שחר אלוש יוצא לטרקים לפחות 6 פעמים בשנה בחו”ל, וכיסה לפחות 100 מדינות בעשור האחרון! איך הוא עושה את זה? במדריך הבא הוא נותן 10 טיפים, שיעזרו לכם לתכנן, להתארגן ולצאת לטרק מדהים בחו”ל בפחות מ1000 שקלים!

מאת: שחר אלוש

אז למה כולם חושבים שזה קשה כל כך?

הנה כמה סיבות עיקריות לכך:

  1. יקר- אנשים בדרך כלל טסים מעט, ולכן כשכבר טסים, אז מתפנקים! קונים! אוכלים טוב! ובעצם לא משאירים יותר מדי תקציב לטיול הבא.
  2. לא יודעים מה לקחת- קנייה ואריזה של הציוד צריכה להיות עם מחשבה על הטיול הספציפי הקרוב. ארזו חכם ותהנו יותר.
  3. מסוכן- אכן טרקים הם יותר מסוכנים מריצת מרתון, איירון מן או שאר ענפי ספורט האינדורנס. אבל ניתן לתכנן אותם בצורה נבונה ולצמצם את הסיכונים.
  4. לא יודעים איך להתנייד- תחבורה קלה לארגון, ומגיעה כמעט לכל מקום.
  5. אין להם עם מי לצאת- טרקים עם תכנון טוב, ניתנים לביצוע “סולו”. אך מצאו חברים שאוהבים טבע כמוכם שיצטרפו לטרק. כך תהנו יותר, ותצברו סיפורים משותפים.
  6. חושבים שזה גדול עליהם- מבחינת מרחק, סחיבת משקל, בישול, לינה בשטח באוהל וכו’.
  7. חוסר ניסיון בתכנון המסלול- לנווט, לקרוא מפות, פחד מלהיאבד…
  8. לא יודעים מה לאכול- עם בחירה נכונה של תזונה, אתם עוד תהנו מזה.
  9. ניסיון עבר רע- הרבה יוצאים לטרק לאחר הצבא בטיול הגדול, ועקב תכנון לקוי, נעליים לא נכונות, חברה לא נכונה, מסלול ברמת קושי לא נכונה וכו’, חווים חוויה שלילית שגורמת להם להשאיר את עולם הטרקים מאחור.

נתחיל לתקוף את כל הסיבות הנ”ל, ואסביר איך מוציאים לפועל טרקים מדהימים בפחות מ1000 שקלים, וגם נהנים מהם. נשתמש בטרק שיצאתי אליו לאחרונה, להר הגבוה ברומניה (MOLDOVEANU 2544M).

1. בחרו שמורה מתאימה לתקציב שלכם.

העמידו סכום שתהיו מעוניינים להוציא, הדוגמא שלנו תהיה 1000 שקלים. אומנם טרקים יכולים להיות מאוד יקרים, אבל לא בהכרח. הטרקים המפורסמים בעולם יעלו המון, אך באותה הנשימה ניתן למצוא מאות שמורות טבע שלא נופלות ביופיין ובאותנטיות שלהן מהשמורות המפורסמות, וממש במרחק של שעות טיסה בודדות. בתור ישראלים, אירופה היא היעד המרכזי שכדאי להתמקד בו בטרקים זולים, ומזרח/מרכז אירופה בפרט. בחרתי בהרי הקרפטים ברומניה מפני שרומניה זולה מאוד, ההרים שלה מדהימים והטרק מאתגר דיו.

2. בחרו עונה מתאימה, תכננו מסלול ועשו ביטוח-

טוסו בעונה שתאפשר לכם ליהנות ממזג האוויר, ולא להילחם בו. לישון באוהל קטן בהרים, בלילה גשום, לאחר יום הליכה עם משקל, זו חוויה שלא מתאימה לכל אחד. ניתן לצמצם את הסיכויים לחוות חוויה רעה ע”י בחירת עונה מתאימה. חשוב לציין שלא מומלץ לשחק עם מזג האויר בהרים, כי הוא לא סלחן. תכננו את המסלול שלכם בקפידה- מפות של שמורות זמינות בחינם במקומות רבים באינטרנט, הדפיסו את האזור שבו תטרקו וקחו מצפן אמין קטן. הורידו לטלפון מפת offline של המדינה בה תטיילו (קיימות מגוון אפליקציות חינמיות/בתשלום שיעזרו לכם מאוד). עשו ביטוח אתגרי (הוא עולה כ20 שקלים ליום). לטרק לפסגה הגבוהה ברומניה יצאנו בסוף יולי 2018, שזה התאריך הטוב והבטוח ביותר בשנה.

3. קחו ציוד מתאים, לא פחות ולא יותר-

על משהו אחד אי אפשר להתווכח: “כשסוחבים פחות, נהנים יותר”. טעות של מתחילים היא להשקיע יותר מדי כסף בציוד, לסחוב הרבה מדי או פחות מדי ולהעמיס פריטי גיבוי, חירום ופינוק. ההמלצה שלי היא להתחיל עם ציוד בסיסי, אך לא בסיסי מדי, ואם אוהבים ומתמידים, להשתדרג. לכו לחנות שהמוכרים בה מקצועיים, תבררו אם אולי אחד המוכרים עשה את הטרק שבחרתם או משהו דומה באזור, והתייעצו איתו.

ציוד טוב עולה הרבה, אך לרוב האנשים אינו חובה. משהו אחד שלא לוקחים איתו סיכונים וכן שווה השקעה, זה ציוד נגד מים (לבוש חיצוני לחירום, אוהל, כיסוי תרמיל ונעליים). מטייל יבש שנעים לו הוא מטייל שמח ורגוע. אל תצאו עם נעליים שאתם לא מנוסים איתם, כי השלפוחיות לא יהיו נעימות. שימו טייץ מתחת למכנס וחומר נגד שפשפות.

4. הזמינו טיסה כ9 חודשים מראש.

הזמן האידיאלי להזמנת טיסה הוא כ-9 חודשים מראש, ושם תמצאו את המחירים הטובים ביותר. חפשו באתרים שונים שמשווים בין חברות התעופה (Sky scanner explorer או kayak) וכשאתם מוצאים משהו טוב, וודאו באתר של חברת התעופה הספציפית אם שם זול יותר. והכי חשוב, הזמינו מיד כשמצאתם, כל עיכוב מייקר את המחיר. תארזו נכון כדי שלא תצטרכו לשלם על כבודה. ותרו על בחירת מושבים ושאר תוספות שיעמיסו על המחיר, הרי אנחנו תחת תקציב קשוח. הטיסה לרומניה הוזמנה בסוף 2017, ועלתה פחות מ400 שקלים, למרות שהיא באמצע הקיץ, בשיא עונת התיירות (כאמור הטיסה הייתה לסוף יולי 2018).


טיפ נוסף: נרשמים לניוזלטר שלנו כדי לקבל את המתכונים העתידיים של שחר- עם טיולים ספציפיים ואיך לעשות אותם בפחות מ 1000 ש”ח!

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים


5. איך מגיעים וחוזרים מהשמורה?

יש כ3 אופציות: האופציה האידיאלית היא לנחות במרחק הליכה מהשמורה, ולצאת משדה התעופה ברגל ישר לטרק (לא לפני שממלאים או קונים מים). האופציה השנייה, היא לקחת תחבורה ציבורית לאיזור השמורה (אוטובוסים מקומיים או ואן כלשהו יעלו מעט מאוד). האופציה השלישית מתאימה יותר כשיוצאים כמה חברים והשמורה רחוקה ובמקום מאתגר לתחבורה הציבורית, והיא לשכור רכב לכמה ימים. אם צריכים רכב, גם אותו הזמינו כ9 חודשים מראש ותחסכו לא מעט כסף.

ברומניה נאלצנו לשכור רכב, מפני שהשמורה הייתה רחוקה, והוא עלה לנו 275 שקלים ל3 אנשים לכל התקופה. הדלק הלוך וחזור לשמורה + דמי חניה למלון שהחננו בו היו כ200 שקלים נוספים (סה”כ כ160 שקלים לאדם).

6. בחרו חברים נכונים לצאת איתם.

טרק הוא חוויה אישית, אך בחברת האנשים הנכונים, הוא יכול להיות טוב פי כמה. ההמלצה שלי היא לא יותר מ4 מטיילים, שאחד מהם הוא המארגן והמוביל. כולם צריכים להיות מנוסים לפחות בטרק אחד בעבר עם מספר לילות בשטח, עם כושר טוב, עם ציוד שיאפשר להם להנות (לא לשרוד! להנות!), ידע כללי על העומס הפיזי, הנפשי והאישי שטרק דורש.

אני ממליץ על ניסוי בארץ לפני, במסלול עם רמת קושי דומה לטרק המיועד בחו”ל, ושיכלול לפחות לילה אחד בשטח. חשוב לראות שמסתדרים, שהקצב שנהנים ממנו דומה אצל כולם. חשוב לציין שאת רוב הטרקים בחיי עשיתי לבד, ואם עושים הכנה נכונה, אין ממה לחשוש. ברומניה יצאנו 3 חברים, שכבר היו בעבר בארץ ובחו”ל ביחד בטרקים, כולם עם ציוד דומה, כושר דומה ועם ידע טוב על עולם הטרקים.

7. מה אוכלים? וכמה זה עולה?

תזונה היא אחת הטעויות הגדולות והנפוצות בקרב מטיילים, ואני אסביר. ביום טרק שורפים יותר קלוריות ממרתון (3000-7000). ההכנסה הקלורית חייבת להיות גבוהה מאוד!

למזלכם אין בטרקים “Cut off”, ואתם יכולים לעצור ולאכול דברים ממש טעימים (כל מה שנחשב ג’אנקפוד ביום יום, הוא בדרך כלל מעולה בטרקים). יש שתי גישות בנוגע לאוכל בטרקים: האחת מתבססת על בישול, והשנייה על אוכל קר. הדבר החשוב ביותר הוא להביא אוכל שכבר התנסינו איתו בעבר, ושנדע בוודאות שיתאים לנו לאכול אותו בעת הצורך. בארוחת בוקר בדרך כלל מומלץ לאכול פחמימות ושומנים, כמו קרקרים עם ממרח שמן כלשהו, אגוזים, חטיפים וכו’… להשתדל לא להכניס סיבים תזונתיים, כי הם מכבידים, עושים גזים ולא מזינים. קפה תמיד טעים ומומלץ, אך דורש בישול (וציוד בישול שוקל לא מעט).

ארוחת צהריים יכולה להיות חמה או קרה, היא יכולה לקחת 20ד או שעה והעיקר לצרוך בה הרבה קלוריות. ארוחת ערב מומלצת חמה, עשירה בפחמימות, שומנים וכמובן חלבונים. יש קושי בצריכת חלבונים בטרקים, כי לא תמיד מתחשק לאכול קופסת טונה בסוף יום, מה גם שהיא כבדה ומגושמת. אני אוהב לאכול חטיף חלבון ייעודי.

הבישול המומלץ הוא רק הרתחת מים והוספת המים לאוכל מיובש (סטייל מנות חמות, או במונח המקצועי Dehydrated). שיטה זו היא החסכונית ביותר בדלק, ואינה מבזבזת מים יקרים שסחבנו כל היום. המנעו מאוכל שדורש בישול ארוך כמו פסטה ואורז. אוכל הוא זול מאוד וניתן להביא את רובו מהבית. ברומניה ובאופן כללי, אני צורך בערב 2 מנות של מרק נודלס חמות ביחד, עם תוספת נדיבה של שמן זית וקרוטונים. במהלך היום אני אוהב לאכול דוריטוס, קרקרים, סוכריות גומי, שוקולדים ועוד שטויות. אוכל ל3 ימים לא צריך לעלות יותר מ80 שקלים.

8. כמה נוזלים לסחוב ואיזה סוג?

מים הם אחד הדברים הקריטיים! לעיתים יהיו בשפע, ולעיתים יהיו יקרים כמו זהב. טרק מדברי למשל יצרוך תכנון מקדים מדוקדק של נקודות מים, וחישוב של כמות המים שתצטרכו לסחוב מתחילת הטרק. לעומת זאת ישנם טרקים שהמים סביבנו תמיד. פילטר לטיהור המים, או כדורי כלור זה חובה תמיד, ואל תתעצלו להשתמש בהם (הדבר האחרון שבא לכם באמצע טרק זה בעיות בבטן). ניתן לסחוב את המים בבקבוקים או שקית שתיה (במזג אויר קר מאוד, שקית שתיה עם בידוד לקשית זאת האופציה היחידה (בקבוקים קופאים). ברומניה ובאופן כללי, אני אוהב לקחת מראש משקה ממותק עשיר קלוריות ללא גזים, כך אני מכניס עוד קלוריות על הדרך כל הזמן. כשהוא נגמר, אני ממלא בבקבוקים מים.

9. היגיינה.

אל תהססו להיות מסריחים, זה חלק מהמסע. תמצאו מקום להתקלח בו לאחר הטרק, מלונות ישמחו לגבות מחיר סמלי עבור מקלחת, ותביאו איתכם חולצה אחת ספייר למטוס חזרה. צחצחו שיניים, תקפידו להשתמש באלכוג’ל לידיים, שטפו פנים מדי פעם וחבילה קטנה של מגבונים ונייר טואלט חובה!

10.תתרכזו בטרק, זה לא נופש.

מדובר על מיינדסט שונה לגמרי מנופש רגיל בחו”ל. יש תקציב, והתקציב הוא חשוב כדי לאפשר לכם לטוס לטרקים נוספים בעתיד. כל שקל שתחסכו ישמש כתקציב לטיול הבא, אל תשכחו את זה! זה לא אומר שאין תקציב לארוחה סופר מפנקת בשדה התעופה בחזרה באיזה 80-100 שקלים! אבל הימנעו מהוצאות אחרות שיהפכו את התחביב הזה ליקר מדי כדי להמשיך איתו.

עמדנו בתקציב! כבשנו עוד פסגה!

הטרק ברומניה עלה כ900 שקלים, והיה מדהים!

  • טיסה- 400 ₪
  • רכב+ דלק- 160 ₪
  • אוכל- 100 ₪
  • פינוקים- 100 ₪
  • ביטוח- 100 ₪

כמובן שציוד עולה לא מעט, אך ההוצאה היא חד פעמית. ממליץ לבדוק על מוצרים יד שניה במחירים סבירים. צאו לטייל, הטבע מחכה לכם, הנוף מחכה לכם, הסיפורים רק מחכים להרשם ביומן. הטבע הוא חינמי! אומנם בסוף טרק לא מקבלים מדליה, חולצה, ואין מספר חזה לתלות בבית, אבל להרגשת הסיפוק של להוציא אתגר כזה לפועל מחיתולים ועד ביצועו בשטח, מבחינתי אין תחליף!! בהצלחה!!


יש לאאוטפאנל אחלה אפליקציה- תתקינו!