“איך ההרגשה בצלילה? זו הרגשה של החלקה בלי נפילה, החלק הקשה ביותר הוא כשאתה בתחתית, למה? כי אתה צריך למצוא סיבה טובה לעלות למעלה חזרה, ואני מתקשה למצוא אחת כזו” (הכחול הגדול)

מאת: אריה פישלר
צילום: אסף בנדל

עליתי לרכבת לעוד נסיעה בימי קורונה. קרונות נטושים, בדידות, מסיכה על הפנים מפזרת הבל בלתי פוסק על זגוגיות המשקפיים שלי. בסוף עוד יום עבודה מתיש, התכוננתי לנמנם קצת בדרך הביתה, כאשר על מסך הטלפון שהופעל באינסטינקטיביות הופיעה כתבה חדשה במגזין, איך לא….אאוטפאנל. 

היה זה חיבור מושלם אל זיכרונות הצלילה שלי מהעבר והרצון לחזור, צורך אינטנסיבי באדיבות הקורונה למצוא פעילויות חדשות ורצון לתעל את השהיה הכפויה בארץ וביטול החופשות מעבר לים למשהו שהוא קצת יותר הרפתקני באופיו. הכתבה של אסף בנדל על הצלילה החופשית היתה הכר הפורה אליו נאספו כל אלה לכלל היתוך מדוייק של עשיה.

אל תפספסו כתבות שלנו- הצטרפו לערוץ הטלגרם בקישור זה

בסוף הכתבה, אותה קראתי כנראה בנשימה אחת, העברתי כבר הודעת וואצאפ לאסף ובשיחת הטלפון שהגיעה אחריה נותר לי רק לסגור תאריך לקורס צלילה חופשית ראשון באילת. החלטתי להפוך את זה לפעילות אב-בן משותפת, כמו שאנחנו אוהבים לעשות יחד – סביב ספורט אתגרי. ב-15 ליולי בשעת בוקר סבירה היינו כבר על הציר המדברי החביב עלי, כל הדרך דרומה עד אילת.

נתחיל מהסוף דווקא. כמה דברים על אסף, שלא תמצאו בכתבה שלו. הוא חי 20 שנה באילת אליה הגיע כדי…ללמוד בישיבה. אותה ישיבה היא כנראה כבר בית רציני בשבילו כי הוא היום מלמד בה כעיסוק עיקרי. איש הישיבה שהגיע לאסוף אותנו הופך ברגע לזאב ים טיפוסי, כשהוא משיל את בגדי היום יום שלו ועוטה חליפת צלילה חופשית. זה לא רק המראה, אלא הרוגע יוצא הדופן שאופף אותו מרגע שהוא בים. זה 8 שנים שהוא עמוק בעסקי הצלילה החופשית ונראה שהספורט תפור למידותיו. מזה שנתיים הוא מדריך והוא עושה את זה נהדר!

צוללנים

החל מהלוגו המהודק, דרך הציוד שהוא מביא איתו לקורס וכלה בהקפדה על כל פרט. הוא מלווה את כל החוויה בצילום המשתתפים כך שהמזכרת מלווה אתכם גם הרבה אחרי תום הקורס. מסתבר שזהו ענף ספורט פוטוגני מאד והתמונות ממכרות ומעיפות את המתבוננים. אתם תמיד תהיו יותר רזים, ״קולים״ ודומים לדולפין בחליפת צלילה חופשית עם קרני האור נשברות ברקע ובועות אוויר של צוללני מיכלים נעים מלמטה. אבל, הכי חשובה היא ההדרכה המדויקת, השלווה הבוטחת יחד עם חיזוקים נלווים, שלוקחים אתכם קדימה בבטחה. ככל שאני מתוודע לענף הזה מאז תום הקורס, אני חש שיש מקצועיות הדרכה גבוהה במבחר מקומות; אילת או ים תיכון. נראה שאם תחקרו ותבדקו קצת תוכלו בקלות למצוא מדריך נהדר שייקח אתכם לצעדים הראשונים. אני רק חוויתי את אסף ואני ממליץ עליו בחום.

לא אספר על מה היא צלילה חופשית כי זה כבר נעשה. אני אתמקד בקורס ובתוכנו ובדברים חדשים שלמדתי על עולם הצלילה החופשית. כמו בכל עולם עסקני, מסתבר שגם כאן יש מבחר ארגוני צלילה, לכל אחד מהם יש את ההסמכות שלו ועקב כך גם אופי שונה של קורסים, משך ומחיר. בניגוד לצלילת מיכלים, אין באמת צורך מעשי לעשות קורס צלילה חופשית, אבל מבטיח לכם שתלמדו לא מעט, תבינו את הסיכונים טוב יותר ותוכלו לעסוק בענף הזה בצורה בטוחה – לאחר שתעברו הדרכה מסודרת.

הסמכות וקורסים הם בעיקר נדרשים לאלה שמכוונים להיות מדריכים בעתיד אבל אם תרצו להצטרף לאימונים מונחים במסגרות כאלה או אחרות, יתכן מאד וירצו לוודא שיש לכם הסמכה מאחד מארגוני הצלילה החופשית המוכרים.

צלילה

התאוריה היא פשוטה יחסית, במיוחד אם יש לכם רקע בצלילת מיכלים. כך או כך היא חלק חשוב. בהתחשב בעולם המודרני שלנו, אסף מאפשר לקחת קורס מעשי בלבד, כאשר את התאוריה ניתן ללמוד לבד בבית באמצעות צפיה בסירטונים ומענה לשאלונים דרך מערכת ההדרכה שבאתר שלו (יסודי כבר אמרנו?). זה פיתרון מעולה, כי מאפשר להתמקד בחוויה העיקרית וגם להוזיל את מחיר הקורס. במקום לשבת על החוף בטמפרטורות של תנור בינוני כמו שאילת מייצרת, תוכלו לעשות את כל זה במזגן הביתי ולהסתפק בריענון קצר שאסף מבצע לפני הכניסה הראשונה למים.

המסר העיקרי של צלילה חופשית נקלט כבר מההתחלה. מדובר  בתחום שנע על הקו שבין פילוסופיה, מדיטציה, התבוננות פנימית וכמובן פעילות פיזית. אחת מנקודות המפתח של התחום היא היכולת להיכנס לרגיעה. ככל שתהיו רגועים יותר תצרכו פחות אנרגיה. היות ויש לרשותכם אך ורק נשימה אחת, הרי שככל שצריכת האנרגיה תתייעל תוכלו להאריך את זמן השהייה מתחת למים. הארכת הנשימה האחת היא המפתח והיכולת לעשות זאת מושפעת הרבה מאד מיכולת מנטלית. הגוף לא תמיד מגביל אותנו פיזיולוגית, אולם מנגנונים בסיסיים בגופנו עובדים על המוח על מנת ש״יציל״ אותנו מהמצב המלחיץ של תנאי חוסר נשימה.

אם תרצו להבין את ההבדל בין צלילת מיכלים לצלילה חופשית, המשפט הבא מדייק זאת בצורה מצויינת: ״צוללי מיכלים צוללים החוצה בעוד צוללים חופשיים צוללים פנימה״. הצוללים החופשיים הם המינימליסטים של עולם הצלילה והאמת שבתור חובב ריצה מינימליסטית, התחברתי מאוד להוויה הזאת.

הדיוור של אאוטפאנל – אחת לשבוע שבועיים בלבד. כדאי להצטרף:

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

הקורס מכסה את טכניקת הצלילה על כל חלקיה ואת נהלי הצלילה הבסיסיים. החל מכלל הברזל שלא צוללים לבד. גם בצלילה חופשית יש סיכונים משמעותיים, אשר מופחתים משמעותית כאשר בן זוג שם עליכם עין במים. התוצאות של איבוד הכרה בקרבת פני הים יכולות להיות שונות דרמטית אם מישהו ימשוך אתכם למעלה ברגע האמת. נכון, הרבה פעמים שנירקלתם לבד, עצרתם נשימה וירדתם אל מתחת למים. זו אינה בדיוק צלילה חופשית וסביר להניח שלא העמקתם הרבה מעבר ל2-3 מטר.

צלילה חופשית מתבצעת באמצעות מערך. מצוף בעל ידיות אחיזה שמתחתיו נפרש חבל המעוגן למשקולת. החבל מאפשר שמירה על מנח גוף מדוייק ושמירת אוריינטציה, אשר הולכת לאיבוד בקלות ברגע שנמצאים בעומק של מים כחולים (לפחות אצלי). כדי להעמיק במהירות וביעילות נדרש לצלול באופן אנכי לחלוטין, והחבל מאפשר זאת, אם באמצעות אחיזתו ביד ומשיכות כלפי מטה, או סתם בהתבוננות עליו וקשר עין, בעת צלילה עם סנפירים.

בצלילה האנכית הזו, עם ראש כלפי מטה, מתגלה האתגר המשמעותי ביותר בצלילה החופשית – איזון הלחצים. כל מי שצלל יודע, שככל שמעמיקים מתגבר הלחץ על האוזניים ולשם איזונו נדרש ״לפמפם״. ללחוץ מבפנים אוויר לכיוון תעלות האוזניים בדומה לפעולה המתבצעת בזמן נחיתה במטוס. 

ים סוף

בהיותי בעל רקע עבר של צלילת מיכלים לא ייחסתי חשיבות רבה לעניין ה״פעוט״ הזה רק כדי לגלות שבצלילה חופשית הפמפום הסטנדרטי שרובנו רגילים אליו, פשוט לא עובד. זה מנח הראש האנכי שתוקע את כל העניין ואנו נידרשים להשתמש בטכניקה אחרת, בעלת השם המצחיק פרנזל (Frenzel). לא פשוט ללמד אותה ולהפנים אותה ועוד יותר מורכב ליישם אותה. 

הקורס לוקח דרך תרגילים שונים, המלמדים על קצה המזלג, את הנקודות עליהן יש לעבוד, במיוחד אם תירצו להתקדם בתחום. זו יכולה להיות עצירת נשימה סטטית, או טכניקה נכונה של הנעת הרגליים עם הסנפירים הארוכים והמיוחדים של עולם הצלילה החופשית (זה קשה!) וכמובן טבלת פחמן. זהו תרגיל מרתק שמטרתו ללמד את הגוף שתחושת חוסר האוויר מתחת למים היא לפעמים מזוייפת ואם רק נתגבר עליה נוכל למשוך ולהאריך את הצלילה.

במשך הקורס, התיאבון לעומק עולה, אולם כדאי להתאפק ולבצע התקדמות הדרגתית בלי למשוך את הגוף לקצה מגבלותיו. כדאי לזכור שמדובר בפעילות שעיקרה הנאה ולאו דווקא שבירת שיאים אישיים בעומק. ככל שיעלה הניסיון כנראה שהיכולת תעלה בצורה טבעית.

קורס צלילה

אימון נפלא בקורס הוא אימון הבריכה. במקרה שלנו, בעת האנדרלמוסיה של סגירת הבריכות בעקבות מגיפת הקורונה, התקיים האימון בבריכה פרטית ומרווחת באילת בשעת ערב. אחרי הים, זוהי סביבה סטרילית וידידותית למבחר תרגולים המאפשרים לבדוק פרמטרים שונים של הצלילה, כמו למשל צלילה לאורך בצורה דינמית ובדיקת המרחק הארוך ביותר אותו אתם יכולים לצלול. תחושת חומצת החלב הנוצרת בגוף בעת הפעילות האנ-אירובית המאומצת היא משהו שצריך להתרגל אליו והיא כנראה תלווה אתכם למערכת יחסי אהבה-שנאה במשך כל קריירת הצלילה החופשית.

אילת היא מקום נפלא לביצוע קורס צלילה חופשית. ים סוף רגוע יותר מים תיכון והראות בו הרבה יותר טובה. הוא מזמן מבחר הפתעות תת ימיות ומגוון בעלי חיים עשיר. המים קרירים ונעימים גם בשיא הקיץ, הרי ירדן המרשימים נמצאים מולכם כל הזמן ובאופן כללי מדובר בתחושה נהדרת של חופשה. תפאורה מצויינת לבילוי בצלילה חופשית. אל תטעו, גם אם הפעילות היומית היא כ-4 שעות בלבד (תלוי קורס ומדריך), מדובר במאמץ לא קטן. אימון צלילה מורכב מסשנים קצרים של ירידה לעומק ולאחריהם אחיזה במצוף והתאוששות תוך כדי כניסה לרגיעה. גם במצב מנוחה, הטלטולים של הים מנדנדים אתכם ותורמים להתשה הכללית של הגוף. כשתצאו מהמים אחרי שעתיים צלילה רצופות, תרגישו שאתם צריכים מנוחה הגונה.

צלילה חופשית

סיכום הקורס נערך באתר הסטי״ל. נקודת צלילה פופולרית גדושת צוללי מיכלים שיצרו תפאורה מדהימה של בועות שליוו אותנו בכל הצלילות. נראה שאנחנו שקופים לצוללי המיכלים שכלל לא רואים אותנו בשיטוט שלהם בין שאריות הפח של הספינה השקועה. הגשר של הסטי״ל נמצא בעומק 11 מ׳ בלבד ומאפשר ירידה הדרגתית בצלילה החופשית וליווי גוף הסטי״ל עוד עמוק מזה אם אתם מצליחים. יש קסם אמיתי במראה שהולך ונפתח בהדרגה – החל ממראה הגשר המטושטש כשאתם על פני המים ומביטים מטה ועד הפיכת גוף הספינה כולו לגדול ומוחשי ככל שמעמיקים ומתקרבים. התמונות התת מימיות השלוות של ריחוף אינסופי בהחלט מספקות, למרות חוסר הצלחתי להעמיק לאזורים של 20 מ׳. יש לזכור שאתם רק בתחילת ה״קריירה״, הקורס הוא רק טעימה ראשונה. אם תחליטו שזה הענף שלכם תוכלו להשקיע, להשתפר ולהגיע אל הנירוונה הכה מיוחלת של תחושת הציפה. זו הרגשה שמתוארת רבות בעדויות של צוללים חופשיים מנוסים וגם בציטוט האגדי של ז׳אק מאיול שהבאתי למעלה מסרט הפולחן של הענף – הכחול הגדול (מומלץ בענק גם אחרי שנים רבות).

רוצים עוד? כנסו לפה – כל כתבות הצלילה של outpanel.co.il

מאת: אסף בנדל
לקורס צלילה חופשית עם אסף מלאו פרטים והוא יחזור אליכם:

    אני רציני ומעוניין!

    אנא צרו איתי קשר לקבלת פרטים נוספים