סנפירים לצלילה חופשית הם פריט ציוד חיוני לכל צולל. המגוון הקיים בשוק יכול להטעות ולבלבל. לפניכם מדריך לבחירת סנפירים לצלילה חופשית, עם כל מה שצריך לדעת ולבדוק לפני בחירת הסנפיר שיקחו אתכם אל המעמקים.

את הסנפירים הראשונים שלי קניתי לפני כעשר שנים, מיד אחרי הקורס הבסיסי. לא היה אז מבחר גדול, וקניתי את מה שהציעו לי. מסתבר שהסנפירים שקניתי היו קשיחים במיוחד, אבל לא הייתי מודע לזה בכלל. התאמנתי וצללתי איתם, העמקתי והשתפרתי. הרגליים כאבו, אבל מצד שני השרירים התחזקו.

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

רק אחרי שנים, כשהגעתי עם הסנפירים האלו לקורס מדריכים, וניסיתי סנפירים אחרים, רק אז הבנתי עד כמה הם קשים, ועד כמה הם הפריעו לצלילה שלי. סנפירים קשים מידי מצריכים מאמץ גדול, ובזבוז אנרגיה וחמצן – על חשבון זמן הצלילה. חשוב שהסנפירים יתאימו, אבל מסתבר שגם עם סנפירים קשיחים אפשר להגיע עמוק.

סנפירים לצלילה

מה מיוחד בסנפירים לצלילה חופשית?

סנפירי צלילה חופשית הם ארוכים וגמישים, כדי לספק לנו דחיפה מקסימלית עם תנועה ומאמץ מינימליים. אם נצלול עם סנפירים קצרים נצטרך להשקיע הרבה בעיטות והרבה מאמץ, כדי להעמיק. זה יתבטא בכך שנצרוך יותר חמצן בצלילה.

אז למה צוללי מיכלים לא צוללים עם סנפירים כאלו? סנפירי צלילה חופשית לא בנויים לדחוף משקלים גבוהים. צולל מיכלים צולל עם ציוד כבד – מיכל ומשקולות, ולכן הוא צריך סנפיר קצר וקשיח כדי להתקדם ביעילות. בנוסף, גם טכניקת הבעיטה שונה בצלילת מיכלים, ולא מתאימה לסנפיר ארוך. שילוב של סנפיר רך מידי עם משקל כבד יביא לקיפול של הסנפיר במים, ולחוסר יעילות.

המנעל – סנפירים (ונעליים) לא קונים מהר

הסנפיר מורכב מלהב וממנעל. המנעל הוא הנעל שבה הרגל יושבת, באנגלית Foot pocket. מה הכי חשוב לבדוק במנעל? הכי חשוב שיתאים לרגל ושיהיה נח. מנעל מתאים צריך להיות מהודק ולא רופף, אבל גם לא לוחץ ולא מכאיב. מנעל גדול מידי ישב על הרגל בצורה רופפת, והסנפיר פחות יגיב לתנועת הרגל. מנעל רופף מביא לאיבוד כח בתנועה. לכן מומלץ מאוד למדוד את המנעל לפני הרכישה. סנפיר לא מתאים רק יפריע לכם בצלילה.

גם טבלת המידות של היצרן אינה יכולה לבוא במקום מדידה – יש חברות שאצלן מידה 42 זה בפועל 44, ויש חברות שאצלן זה הפוך. לכל כף רגל יש מבנה אחר, יש רחבות ושטוחות, יש צרות וגבוהות, מה שיתאים לצולל אחד לא בהכרח יתאים לאחר, ולכן כדאי פשוט למדוד. כשחניך מגיע אליי לקורס צלילה חופשית ואומר לי מראש שהוא במידה 43, אני יודע שאני צריך להכין לו 2 זוגות שונים של סנפירים, במידות שונות, ורק כשהוא יגיע וימדוד אוכל לדעת איזה סנפיר באמת יתאים לו. ישנן גם חברות בהן ניתן להזמין מנעל בהתאמה אישית – להשגת התאמה מירבית.

סנפירים לצלילה

החשיבות של המנעל לבחירת הסנפירים

עוד דבר חשוב במנעל זה הרכות והקשיחות. מנעל רך או גמיש מידי יהיה מאוד נח לנעילה, אבל יגרום לאיבוד כח – במקום לדחוף את הסנפיר הרגל תדחוף את המנעל ותקפל אותו, החלק שמעל גב הרגל, והחלק שמתחתיה צריכים להיות קשיחים יותר. מנעל קשיח הוא פחות נח, אבל מגיב טוב יותר לבעיטה.

יש שני סוגים של מנעלים: מנעל קבוע ומנעל מתפרק. המנעל הקבוע מחובר לסנפיר בצורה חזקה ויציבה. מנעל מתפרק מתחבר אל הלהב בעזרת ברגים ותופסנים. היתרון במנעל מתפרק הוא שניתן בהמשך לשדרג את הלהב, החיסרון הוא שהוא לפעמים מתפרק וצריך לשמור עליו טוב יותר. בעיני המאפיין הזה פחות חשוב בסנפיר, חשוב יותר שיהיה מתאים ויעיל.

אחד הפתרונות לנוחות ולהתאמה של המנעל הוא גרב. גרב ניאופרן של 3 מ”מ יכולה להוסיף שכבה של נוחות ולמנוע תנועה חופשית של הרגל בתוך המנעל. גרב גם מונעת שפשוף ותורמת לשמירה על החום. מצד שני, זוג גרביים יוסיף עוד התעסקות בכניסה לים, וביציאה מהמים, ולכן יש צוללים שמעדיפים לוותר. בעומק רב גרב עלולה להידחס והמנעל יהיה שוב רופף.

סנפירים

להב הסנפירים

“תקשיב אסף, אתה לא מאמין” כך נפתחה שיחת הטלפון שקיבלתי ביום שישי האחרון מרועי, “נתתי שתי בעיטות עם הסנפיר החדש ומצאתי את עצמי במרחק 10 מטר מבן הזוג שלי, בלי שבכלל התאמצתי”. כמה שעות לפני כן רועי ישב אצלי בסלון ומדד סנפירים. הוא סיפר לי מה הוא מחפש והצעתי לו דגם שנראה לי מתאים. הוא מדד, והמנעל היה לו מאוד נח, אבל הוא חשש מהלהב, להב הפלסטיק של הסנפיר היה נראה לו רך וגמיש מידי.

כששאלתי עם איזה סנפיר הוא צולל היום, ומתי הוא קנה אותו התמונה התבהרה. הוא צלל עד היום עם סנפיר ישן, מלפני לא מעט שנים, בעבר היו מייצרים את להבי הסנפירים מפלסטיק מאוד קשיח, מה שגרם להרבה צוללים לעבוד מאוד קשה בצלילה, וגם לי. היום הגישה השתנתה, וגם הטכנולוגיה. יצרני הסנפירים יודעים לייצר להבים מחומרים גמישים יותר וריאקטיבים יותר, וכך מתקבל להב שמאפשר לצולל לקבל דחיפה יעילה, עם פחות מאמץ.

צלילה חופשית באילת

אז מה כדאי לבדוק בלהבי הסנפירים?

  1. החומר ממנו עשוי הסנפיר- הסנפירים הבסיסיים עשויים מסוגים שונים של פלסטיק, אלו הסנפירים המומלצים לצולל המתחיל. בשלבים מתקדמים יותר כדאי לעבור לסנפירי פיברגלס או קרבון, הנותנים תוצאה של דחיפה יעילה יותר.
  2. קשיחות וגמישות- קשיחות וגמישות. להב קשיח מידי יקשה עליכם בצלילה, להב גמיש מידי לא ידחוף מספיק. קשה לדעת מראש איך יהיה עם הסנפיר במים, אפשר לנסות להרגיש את הלהב לפני שקונים ולראות שהוא לא קשיח מידי, כדאי גם לבדוק עם היצרן או עם המוכר לאיזה משקלים ולאיזה עומקים הלהב מתאים במיוחד כשמדובר בסנפירי קרבון ופיברגלס. יש להבים שמתאימים יותר לדייג ויש שמתאימים לצלילה תחרותית. הלהב צריך להתאים למשקל ולסגנון של הצולל, והיצרן יוכל להמליץ לכם על הלהב המתאים לכם.
  3. הזווית בין המנעל ללהב- בצלילה, כף הרגל צריכה לפנות אחורה (פוינט), כדי לקבל תנועה נכונה ויעילה, זווית מסוימת בין המנעל ללהב מאפשרת למתוח פחות את כף הרגל, ומורידה מהעומס על הרגל כך שזווית יכולה לסייע לחלק מהצוללים.
  4. מסילות – מסילות על הלהב או בצידי הלהב תורמות ליציבות וליעילות של הלהב ומהוות יתרון.

צלילה באילת

לסיכום, מה הכי הכי חשוב בסנפירים?

דיברנו על המנעל ועל הלהב, על כל הדברים שחשוב לבדוק ולהתאים. אבל יש עוד משהו קריטי שחשוב לזכור כשמחפשים לקנות סנפיר. הדבר החשוב ביותר בסנפיר, הדבר היקר בסנפיר, הדבר שהכי חשוב ומשתלם להשקיע בו הוא… אתם! הדבר החשוב ביותר הוא הצולל והרגל שמפעילה את הסנפיר. כדאי לזכור שאין סנפיר מושלם, ותמיד יהיה שם סנפיר טוב יותר (ויקר יותר) מהסנפיר שלכם, אבל זה לא משנה. מה שמשנה זה הטכניקה והסגנון שלכם. אני רואה לפעמים צוללים שמחליפים כל הזמן סנפירים, ומשקיעים הרבה אנרגיה במציאת סנפיר טוב יותר ואם רק היו משקיעים קצת בשיפור הטכניקה, הם היו מרוויחים הרבה יותר.

מה עשו צוללים חופשיים לפני הופעת סנפירי הקרבון המשוכללים? צללו עם סנפירי פלסטיק פשוטים, ושברו שיאים עולמיים. במאי האחרון, צלל אלכסיי מולצ’נוב, בעזרת זוג סנפירי סיליקון קצרים, לעומק של 100 מטרים! אז סנפירים טובים זה דבר חשוב, וזה יכול מאוד לעזור לכם בצלילה, אבל יותר חשובה היא טכניקת הצלילה שלכםוסגנון הבעיטה. עם סגנון נכון תוכלו למקסם את הפוטנציאל, ולהגיע רחוק ועמוק יותר עם הסנפירים שלכם, וגם בלעדיהם. כל שיפור קטן בסגנון הבעיטה יכול להשפיע, להעלות את הצלילה שלכם בכמה רמות.

אז אל תשכחו להקדיש זמן לעבודה על הטכניקה, וזכרו, לא הסנפיר מנצח אלא האדם שבסנפיר ינצח! צלילה נעימה.

מאת: אסף בנדל
לקורס צלילה חופשית עם אסף מלאו פרטים והוא יחזור אליכם:

    אני רציני ומעוניין!

    אנא צרו איתי קשר לקבלת פרטים נוספים