יש צמדים שלעולם יתחרו זה בזה- שתי המפלגות הגדולות של תחומי העניין. לפעמים נדמה שהאנושות כולה חייבת להתחלק לשתיים: גלשני גלים וסאפים, רוכבי אופני הרים ורוכבי אופני כביש, גלשני רוח וקייטים, רולרבליידס וסקייטבורד, טפשים וחכמים (אה, בעצם הדוגמה האחרונה לא ממש מתאימה…).
בכתבה הבאה אני אביא את נקודת מבטי בנושא, במאמר עמדה שאני מקווה שתמצאו אותו מנומק. תגלו שההחלטה קשורה גם בסקי/סנובורד עצמו כשאתם בכיף על המורד, אבל לא רק. לחוויה מסביב השפעה לא קטנה.
קבלו את הכתבות בווצאפ:
“סקי קל יותר ללמוד, קשה יותר להביא לשלמות”
האמרה הנפוצה בהקשר הזה היא שסנובורד קשה יותר ללמוד אבל קל יותר להגיע בו לרמה גבוהה, ואילו בסקי קל יותר ללמוד, אבל קשה יותר להגיע לרמות הגבוהות. יתכן שזה מקור ההחלטה המוקדמת שלי במה להתמקד מבין השניים… כשהתחלתי לגלוש התלבטתי ולכן לקחתי קורסים בשני התחומים. למדתי לגלוש גם סקי וגם סנובורד. בתור גולש גלים ורוח הייתי בטוח שיהיה לי קל יותר דווקא בסנובורד, אבל האמת שזה לא היה המצב. הגעתי לשליטה יפה, אבל בדרך, כמו שיספרו לכם רבים שלמדו סנובורד- התחת שלי שילם את המחיר. כשלומדים סנובורד נופלים לא מעט אחורה, עד שלב שזה כבר לא ממש מצחיק.
מצד שני בסקי- מהרגע הראשון, תענוג. אתם נופלים הרבה פחות בהתחלה, ודי מדהים לראות שאחרי כיומיים רבים כבר נהנים במסלולים הירוקים ואפילו הכחולים. סקי מספק תגמול מהיר, ומאפשר לכם להנות כבר בחופשה הראשונה.
נוחות בין גלישה אחת לשניה
הדבר השני שחשתי בצורה בולטת בין שני התחומים הוא הנוחות שבין המקטעים של הגלישה עצמה. נסביר: כשאתם נמצאים בשבוע סקי, אתם לא כל הזמן עושים סקי (או סנובורד). למעשה כמות הזמן שבין “ראן” (מקטע הירידה וההנאה עצמו) לראן הוא גדול מאוד, ולכן הנוחות והכיף שלכם בין מקטעי הגלישה תשפיע מאוד על החוויה הכללית.
פה ההבדל קצת יותר מורכב: הסקי מסורבל מאוד. נעלי הסקי הם מגפיים כבדים וקשיחים, בזווית מוטה כלפי פנים, וקשה מאוד ללכת איתם. גם זה כושר נרכש, אבל ההתחלה ממש קשה. במיוחד בהתחלה צריך ללמוד גם לשלוט בנשיאה ובהתנהלות עם המגלשים. אחת שלומדים את זה, זה כבר לא סיפור, אבל למתחילים זה סוג של מטרד – שני המגלשים מופרדים, בורחים לך אחד מהשני, די כבדים בסה”כ, והגולשים קצת מתברברים עם האחיזה והנשיאה שלהם. תוסיפו לזה את המקלות וקיבלתם 4 פריטים שצריך להתנהל איתם ולפעמים נדמה שיש להם חיים משל עצמם, וכל אחד רוצה לגלוש לכיוון אחר…
בסנובורד החיים קלים: המגפים רכים יותר וקלים בהרבה להליכה, אין מקלות, ויש רק סנובורד, שהוא פריט אחד, קצר יחסית וקל לאחיזה. כל עוד אתם לא מחוברים אליו, ההתנהלות מסביב לסקי קלה בהרבה.
אגב, נוחות קשורה גם בביגוד שלכם ובאיכות הציוד. לכתבה נוספת בתחום הביגוד כנסו: איך קונים ומשתמשים בביגוד סקי וסנובורד.
נוחות כשאתם מחוברים לכלים
אם חשבתם שהנוחות מכריעה את העניין, נכניס מעט פקפוק למסקנה הזו: אמנם בסקי הסרבול מסביב מעט גדול יותר, אבל כשאתם על הסקי עצמו, הרבה יותר נוח על הסקי מאשר על הסנובורד. הסיבה מאוד פשוטה: בסקי אתם עומדים בעמידת מוצא דומה יחסית לעמידה הטבעית שלכם. שתי כפות הרגלים פונות קדימה, אתם מביטים קדימה, והמפנה של כל הגוף הוא טבעי.
בסנובורד יש עמידת מוצא מטרידה יותר מבחינה פיזיולוגית- אתם מחוברים לסקי ולמעשה מסיטים את המבט אל הכתף בכיוון התנועה. הגלישה בכיוון צד הגוף אינה נוחה לכל אחד, ובין ראן לראן, אם לא השתחררתם מהסנובורד, הרבה פחות נוח. שתי הרגליים מחוברות, תקועות, ואתם ללא תנועה נוחה “תקועים” עליו. קפיצות מסורבלות מאפשרות לכם לסדר את הפוזיציה, אבל זה מאוד מעיק.
שחרור וחיבור מהכלים
הסקי מנצח פה בגדול. נעלי הסקי מתחברות אל הסקי עצמו באמצעות “ביינדינגס” (מחברים בעברית)- התקנים הקולטים את הנעל ובאמצעות מנגנון קפיצי מתהדקים עליה. השחרור מאוד קל באמצעות מעין לשונים מאחורי הנעל שלוחצים עליה, כשאתם זקופים. הכניסה והיציאה קלות, ונעשות בעמידה, ובמהירות.
בסנובורד לעומת זאת צריך להתעסק בישיבה על השלג בד”כ, והחיבור וההוצאה מעט יותר מורכבים. מגפי הסנובורד מתחברים אליו באמצעות ביינדינגס שנראים כמעין “סנדלים” חיצוניים עם אבזמי ראצ’ט וזה עוד סוג של מטרד קטן. שוב כמו בכל דבר- Practice makes perfect, אבל בגדול, פחות נוח.
על המסלולים ה”סלולים”
את אתרי הסקי מחלקים לאיזורי המסלולים ולאזורי “מחוץ למסלולים”. במסלולים המהודקים, השלג קשה יותר, ושם הסקי זורח ומנצח את הסנובורד בקלות. המסלולים האלה התפתחו עם הסקי ועבורו, מאז שהנטייה האנושית הזו לגלוש החלה, ואילו הסנובורד הוא יצור חדש בהרבה שלמעשה נוצר במידה מסוימת כדי לספק אלטרנטיבה לגלישה במסלולים. בהתאמה – הוא לא הכלי הנכון והמהנה ביותר עליהם. הסקי מנצח, בקלות ובפער גדול.
לסקי גם יתרון דרמטי במקומות בהם המדרון אינו משופע מאוד, ויש לא מעט כאלה. במקומות בהם יש מסלולי גישור בין איזור תלול אחד לשני, ואין ברירה אלא להתקדם בהם לאט, עם הסקי ניתן לגלוש בשיפועים די מתונים, בעוד שאנשי הסנובורד נתקעים, ועוברים להליכה (זה לא תמיד קצר), ומקללים…
- לכתבה מעניינת נוספת על אתרי הסקי: לקראת עונת הסקי: איזה וייב יש ליעדי הסקי המובילים בעולם?
חוץ למסלולים – אוף פיסט
אלה הם איזורי ה”off piste”, בהם יש פשוט טבע פראי ושלג רך כאבקה שהצטברה על המדרונות. זה הגביע הקדוש של גולשי הסנובורד, שמחפשים את התחושה הייחודית של השלג הרך מחוץ למסלול. הרוחב הגדול יותר של הסנובורד מתאים בהרבה לגלישה באוף פיסט מאשר רוחב מגלשי הסקי המסורתיים וקל יותר להתחיל באוף פיסט בסנובורד.
אבל, וזה אבל גדול: עולם הסקי השתנה מאוד בשנים האחרונות ונושא האוף פיסט מתחזק מאוד. מגלשים חדשים יצאו לעולם כדי להקל על הגלישה באוף פיסט: הם רחבים וארוכים יותר, ואפשרים גלישה מדהימה במקומות הפראיים יותר. לא תגיעו לזה במהירות שתגיעו בסנובורד, משום שזה סקי שדורש יותר מבחינה פיזית ומגיעים אליו לאחר ששולטים בגלישה במדרונות “הסלולים” אבל עולם האוף פיסט יפתח לכם גם בסקי. כנסו גם לכתבה הבאה בנושא האוף פיסט:
- על סקי OFF PISTE: ראיון עם מדריכי סקי של הקלאב מד בצרפת
- המדריך – איזה סוג מגלשיים לסקי יתאימו לך בחופשת הסקי הבאה?
הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:
בסנופארק
פעם הייתם מגלים רק סנובורד בסנופארק, אבל הדבר הזה השתנה דרמטית בשנים האחרונות. הסנופארק הוא המקום בו הגולשים (נוער וצעירים עד 30 בד”כ…) משפרים ונהנים מאקרובטיקה על השלג: מקפצות, מסילות, חצי צינור, טייבלים… גולשים בשני הכיוונים, אחורה וקדימה, ומפגינים וירטואוזיות, שלאחר מכן גם משפיעה על השליטה והכיף במקומות הטבעיים ועל המסלולים. אם לפני (די הרבה) שנים ציוד הסקי פשוט לא התאים לסוג הגלישה הזו הרי שהיום מגוון סוגי הסקי הוא גדול, וישנם מגלשים מושלמים לקפיצות, גלישה אחורה, ומשחקים. יותר מכך- זוכרים את האמרה שסקי קשה יותר להביא לשלמות? אבל היתרון בו שכשאתם מתקדמים בו- תקרת הזכוכית שלו גבוהה בהרבה משל הסנובורד. מגוון האפשרויות, והעושר של ביצועי גולשי הסקי בסנופארק ובכלל, מרשימה ומהנה הרבה יותר מהסנובורד. אז אולי תתחילו לקפוץ ולהרשים מוקדם יותר עם סנובורד, אבל בסקי- כשתגיעו לרמה גבוהה, תביטו על הסנובורד מלמעלה…
אנחנו בטלגרם- הצטרפו אלינו וקבלו עדכונים על כתבות: https://t.me/OUTPANEL
חוויה משפחתית
לסקי יש יתרונות אדירים בכך שהוא הרבה יותר מתאים לכל הגילאים. הוא מביא לידי ביטוי מקסימלי את האלסטיות ביכולות מצעיר ועד מבוגר. הסקי מנצח בענק בכך שאתה יכול להיות גולש על אקרובטי, עם זמן אוויר מטורף וסלטות, על משטחי מוגולס ואוף פיסט, ואתה גם יכול בקלות להיות פעוט בן 4, סבא או סבתא בן 70+ וכולם ימצאו את המקום שלהם בענף המדהים הזה. בסנובורד האלסטיות הזו פחותה בהרבה.
הסקי הוא הספורט הטוב ביותר לחופשות משפחתיות ספורטיביות ומדהימות לכל המשפחה. הוא מספק חיבור איכותי וייחודי להורים ולילדים. עוד על סקי עם ילדים קראו עוד בכתבות הבאות:
המגמה בעולם היא חד משמעית- הסקי ניצח
לפעמים נדמה שישראל היא מעצמת סנובורד, מה שמעט מטעה ומבלבל, כי מבט אל הטרנדים בעולם מגלה שהסקי ניצח את הסנובורד. הסנובורד שפרץ כטרנד קולי אי שם לפני כעשרים שנה הולך ויורד בפופולריות שלו, והסקי חזר להיות הדבר הקולי גם אצל הצעירים בעולם. הציוד החדש והמותאם לאוף פיסט, ציוד הסקי המתאים לגלישה אקרובטית וטכנית, והאפשרויות הרבות יותר שהסקי מאפשר גם למתחילים וגם למתקדמים – הכריעו את הכף. גם אני בחרתי בסקי ומתחבר אליו הרבה יותר- נהנה מהמהירויות הגבוהות והחוויה האתלטית הספורטיבית על המסלולים הסלולים מצד אחד, ומהכיף המשוחרר של גלישת פאן וחופשה אדירה מצד שני.