מים הם יסוד החיים, ובארצנו החמה, הם גם מהווים מוקד משיכה למטיילים ומבקרים, למשך כל עונות השנה. רתם אלינסון מזמין אתכם למפת המעיינות המובטחים: 

בשנים האחרונות מצב מקורות המים בטבע הולך ומדלדל, וחלק מהמעיינות שנבעו בעבר, כבר יבשו. בכתבה זו אציג בפניכם את מפת המעיינות הנבחרים של ישראל-מפה מקוונת בה תוכלו למצוא כאלו שמנסיוני בשנים האחרונות, נשארו איתנים לאורך כל עונות השנה. אז צאו לסיור וירטואלי במפה, שבתקווה יהפוך לטיול ממשי לאחד (או כמה).

קבלו את הכתבות פעם בשבוע למייל:

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים
 

אל המעיין – למה דווקא אל המעיינות?

מקורות המים בישראל (ובעולם) כוללים מקורות מים שנשארים רטובים לאורך כל השנה, וכאלו בהם ניתן למצוא מים רק בעונות החורף והאביב. בישראל, רוב הנחלים לדוגמא הם נחלי אכזב- נחלים שלא זורמים לאורך כל השנה. כמובן שקיימים גם נחלי איתן, בהם יש מים כל השנה, אבל הם יחסית מעטים. דוגמא לנחלי איתן הם חלק מנחלי הגולן, חלקים מנחל כזיב, חלקים מנחל תנינים, וכמובן נחלי אצבע הגליל ומקורות הירדן.

לעומת זאת, מעיינות (או חלקם), מהווים מקור מים רציף לאורך כל עונות השנה. המעיינות בארץ כוללים בתוכם כאלו שנשארו בתצורתם הטבעים, וכאלו שעל מנת לאגום את המים, נבנו בהם בריכות מלאכותיות.

מעיין עין אי"ה

עין אי״ה. טבילה מרעננת בדרום הגולן. צילום: רתם אלינסון

הרעיון מאחורי מפת המעיינות

היות ואני עוסק במיפוי, החלטתי שיהיה נכון לשים את המעיינות אותן אני מכיר כאיתנים, כלומר-יש בהם מים לאורך כל השנה, על גבי מפה אחת. המפה היא מפה מקוונת, פתוחה לציבור, בפורמט גוגל, כך שניתן להגדיל ולהקטין את התצוגה, בניגוד למפת נייר, שבה בלתי אפשרי לעשות זאת. המפה איננה כוללת את כל הנביעות בארץ, וקיימים אזורים שאני פחות מכיר, שלא מופו בצורה מלאה (אינני מתחייב שאכן יהיו מים בכל המקומות שבמפה, אבל סיכוי סביר שכן). על מנת למקד אתכם באזורים בהם ניתן למצוא מעיינות, אפרט כאן לגבי חלק מהאזורים בהם ניתן למצוא מקבצים שלהם:

 

 

1. הרי ירושלים

הרי ירושלים כוללים בתוכם עשרות מעיינות, ששימשו בעבר כמי שתיה ומים לחקלאות, של כפרי האזור. לרוב הנביעות הללו נבנו ברבות השנים בריכות איגום, שנשארו עד היום. הבריכות הללו הן בעומקים שונים, ובמצב תחזוקה שונה.

תפרוסת מקורות המים בהרי ירושלים היא רחבה מאוד, וניתן למצוא מעיינות גם בקרבה לשטחה הבנוי של ירושלים, וגם הרחק משטחה של העיר. בולטים במוניטין שלהם הם הסטף, רכס לבן, וכן עין שריג ועין ספיר, אשר ממוקמים לא הרחק מבית החולים הדסה עין-כרם.

המעיינות בהרי ירושלים משתנים בגודלם, חלקם קטנים, וחלקם גדולים יותר. בחלקם יש צל קרוב, וחלקם חשופים. ניתן לשלב את הביקור בהם כחלק ממסלול טיול (לדוגמא טיול מיד קנדי לאבן ספיר), או כנקודת ביקור (רובם ממוקמים בקרבה לכביש או דרך עפר).

לכתבה על מעיינות בהרי ירושלים.

עין סטף

עין סטף – מי מעיין צלולים שנובעים מתוך ניקבה חצובה.

2. רמת הגולן

בשל המאפיינים הפיסיים שלה, רמת הגולן מאופיינת כתא שטח עשיר מאוד במעיינות. מעיינותיו של הגולן פזורים בכל רחבי האזור, בריכוזים שונים. בדרום הגולן לדוגמא, בולטים עין אי״ה ובריכת אורחה (הג׳וחאדר), במרכז הגולן ניתן למצוא את עין אמפי ובריכת הקצינים של עין עלמין, ובצפון הגולן את עין מוקש, עין טורבינות ועין פית (עין פית ממוקם בתחומי שטח אש- כניסה בתיאום). 

אזור עשיר מאוד בנביעות מים הוא אזור המורדות המערביים של רמת הגולן, לכיוון עמק החולה. הבולטים בהן הם עין דבשה (דרבשיה), עין מימון, עין תינה ועין ג’ילבון. את חלקם הפעילו בתקופות עבר טחנות קמח, נתון המעיד על חשיבותם עבור האדם גם בראי ההיסטוריה.

לכתבה על מעיינות בגולן.

בריכה טבעית לטבילה

עין אמפי (אקליפטוס) – מהטובים שיש לרמת הגולן להציע

3. עמק המעיינות 

מי שמכיר את עמק המעיינות הממוקם בסמוך לגבולה המזרחי של ישראל, יודע כמה חם שם בקיץ. אבל כנראה שלא סתם ממוקמים שם הרבה מאוד נביעות, שבאמצעותם ניתן להפיג את החום הזה. הבולטים מביניהן, הם הסחנה, עין מודע, עין שוקק, ומעיינותיו של נחל הקיבוצים, אשר שלושת האחרונים ממוקמים בתחומי ״פארק עמק המעיינות״- פארק שבו הסדירו את מקורות המים, וניתן לשכור שם רכבים ממונעים ואופניים-מתאים מאוד למשפחות.

מלבד המקומות הללו, פזורים בעמק עוד כמה פינות חמד (המופיעים במפה), אשר בהם ניתן למצוא מים לאורך כל השנה.

מעיינות איתנים

עין יהודה – אחד ממעיינות העמק

4. הגליל

בניגוד לדעה הרווחת, הגליל איננו רווי במעיינות, אך עם זאת, ניתן למצוא בגליל אזורים רוויי מקורות מים (לדוגמא בגליל התחתון המזרחי), וגם נביעות בודדות ששוות ביקור. 

הגליל העליון כולל בתוכו מספר נביעות מומלצות, דוגמת עין זיו, עין טמיר, עין חותם ועין חרדלית בנחל כזיב, עין יקים (טינה) בנחל עמוד, עין עלווה בסמוך לכרם בן זמרה ומקומות נוספים המופיעים במפה המקוונת.

עין חרדלית בנחל כזיב

מעיין לרחצה בצפון

עין חרדלית. מים קרירים לכל המשפחה. צילום: רתם אלינסון

5. מדבר יהודה והנגב

האזורים המדבריים של ישראל הם צחיחים יותר, ומרבית מקורות המים בהם, הינם מקורות מים עונתיים, קרי-גבים, ונחלי אכזב. יחד עם זאת, גם באזורים המדבריים קיימים מעיינות, לדוגמא-במדבר יהודה ממוקמים עיינות צוקים (פשחה), עין גדי, נביעות מנחל ערוגות, ועין בוקק, אשר נובעים באופן רציף לאורך כל השנה.

 

 

ככל שמדרימים, מקורות המים הולכים ומתמעטים, כך שברחבי הנגב קיימים מעיינות ספורים, אשר הבולטים מבינהם הם אגן נחל צין-עין עקב ועין עבדת. אם נדרים עוד יותר, נוכל למצוא במכתש רמון את עין סהרונים, ובאזור הרי אילת לדוגמא, קיים רק מעיין אחד (עין נטפים) עם ספיקה מאוד מצומצמת. 

מעיינות בדרום

עין עקב תחתון, מקור מים רציף בלב הנגב הצחיח

מפת המעיינות

למעיינות חשיבות הן לאדם והן חשיבות אקולוגית לעולם החי. בכל לשון של בקשה, אנא שמרו עליהם, קחו הזבל אתכם. בברכת קיץ צונן ורטוב!

מפת המעיינות הנבחרים
כתב וצילם: רתם אלינסון

אאוטפאנל גם בטלגרם- לחצו פה!