איך הופכים שעון ספורט לשעון צלילה חופשית? באמצעות האפליקציה הבאה: 

כבר שנים שאני צולל עם שעון סונטו D4i, זהו שעון מעולה, שנותן לי את כל המידע שאני צריך עבור הצלילה שלי. עומק, זמן תחתית, זמן מנוחה על פני המים, טמפרטורה ועוד. במהלך הצלילה אני לא מביט בשעון, במקום זה אני מקשיב לגוף ומתמקד בחוויה וברגיעה. אבל על פני המים ובין הצלילות אלו נתונים חשובים שעוזרים לתכנן את הזמן, את האימון ואת הצלילה הבאה. לאחרונה החלטתי לעבור לשעון כושר חכם, שיעזור לי למדוד ולשפר את הפעילות הגופנית, וכאן נוצר הצורך למצוא שעון שימלא שני תפקידים שונים, שעון כושר ושעון צלילה חופשית. צוללים רבים מחפשים שעון כזה, אבל משום מה קשה למצוא.

האלטרנטיבות וזו שבחרתי

לסונטו יש דגם מתקדם וחדשני של שעון צלילה, סונטו D5, הוא גם מתחבר אל הטלפון, אבל אין בו מדידת דופק או כל פונקציה אחרת הקשורה לפעילות גופנית. מצד שני, יש בו הרבה דברים שאני לא צריך בשעון שלי, כל מה שקשור לצלילת מיכלים, חישובי דקומפרסיה, חיבור חיישן צריכת אוויר למיכל וכדו’. בשעון השני שמצאתי יש הכל: מדידת דופק וכושר, מדידת עומק וזמני צלילה, וגם GPS שיכול להקל מאוד על הגישה לאתרי צלילה שונים. זהו שעון גרמין מסדרת Descent Mk. אבל החיסרון שבו הוא תג המחיר הגבוה. גם בו יש הרבה תכונות שאין לי בהן צורך, כגון חישוב נתוני דקומפרסיה, וחיבור למיכלי אוויר.

את הפתרון הבא למדתי מתייר מפינלנד, שביקר באילת לפני כשנתיים, והגיע אליי לאימון צלילה חופשית. הוא הראה לי את שעון הגרמין בו הוא משתמש. מסתבר שיש אפליקציה, שניתן להוריד ולהתקין בשעוני גרמין, אפליקציה שתהפוך את השעון לשעון צלילה חופשית. האפליקציה אינה זמינה בחנות האפליקציות של גרמין, ויש לה גרסה חינמית וגרסה בתשלום.

אאוטפאנל גם בטלגרם- לחצו פה!

למתאימים בלבד

למעשה, גם הפתרון הזה לא פשוט כל כך. האפליקציה משתמשת במד הלחץ המובנה בחלק מהדגמים, כדי לחשב את עומק המים. ולכן, רק דגמים שיש בהם מד לחץ יכולים להתאים. בנוסף, בדגמים החדשים העומק של מדי הלחץ מוגבל. אולי גרמין לא אוהבת את הרעיון של שימוש בשעונים הרגילים כשעוני צלילה. ולכן בדגמים החדשים השעון מסוגל למדוד עד לעומק של 15 מטרים בלבד.

כך נוצר מצב, שבדגמים החדשים האפליקציה לא תמדוד מעבר למגבלת העומק, ואת הדגמים הישנים קשה להשיג, כי הם כבר לא נמכרים בחנויות. הדגם המתקדם ביותר, שבו אין את מגבלת העומק הוא פניקס 5, אותו אפשר למצוא בעיקר באמזון בחו”ל, ובעיקר בגרסה משומשת או מחודשת, דבר שממנו אני די חושש. לאחר בדיקה, ועזרה של חבר, מצאתי שיש דגם אחד שעדיין נמכר אצל היבואן, פניקס 5X פלוס. זהו דגם יקר יותר, אבל יש בו גם פונקציות נוספות, כמו אוקסימטר המודד את רמת החמצן בדם.

למה חשוב לי למדוד דופק בצלילה חופשית?

לגוף שלנו יש מספר תגובות שהוא מגיב לצלילה ולעצירת נשימה. תגובות אלו נקראות תגובות הצלילה של היונקים. אחת מהתגובות היא הברדיקרדיה, הגוף מתחיל להוריד את קצב הלב, ועובר ל”מצב חסכוני” בצריכת החמצן. קצב הלב יכול לרדת לכ-30 פעימות בדקה אצל בני אדם, ופעימה אחת בדקה אצל לוייתנים. השאיפה היא שתגובת הצלילה תיכנס לפעולה בהקדם, ובצורה חזקה ויעילה. מדידת קצב הלב יכולה לתת תמונה רחבה יותר, ממנה אפשר ללמוד מה יש לשפר בצלילה.

ההתקנה

אז לאחר שרכשתי את השעון ניגשתי למלאכה. זהו שעון הכושר הראשון שלי, והיה מעניין מאוד לגלות דברים חדשים לגבי קצב הלב שלי, איכות השינה, מאמץ ועוד. השעון מאפשר גם לקבל התראות מהטלפון והודעות מייל, סמס וואטסאפ ולהשיב עליהן ישירות מהשעון. אני עדיין לא בטוח אם זה נחשב יתרון או חסרון. בשלב הראשון הורדתי והתקנתי את הגרסה החינמית, גרסת הDYN. זוהי גרסה המודדת צלילה למרחק. היא מספקת נתונים לגבי משך הצלילה, קצב ועומק. אני משער שמדידת העומק בגרסה זו מוגבלת.

כשניסית אותה במים גיליתי שכדאי לכוון את מדידת העומק החל מ-75 ס”מ. בפחות מעומק זה השעון יזהה תחילת צלילה בכל פעם שתכניסו את היד למים. לאימון בריכה כדאי לעבור למצב תחילת צלילה ידני (בלחיצת כפתור), כדי למנוע טעויות בזיהוי.

הגרסה שבתשלום מיועדת לצלילה לעומק. היא עולה 12 יורו, וניתן להתקין אותה 3 פעמים על השעון באמצעות קוד אישי. הגרסה הזאת מספקת הרבה מידע על הצלילה, חלק ממנו לא היה קיים בשעון הקודם שלי. אם תרצו אותה- כנסו לפה וקבלו קוד הנחה של 50% להכנסה בקנייה: TSFREEDIVING

הערוץ שלנו יעדכן אתכם על כתבות מעולות:
הצטרפו לקבוצות אאוטפאנל

במסך הראשי מופיעה גרפיקה שמדמה את פני הים. מעל פני הים ישנו שעון המודד את הזמן מחוץ למים, בין הצלילות. זהו נתון המאפשר לוודא שעבר מספיק זמן מהצלילה הקודמת באותו הסשן, זמן החשוב להתאוששות ולמנוחה בין הצלילות.

מתחת לקו המים מופיעים נתוני הצלילה האחרונה – העומק והזמן. ומצד שמאל, בקטן, מופיע מונה של מספר הצלילות באותו הסשן. זהו נתון חשוב במיוחד באימוני צלילה עמוקים, בהם אנחנו מגבילים את מספר הצלילות. מצד שמאל אמור להופיע קצב הלב, אבל אצלי הוא משום מה לא הופיע. מסתבר שבדגמים 5 ומטה, מדידת קצב הלב בשחיה נפסקת. וחוזרת להופיע רק עם היציאה מהמים. מדגם 6 ומעלה יש גם מדידת קצב לב בשחיה. 

למרות זאת, גיליתי שיש דרך להפעיל את מונה קצב הלב בזמן השימוש באפליקציה – לחיצה ארוכה על כפתור DOWN תפתח את תפריט הווידג’יטים של השעון. לאחר הדפדוף אל מוניטור הלב יופיע קצב הלב גם במסך האפליקציה. 

מדידת קצב הלב ממפרק היד אינה מדוייקת, ולפעמים בזמן העמקה המדידה נפסקת. לקבלת נתונים מדוייקים יש להשתמש ברצועת הדופק המיועדת לשחיה (ולצלילה עד 40 מטר). הרצועה לא מספקת את הנתונים בזמן הצלילה, רק לאחר היציאה מהמים מתבצע סנכרון הרצועה עם השעון.

שעון לצלילה חופשית

בין המסכים

במהלך הצלילה משתנה המסך הראשי של האפליקציה, למסך המציג 3 נתונים – עומק נוכחי, זמן הצלילה, ומהירות ההעמקה. מהירות ההעמקה זהו נתון חשוב שיכול להראות את יעילות התנועה, אבל לדעתי מומלץ לבדוק אותו לאחר הצלילה ולא במהלכה.

על פני המים אפשר לדפדף בין מסכי נתונים שונים. את המסך הראשי תארתי למעלה. המסך הבא מציג את זמן ההעמקה, זמן השהיה בתחתית וזמן העליה. בעיני זהו נתון חדש וחשוב, המספק מידע לגבי יעילות התנועה, בשלבים השונים של הצלילה.

במסך הבא יופיע עומק הצלילה העמוקה ביותר באימון, וזמן הצלילה הארוכה ביותר.

במסך הבא שעון המודד את המשך הכללי של האימון וטמפרטורת המים הממוצעת והמינימלית באימון.

הנתון היחיד שהיה חסר לי הוא השעה הנוכחית, חשוב לי לדעת מה השעה גם במים. לחיצה ארוכה על הכפתור DOWN מציגה את ווידג’יט השעה, כך שלא צריך לצאת מהאפליקציה כדי לדעת מה השעה.

עוד יתרונות של האפליקציה – ניתן להגדיר את תאורת הרקע שתפעל במהלך הצלילה, וכך מתקבלת תצוגה ברורה של הנתונים.

שעון צלילה

ביד רועדת

ההתראות באפליקציה הן בצפצוף וברטט. צוללים רבים נעזרים בהתראת עומק בזמן הצלילה, אך כאשר כובע החליפה מכסה את האזנים קשה לשמוע את ההתראה, ולכן הם מכניסים את השעון לכובע, ליד האוזן. בזכות הרטט של השעון אפשר להרגיש את ההתראה, גם כאשר לא שומעים אותה, ואפשר להשאיר את השעון על היד.

אני באופן אישי מעדיף להימנע מהתראות העומק, שבשעון, ולהתרכז בתחושת הגוף או בספירת תנועות סנפירים, כדי לקבל אינדיקציה על העומק שלי. אבל גם התראה מכנית לא תזיק, במקרה של טעות בספירה.

בסיום האימון ניתן לשמור את הפעילות, אפשר גם להוריד אותה למחשב ולהעלות אותה לאתר האפליקציה, שם ניתן לראות גרף של הצלילה, ולצדו טבלה בה מופעים נתוני הצלילות בצורה מסודרת – עומק, זמן וקצב לב.

עוד פונקציה שקיימת היא שמירת המיקום בעזרת הGPS. שילוב הGPS מאפשר גם נווט על פני המים לאתרי צלילה שקשה לאתר אותם מעל פני המים.

אפליקציית צלילה לשעון גרמין

אפליקציה לעצירת נשימה

כדי שהשעון יהיה שעון צלילה חופשית למהדרין, התקנתי גם אפליקציה לאימוני עצירת נשימה. יש כמה אפליקציות נחמדות, בחנות האפליקציות של גרמין. בכולן יש אפשרות לבניית טבלאות פחמן דו חמצני, טבלאות חמצן ועוד. ניתן להיעזר בהן באימוני עצירת נשימה, תוך מדידת הדופק. כדי למצוא אותן יש לכתוב APNEA בחנות האפליקציות של גרמין.

סיכום

לסיכום, האפליקציה לצלילה חופשית נהדרת ונוחה. היא נותנת הרבה מידע על הצלילה, ומאפשרת לשלב שעון כושר ושעון צלילה חופשית במכשיר אחד.

יתרונות – תצוגה בהירה, מדידת קצב לב, מדידת מהירות, מדידת זמן העמקה, זמן תחתית וזמן עליה, התראות ברטט, GPS וכל היתרונות של שעון כושר.

חסרונות – מתאימה רק לדגמי גרמין הישנים, בדגמים החדשים יש הגבלה ל-15 מטר. 

 

לאתר האפליקציה

מאת: אסף בנדל
לקורס צלילה חופשית עם אסף מלאו פרטים והוא יחזור אליכם:

    אני רציני ומעוניין!

    אנא צרו איתי קשר לקבלת פרטים נוספים