אנו נתקלים ביותר ויותר שאלות ברחבי הרשת ובין חברים- איך לבחור בגדי סנובורד וסקי? מהו המעיל הטוב ביותר? מה הוא מכנס טוב? ואיך נשארים יבשים לאורך כל יום הגלישה? החלטנו להוציא מדריך מפורט שיעזור לכם להבין מה הכי מתאים לכם. בחלק הראשון של המדריך נדבר על מושגים בסיסיים וטכנולוגיות המאפיינות את ביגוד החורף האקטיבי ובחלק השני שנפרסם בהמשך נעבור לפרקטיקה.
מה מיוחד בלבוש ייעודי לסקי וסנובורד
לפני שנתחיל לפרט על מותגים וטכנולוגיות, חשוב שנבין למה בכלל קיים ביגוד ייעוד לספורט חורף ולמה עדיף שלא לגלוש עם זוג מכנסי ג’ינס מהארון.
הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:
ספורט חורף (סקי, סנובורד, טיפוס הרים וכו’) הוא למעשה ענף ספורט בעצימות גבוהה- כלומר הגוף שלנו פועל בצורה אינטנסיבית, אך מתרחש לרוב בסביבה קרה בה הטמפרטורות נמוכות מאוד ולעתים קרובות ישנם גם משקעים (גשם, שלג) ורוחות חזקות. הדרישה שלנו (מהציוד) כשאנו נמצאים בהרים היא כמובן שיסייע לנו להישאר מוגנים מפני פגעי מזג האוויר – כלומר להישאר יבשים ולשמור על טמפרטורת גוף סבירה, ולנדף את הזיעה שנוצרת במהלך הפעילות הגופנית.במידה והזיעה שהגוף מייצר לא תתנדף בזמן קצר הדבר יתבטא קודם כל בתחושת חוסר נוחות- רטיבות בתוך הבגדים, והרטיבות יכולה ליצור תגובת שרשרת שבה טמפרטורת הגוף יורדת, עד מקרי קיצון של היפותרמיה.
בחירת ביגוד מתאים תעזור לנו לשמור על הגוף שלנו ויכולה לעשות את ההבדל בין יום שנגמר לאחר שעה אחת של גלישה כי הבגדים ספוגים במים ואנחנו רועדים מקור, לבין יום שלם שבו אנו גולשים בסופה אך נשארים יבשים וחמימים.
אטימות ביגוד סקי
מכיוון שאנו נמצאים בסביבה רטובה (שלג, גשם וכו’) נרצה לבחור בפרטי ביגוד סקי שהם עמידים לרטיבות מבחוץ ודוחים מים. אטימות נמדדת במילימטרים. מבלי להיכנס להסברים מדעיים והנדסיים יותר מדי, נסביר שמספר המילימטרים מייצג את הלחץ שאותה כמות מים תפעיל על פני הבד. לדוגמה- עמידות של 5000 מ”מ (5k mm) משמעותה שאם ניקח צינור באורך 5000 מילימטרים (5 מטרים), נמלא אותו במים ונצמיד אותו לפריט הלבוש שאנו בוחנים- זהו הלחץ שהבד יכול להישאר בו אטום למים. אם נשים יותר מים הם יתחילו לחדור דרך הבד.
אטימות גבוהה יותר של ביגוד סקי משמעותה עמידות טובה יותר בפני גשם חזק, נפילות בשלג עמוק וכל אלמנט אחר שעשוי להרטיב את הבגד.
ישנם מספר סוגי בדים וטכנולוגיות מצויינות בשוק. המוכרת ביותר היא כנראה ממברנת ה Gore-Tex שנותנת עמידות גבוהה מאוד למים (בדרך כלל 20 אלף מ”מ ויותר) והיא בעלת יכולת נידוף גבוהות. הטכנולוגיה משתלבת במעילים של חברות שונות, מכנסיים, כפפות וכו’. בדומה לGore-Tex ניתן למצוא טכנולוגיות דומות נוספות שנמצאות בשימוש של חברות שונות – DryQ, PolarTec , eVent ועוד.
בנוסף, מעילים ומכנסיים באיכות טובה מתאפיינים גם בציפוי הנקרא DWR -Durable Water Repellent. זהו ציפוי חיצוני לבד שמונע מהמים להיספג בבד וגורם להם פשוט להחליק עליו ולהתגלגל החוצה ממנו.
נדיפות ביגוד סקי
בגלישה או בפעילות עצימה בהרים – טמפרטורת הגוף תעלה והוא יפריש זיעה על מנת לקרר את עצמו. כדי שלא נרטב מבפנים ולאחר מכן גם נתקרר עקב כך, אנו רוצים לבחור פרטי לבוש עם יכולת נידוף גבוהה. יכולת הנידוף נמדדת בגרמים: לדוגמה בד בעל יכולת נידוף של 20 אלף גרם (20k grams) יהיה מסוגל לנדף 20 אלף גרם של מים על מטר מרובע ב24 שעות. הנתון הזה לא ממש גורם לנו להבין איך זה משפיע עלינו אבל באופן כללי – ממש כמו בקטגוריית האטימות, מספר גבוה יותר ייתן יכולת נידוף יותר טובה. כשנסתכל על נתונים של מעילים או מכנסיים הם ילוו בדרך כלל בשני מספרים – לדוגמה 20,000/10,000 אומר שהפריט מתאפיין באטימות של 20 אלף מ”מ ויכולת נידוף של 10 אלף גרם.
היתרונות המובהקים בבדים המובילים בשוק כגון Gore-Tex ודומיו הם יכולת אטימות ונדיפות גבוהות שבאות ביחד. כלומר הבד יהיה אטום לנוזלים מבחוץ אך גם יינדף אותם מבפנים בצורה יעילה.
חשוב להבין כי המיתוג שהיצרנים נותנים לבגדים שלהם – עמיד למים, עמיד לגשם (RainProof, Water Proof) לא מאוגדים תחת סטנדרט מסוים. לכל יצרן יש בדיקות והגדרות שונות עבור ביגוד סקי.
קבלו את הכתבות בווצאפ:
אם נרצה את המעיל שישמור אותנו יבשים בגשם שוטף כשאנו מחכים לאוטובוס- כנראה שנבחר במעיל מניילון מלא או גומי. אך אם ננסה לבצע פעילות כלשהי עם מעיל זה, תוך כמה דקות כבר נהיה רטובים לחלוטין בתוך הבגד כי לבד אין שום יכולת נידוף. לכן, לבדים ולטכנולוגיות שמשתמשים בהם בייצור בגדי ספורט חורף יש לרוב עמידות גבוהה מאוד לגשם ורטיבות אך יגיע גם שלב, מלווה בהרבה רטיבות ולחץ, שבו המים יתחילו לחדור דרך הבגדים. הדבר המעודד לדעת הוא שרובנו, המשתמשים הממוצעים, לא נעמיד את הבגד תחת תנאים מאתגרים כל כך, וגם אם נשהה יום שלם בסופת שלגים ורוח חזקה – ציוד איכותי ישאיר אותנו יבשים לחלוטין.
בידוד וחום גוף
עד כה דיברנו על עמידות במים ונידוף זיעה יעיל, אך כמובן שבעת שהיה בהרים ובסביבה קרה – נהיה חייבים לשמור על בידוד מהקור ועל טמפרטורת הגוף שלנו בטווח סביר. בשימוש בבגדי חורף ישנן לרוב 3 שיטות בידוד עיקריות:
פוך (Down)
הפוך עשוי מנוצות דקיקות של אווזים או ברווזים והוא חומר הבידוד עם היעילות הגבוהה ביותר שיש. הפוך תפור בתאים בתוך הבגד ולמעשה מתרחב ויוצר שכבת בידוד ששומרת על חום הגוף. עם זאת, הפוך אינו עמיד במים וברגע שהוא נרטב הוא מתכווץ ומאבד את יכולת הבידוד שלו. לכן הוא מתאים בעיקר כשכבת ביניים או במידה והוא תפור בתוך מעיל עם עמידות למים. לקריאה מעמיקה על הפוך כנסו לכתבה שלנו על מעילי פוך.
בידוד סינתטי (Synthetic)
מיוצר מסיבי פוליאסטר ויוצר אפקט דומה לנוצות הפוך. בהשוואה לנוצות הוא כבד יותר ופחות עמיד לאורך זמן אך מכיוון שזהו חומר סינתטי הוא מתמודד יותר טוב עם רטיבות ולכן עדיף לימים בהם יש סיכוי סביר שנירטב או נזיע הרבה. (עוד קצת בנושא סינטתי או טבעי- בכתבה על בחירת שקי שינה – העקרונות דומים)
פליס (Fleece)
זהו אחד הבדים הנפוצים ביותר בשימוש בבגדי חורף. הוא מבודד בצורה פחות טובה מהשניים הקודמים אך הוא זול מהם ובעל יכולת נידוף טובה. לגולש הממוצע שאינו מתמודד עם תנאים קיצוניים – פליס ישמש כשכבת ביניים מצויינת.
אז עד כה דיברנו על המושגים הבסיסיים שעומדים מאחורי המעילים, המכנסיים ושאר אביזרי הלבוש שיבואו איתנו להר. בחלק השני של הכתבה נדבר על פרקטיקה – איך להתלבש נכון, מה יותר ופחות מתאים לכל גולש, סוגי מעילים שונים ומאפיינים ספציפיים שחשובים לנו בספורט חורף.
בברכת חורף חם ולבן!
מאת: דניאל בר – צלם, גולש ומדריך סקי, בקיץ הישראלי רוכב בסינגלים במדבר ומדמיין שלג, טוען שספורט בטבע אפקטיבי הרבה יותר מתרופות פסיכאטריות. מבלה את רוב זמנו בין מצפה רמון לאזורים קצת יותר מושלגים בעולם. טיפס וגלש בקנדה, ארה”ב, נפאל ואירופה. מאוהב בגלישה מחוץ לאתרים , סקי טורינג ופרירייד, בעל חזון להשכין שלום ואחווה בין גולשי סנובורד לסקי.