. לאיזה כיוונים אני מתכוון לקחת את הגלישה שלי בשנים הקרובות? באיזו רמה אני נמצא כעת? כמה ימים אני רוצה לגלוש בשנה ובאילו מקומות? זוג מגלשיים יכול להחזיק מספר לא קטן של עונות עם מאות ואפילו אלפי ימי גלישה, במידה ומטפלים בו כראוי. אם אתם גולשים שיכולים ומעוניינים להשקיע בציוד שלכם – רכישת מגלשיים תהווה הבדל משמעותי בתחושת הגלישה, בנוחות ובתחושת ההיכרות עם הציוד שלכם ובסופו של דבר גם ברמת הגלישה, בהתקדמות ובחוויה הכללית.
באופן כללי, בחירת המגלש הנכון לכל גולש תלויה במספר משתנים: רמת הגלישה וניסיון, סגנון גלישה מועדף (פרירייד, מסלולים, פארק, סקי טורינג וכו'), תנאי שלג, מבנה גופני וכמובן הרבה משקל להעדפה אישית ו"הרגשה" – כל גולש מרגיש בטוח ונוח על מגלשיים שונות.
הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:
מאשר משלוח פרסום ועדכונים
הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:
סינון ראשוני- לפי גובה הגולש/ת
מגלשי הסקי אמורים להיות בטווח שבין גובה סנטר הגולש/ת ועד לקודקוד הראש. ייתכנו גם גולשים מעטים שיבחרו מגלשיים יותר נמוכים או גבוהים בהתאם להעדפה אישית ולסיבות נוספות שמיד נרחיב לגביהן.
מגלש קצר יחסית, קרוב יותר לגובה הסנטר מתאים ל-
- גולשים מתחילים – בינוניים (מכיוון שעל מגלש קצר יותר קל לשלוט)
- גולשים המעוניינים לבצע פניות קצרות ומהירות בקלות
- גולשים שמשקלם נמוך באופן יחסי לגובהם.
מגלש ארוך יחסית, קרוב יותר לגובה קודקוד הראש יתאים ל-
- גולשים שנוטים לסגנון יותר מהיר ואגרסיבי ומחפשים יציבות
- גולשים שמתכננים לגלוש בעיקר מחוץ למסלולים
- גולשים שמשקלם גבוה יחסית לגובהם
רוחב המגלש (Waist Width)
רוחב המגלש הוא פרמטר המצביע על רוחב הנקודה הצרה ביותר במגלש, הנמצאת ממש מתחת לכף הרגל שלנו. הרוחב יצוין במילימטרים. מגלשיים צרים וקצרים יחסית (רוחב של 60-90 מ"מ) יתאפיינו במשקל נמוך, יכולת פניה מהירה ויתאימו יותר לגלישה בתוך המסלול. מגלשיים בטווח הרחב יותר (90-130 מ"מ) יתאימו לרוב לגלישה יותר אגרסיבית, לגולשים שמעוניינים לצאת מהמסלול, לגלישת פאודר (שלג עמוק) וליציבות מוגברת וביטחון גם בשלג לא יציב ומאתגר.
הצטרפו לערוץ הטלגרם של אאוטפאנל
עם זאת, ניתן להסתייג ולומר כי ישנם מגוון רב ורחב של מגלשיים בין הטווחים האלה ואין זה פרמטר אבסולוטי לקביעת סוג המגלש אלא רק קו מנחה שעוזר להבין מהם מאפייניו של המגלש. לרוב – רוחב מגלשי הסקי יצוין באמצעות שלושה מספרים לדוגמה: 130-102-125mm , מכיוון שרוב החנויות והיצרנים עובדים בשפה האנגלית, אנו נקרא את המספר משמאל (130) לימין כאשר המספרים מייצגים את הפרמטרים הבאים Tip – Waist – Tail. "טיפ" הוא רוחב האף, הקצה הקדמי של המגלש, Waist הוא רוחב המותן – הנקודה הצרה ביותר, Tail הוא רוחב הזנב. אלו הם פרמטרים טכניים שמאפיינים את מגלשי הסקי כאשר שוב, הדגש הוא על רוחב המותן כקו מנחה.
הרוחב של האף והזנב של מגלשי הסקי יהיו גבוהים מרוחב המותן. דבר זה מאפשר ציפה טובה בשלג עמוק והתמודדות מיטבית עם מכשולים ותנאי שלג משתנים. הנה חלקי המגלש:
צורת הפרופיל של המגלש – רוקר, קמבר וכו'
צורת הפרופיל של המגלש היא אלמנט חשוב מאוד שמשפיע רבות על התנהגות המגלש בתנאים שונים והתייחסות אליו בעת שאנו בוחרים את הסקי המתאים לנו – תתבטא במגלש שמתנהג בצורה מיטבית בהתאם לרצונותינו וסוג הגלישה שלנו. מגלש יכול להיות בצורה שטוחה, קעורה, קמורה או שילוב של כמה אלמנטים ביחד. לכל אלמנט יש יתרונות משלו ותאימות לסוגי שלג וגלישה שונים. להלן תרשים הדגמה ולאחריו פירוט האלמנטים השונים:
קמבר (Camber)
מבט מהצד על מגלש קמור מראה קצוות נוגעים ברצפה ומרכז המגלש מורם מעל הרצפה. כשמפעילים עליו משקל מרכז המגלש נדבק גם הוא לרצפה, וצורה זו נותנת אחיזה קסימלית ושטח פנים גבוה במגע של המגלש בשלג. מגלשי קמבר מצטיינים יותר בתנאי שלג קשים (קרח, שלג דחוס מאוד וכו'), גלישה על המסלולים וגלישה במהירויות גבוהות. קמבר מאפשר אחיזת אדג' (edge) יותר טובה והוא נותן עוצמה רבה בפניות ושליטה גבוהה. לדוגמה – גולשי מירוץ בסקי וגם גולשי פארק ופריסטייל ברמה גבוהה יעדיפו צורה זו.
רוקר (Rocker)
הצורה ההפוכה לקמבר, ידועים גם כקמבר- הפוך (Reverse Camber). ממבט צד המגלש יראה קעור כאשר מרכז המגלש נוגע בשלג וככל שמתרחקים לכיוון הזנב והאף, המרחק מהקרקע עולה.
מגלשי הרוקר הם פיתוח פופולרי מהשנים האחרונות כאשר הם מאפשרים יכולת תמרון מעולה בשלג רך ועמוק עקב העובדה שהאף והזנב בעצם "צפים" מעל השלג. מגלשיים עם צורת רוקר נותנים לגולש להיכנס לפניות ולשחק איתם בצורה קלה וזמינה הרבה יותר ממגלשי הקמבר אך מצד שני נותנים פחות שטח מגע בתנאי שלג קשים יותר. תוכלו למצוא את צורת מגלשיים זו בעיקר במגלשיים רחבים המיועדים לגלישת פאודר.
קמבר – רוקר
כאן העניינים מתחילים להיות מעניינים באמת, בשנים האחרונות צצו יותר ויותר קומבינציות של קמבר ורוקר שמטרתן להביא את האחיזה ויכולת הפנייה של הקמבר ביחד עם קלות התמרון ויכולת הציפה של הרוקר. בצורה הנ"ל המגלש כולו מעוצב בצורת קמבר מלבד האף שמאופיין בעלייה של הרוקר כלפי מעלה. הצורה מאפיינת מגלשיים שנועדו לעשות מגוון של דברים – All Mountain Skis ויספקו ביטחון והנאה על המסלולים וגם מחוץ להם.
רוקר – קמבר – רוקר
צורת מגלש דומה לצורה הקודמת שידברנו עליה רק שבצורה זו גם הזנב מקבל רוקר. דבר זה גורם לפחות נקודות מגע עם השלג (מפני שגם הזנב "מרחף") מה שמתבטא ביצירת מגלש קל לתמרון, סלחני, מהנה מאוד לגלישה ומתאים גם לגולשים שאוהבים לגלוש "סוויץ'" (גלישה אחורה). הצורה הנ"ל הפכה לאחת הפופולריות ביותר בשנים האחרונות, בייחוד לגולשים שמעוניינים במגלש אחד שיכול לעשות הכל, תוכלו למצוא גרסאות שונות לצורה זו עם יותר קמבר, יותר רוקר ומגוון שימושים שונים.
רדיוס פנייה Turn Radius
מושג טכני נוסף שחשוב בבחירת המגלש הנכון לכל גולש הוא רדיוס הפנייה. רדיוס הפנייה מבוטא במטרים והוא תלוי בצורת המגלש מבחינת רוחב אף – מותן – זנב. בקצרה ניתן לומר שככל שההבדל בין רוחב האף והזנב לרוחב המותן יותר גדול, כך קטן יותר רדיוס הפנייה – חתך צד עמוק לעומת חתך צד שטוח. ובצורה פרקטית – רדיוס הפנייה מצויין כאחד הנתונים הטכניים של המגלש.
- רדיוס של 16 (מטר) ומטה נחשב רדיוס קצר והוא מצביע על מגלש שמסוגל לפנות פניות מהירות, קצרות וחדות.
- רדיוס של 17-22 מטרים הוא רדיוס בינוני וניתן למצוא אותו אצל מגלשי All Mountain ומגלשי פרירייד.
- רדיוס של מעל 22 מטרים הוא רדיוס גדול, פחות נפוץ אצל הגולש הממוצע ומיועד יותר לגושלי Big Mountain שרוצים מגלש עם הרבה ביטחון בפניות גדולות ומהירות.
לחצו על התמונה והצטרפו אלינו לערוץ:
גמישות / קשיחות המגלש – Flex
גמישות המגלש היא נתון חשוב אך לרוב הוא לא מצויין במונחים טכניים אלא רק מצויין אם המגלש יחסית גמיש (Flex) או קשיח (Stiff). מגלשיים גמישים יחסית יתאפיינו בקלות תמרון ומשחק (Playfulness). מגלשיים קשיחים יותר מתאימים לגולשים שמחפשים יציבות במהירות גבוהה וגלישה אגרסיבית יחסית.
קצוות זהים – Twin Tip
מושג שמצביע על צורת הזנב ביחס לאף – אם הזנב גם הוא מעוגל יחסית ומתרומם מעל השלג אז הוא יאפשר גם גלישה אחורה (סוויץ'). זהו למעשה אלמנט ה Twin Tip. רוב מגלשי הפרירייד, פריסטייל ופארק יהיו בעלי קצוות זהים.