חלקו התחתון של נחל דרג’ה נפתח שוב למטיילים לפני כשבועיים, לאחר שהיה סגור למטיילים במשך כשנה וחצי בגלל זיהום בגבים. מרגע שהנחל שטף בפעם הראשונה השנה, לפני כחודש, הרשת געשה שאלות ותהיות לגבי פתיחתו המחודשת והתאמתו לקבוצות מטיילים שונות.
ביום שישי שעבר הנחל נפתח שוב למטיילים וכבר ביום שלישי יחידת החילוץ מגילות נקראה לחלץ ממנו מטיילים שלא הגיעו מוכנים כראוי. בכתבה זו אנסה לענות על השאלות הנפוצות ביותר לגבי טיול בנחל והמורכבות שלו.

כתבה: מיה בן-צבי
צילם: יערון פוזננסקי

שנייה לפני שממשיכים- מכניסים אימייל ומקבלים אחת לשבוע עדכון על הכתבות המעולות האלה:

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

נחל דרגה – נעים להכיר

נחל דרגה תחתון, או בשמו הערבי – דרג’ה, מנקז אליו את נחל תקוע ונחל דרגה עליון שאגן הניקוז שלהם  מתחיל במזרח גוש עציון ונשפך לים המלח. יש בנחל דרגה שני מסלולי הליכה מוכרים ופופולריים במיוחד: משאש מורבעת, וקניון דרג’ה תחתון. שניהם נמצאים בשמורת הטבע נחל דרגה, עוברים בקניון וכוללים מספר מצוקים, אך נחל דרג’ה התחתון הוא המאתגר והמסוכן יותר, ובו נדון מכאן ואילך.
את שמו קיבל דרג’ה על שם המפלים הרבים לאורכו, המכונים מדרגות. את חלקם קל לעבור, אחרים דורשים כוח ידיים (אך גם מסתפקים בו), ויש וכאלו שמצריכים תמיכה של חבל. בכולם הותקנו מיטב העזרים למעבר: יתדות, מאחזי יד ורגל ומדרכים חצובים בסלע.

דרג'ה

בראשי כל המפלים בהם נדרש שימוש בחבל יש עיגונים מלאכותיים שנועדו להעברת החבל וגלישה על חבל כפול. בין המפלים ישנם גבים שלא ניתן לעקוף, וחלקם עמוקים דיה כדי לחייב שחיה. למרות ההנגשה הגבוהה של המפלים, מדובר במסלול אתגרי, כך אומר יערון פוזננסקי – מדריך קניונינג מנוסה (ופאנליסט ב OUTPANEL): “ריבוי המפלים והגבים, יחד עם קטעי הקניון הצרים יותר, יוצרים צווארי בקבוק רבים לאורך המסלול, כך שהוא עלול להתארך לשעות רבות, גם למטיילים וגולשים מנוסים”. ההמתנות הארוכות, בבגדים קרים ורטובים, וללא אפשרות להתחמם גורמות לאיבוד של הרבה אנרגיה על חימום הגוף. המפלים ממוספרים בשטח – לעליונים מספרים גבוהים ולתחתונים נמוכים. סימון זה יכול לסייע למטיילים להעריך את קצב ההתקדמות שלהם, וחיוני להכוונת כוחות החילוץ בשעת הצורך.גב בדרג'ה

הגבים בדרג’ה

בעונה זו טמפרטורת המים בגבים נעה סביב ה14-15 מעלות צלזיוס, כלומר איפשהו בין קר לקר מאוד. כל כניסה לגב מלווה בשוק. מהבחינה הזו טיול בנחל דומה לטבילות חוזרות ונשנות באמבטיה קרה, בלי אפשרות להתחמם ביניהן, לאורך שעות ארוכות. בקיץ, החל מחודש מאי, המים מתחממים מעט והאוויר סביבם קצת יותר, ואז מעבר הגבים נעשה קצת פחות מאתגר, אבל גם אז המטיילים יוצאים מהמים רועדים, רק שההזדמנויות להפשיר קצת יותר שכיחות בעונה זו. בשל כך פוזננסקי ממליץ שלא לטייל בדרג’ה בחורף ללא חליפת ניאופרן (הדומה לחליפות צלילה וגלישה) בעובי חמישה מ”מ לפחות. בכל עונות השנה נדרשת היערכות מיוחדת למעבר הגבים – אריזה של חלק מהציוד במכלים אטומים למים, ובחירה של ביגוד ונעליים שמתאימים לגלישת מצוקים מצד אחד ולשהייה במים מצד שני.
אין לאף אחד שליטה על איכות המים וכמובן שאין אפשרות לנקות או לחטא את הגבים, חלקם מדיפים ריח שתן ובחלקם יש פגרי בע”ח. כאמור, אין דרך לעקוף את הגבים. יחד עם זאת וכל אחד יעריך את איכות המים אחרת – יש מי שייגעל מהם, ויש מי שיתייחס אליהם כצלולים ונקיים.קניון דרג'ה

דרג’ה – מאתגר במיוחד

כמה מאתגר? כנראה שאחד המסלולים הקשים בארץ. אם נשווה אותו לטיפוס בנחל ערוגות עד לבריכות העליונות – מדובר על מסלול בערך פי עשר יותר קשה.

“השילוב של הליכה בתוואי קשה, הצורך בשימוש בידיים, ומקטעי המפלים השליליים גורם לטיול בדרג’ה לאמץ את כל קבוצות השרירים בגוף” מסביר אבים אתר – מנהל מרחב יהודה ברשות הטבע והגנים. “לכן גם מטיילים חזקים ומנוסים יימצאו את עצמם לא פעם עייפים, תפוסים וכאובים בסוף המסלול”. בנוסף על האתגר הפיסי הוא מציין גם את האתגר הפסיכולוגי – “לאורך המסלול ישנם כשלושים מפלים בגבהים שונים ורמות עבירות מגוונות. כמות המפלים הזו עלולה לייאש את מי שמתקשה במעבר שלהם, ומרגיש רחוק מלראות את הסוף. בערך בשני שליש הדרך, בין המעוק העליון לתחתון בנחל ישנו קטע רחב ופתוח, שרבים מהמטיילים טועים להתייחס אליו כסוף המסלול ולכן חווים “נפילת מתח” בהגיעם אליו. אחריו ישנם עוד כמה מפלים, שהם בין היותר קשים לאורך המסלול. למי שחווה את אותה נפילת המתח יהיה קשה להיאסף כדי לרדת את אותם מפלים”.
פן נוסף של האתגר המנטלי הכרוך בטיול בדרג’ה הוא העקיפות: יש מעט הזדמנויות לעקוף מטיילים אחרים. אצל מטיילים מהירים זה עלול לעורר חוסר סבלנות ותסכול. למטיילים אטיים שנעקפים על ידי אחרים העקיפות עלולות לייצר משבר של ממש, עד כדי חוסר אמונה ביכולתם להמשיך את המסלול.

דרג’ה – מסלול יפה ומהנה, אבל גם מסוכן

כמו רבים אחרים, גם כל המרואיינים לכתבה מציינים עד כמה נחל דרג’ה הוא מסלול יפה ומהנה במיוחד לחובבי האתגרים, יחד עם זאת מדובר במסלול מסוכן, שמעסיק את יחידת החילוץ מגילות יותר מכל מסלול אחר בשטחה. מתן מוראד, מפקד היחידה אומר: “עיקר הפינויים הם של מטיילים שסובלים מהיפותרמיה או שברים ונקעים, במיוחד פריקות כתף. מאחר ואין בנחל קליטה סלולרית, לוקח לפעמים זמן רב עד שכוחות החילוץ מוזעקים במקרה הצורך. כשהיחידה מקבלת מידע על מטיילים שלא יצאו מהנחל עד לרדת החשיכה מתחילים מאמצים לאתר אותם”. אם יש חשש שלא תסיימו לפני רדת החשיכה, או אם אחד המטיילים בקבוצה נמצא במצוקה, מורד ממליץ בחום להתעכב מעט בקטע הפתוח שבין שני המעוקים כדי לחפש קליטה סלולרית ולעדכן בבית שאתם נמצאים באזור הזה של הנחל ומה מצבכם. ההודעה הזו תחסוך הרבה זמן במידה ויצטרכו לחפש אחריכם.

מערכת הרישום למטיילים בנחל 

בשנים האחרונות הרט”ג מפעילה מערכת רישום מראש לטיול בדרג’ה וקובעת מכסה יומית מותרת של כניסות לנחל. אבים אתר מנהל המרחב מסביר ש”מכסת הכניסות ושעת הגג לכניסה לנחל נובעת גם ממספר שעות האור. כניסות מאוחרות או מעבר למכסה עלולות לגרום לעיכוב עד כדי כניסה לשעות הלילה. הרישום באתר ואצל הפקח בכניסה לנחל מאפשרים גם לוודא בסוף היום שכל מי שנכנס אליו יצא ממנו בשלום, ולהזעיק חילוץ במידת הצורך.”
מערכת הרישום והפקח בכניסה לנחל גם מוודאים שמי שלא יכול להיכנס לדרג’ה לא יעשה זאת. הכניסה לילדים מתחת לגיל 10 ולבעלי חיים אסורה. לנשים בהריון, לאנשים הסובלים ממחלות לב או פחד גבהים ולאלו שרגישים לקור מאוד לא מומלץ לטייל בנחל דרגה. בדומה לכביש צר שמוכרז כחד סתרי, גם בדרג’ה מותר לנוע רק בכיוון אחד – בירידה. מי שהתחיל את המסלול חייב לסיים אותו וכמובן שנסיון לטפס את המסלול אסור ועלול להפריע מאוד לתנועת המטיילים היורדים.

דרג’ה – איך תתארגנו לטיול

בגלל העומס על הגוף שכרוך בטיול בדרג’ה, מומלץ להיכנס אליו עם מינימום ציוד. יחד עם זאת יש כמה פריטים שבלעדיהם לא תורשו להיכנס לנחל או שיהפכו את הטיול שלכם בו לנעים ובטוח יותר. בראש ובראשונה – חובה להיכנס לנחל עם חבל תקין באורך 30 מטרים לפחות.

אם יש ברשותכם תיק גב אטום לחלוטין – דרג’ה הוא מסוג המסלולים שיצדיקו את קיומו. אם אין לכם – חשוב לארוז לפחות את הטלפון והארנק בשקיות איטום ייעודיות. פנסים אמנם לא ברשימת ציוד החובה, אך מומלצים בחום בשל הסכנה לחריגה אל שעות הלילה. גם אותם כמובן יש לארוז במיכלים אטומים.

כל מה שיעזור לכם להתמודד עם קור המים גם כן מומלץ בחום: תרמוס עם שתיה חמה, מזון והרבה ממנו, בגדים יבשים להחלפה (ולארוז אותם בשקית אטומה גם כן). שמיכות מילוט, אפילו מהסוג הפשוט שמקבלים לפעמים במירוצים יכולות להועיל מאוד במקרה של היפותרמיה. מוראד מדגיש שכדי להתחמם תחתן יש לפשוט את כל הבגדים הרטובים והקרים, ועדיף להצטופף תחת השמיכה עם אדם שחום גופו גבוה משלכם. גם שקיות חימום יכולות להיות משמעותיות מאוד כדי להחזיר חום גוף ולכן מומלץ מאוד להצטייד גם בהן.

אם מעולם לא טיילתם בדרג’ה, כדאי מאוד להיכנס עם מישהו שכבר היה בו. אם אין לכם מכר שכזה להתלוות אליו, כדאי להקדים להגיע לעמדת הפקח בכניסה לנחל, ולבקש להיצמד לאחת הקבוצות המנוסות יותר שמגיעות.
גם אם נרשמתם, הצטיידתם כראוי והגעתם בזמן, קחו בחשבון שבסופו של דבר האחריות לשלומכם מוטלת עליכם ועל השכל הישר שלכם. במקרה של שיטפון לא תהיה אפשרות לחלץ אתכם מהנחל, וגם לא יהיה לכם לאן לברוח, ולכן חובה לבדוק את תחזית מזג האוויר לפני היציאה לנחל. אם יש אפילו עננות קלה באזור או גשם קל שבקלים באזור ירושלים, כנראה שכדאי לוותר היום על הנחל. אותו הדבר אם למרות כל הציפיות וההכנות, אתם לא מרגישים הכי טוב רגע לפני הכניסה לנחל.

בקיצור – טיילו בזהירות ובאחריות – ותהנו ממסלול יפה ומאתגר ששווה את המאמץ

כתבה: מיה בן-צבי
צילם: יערון פוזננסקי

עושה קצת מהרבה תחומים: רצה, שוחה, מטפסת, רוכבת, מטיילת. מעדיפה באופן ברור את החוץ והשקט, ואספלט לא נחשב. אמא, בת-זוג, מתרגלת מדיטציה, לפעמים גם מציירת וכותבת שירה מטפלת ברפואה משלימה – משלבת מגע, תזונה ומיינדפולנס.

————————————

היה מעניין? אם כן – קבלו מנוי חינם על מגזין ה Outdoors האיכותי, דיגיטלי ומעניין של ישראל:

מנוי דיגיטלי חינם