המצוף הוא אחד מאביזרי הבטיחות בהם אנו משתמשים בצלילה חופשית. המצוף שנקרא גם מערך לצלילה חופשית, משמש גם לאחיזה ולמנוחה בין הצלילות. אל המצוף אנחנו קושרים חבל אנכי, והחבל מסייע לנו בהעמקה ובעלייה. אפשר למשוך בחבל או פשוט להסתכל עליו בזמן צלילה עם הסנפירים, ולראות שאנחנו צוללים ישר ובכיוון הנכון.

המצוף מסייע לכלי שיט להבחין בנו, ואם הוספנו דגל צוללים, אסור לכלי השיט להתקרב. בתוך המצוף אפשר גם לאחסן מים וציוד, ובמקרה חירום הוא יכול גם לסייע לתמיכה בצולל על פני המים.

זה הווטסאפ הכי סודי שלנו! כנסו לבדוק:
הצטרפו לקבוצות אאוטפאנל

המצוף מורכב בדרך כלל מפנימית ומכיסוי, כאשר בצדדים יש ידיות אחיזה וטבעות קשירה. בתחתית המצוף טבעת אליה קושרים את החבל האנכי. בקצה החבל האנכי תלויה משקולת כבדה, השומרת על החבל מתוח וישר. עוד חבל קצר ודק יותר משמש לחיבור המצוף לנקודת עגינה, כדי שלא ייסחף בזרם. בצלילות עמוקות אנחנו משתמשים גם בלניארד, זהו חבל ליש קצר אליו מתחבר הצולל במהלך הצלילה,

ובמקרה חירום אפשר למשוך את הצולל באמצעות החבל.

צלילה חופשית

בצלילה חופשית ספורטיבית אנו משתמשים בד”כ במצוף עגול, ובצלילת דייג משתמשים בד”כ במצוף אובלי, שיותר קל לזוז איתו ממקום למקום, אפשר גם לקשור אליו רובים ודגים וכמובן לנוח עליו בין הצלילות.

רכיב חשוב שהתווסף אל המצופים בשנים האחרונות הוא מערכת ההרמה. זהו מנגנון שמסייע למשוך את החבל בקלות בסוף הצלילה או במצב חירום, המנגנון ננעל ברגע שמפסיקים למשוך, וכך החבל לא משתחרר בזמן ההרמה.

עד כמה חשוב לצלול עם מצוף?

חשוב מאוד: בכל צלילה מעבר ל-10 מטרים, או צלילה שיש בה קושי כמו דייג. המצוף משפר את הבטיחות ובעיקר את סגנון הצלילה. כשאנחנו הולכים ומעמקים במרחב הכחול האינסופי יש משהו שנותן כיוון ונקודת אחיזה, ואפשר להעמיק בלי ללכת לאיבוד.

בקורסי הצלילה החופשית אני רואה את זה הרבה: צוללים בתחילת דרכם מתקשים להתיישר ולצלול עם הסנפירים בקו ישר לקרקעית. כשאנחנו הפוכים עם הראש כלפי מטה קל לאבד אוריינטציה, וללכת לאיבוד. יש צוללים שאפילו מתהפכים על הגב וצוללים באלכסון בלי לשים לב, והחבל כקו מנחה, מאוד עוזר ללמוד להתיישר במים. 

מצוף

גם לצוללים מנוסים ומעמיקים, המצוף והחבל משפרים את הבטיחות בצלילה, ומעניקים גם תחושת ביטחון שעוזרת לשמור על רגיעה ולצלול עמוק יותר. 

המצוף יכול להיות אביזר מציל חיים, במקרה חירום במים, כמו איבוד הכרה של צולל. נוכל להעזר במצוף ובחבל כדי להרים את הצולל, וכדי לתמוך בו על פני המים. אפשר ממש להשעין את הראש של הצולל על המצוף, ולהמשיך בנוהל ההצלה.

מצוף

אני יכול לספר שאחת מנקודות המפנה שלי בצלילה היתה כאשר רכשתי מצוף, החבל שידרג את האימונים, ועזר לי להציב יעדים ולעמוד בהם, בכל פעם שהרגשתי בנוח שיחררתי את החבל עוד וכך התקדמתי בצורה משמעותית.

צלילה חופשית

איך לבחור מצוף לצלילה חופשית?

בעת בחירת מצוף צלילה חופשית, יש כמה דברים שכדאי לבדוק:

  1. צורה – לצלילה חופשית ספורטיבית משתמשים במצוף עגול, ולדייג בצלילה חופשית משתמשים בדרך כלל במצוף מוארך או דמוי סירה.
  2. גודל – שימו לב שהמצוף מספיק גדול כדי שכלי שיט יראו אתכם, וכדי שתוכלו להכניס בו חבל וציוד עזר. אבל מצד שני שלא יהיה גדול מידי וקשה לסחיבה ואחסון. מצופים עגולים הם בדרך כלל בקוטר של כ-70 ס”מ.
  3. חומר – מצוף עשוי מPVC יהיה חזק ועמיד יותר, אבל יתפוס יותר נפח באחסון. מצוף בד ניילון יהיה קל יותר, ומהיר לייבוש, ופחות עמיד, הוא גם יהיה זול יותר ממצוף PVC.
  4. ציפה – המצוף צריך להיות מספיק מציף כדי שיוכל לשאת משקל של חבל, משקולת תחתית ושל צולל במים.צלילה חופשית
  5. נקודת חיבור תחתית – זו הנקודה החשובה ביותר, אליה מתחבר החבל האנכי. זוהי לולאה או טבעת מתכת, והחיבור צריך להיות חזק מאוד. הדבר האחרון שאנחנו רוצים הוא שהטבעת תתפרק בזמן שאנחנו מטפסים אל פני הים בסיום צלילה.
  6. ידיות ונקודות חיבור נוספות – מוסיפות יותר נוחות ושימושיות למצוף.
  7. כיס קטן לאחסון ציוד – לא הכרחי אבל משפר מאוד את הנוחות. אפשר לשמור בו דברים קטנים כמו אטם אף, מצלמה, ואפילו מסיכת צלילה חופשית רזרבית.
  8. נראות – בחרו מצוף בצבע בהיר ונראה לעין כגון כתום או צהוב כדי שתבלטו במים.
  9. ניפוח וריקון – אם אתם מתכננים לרוקן את המצוף בכל פעם ולנפח מחדש בדקו את מנגנון ניפוח וריקון האוויר, והאם הוא יהיה לכם נח.

בנוסף למצוף יש לרכוש חבל של 8-10 מ”מ שישמש כאנך בצלילה, ועוד חבל דק יותר כדי לעגון את המצוף שלא יזוז במים. משקולת תחתית 8-12 ק”ג, תלוי בסגנון הצלילה. בדרך כלל מרכיבים כמה משקולות עופרת על חגורה, אני אוהב להשתמש בקטלבל, זו משקולת נוחה לנשיאה.

צלילה חופשית

שאקלים/קרבינות – כדי לחבר את אליהם את החבל ואת המשקולת התחתית, שימו לב שכתוב כמה הקרבינה יכולה לשאת, לדעתי לפחות 24KN, ושתהיה ממתכת שלא מחלידה במים. כדאי גם להוסיף מערכת הרמה, המשפרת מאוד את הנוחות ואת הבטיחות בזמן משיכת החבל מהעומק.

אהבתם? הרשמו לקבל עוד כתבות מאיתנו, פעם בשבוע בלבד:

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים
 

המצוף הוא אביזר חשוב, שישפיע הרבה על הבטיחות שלכם ועל הנוחות בצלילה, ועל בטיחות לא מתפשרים. כדי לשמור עליו לאורך זמן הקפידו לשטוף את המצוף במים מתוקים ולייבש היטב לאחר כל צלילה.

כתב וצילם: אסף בנדל

 

רוצה לצלול?
לקורס צלילה חופשית עם אסף מלאו פרטים והוא יחזור אליכם:

    אני רציני ומעוניין!

    אנא צרו איתי קשר לקבלת פרטים נוספים