בשלהי הסתיו האחרון הוא הגיע אליי עם רעיון. הרפתקה, ריגוש, תהליך ארוך שבסופו הגשמת חלום. המטרה: מרתון! הוא בן 40- האם צפוי משבר?

כתבה: דנית לויטן ורדי
צילמה: רנן לויטן

משבר

משבר גיל המעבר

גיל המעבר אצל גבר או אנדרופאוזה (באנגלית: Partial Androgen Deficiency of the Ageing Male, בר”ת: PADAM) הוא הגרסה הגברית לגיל המעבר אצל נשים (מנופאוזה). משבר גיל המעבר או אמצע החיים, פוקד מדי שנה מיליוני גברים, בכל רחבי העולם. כמו-כן בגילאי 35-50 חלים בגופו של הגבר שינויים גופניים. לשינויים הללו יש השפעה ישירה על היבטים פסיכולוגיים, בין-אישיים, חברתיים בחייו של הגבר. היום ידועים בדיוק רוב שמותיהם של כל ההורמונים אשר ירידתם עם הגיל למעשה משרה בגבר את כל תופעות הלוואי הבלתי נעימות הכרוכות בהתבגרות.

משבר גיל ארבעים

ירידה בכמות הטסטסטורון היא אחת מהן- והיא גורמת לשינויים במצב הרוח ולנטייה מוגברת לכעס. במצבים אקוטיים יכולה אף לגרום לדיכאון. אנשים באמצע החיים תופסים את עתידם כמוגבל. פרספקטיבה זו של תפיסת אמצע החיים מכונה לעיתים “להיות מעבר לשיא”. (Freund, A. M., & Ritter, J. O. (2009). Midlife crisis: A debate. Gerontology, 55, 582-591).

midlife crisis

ממשבר לצמיחה

רבים מהסובבים אותי נמצאים בסוף העשור השלישי לחייהם ותחילתו של הרביעי, כלומר – בשיא המשבר?

ג’יפ חדש, קזינו לשבועיים בלאס וגאס עם החבר’ה, טיפוס על הקילימנג’רו, הפלגה בים עם הרבה אלכוהול, ובעיקר בילויים שלא כוללים את האישה והילדים הם רק חלק מ”מתנות” שעוברי המשבר מעניקים לעצמם.

אסף חשב על מרתון כמתנה. הוא הציע שנעבור את החוויה הזו יחד כזוג. חוויה שתכלול טיסה וטיול מבוגרים לחו”ל. להצעה שכזו לא יכולתי לסרב.

דנמרק

לאחר הכנה מפורטת של תכנית אימונים לקראת המרתון, הודעתי לאסף שאם כך נראה “משבר גיל הארבעים”, הוא יקבל את תמיכתי המלאה. לאחר שהתקבלה ההחלטה על המרתון ברוב קולות, מיקום היה הדבר הבא שהיינו צריכים לסגור.

מרתון

עור שזוף משמש שהופך לאדמדם. ריחות רעננים של קרם הגנה ומלח-ים, אנשים עירומים וחשופים כביום היוולדם. וסבא שלי שחוזר כמנטרה על המשפט: “אין כאלה חופים בישראל”. כך נראתה חופשת הקיץ שלי על חוף הים בדנמרק במשך שנים רבות. אז אמנם לא דמיינתי שחודש מאי ירגיש כמו שיא הקיץ בדנמרק, ולא חלמתי שארוץ מרתון ברחובות קופנהגן. ולמרות כל זאת, מצאתי את עצמי מלווה בבן הזוג שלי במדינה המקסימה הזו.

denmark

ריצה מעלה את רמת הטסטוסטרון בגוף הגבר

כיום, אין כל צל של ספק מדעי כי ספורט הכולל ריצה, ושמירה על כושר גופני בצירוף אורח חיים בריא משפרים את איכות החיים. הם מביאים לנסיגה בשיעור מחלות הלב ואפילו מאפשרים למתמידים ליהנות בעת מאמץ מהשפעת הורמונים שונים המופרשים בתגובה. אחד ההורמונים המופרשים בעת ריצה הוא הטסטוסטרון.

marathon

מהו טסטוסטרון? טסטוסטרון הוא הורמון המין הגברי העיקרי והוא מיוצר בעיקר על-ידי האשכים. הטסטוסטרון אחראי על תפקודים רבים ושונים בגוף הגבר, תהליכי בנייה והתחדשות של הגוף והכרחי לבריאות הגבר ולשמירת איכות חיים טובה. ריכוזי הטסטוסטרון בדם עולים בתגובה לאימון גופני הן אצל גברים והן אצל נשים. העלייה בריכוזו של ההורמון מתחילה לאחר כ-20 דקות של אימון והיא נשארת גבוהה למשך שעה עד שלוש שעות לאחר סיומו. בריצה משתחררים הורמונים אשר תורמים לעלייתו של מצב הרוח.

חשים במשבר? -זה הזמן לצאת לרוץ!

משבר

אושר הוא כוח

אברהם מאסלו (“פירמידת הצרכים”) הציג את המונח “חווית שיא” כמונח כולל ל”רגעים הטובים של האדם, לרגעים המאושרים ביותר בחיים, לחוויות של אקסטזה, להט, אושר, השמחה הטהורה ביותר”. (Maslow, Abraham H. Religions, Values, and Peak-Experiences. New York: Viking Press, 1970).

כאשר אנשים נשאלים מתי בפעם האחרונה נהנו מחווית שיא, לעיתים קרובות הם מציינים רגע שבו התרגשו עמוקות מיצירת אומנות, חוו אחדות מוחלטת עם המאהב שלהם, או זכו בהארה של רעיון יצירתי בעל השלכות אישיות ומקצועיות עמוקות. (Tal Ben-Shahar & Angus Ridgway, The joy of leadership, 2017). עמידה בהצלחת אתגר המרתון, במיוחד בפעם הראשונה, הינו “חוויית שיא” ע”פ תחושתם של מרתוניסטים רבים.

סוד האושר של הדנים ואיך הוא קשור לאוקסיטוצין

דנמרק נמצאת בראש טבלת המדינות המאושרות בעולם (ע”פ מדדי האושר של האו”ם ושל ה- OECD). הדנים מרבים להיפגש עם חבריהם ובני משפחותיהם ומרגישים נינוחים ושלווים יותר מאירופאים אחרים. כאחת שגדלה לאב דני אני יכולה לומר שהשלווה המוגזמת של אבי הצליחה להרגיע אפילו את האקלים המזרחי התוסס של אימי. המשפחה תמיד הייתה במקום הראשון. אבי הצליח לשלב היטב בין הספורט שתפס מקום נכבד בחייו לבין המשפחה שליוותה אותו לתחרויות בארץ ובעולם. אולי משום כך הדנים משקיעים רבות בקשרים החברתיים שלהם, זו אחת הסיבות העיקריות שגורמות להם להיות מאושרים. לפי “דוח האושר העולמי” שפרסם האו”ם, “אמנם אושר אינו יכול להתקיים ללא תנאי חיים בסיסיים, אבל אחרי שתנאים אלה הושגו, האושר מושפע מאיכות יחסי האנוש יותר מאשר גובה ההכנסה”.  (Meik Wiking, The little book of hygge- the Danish way to live well, 2016).

משברגיל ארבעים

כשיש קרבה פיזית בין הגוף שלנו לגופו של אדם אחר, מופרש חומר הנקרא “אוקסיטוצין”. הוא מוביל ללכידות חברתית באמצעות שיתוף פעולה, אמון ואהבה.

אוקסיטוצין (Oxytocin) הוא נוירוטרנסמיטור שפועל במערכת הלימבית, המרכז הרגשי של המוח, מקדם רגשות של שביעות רצון, מוריד חרדה ומתח, ואפילו הופך יונקים מונוגמיים. ההורמון, המופרש במוח משמש גם מוליך עצבי (נוירוטרנסמיטר) שממלא תפקיד בקשרים חברתיים. חומר זה משוחרר במהלך הלידה, מה שגורם לאמהות שלנו לשכוח את כל הכאב המייסר שהן סבלו בזמן שיצאנו מהגוף שלהן.

דנמרק

מחקר חדש מאוניברסיטת קליפורניה טוען כי יש לו השפעה דומה על הזכרים האנושיים, מה שהופך אותם יותר אמפתיים וטובים יותר ביצירת יחסים חברתיים. מחקרים רבים גילו כי הורמון האוקסיטוצין הוא הורמון המעלה את רמת ההנאה שלנו מכל מיני דברים. הדנים המאושרים אוהבים פעילויות היוצרות אווירה חמימה ושלווה, הגורמות להפרשת אוקסיטוצין.

midlife crisis

אז מה היה לנו פה בעצם?

ריצה ארוכה של ארבע שעות, ובשל כך עליה ברמת הטסטוסטרון. בחירה במדינה המאושרת בעולם שהביאה לעלייה באוקסיטוצין. חגיגת ההורמונים החיוביים גרמה לאושר עילאי, לתחושת היי מטורף גם ימים אחרי המרתון.

denmark

הבחירה בדנמרק כמקום הגשמת המרתון הראשון של אסף, הייתה לא פחות ממושלמת. האווירה במהלך המרתון הייתה מהפנטת. אפילו בזמן אדרנליני שכזה אנשים רגועים, ישנה חדוות רצים ועידוד לאורך כל הדרך (במשך כל ה- 42.2 קילומטר). השהייה בחברה כה מקבלת, מכילה, רגועה וחייכנית גרמה לנו לחוש כדנים מקומיים אמיתיים למספר ימים. הדנים מסבירי פנים לתיירים ושביעות הרצון שלהם מהחיים מדבקת ומהווה השראה. המתח שנוצר ביני לבין אסף בתקופת האימונים הלחוצה לקראת המרתון, התפוגג כלא היה.

אם כך נראה משבר גיל הארבעים אצל גברים, אין ממה לחשוש. פתרונות יצירתיים שכאלה מקלים ולו לזמן מה, על תחושת הייאוש התוקפת בעת משבר.

כתבה: דנית לויטן ורדי
צילמה: רנן לויטן