בעקבות המלחמה בדרום שפרצה באוקטובר 2023, גם חזית הצפון התחילה בוערת. מרחבי טבע ונוף רבים בגליל, בגולן ובחרמון, הפכו בלתי נגישים למטיילים בשל הזנחת הצפון בידי הממשלה במשך 11 חודשים עד לתחילת המבצע. לנו נותר לצפות בתמונות שלהם, להתגעגע ולקוות שנשוב לטייל באזורים הללו בקרוב.
רתם אלינסון, תושב ישוב קו עימות בגבול הצפון, שהחליט לא להתפנות – מביא בכתבה תמונה לכל חודש בשנה. זהו לוח שנה מהטבע הצפוני, שנשאר אצלנו בלב, ולא עוזב.
* שימו לב: כל המסלולים והמקומות שבכתבה סגורים לטיול, ואין להגיע אליהם.
מילה וחצי על לוח השנה
לאורך השנים שלנו כאן בצפון, אנו נוהגים לפקוד את מרחבי הטבע והנוף בגליל ובגולן בתדירות גבוהה. בעקבות המלחמה, וכתושבי קו עימות, התענוג הזה נמנע מאיתנו, ולעת עתה נשארנו עם אלפי תמונות, ועוד הרבה אלפי זכרונות מהנופים האהובים.
בעקבות כך, עלה במוחי רעיון לייצר לוח שנה עם תמונה לכל חודש, שמטרתו לשמור על המקומות הללו אצלנו בתודעה, ולקוות שנוכל לשוב ולטייל בהם. כל חודש קשור למקום מסוים, ולעונתיות שקשורה במעגלי הטבע.
ספטמבר 2024 – הר מירון
בתמונה – תצפית מהר מירון האהוב, ממנו ניתן לצפות למקומות רבים ברחבי הגליל, הגולן והחרמון. בתמונה רואים את החרמון כאשר הוא איננו מושלג.
לכתבה על שביל הפסגה בהר מירון לחצו כאן.
אוקטובר 2024 – ראש הנקרה
סלעי הקירטון הלבנים של ראש הנקרה, והשילוב בין הים הכחול, הסלעים הלבנים והשמיים הנקיים הופך את הנקודה הזו למדהימה ביופייה. מכאן מתחיל מסלול הטיול “שביל הים”, וכאן חצתה מסילת הרכבת המנדטורית את רכס סולם צפונה לכיוון לבנון.
נובמבר 2024 – מערת קשת
מערת קשת הממוקמת ברכס סולם, היא מהנופים האייקונים ביותר של הגליל המערבי. נקודת תצפית מושלמת, ומקום נהדר לפיקניק וטעינת מצברים. הבריזה הצפון-מערבית משלימה את החוויה.
דצמבר 2024 – רכס סולם
כביש העליה לרכס סולם הוא בין הכבישים הנופיים המיוחדים שיש לארצנו להציע. כביש פתלתל עם מגוון נופים, ותצפית מושלמת אל עבר הים התיכון והגליל המערבי – מאופק עד אופק. חוויית הנסיעה על הכביש הזה מרהיבה כפליים בחודש דצמבר, כאשר האוויר נקי מאובך, ובמיוחד לאחר ימי גשם.
אחים שלנו בבייקפאנל (אתר האופניים) – טיפסו את הכביש המדהים אל המערה בטיול הזה
ינואר 2025 – חוף אכזיב
שוב חזרנו אל ראש הנקרה, אך הפעם בחורף. בתמונה רואים את הנוף מתצפית ראש הנקרה, לכיוון דרום, כולל מבט יפה על רצועת חוף אכזיב, נהריה, ורכס הכרמל באופק.
פברואר 2025 – מדרונות נחל אביב
בפברואר, מגיע ראש השנה לאילנות, הלוא הוא ט”ו בשבט, וזו בדיוק תופת פריחת עצי השקד ברחבי הגליל, ובעיקר באגן נחל דישון.
בתמונה ניתן לראות את פריחת השקדים במדרון, ובחזית את פריחת מטעי הנשירים. מקום זה נמצא ממש מרחק פסיעה מכביש הצפון – מהכבישים הנופיים המיוחדים בארצנו. לכתבה על כביש הצפון לחצו כאן.
מרץ 2025 – שלג בהר מירון!
שוב להר מירון האהוב והמוכר, אך הפעם בשלג! בשל גובהו הרב, הר מירון עוטה כיסוי שלג לבנבן אחת לכמה חורפים, ולנו נותר רק להנות מהפלא הזה.
לכתבה על שביל הפסגה בהר מירון לחצו פה
אפריל 2025 – זרימת המים בנחל דישון
נחל דישון הינו מהנחלים הארוכים והמרשימים של הגליל העליון המזרחי. בחודשי החורף והאביב, יש בנחל זרימת מים נהדרת, והכל ירוק סביב.
לכתבה על מסלול טיול בנחל לחצו כאן.
מאי 2025 – מפל הטחנה בנחל עיון
נחל עיון, המתחיל בלבנון וחוצה לשטח ישראל בסמוך למטולה, הוא נחל קסום, עם מפלי מים מרהיבים. אחד מהמפלים הללו נקרא “מפל הטחנה” בעקבות טחנת קמת שבבסיסו. בחודשי האביב ניתן לצפות בזרימת המים במפל מהטיילת במטולה (כאן בתמונה, עם פריחת לוע הארי המופלאה).
לכתבה על מסלול טיול בנחל לחצו כאן.
יוני 2025 – שלוחות אגן נחל כזיב
נחל כזיב, שמתחיל במרומי הר מירון כולל בתוכו ערוצים ומדרונות עוטי חורש ים תיכוני. כאן, בתמונה שצולמה גם היא מהר מירון (איך לא?), ניתן לראות את אחד מיובליו של נחל כזיב, ובאופק את אזור מעלות-תרשיחא.
לכתבה עם מתכון לטיול בנחל כזיב!
יולי 2025 – קלעת נמרוד
גן לאומי מבצר נמרוד (קלעת נמרוד) ממוקם בשיפוליו המערביים של החרמון, וכולל שרידי מבצר שהשתמרו היטב, ובנויים כעדות ניצחת על סלעי הגיר. יולי הוא חודש נהדר לטייל במקום, כיוון והוא גבוה מעל פני הים, והאקלים מאפשר זאת.
עוד מבייקפאנל: סיפור טיפוס רוכבי כביש אל החרמון כשהמבצר נוכח מאוד בדרכם
אוגוסט 2025 – המונטפורט בשלוחות נחל כזיב
המונטפורט הוא מבצר צלבני, הממוקם בקצה שלוחה ארוכה מעל נחל כזיב. ההליכה אל המונטפורט מכיוון מצפה הילה כוללת עליה חזרה, שלא תמיד מתאימה לכל קהלי היעד, אך ניתן להשקיף אל המונטפורט מהגדה הצפונית של נחל כזיב, מפארק גורן, שנגיש לכל כלי רכב (התמונה הזו צולמה משם).
להמלצה לקמפינג צפוני: פארק גורן על נוף מבצר מונופורט ונחל כזיב
ספטמבר 2025 – פריחת החצבים בראש הנקרה
אז הסתיימה לה שנה, ושוב חזרנו אל ראש הנקרה, והפעם לפריחת החצבים במדרונות, על תוואי מסלול “שביל הים”. באופרק רואים את סלעי הקירטון של קצה רכס סולם, ואת הים הכחול..
מילה לסיכום, וקיר המקדש של תל קדש
זהו דף הסיכום של לוח השנה, עם תמונה של קיר המקדש של תל קדש, ושיר קטן שכתבתי. בתקווה שנשוב לטייל במהרה בתום המלחמה..
כתב וצילם: רתם אלינסון
אם אהבת את התוכן שלנו, הצטרפי לניוזלטר בהכנסת המייל פה: הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו: