לצוללי צלילה חופשית יש פריט קטן אבל משמעותי ברשימת הציוד – השנורקל. צלילה חופשית היא צלילה בעצירת נשימה, אז למה בכלל צריך שנורקל בצלילה? מה עושים איתו במהלכה? ואיך מתמודדים עם מים שנכנסים לשנורקל? מדריך השנורקל לצולל החופשי.
הכנה ורגיעה
למה משתמשים בשנורקל בצלילה חופשית? האמת שלא חייבים שנורקל. לא מעט צוללים עושים את זה ללא שנורקל ומסתדרים היטב. ובכל זאת, אני מעדיף וגם ממליץ להשתמש בשנורקל מכמה סיבות:
הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:
- נשימה בזמן ההתאוששות – השנורקל משמש אותנו על פני המים, בין הצלילות. אחרי צלילה אנחנו צריכים זמן להתאוששות, וגם להתכונן לצלילה הבאה. מאוד נח לעשות את זה בשכיבה על הבטן, על פני המים, תוך כדי נשימה דרך השנורקל.
- השגחה ותצפית – אף פעם לא צוללים לבד ובין הצלילות אנחנו גם מאבטחים את בן הזוג שלנו. השנורקל מאפשר לנו להשאיר את הראש במים, ולהשגיח על החבר שצולל, בלי להוציא את הראש כל רגע מהמים. בינתיים אפשר לנשום ולהתכונן לצלול אל בן הזוג אם יזדקק לעזרה.
- נחיתה רכה במים – השנורקל מסייע גם מבחינה מנטלית. בהכנה לצלילה הוא מאפשר לנו להכניס את הראש למים, להתנתק לכמה רגעים מהרעש והקצף שעל פני המים, ולהיכנס לעולם אחר של רוגע ושלווה. השקט הפנימי הוא מפתח לצלילה נכונה, עמוקה ובטוחה.
השנורקל מפתח את כישורי הצלילה
להרבה אנשים קשה להסתדר עם השנורקל. קשה להם לנשום דרך הפה, ומים מלוחים נכנסים כל רגע. גם לקורסי הצלילה החופשית מגיעים אליי לא מעט אנשים עם קושי דומה. כבר בתחילת הקורס אני יכול לנחש למי יהיה קל ולמי יהיה קשה בצלילה, לפי אופן השימוש בשנורקל.
קשיים בשימוש בשנורקל הם נפוצים ולגיטימיים, אך בכל זאת, אני ממליץ להתאמץ ולהתרגל לשימוש בו. גם אם זה קשה, עם קצת עבודה אפשר להתרגל לשנורקל. היכולת לנשום דרך שנורקל עם הראש במים היא בעיניי בסיסית וחשובה. השימוש בשנורקל מחייב הפרדה בנשימה בין האף לפה ויכולת להפריד בין נשימה מהאף לבין נשימה מהפה. זו יכולת מאוד חשובה לצלילה החופשית, השייכת לתחום הנשימה המודעת בה אנחנו מודעים לאופן בו אנו נושמים ושולטים על צורת הנשימה. כך ניתן להתאים את צורת הנשימה לצלילה.
היכולת לשלוט על נשימת פה אף מפתחת גם את היכולת להשוות לחצים. בזמן הצלילה נוצר לחץ באוזניים, אנו מאזנים את הלחץ על ידי הזרמת אויר לאף ומשם אל חלל האוזן. זה יכול לעבוד רק אם יודעים לשלוט על הוצאת האוויר מהאף. מידי פעם מתקשרים אליי אנשים המבקשים לקנות אטם אף. כשאני שואל למה הם צריכים את האטם, הם מספרים שנכנסים להם מים לאף בשחיה או בצלילה. אני מסביר להם שהם לא צריכים אטם אלא פשוט לתרגל שליטה על הנשימה, כך הם יפסיקו לנשוף או לשאוף אוויר דרך האף במים.
אז איך מתרגלים לנשימה דרך השנורקל?
פשוט עושים את זה שוב ושוב. אפשר גם לתרגל את ההפרדה בין הפה לאף מחוץ למים. לשאוף מהפה ולנשוף מהאף, לשאוף מהאף ולנשוף מהפה, פשוט לשים לב לנשימה ולנסות לשלוט עליה. עוד תרגיל שיכול לעזור הוא לנשום דרך שנורקל ללא מסיכה, אם הנשימה תהיה רק דרך הפה לא יכנסו מים לאף.
היכולת לנשום דרך שנורקל בנוחות, תוך הפרדה בין הפה לאף היא יכולת נרכשת ומתגמלת. ובעזרת תרגול ניתן לרכוש את היכולות הזו, וליהנות מהיתרונות שלה. אם יש לכם ילדים, קנו להם מסיכה ושנורקל, תנו להם להתנסות ולהתרגל למים ולשנורקל, כך הם יהנו וגם אתם.
תקלות בשנורקל
- מה עושים כדי שלא יכנסו מים לשנורקל בזמן הצלילה? בזמן הצלילה תמיד יכנסו מים לשנורקל, וכשמדובר בצלילה חופשית אנחנו מוציאים את השנורקל מהפה לפני הצלילה. הסיבה היא בטיחותית, כדי שלא יכנסו מים לפה במקרה של עילפון.
- מה עושים כדי שלא יכנסו מים לשנורקל על פני המים? כדי שלא יכנסו מים, צריך להניח יד על השנורקל ולבדוק שהוא פונה כלפי מעלה. אם הוא עקום יש ליישר אותו כדי שיהיה ניצב ביחס לפני המים. גם הראש צריך להיות בזוית נכונה, אם נרכין את הראש ונסתכל כלפי מטה ואחורה, הקצה של השנורקל יכנס למים, והשנורקל יתמלא במים. פשוט צריך ליישר את הראש.
- מה עושים אם בכל זאת נכנסו מים לשנורקל? אם נכנסים מים לשנורקל אפשר לנשוף נשיפה חזקה, כדי שכל המים יצאו החוצה. קורה שנכנסים מים מידי פעם, וזה בסדר, במיוחד כשיש גלים, פשוט נושפים חזק. אני לפעמים מניח את קצה הלשון על פתח השנורקל כדי להרגיש אם יש בו מים לפני שהם נכנסים לתוך הפה.
- למה השיניים כואבות בזמן השימוש בשנורקל? אם אתם מרגישים כאב שיניים בזמן השימוש בשנורקל, אתם כנראה נושכים את השנורקל בצורה חזקה, זה כואב וגם הורס את השנורקל. בזמן השימוש בשנורקל, הפה צריך להיות סגור אבל בצורה רפויה, עם השפתיים, מבלי להדק את השיניים. אם אתם לא מצליחים לשחרר כנראה שאתם לחוצים או מתוחים, נסו לנשום בעדינות ולהרגע.
- האם כדאי לחבר את השנורקל למסיכה או להחזיק ביד? השנורקל יוצר קצת התנגדות ולכן בצלילות עמוקות מאוד אנחנו משאירים אותו אצל חבר או על המצוף, ולא לוקחים אותו איתנו. בצלילות לא עמוקות אפשר להשאיר אותו מחובר למסיכה אם זה לא מפריע.
- איך לחבר את השנורקל למסיכה? הכי פשוט זה לתקוע אותו בגומי של המסיכה, בין הראש לרצועה. צריך לשים לב שהוא לא נופל כשמורידים את המסיכה ושהוא לא מזיז את המסיכה ומכניס לתוכה מים. אפשרות נוספת היא קליפס או גומיה. אפשר להשתמש גם בגומיה לשיער.
באיזה שנורקל כדאי להשתמש
בשוק קיימים דגמים שונים של שנורקלים, באורכים שונים. חלקם מצוידים באטמים ושסתומי ריקון אך אני אוהב את השנורקלים הפשוטים והמינימליסטיים. שנורקל גמיש שיוצר פחות התנגדות במים, ללא שסתומים וללא אטמים. אדם מבוגר יכול לנשוף ולהוציא את המים בקלות גם ללא שסתום ריקון, וכך יש פחות תקלות, והשנורקל יכול להחזיק מעמד שנים. אחרי יציאה מהים כדאי לשטוף את השנורקל במים מתוקים, כמו את שאר הציוד, כדי שהמלח לא יפגע בו. שנרקול וצלילה מהנים!
מאת: אסף בנדל
לקורס צלילה חופשית עם אסף מלאו פרטים והוא יחזור אליכם: