בערך דקה לפני הסגר, בוקר אחד קמתי וקיבלתי החלטה – אני יוצא לטייל. שינסתי מותניים, השכמתי קום והדבר הבא שאני זוכר הוא נסיעה צפונה יחד עם קבוצה נהדרת של “טיולים ואגדות” אל עבר הרי הגלבוע. טיולים, כמו תמיד, זה לא דבר צפוי כל כך. הפעם לקחו אותנו לנחל צביה, אחד מהנחלים היפים והפחות מטוילים בגלבוע.

כתב וצילם: בר רוזנפלד

הצטרפו אלינו לערוץ הטלגרם וקבלו עוד טיולים!

נחל צביה ברכס ההרים במזרח עמק יזרעאל

הר הגלבוע, ידוע כמקום שבו שאול המלך נפל בקרב מול הפלישתים. אולי זה רק אצלי אבל נדמה לי שהגלבוע נדחק מעט החוצה מהתודעה הישראלית. זהו רכס מדהים עם נופים עוצרי נשימה. תצפיות מההר מגלות לנו את השדות שליד בית שאן, שרידים מחומה ומגדל, ואת כל אזור עמק המעיינות (אזור הסחנה) אליו אנחנו מגיעים היום.

את מסלולנו אנחנו מתחילים ממתלול אבינדב, דרך נחל צביה, כאשר בסופו נגיע לרחצה נעימה (ואף יותר מכך) בעין מודע. שתי קבוצות יצאו לדרך בהדרכתם המדהימה של מני נחמן ובן זלצמן, מורי דרך משכמם ומעלה.

הגלבוע

הנוף ממעלה ההר – מתלול אבינדב

המסלול אינו מעגלי, מתחיל במעלה ההר, סמוך לשער האחורי של קיבוץ מירב על כביש 667 החוצה את הגלבוע. הגלבוע מלא במצוקים, גדולים וקטנים. באופן מפתיע מכל מצוק רואים נוף מעט שונה. את המסלול מתחילים מאזור מנוחה קטן שאפשר גם להכין בו את הקפה של תחילת מסלול. לאחר מכן מתחילים ללכת בשטח הפתוח. יש לשים לב שכמעט כל המסלול נטול צל. בחלק הזה של הגלבוע קיימת צמחיה טבעית של ההר שאינה מכילה עצים, לכן מנוחה בצל אפשרית מתחת לעצי חרוב בודדים במהלך המסלול ובקניון התחתון של הנחל, בצל המפלים. זה הופך אותו למסלול המתאים יותר לתקופות קרירות יחסית. אנחנו ביקרנו שם בחודש מרץ, אבל אחרי כמה ימים ללא גשם.

נופי הגלבוע

בחלקו הראשון של המסלול נפגוש את מתלול אבינדב. זהו קטע קצר יחסית, כקילומטר של מצוק קטן. כיף לשבת לאורכו ולנשום נוף גלבוע. קטע דרך זה משתלב עם שביל עמק המעיינות, למי שרוצה לשנות מסלול.

הירידה אל נחל צביה

הדרך ממשיכה מטה אל נחל צביה. הירידה עצמה כוללת מעבר של מספר מפלים, רובם קטנים אך דורשים תשומת לב ושימוש ביתדות הקבועות בסלעים. למי שאוהב מסלולים מאתגרים, אלה יהיו החלקים הכיפים גם אם קצרים מעט. בתור אחד ששונא, אפשר לומר גם מתעב ירידות מתונות ומעצבנות, אני מת על זה שהמסלול הולך לכיוון של ירידה מאתגרת יותר.

אני לא יודע מתי הנחל זרם לאחרונה, אני מניח שזה קרה בגשמים, כמה שבועות לפני שאנחנו הגענו, אבל בתור צלם אני יכול לאמר, יש שם כמה מקטעים שאפילו בזרימה קטנה של מים היו מצטלמים מדהים. נחל צביה צר למדי ולכן הגישה בחורף מסוכנת, גם לאחר הגשם כשהכל מחליק. עם זאת, זו בהחלט העונה העדיפה לטייל בו.

לאחר תחילת הירידה, ממש בתוך ערוץ נחל צביה יושב לו עץ חרוב. בימים חמים הייתי מנצל את הצל שלו כי שאר המסלול, כאמור, חשוף מאוד ואין הרבה צל. וזה גם מקום מצוין להזכיר לכם להביא כובע.

אם באתם בעונה נכונה אל נחל צביה, אתם תראו הרבה כאלו במסלול. זהו הכחל, הצמח המפורסם של הגלבוע:

את המסלול שלנו תכננו לסיים בעין מודע, והגענו לשם עם הרגשה מדהימה. לא רק עליות זה דבר מספק, אלא גם ירידות. כשהגענו לשדה הפתוח של העמק, בתחתית הנחל, הסתכלנו אחורה וראינו את הר הגלבוע ואת הירידה שעשינו. נוף מדהים. וגם סיפוק. בתור צלם, קשה לתאר את הרגע הזה בתמונה אחת בודדת. כשאין לי תאורה טובה (זריחה במקרה הזה, בגלל כיוון ההר), אני מנסה להניח את המצלמה בצד ולהנות מהרגע. גם את זה צריך לדעת לעשות לפעמים.

אחרי הגלבוע: עין מודע

מכירים את הסחנה? אז הסחנה זה אחד אתרי המים מני רבים בעמק המעיינות. עין מודע זו בריכה נוספת והיא יחסית מוכרת. זה מסוג המקומות שחולמים עליהם במהלך מסלול ביום חם. כמו שאר בריכות מעיינות, זוהי בריכה מנביעה הנשארת בטמפרטורה קבועה גם כשקר. היא גדולה, אפשר לשחות בה, נעימה ומרעננת. זו גם הסיבה שחשוב כל כך לבוא עם בגד ים לטיול הזה.

הגלבוע ונחל צביה- מה היה לנו?

  • כ-7 ק”מ מסלול. מתחילים מהר הגלבוע ויורדים עד למטה
  • רובו בירידה, לפעמים מאתגרת.
  • אין הרבה צל.
  • אפשר לעשות אותו בשעה ואפשר ב-4 שעות (מקסימום). תלוי בקצב ההליכה שלכם.
  • בריכה מטורפת בסוף המסלול. אל תדלגו עלייה.

הטיול באזור הזה, כמו בהרבה אזורים אחרים בצפון הארץ, מומלץ לטיול בעיקר בחורף ובאביב. בקיץ ובסתיו, כשחם, הנוף נהיה צהוב, ואני בטוח שכולנו יותר אוהבים לראות שדות ירוקים בטיולים שלנו. ועדיף עם פרחים.

בר רוזנפלד, הכותב הוזמן לכתוב ולצלם באדיבות חברת “טיולים ואגדות“.

הניוזלטר של OUTPANEL – מה שמעניין על טיולים, אאוטדור ואקסטרים:

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים