נחל כזיב הוא אחד מהנחלים היחידים בגליל שמקיים בחלקו זרימת מים רציפה לאורך השנה. בנחל, שראשיתו במרומי הר מירון וסופו בחוף אכזיב בים התיכון צפונית לנהריה, קיימים מספר מעיינות שמזינים מקטעי זרימה נהדרים המזמנים טבילה מרעננת בקיץ. כתבה זו כוללת המלצה לטיול נהדר לחלק היפה ביותר של הנחל, הכולל את עין זיו, עין טמיר, בריכות מים צוננות לאורך הנחל, ולקינוח מבצר המונפורט.

מאת: רתם אלינסון

למי המסלול מתאים ומתי

המסלול שמוצע כאן הינו מסלול שמתאים לטיול נהדר, המתאים לאורך כל עונות השנה, ובעיקר בסתיו ובקיץ כאשר מתאים לטבול במימי הנחל הצוננים. אורכו של המסלול כ-10 ק”מ. המסלול כולו ממוקם בתחומי שמורת טבע, יש לשים לב לחוקי הטיול בשמורות טבע, לדוגמא איסור על הדלקת אש. 


ערוץ הטלגרם שלנו – בדקו אותו פה! 


במהלך המסלול יש קטעים של חציית הנחל במים, ואף הליכה של קטעים קצרים בתוך מים. יש להביא סנדלים למקטעים הרטובים ולרחצה, ונעלי הליכה למקטעי ההליכה היבשים, ובעיקר לטיפוס מהנחל לכיוון המונפורט.

שימו לב שהמסלול הוא מסלול אורכי, שדורש הקפצת רכבים. רכב אחד יש להשאיר בסיום המסלול, על דרך הנוף מערבית למצפה הילה, בנקודת הפיצול לשביל ההליכה למונפורט.

מדרונות נחל כזיב באזור תחילת המסלול

 

יורדים אל הנחל, ומתפעלים ממדרונות החורש הגליליים

תחילת המסלול היא חניית הרכבים של כביש הגישה לנחל כזיב מכיוון מעלות. מנקודה זו מתחילים לצעוד על כביש אספלט נוח, בירידה לכיוון הנחל. לאחר כ-10 דק’ הליכה יתגלו בפנינו מדרונותיו המרשימים של נחל כזיב, המדרונות עוטי החורש, יורדים בתלילות אל עבר ערוצו של הנחל. בולטים ביופיים האלונים המצויים, עצי חורש ירוקי עד, שלרגע מבלבלים את העין, וגורמים לנו לחשוב שאנחנו מטיילים אי שם באירופה.

לאחר כ-3 ק”מ של הליכה רגועה על הכביש נגיע אל הנחל, ולאחר שנצפה מימין בטחנת קמח עתיקה, נגיע אל עין זיו. עין זיו הוא מעיין שנשאב למי שתיה בעבר, ובשל שיקולים אקולוגיים מימיו הושבו לנחל, והוא נובע ומזין זרימה איתנה בנחל לאורך כל השנה. עין זיו זיו הוא דוגמא טובה למעיין שניזון מאקוויפר משמעותי של סלעי גיר ודולומיט שבורים וסדוקים, דרכם מי הגשמים מחלחלים, עד שמגיעים לשכבה עוצרת (אקוויקלוד) ויוצאים החוצה במעיינות כמו עין זיו. זהו מעיין עם ספיקה משמעותית מאוד.

יורדים בנחל-מעין זיו אל עין טמיר

לאחר עצירה בעין זיו, נמשיך ללכת במורד הנחל, על השביל המסומן ירוק. מנקודה זו השביל הופך לשביל הולכי רגל, לאורכו של הנחל, כשני ק”מ עד לעין טמיר. לאורך הדרך נצפה במצוקיו המרשימים של נחל כזיב, וכן במערות הרבות החצובות בהם. 

פריחת מישויה פעמונית בנחל

לאחר שיצאנו מעין זיו נעבור על יד טחנת קמח עתיקה, אחת מיני רבות שפזורות בנחל, ומעידות על הקשר ארוך השנים בין האדם לנחל. האדם היטיב לנצל את מימי הנחל לאורך כל התקופות, הן לשתיה, והן להפעיל בעזרתם מתקני מים כטחנות קמח.

טחנת קמח עתיקה מערבית לעין זיו

עין טמיר

לאחר הליכה של כ-2 ק”מ, נגיע אל עין טמיר. השם טמיר בט’, ולא בת’, משמעותו נסתר, ומתאר היטב את אופיו הנסתר של המעיין. עין טמיר נובע באורח פלא מתוך נקבה היוצאת מתוך הסלעים. מי המעיין זורמים אל עבר מכתשות סלע מרשימות, שהן למעשה בריכות המאפשרות טבילה צוננת בימי הקיץ והסתיו החמים.

מנקודה זו נמשיך עם השביל הרגלי המסומן ירוק לאורך הנחל, ומכאן מתחיל המקטע הבאמת מיוחד של הנחל…

עין טמיר ביום קיץ חם

מערבה מכאן

לאחר שטבלנו בבריכות עין טמיר, נמשיך לצעוד בשביל המסומן ירוק, ובדרך נעבור בבריכת הדלבים-בריכה מקסימה ומוצלת, ואם נגיע אליה מוקדם בבוקר יש סיכוי סביר שנהיה לבד. בניגוד לעין טמיר, הבריכה מוצלת יותר, בשל עצי הדולב המזרחי המרשימים שחוסים עליה.

שפירית-גם אותה תפגשו בנחל

לאורך השביל יש נקודות חציה רטובות של הנחל, והאווירה באמת קסומה ונראית כאילו נלקחה מסרט טבע טוב.

אנו ממשיכים עם השביל הירוק, ולא פונים באף פיצול. בדרכנו נעבור בבריכה נוספת- הבריכה הקניונית. זאת בריכה מופלאה ועמוקה, וכשמה, היא אכן כמו חצובה בסלעי הגיר כמו קניון קטן- קניון של הטבע, ולא קניון של שופינג.

הבריכה הקניונית

 

אורכו של קטע הליכה זה הוא כ-3 ק”מ, ולעיתים הוא מוצל, ולעיתים בשמש. סופו של המקטע במבנה עתיק בצד הדרומי של הנחל. כאשר אנו רואים את המבנה, זה הסימן בשבילנו לעבור לגדה הדרומית של הנחל, ולצאת ממנו בשביל המסומן אדום שמטפס דרומה לכיוון מבצר המונפורט (ולא צפונה אל עבר פארק גורן, לא להתבלבל!).

נופי הכזיב

מתחילים לעלות לכיוון המונטפורט

לאחר שפנינו דרומה בשביל הרגלי המסומן אדום, שעולה לכיוון מבצר המונטפורט, אנו מתחילים לעלות אט אט. שימו לב שזו עליה קשה, עם הפרש גבהים משמעותי, וחשוב לתזמן אותה עם מזג האוויר והשעות ביום. לאחר טיפוס של כחצי שעה נגיע אל המונטפורט-מבצר צלבני מקסים, ששרידיו השתמרו בצורה מרשימה. השם מונטפורט, פירושו בצרפתית “ההר החזק”, ושמו בערבית קלעת קוריין, ומכאן שמו של בקטע הנחל בו צעדנו-וואדי קוריין.

המונטפורט-מבט מפארק גורן

המבצר שייך למסדר הטבטוני-מסדר צלבני שהיה פעיל בגליל במאה ה-13, ומבצר המלך שלו ממוקם עד היום בכפר מעיליא. מהמבצר נשקף נוף מקסים אל עבר הנחל והאזור. לאחר הביקור במבצר, נמשיך לטפס בשביל המסומן אדום, שביל הולכי רגל שמתחלף בשלב מסוים לשביל ג’יפים, עד שנגיע לנקודת הסיום בה השארנו את הרכב מההקפצה, על דרך הנוף הילה-מנות.

מבצר המונטפורט

*בנחל אין קליטה סלולרית-קחו זאת בחשבון! 

*יש להצטייד במפת סימון שבילים מס’ 2-הגליל העליון. הכתבה כוללת המלצה למסלול יחסית ארוך של נחל כזיב. יש אפשרויות למסלולים קצרים יותר ושונים, שלא נכללו במסגרת כתבה זו.

 


 

אל תפסידו עוד תוכן מעולה מהפאנל – הצטרפו לדיוור השבועי:

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים