יש כל כך הרבה דברים לדעת על סקי… הפעם אנחנו מסבירים על ביגוד סקי – איך להתלבש במהלך חופשת הסקי? איזה ציוד היקפי וציוד מגן צריך ואיפה קונים או שוכרים בגדים לחופשה? 

אל הפרק הראשון בסדרה: כך תפיקו חופשת סקי- כל הטיפים שאף אחד לא מלמד אתכם!
אל הפרק השני בסדרה: הפקת חופשת סקי: טיפים לבחירת טיסות העברות ולינה
קבלו את הכתבות לווצאפ (גג 3 הודעות בשבוע):
הצטרפו לקבוצות אאוטפאנל

ראשית, ננסה להרגיע אתכם ולאמר שבד”כ הקור שיש באתרי הסקי לא דומה בכלל לקור שיש בארץ: באתרי הסקי, טמפרטורה נמוכה כמו למשל מינוס 5 מעלות תרגיש לנו הרבה יותר נעימה מאשר פלוס 10 מעלות בתל אביב, והסיבה היא חוסר הלחות באתרי הסקי (יש עוד משתנים כמו רוח, העובדה שבסקי- אנחנו בד”כ לבושים מראש כמו שצריך… אבל איך עושים את זה? המשיכו לקרוא…). זו פעילות ספורטיבית ויש חשיבות רבה לבגדים שאנחנו נלבש אשר חייבים להיות נוחים לתנועה עם יכולת לנדף זיעה.

קחו בחשבון שכל אחד מאתנו מתייחס לקור בצורה שונה. אני יכול להעיד על עצמי שאני די סובל מקור בארץ ולובש לפחות 3 שכבות בימים של גשם וטמפרטורה נמוכה, אבל כשאני נמצא באתר סקי והטמפרטורה בחוץ הרבה מתחת לאפס אני גולש רק עם מעיל וחולצה דקה מתחת. בזמן הגלישה אנחנו יכולים למצוא את עצמנו תחת שמש ושמיים נקיים מעננים או לחילופין שלג שלא מפסיק לרדת ורוח חזקה. כל אלו יכולים להשפיע ישירות על צורת הלבוש שלנו בזמן הגלישה.

ביגוד סקי

יוצר התוכן: מקסים, יודע על מה הוא מדבר!

איזה ביגוד סקי צריך? 

ראשית חשוב שהשכבה העליונה ביותר (מעיל ומכנס) תהייה אטומה למים ברמה מסוימת ובמקביל נושמת. וכמובן בגדים נוחים לתנועה ופעילות שלא יגבילו אותנו בזמן הגלישה. בין הפרמטרים שמשפיעים על איכות הבגד קיימים 2 מספרים, המופיעים על תווית הבגד, המשקפים את רמת אטימות למים ונידוף הזיעה. המספרים יופיעו עם האות K: אלפי מילמטרים ואלפי גרמים. למשל 10K מ”מ של מים, ו 10K גרם. ככל שהמספר גבוהה יותר כך הבגד אטום יותר למים ומנדף טוב יותר את הזיעה.

מה שלא מומלץ במהלך ללבוש במהלך הגלישה זה מכנסי גינס או סוודרים מכותנה. החומרים האלו סופגים מים ולא מתייבשים בקלות, מה שיהפוך אתכם לרטובים על ההר ויגרמו לכם לסבול במקום ליהנות. השיטה הנפוצה ביותר להתארגנות בלבוש היא שיטת השכבות (הבצל) שמורכבת משלושה חלקים. אם קר- לובשים שכבה נוספת אם חם מורידים שכבה. כאמור הכול תלוי ברגישות שלכם לקור ולמזג האוויר שבחוץ. נתחיל מהחלק העליון: 

שכבה עליונה: מעיל ומכנסיים

המעיל – הוא השכבה האחרונה שמגנה עליכם מפני מזג האוויר שבחוץ, בין אם זה שלג , שמש או רוח. מעילי סקי או סנובורד הינם מעילים ייעודיים המתאפיינים ביכולת נידוף זיעה גבוהה, נוחים לתנועה ובעלי כיסים ייעודיים לדברים השונים בזמן הגלישה. לעתים הם כוללים חצאית פנימית נגד כניסה של שלג כשנופלים והם בעיקר מעילים נוחים שמתאימים לגלישה. חשוב לא להשתמש במעילים רגילים שכנראה פחות יתאימו למשימה ולא יהיו בעלי אותם מאפיינים חשובים.  
במסגרת התקציב, תמיד תשאפו לקנות מעיל למזג האוויר הכי גרוע שיכול להיות ,רוח , שלג או אפילו גשם. לגולשי הסנובורד – מומלץ שהמעיל יהיה ארוך יותר מהרגיל על מנת לתת שכבת הגנה נוספת בזמן שיושבים על השלג. כאמור אני אישית מעדיף לגלוש ביום יום רק עם השכבה שצמודה לגוף מתחת למעיל, רק במידה והטמפרטורה יורדת לאזור מינוס 10 מעלות או פחות או בחוץ יש רוח חזקה אני מוסיף שכבה נוספת.

מכנס גלישה- מומלץ שמכנס הגלישה יהיה בעל אטימות גבוהה למים בשל המגע הרב עם השלג בזמן שגולשים או יושבים. מכנס הגלישה חייב לכסות את נעלי הגלישה וארוך יחסית. מכנסי הגלישה יגיעו לרוב עם “חצאית” בחלק התחתון של המכנס  על מנת להיות צמודים לנעל ולמנוע חדירה של שלג לתוכה כדי שתשארו יבשים.

הצטרפו לערוץ אאוטפאנל בווטסאפ- קבוצה שקטה לקבלת הכתבות המעולות שלנו:
אאוטפאנל ווטסאפ

כפפות 

בגדול ישנם שני סוגים עיקריים של כפפות סקי כפפת אצבעות או כפפה מלאה. כפפה בעלת אצבעות- נוחה יותר לתפעול (לדוגמא פתיחת כיס במעיל)  אבל שומרת פחות טוב על חום האצבעות לעמות כפפות מלאות בהן האצבעות צמודות ומחממות אחת את השנייה, אבל תפעול של דברים איתן הופך לבעייתי…  

ההמלצה שלי- את הכפפות יש להכניס מתחת לשרוול המעיל, כך שבמידה ונופלים,השלג לא יכנס לתוך הכפפה היות והפתח שלה מוגן על ידי שרוול המעיל.

גרביים

מומלץ להצטייד בגרביים גבוהים וארוכים (קצת פחות מתחת לברך) היות ונעלי הסקי והסנובורד גבוהים והגרב צריך להיות מעל הנעל על מנת למנוע שפשופים. חשוב מאוד שהגרביים יהיו צמודים לרגל ולא היו כפלים בגרביים על מנת לא ליצור נקודות לחץ בתוך נעלי הגלישה ולא ליצור מקומות פוטנציאלים לשפשופים במהלך יום הגלישה.  

חשוב מאוד לא להשתמש בגרביים מכותנה או גרבי הצבא, אלא לרכוש גרביים שעשויים מחומרים סינטטיים או צמר (לדוגמא Merino) המותאמות לפעילות ספורטיבית, ומנדפים זיעה. לגולשי הסקי מומלץ לקנות גרביים יעודיים לסקי אשר המותאמים יותר למבנה נעל הסקי עם תוספת ריפוד מגן במקומות לחץ בתוך נעל הסקי. 

השכבות הפנימיות: בסיס וביניים 

שכבת בסיס, המוכרת גם בשמה “ביגוד טרמי”. מטרת השכבה היא נידוף הזיעה (ושמירה על חום הגוף), שכבה זו תהיה בדרך ככל דקה וצמודה לגוף. שכבת ביניים, מטרתה היא להיות שכבת הבידוד בין המעיל לבין הבגדים הצמודים לגוף. בדרך כלל זאת שכבה עבה יותר בצורה של סווטשירט מפליז דק או מעיל קל משקל. 

גטקס- זהו מכנס דק מאוד שלובשים מתחת למכנס הסקי, נועד להעניק שכבת הגנה נוספת. בנות יכולת ללבוש פשוט טייצ דק. חשוב לשים לב שמכנסי הגטקס או הטייצ לא יוצרים כפלים באזור הנעליים על מנת לא ליצור נקודות לחץ ולמנוע שפשופים שיכולים להיווצר במהלך יום הגלישה.

קסדה ומיגונים נוספים

בין אם אתם גולשים מתחילים או אלופי ההר – אף פעם לא ניתן לדעת מתי נזדקק למיגון. אולי הפריט הכי חשוב מכל אביזרי הבטיחות הקיימים בזמן גלישה. קסדה היא כמו חגורת בטיחות באוטו – לא צריכים אותה עד שקורה משהו. אין צורך באמת להרחיב  על חשיבות הקסדה ולמה היא נועדה, אך חשוב להדגיש שיש להשתמש בקסדה ייעודית ולא בקסדות אחרות כמו לאופניים או כל ספורט אחר. וכמובן חשוב שהקסדה תהיה בעלת תקן אירופי. 

מגינוים נוספים נפוצים יותר בקרב גולשי סנובורד וכאלה שהולכים על קפיצות, Snow Park ואוף פיסט בסביבה צפופה:

  • מיגון פרק כף היד- מגיע ב 2 תצורות: מיגון ששמים מתחת לכפפה- מגן טוב יותר- אבל לא נוח כל הזמן לשים ולהוריד. או מיגון מובנה בתוך הכפפה- מגן בצורה טובה, היתרון המשמעותי הוא הנוחות.
  • מגן ישבן- מכנס קצר וצמוד המגיע עם מיגון מובנה ששומר על עצם הזנב. מומלץ מאוד לאנשי הסנובורד.
  • מגן גב- מותאם בעיקר לגולשי סנואופארק. מגנים נוספים  פחות פופולריים שקיימים: מגני ברכיים, מגני מרפקים, מגני כתפיים, חליפת מגן מלאה. 

פנים וצוואר: גוגלס ובאפ/מסכות

גוגלס זו משקפת סקי מיוחדת לגלישה המכסה שטח פנים גדול, על מנת לשמור על אזור העיניים והפנים מהסביבה החיצונית. קיימים סוגים שונים של עדשות אשר מותאמים למצבי מזג האוויר השונים: עדשה בהירה יותר תהיה מותאמת ליום מעונן בלי שמש ועדשה כהה יותר תתאים ליום שמש ושמיים נקיים. משקפי שמש רגילים לא מתאימים לגלישה ואפילו יכולים להיות מסוכנים בעת נפילה. הם גם אינם מגינים לחלוטין מהקרינה המוגברת על ההר, העשויה לגרום לנזק בלתי הפיך לעיניים.

באפ Buff/ מסכת פניםנועדה להגן על הפנים במזג אוויר של רוח ושלג או לתת מענה לקור שבחוץ. כמו כן ניתן לכסות עם Buff את הפנים על מנת לא להישרף מהשמש החזקה שיש באתרי הסקי.

איפה קונים או שוכרים ביגוד סקי ואביזרים?

השכרה- הדרך הזולה היא לשכור את ביגוד הסקי. ניתן לשכור את הביגוד כבר בארץ בחנויות כמו סקי-פס או אופפיסט ולטוס בראש שקט לאתר הסקי מבלי להתחיל להתרוצץ בין החנויות השונות.  לחילופין ניתן לשכור את ביגוד הסקי באתר עצמו. (את הקסדה גוגלס וכפפות תוכלו לשכור בחנויות השכרת הציוד באתרי הסקי או להצטייד מראש)
במידה והחלטתם לקנות ציוד משלכם, ישנן כמה אופציות לקנות בגדי גלישה. נתחיל מהזולה ביותר- באתרי האינטרנט כמו עלי אקספרס למשל, מגוון עצום של אפשרויות לבגדים שמתאימים לחורף במחירים באמת זולים. כמובן איכות הבגדים באתרים כאלו היא מאוד יחסית ואת הדיון נשאיר לפעם אחרת… המוצרים המשולבים בכתבה הם מאמזון- קטגורית הסקי, ששיפרה מאוד את אפשרויות המשלוח לישראל לאחרונה. 

בנוסף קיימים אתרי אינטרנט יעודים שמוכרים ביגוד סקי של מותגים מובילים וחברות גדולות. שם לרוב תמצאו את המגוון הרחב ביותר של כל החברות ודגמים שלא תמצאו בחנויות בארץ. שימו לב שחשוב לוודא את נושא המידות לפני שמזמינים באתרי האינטרנט, ולהיעזר בטבלאות המדידה של אותו פריט הלבוש.

האפשרות השלישית היא קניית ביגוד גלישה בארץ. ראשית תוכלו למדוד את הבגד ולראות אם הוא מתאים למידה שלכם או לגזרה. בנוסף החנויות לרוב יעניקו שירות תיקונים- במקרה של קרע או תקלה ביצור (יש לוודא זאת מול החנות בעת הקניה). 

והאפשרות הרביעית היא קניית ביגוד בחנויות באתרי הסקי עצמם- שם לרוב המחיר בסוף העונה יהיה משמעותית נמוך יותר אם מגוון של מבצעים והנחות סוף עונה, אבל גבוה למדי בתחילתה.

הצטרפו לאאוטפאנל בטלגרם, לחצו פה: https://t.me/OUTPANEL

איך להתלבש לאחר שעות הגלישה:

קר, והזמן שנעביר בחוץ הוא עניין של כמה דקות במעבר ממקום למקום, במידה ואנחנו יוצאים לאכול או הולכים לבילוי במקום סגור. כמו כן יש לזכור שהמקום אליו תגיעו יהיה מחומם, מה שבדרך כלל יספיק לחולצה דקה ארוכה – אך כמו שאמרתי בהתחלה – כל אחד והרגישות שלו לקור או חום. 

נעליים- בכל הקשור להליכה באתרי הסקי לא מדובר על הליכה בתוך שלג כל היום. בדרך כלל הליכה בעיירות הסקי נמשך עשרות מטרים בודדים למעברים קצרים ממקום למקום. בכל עיירת סקי דואגים לפנות את צירי ההליכה משלג ככה שניתן ללכת בקלות.
לבוש עליון: אם  ברצונכם לחסוך בלסחוב ביגוד לחופשה שלכם אז ראשית ניתן להשתמש במעיל הסקי גם ליציאה בשעות הערב. שאר הלבוש תלוי נטו בכם, ממש כמו שאתם רגילים בחורף.

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

ביגוד סקי – קישורים 

לחנויות בארץ: 

קישורים לחנויות בחו”ל

מאת: מקסים סרדיוקוב

שתפו, עם הכפתורים האלה: