עונת הסקי מתקרבת וצריך כעת להתחיל לסמן את היעדים ולתכנן את החופשה. מדריכת הסקי ענת ארז, שמקפידה לבלות כמה שבועות בכל שנה על השלג, חולקת מנסיונה עם טיפים ששווים פאודר!

קבלו את הכתבות בווצאפ:
הצטרפו לקבוצות אאוטפאנל

עונת הסקי מתקרבת- נערכתם?

אולי אתם מאלה שמחכים לינואר, במהלכו אתם עוקבים בשקדנות אחרי מזג האויר, מקבלים התראות Powder Hunters בזמן אמת על סופות שיביאו שלג טרי. וכשמגיעה ההתראה המיוחלת, ועומד לרדת “דאמפ” רציני, רוכשים מייד כרטיס לטיסה הקרובה ובבוקר כבר על המטוס? עוד כמה שעות חולפות, ואתם כבר באתר, מספיקים לגלוש מדרון אחד או שניים, לפני שנוחתים בבר וחוגגים ב”אפרה-סקי” עד אמצע הלילה. אחר כך חוזרים, עדיין בבגדי סקי ונעלי סקי לאכסניה, מתמוטטים במיטה הלומי אלכוהול, ומשכימים בבוקר למחרת לתפוס fresh tracks לפני שגולשים אחרים “מקלקלים” את השלג הטרי… אתם מאלה?…

אם הנסיעה שלכם כן כוללת ילדים, בן/בת זוג, עוד חברים ומשפחות, כדאי שתתכנסו כבר בימים אלה להחלטה איפה (ומתי) תבלו את חופשת הסקי השנתית שלכם. אתר הזה הוא מקום טוב להתחיל בו את החיפוש: ski.com/resorts. אם אתם רוצים שיפתרו לכם את כל העסק מא’ ועד ת’ בנוחות ומקצוענות, יש מספר סוכנויות נסיעות בארץ שעושות זאת, כגון רג’ינה טורס (גילוי נאות – הח”מ נוהגת לנסוע להדרכות של לקוחות סוכנות זו), פינגווין או ב.ד. גרייבר. גם הקלאב מד, שמפרסם אצלנו, הוא מקום מצוין למצוא בו חבילה: ClubMed.co.il.

מהי עונת הסקי? מתי לנסוע?

בהכללה ניתן לומר שינואר – פברואר הם החודשים הטובים ביותר מבחינת תנאי הגלישה, אבל גם הקרים ביותר. כאמור מדובר בהכללה, וכבר חוויתי ארבעה ימים רצופים של טמפרטורות שנעו בין מינוס 15 למינוס 20 בחודש מרץ. מומלץ לבדוק את מועדי החופשות של המקומיים – ולהימנע במידת האפשר מהזמנת חופשה באותם תאריכים, מסיבות מובנות.

קרוב לוודאי שרשימת היעדים הפוטנציאליים שלכם תכלול אתרים באירופה, ובצדק. בהמשך אספר כמה מילים על גלישה ביפן, אבל באירופה ניתן למצוא מענה מושלם לכל מתווה של נסיעה שתחשקו בו, ובמרחק עשר עד כ -12 שעות מדלת (הבית בישראל) לדלת (המלון). בארבע המדינות האלפיניות הגדולות (יש 8 בסה”כ)- אוסטריה, איטליה, צרפת ושוויץ, ניתן למצוא אתרים לכל דורש. יקרים יותר או פחות, גבוהים יותר או נמוכים, עממיים (יחסית…) או יוקרתיים. כל המידע קיים וזמין ברשת, ולכן בחרתי להתייחס דווקא למאפיין חמקמק שכולו עניין של טעם אישי – והוא האווירה.  

תותחי שלג ויבש מסביב בדצמבר בסלה רונדה באיטליה.

הוייב של אוסטריה

חלק גדול מאתרי הסקי של אוסטריה התפתחו סביב עיירות עתיקות וציוריות מאד המצויות בעמקים. לאזורי הגלישה עצמם מגיעים באמצעות מעליות הממוקמות בעיירות. מאחר שהעיירות נמצאות בגובה נמוך יחסית הן מזמינות יותר וידידותיות לטיולים רגליים, והיתה לכך השפעה ישירה על התפתחות תרבות האפרה-סקי ואופציות הבילוי המגוונות הקיימות באתרי הסקי האוסטריים. ללא ספק, לאוסטריה יש מוניטין גם בזכות היותה אכסניה למקומות הפרועים ביותר לבילויים בחופשת סקי, אשר הפכו אותה ליעד מבוקש לחובבי הז’אנר…

אגב, אם חשקה נפשכם רק באתר שיש בו ski-in / ski-out  , ניתן למצוא גם באוסטריה אתרים בהם האופציה קיימת, למשל Obergurgl. אגב, לטעמי ציבור הגולשים הישראלי נותן משקל רב מדי לאפשרות ל ski-in / ski-out , אשר מתאפשר, מן הסתם, בעיירות גבוהות בלבד. יש יתרונות רבים לעיירות נמוכות, ביחוד אם נוסעים בהרכב שכולל כאלה שאינם גולשים, ומאידך – ההגעה למעליות שעולות לאזורי המסלולים בדרך כלל נוחה מאד, ביחוד אם בוחרים במלון שממוקם לא הרחק.

במלונות באוסטריה, גם כאלה שמתהדרים בשלושה כוכבים בלבד, ניתן למצוא כמעט תמיד ספא מושקע ומפנק, שהאוסטרים מעניקים לו חשיבות מרכזית בחופשות הסקי שלהם. הסאונה מעורבת, תביאו בחשבון…

טיסות לוינה, מינכן וציריך יביאו אתכם למרחק של 2-3 שעות נסיעה ממרבית האתרים באוסטריה, ואם אתם בוחרים להוסיף גם טיסות פנימיות, הנסיעה יכולה להתקצר משמעותית.

שלג שלג תרדוף. צילום: דניאל בר

הוייב האיטלקי 

קשה להתחרות בחן האיטלקי והוייב הנינוח שאפשר למצוא בעיירות האיטלקיות. איטליה גם משמחת מאד בהיבט הקולינרי, מטבח בסיסי או עילי – שגם אותו ניתן למצוא באתרי הסקי היוקרתיים.  293 אתרי הסקי באיטליה (נכון לשנת 2018…) מציעים שפע של אפשרויות, בטווח גדול של מחירים. התשתיות באיטליה (מעליות, דרכי גישה) השתפרו פלאים בשנים האחרונות, וכך גם תחזוקת המסלולים עצמם.

הזדמן לי לגלוש בתחילת חודש דצמבר באזור “סלה רונדה“, כאשר מסביבנו היה רק חול וחול, אולם השלג על המסלולים עצמם היה באיכות מושלמת בזכות פעולה יעילה של תותחי שלג, כאלה שמייצרים פתיתי שלג ולא קרח גרוס, כזה שזקני העדה זוכרים משנות ה – 80…

הטיסות הפופולריות לאתרים באיטליה הינן למילאנו, ורונה או למינכן, בעיקר עבור האתרים המצויים באזור סוד-טירול.

ענת ארז בבומברדינו: ברנדי, ליקר ביצים, וקצפת. ככה מתחילים את הבוקר!

הסקי בצרפת- Ski In ו Ski Out ב Club Med

עבור גולשים ישראליים רבים צרפת היא המקום ואין בלתו. יש להודות שקלאב מד עזר מאד למצב את צרפת כיעד אולטימטיבי בתודעה הישראלית. לאתרים בצרפת יתרונות רבים, ביניהם עיירות הממוקמות במרכז מרחבי הגלישה העצומים (מי אמר ski-in / ski-out  ולא קיבל?…) גובה המסלולים, נגישות טובה משדות התעופה של ז’נבה וגרנובל, גבינות מצוינות ויינות משובחים.

למרות האיכויות שאינן שנויות במחלוקת, צרפת לא תהיה הבחירה הראשונה שלי מבחינת אווירה. העיירות שנבנו במיוחד כדי לשרת את הגולשים אינן חינניות ובעלות צביון מיוחד כמו העיירות העתיקות והציוריות באוסטריה ובאיטליה (יש גם חריגים, כמו שאמוני וסביבותיה), וגם האפרה-סקי הוא סינטטי הרבה יותר. פחות ברים קטנים ואפלוליים, יותר מועדוני ענק. מצד שני, אני ממש אוהבת VIN CHAUD  וגם Salad du Chevre Chaud…

הסקי בשוויץ

שאמוני, הירידה מ Aiguille du Midi, ושלג עמוק…

שוויץ – שקט בבקשה!

אחד משני האתרים הכי יפים באירופה בעיני נמצא בשוויץ: Grindelwald אשר הפסגות של Jungfrau וה Eiger מתנשאות מעליו. הנוף שם עוצר נשימה ממש, והעין איננה שבעה. האתרים בשוויץ מסורתיים ומכובדים, שמות כמו St. Moritz, Davos  או Gstaad מעוררים אסוציאציות של זוהר וחוג הסילון, אבל פעמים רבות הציוד והתשתיות יהיו מיושנים באופן מפתיע למדי. גם המחירים גבוהים יחסית בשוויץ והפערים יכולים להגיע ל 20% ואף יותר מהמדינות השכנות. הניסיון האישי שלי הראה כי בשוויץ אין ממש “אווירת סקי” כמו זו שאנו מצפים לה כשיוצאים לחופשה. במהלך אחת מהחופשות הצלחנו למצוא בר מקומי פתוח והלכנו אליו לשתות כוס בירה אחרי ארוחת הערב. במהלך הצעידה חזרה למלון שוחחנו בינינו וצחקנו. משום מקום הגיח שוטר שוויצרי זועם, והתרה בנו שיטיל עלינו קנסות משום שאנו מרעישים ומפריעים את מנוחת התושבים השלווים… השעה היתה 22:00… שוויץ מציעה מסעדות טובות, שירות, דייקנות ושלווה, מחירים גבוהים ואווירה של סנטוריום להבראה. ככה זה כשהולכים לישון ב 21:30 כי פשוט אין מה לעשות בעיירה…

ומה האתר השני הכי יפה בעיני באירופה?  Sella Ronda באיטליה.

לא פשוט לצאת לגלוש אחרי ארוחה כזו…

ולסיום- הסקי ביפן!

בינואר השנה נסעתי לגלוש ביפן. הגרעין הקשה של החבורה עמה נסעתי נוסע יחדיו כבר לא מעט שנים ליעדים פחות טריוויאליים למרבית הגולשים בארץ, בעיקר בגלל המרחק. היעד האחרון שנבחר היה איזור Nagano באלפים היפנים, בו התקיימה אולימפיאדת החורף ב1998.

הסקי ביפן

הסקי ביפן: ענת בפאודר והסושי

יפן קנתה את מעמדה בעולם הסקי בזכות כמויות בלתי נדלות של שלג עמוק, מה שגם הפך אותה ליעד מועדף לצילום סרטי גלישה. אם אתם מבקשים אווירה מיוחדת, משהו אחר ושונה לחלוטין בכל רובד שהוא – זה היעד המושלם. התשתיות מיושנות מאד, האתרים די ריקים, ברים ומועדונים לא ממש ראינו (מסעדות מעולות היו בשפע) אבל החוויה מרגשת ובלתי נשכחת. הוקסמתי מיפן עד כדי כך שחזרתי לשם בקיץ לטיול ארוך, אבל זהו כבר ענין לכתבה אחרת.

מאת: ענת ארז
צילום: ענת ארז, דניאל בר
על ענת: מדריכת סקי וגולשת מכורה, רוכבת נלהבת של אופני כביש ועורכת דין. יותר מהכל – אמא לארבעה ילדים בוגרים, חלק גולשים סקי, חלק סנובורד, חלק גם וגם, חלק לא רוצים יותר לגלוש בכלל. הכל הולך, העיקר שיהיו בריאים ושמחים…