בכל ענף ספורטיבי יש חלק המוקדש לאימון ולעבודה מנטלית ולא רק לאימון פיזי. אבל בצלילה חופשית החלק המנטלי משחק תפקיד חשוב במיוחד ולכן אנו מקדישים לו עבודה ותרגול. במאמר הבא תוכלו למצוא פרקטיקות מעולם הצלילה החופשית, אותן ניתן ליישם גם בתחומים אחרים בספורט ובחיים.
היכולת לעצור נשימה לזמן ממושך ולצלול לעומק רב, מתבססת על רגיעה ועל הרפיה. בזמן שאנחנו מתוחים ולחוצים קצב הלב שלנו עולה והגוף מפעיל מערכות שצורכות יותר חמצן. לעומת זאת, כאשר אנחנו רגועים וכאשר השרירים שלנו רפויים, אנחנו מתאמצים פחות וצורכים פחות חמצן. ישנם גורמים חיצוניים רבים שישפיעו על המנטליות, הרגיעה ועל הרפיון שלנו, אבל הגורם העיקרי הוא הגורם הפנימי – המצב הנפשי והרגשי שלנו. קיים קשר הדוק בין הגוף לבין הנפש, וכאשר אנחנו רגועים ונינוחים בנפשנו, גם הגוף יעבור למצב רפוי ורגוע, והתפקוד שלנו ישתפר.
הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:
הרפיון והרגיעה מסייעים גם בעצירת הנשימה וגם בהתמודדות עם המאמץ, הצלילה והעומק. ככל שאנחנו מעמיקים לחץ המים גדל, וגם הלחץ הנפשי והפחד עלולים להתגבר. מתח וקשיחות יכולים לגרום לחבלות, ולכן התגובה הנכונה היא שיפור היכולת להרפות ולהירגע גם בעומק וגם תוך כדי מאמץ ועומס.
העמדה הנפשית שלנו תשפיע על כל צלילה וצלילה. מה אפשר לעשות כדי להגיע למצב הנפשי שיאפשר לנו לצלול ולהעמיק בצורה נכונה יותר? הרגיעה היא המפתח, אבל לפעמים המים והעומק עלולים להיות סביבה מלחיצה, במיוחד בשילוב עם עצירת נשימה. הנה כמה רעיונות בהם תוכלו להשתמש לשיפור המנטליות בצלילה, ובכלל.
1. מנטליות בצלילה חופשית: לימוד והבנה
כשאנחנו מבינים את תהליך עצירת הנשימה ואת הצלילה ניתן להבין את התחושות שמרגישים במהלך הצלילה. ראיית התמונה הרחבה עוזרת להישאר בתחושה של שליטה. הלימוד צריך להיות ממקורות מהימנים ומוסמכים. יש הרבה מידע שגוי או לא מעודכן שמסתובב ברשת, בחרו את מקורות הידע שלכם בקפידה.
2. תכנון
תכנון הצלילה תורם מאוד לרגיעה. אני לא סתם צולל ורואה מה קורה לי, אני אקטיבי וצולל לפי תכנית שבה אני יודע לאיזה עומק, לכמה זמן, מה אמור לקרות בכל שלב, מה יהיו הקשיים ומה הפתרונות. אני גם מעדכן את בן הזוג מה התוכנית וכיצד אני רוצה שיעזור לי. כשהכל הולך לפי התוכנית מצליחים להישאר רגועים.
3. סביבה בטוחה
חשוב ליצור סביבה שתאפשר לי להרגיש בטוח ורגוע. זה אומר גם ציוד מתאים לצלילה חופשית, וציוד בטיחות. זה אומר מיקום ותנאי ים בטוחים, זה אומר להגיע לצלילה עם תנאי גוף מתאימים כמו אנרגיה, נוזלים, שעות שינה וכו’. והכי חשוב, בן זוג, מדריך צלילה חופשית, או קבוצה שבה אני מרגיש נח ובטוח ושיש לי על מי לסמוך.
4. קביעות
הקביעות מייצרת תחושת ביטחון. שגרה של אימונים קבועים, מקום קבוע, שותפים קבועים- כל אלו תורמים לתחושת הביטחון. צריך להיזהר שהקביעות לא תהפוך לקיבעון, גם בתוך הקבוע יש הרבה מקום להתחדשות ולרענון.
5. אימון בגבולות היכולת
אם בכל צלילה ננסה להגיע אל קצה גבול היכולת, ובכל פעם ננסה לשבור עוד שיא, סביר להניח שנתקל בהרבה תסכול ואכזבה. לאט לאט הצלילה תהפוך ממקור הנאה למקור של תסכול וחוסר אונים. לכן חשוב להתאמן ולצלול רוב הזמן באזור הנוחות, ולהרגיש בו טוב. מדי פעם ננסה לצאת מאזור הנוחות, אבל לא באופן מוגזם כדי לא להתיש את הגוף והנפש.
6. נשימה
הנשימה היא כלי מעולה להשגת רגיעה ולעבודה על מנטליות. נשימה נינוחה, עדינה, בטנית רצוי מהאף. נשימה נכונה והתמקדות בנשימה יכולים לייצר רגיעה עוצמתית. אפשר לכתוב ספר שלם על נשימה ועל תרגילי נשימה, הכי חשוב הוא לימוד ותרגול. תרגילי נשימה ישנו את האופן בו אתם נושמים, ואת התחושות הכלליות, מומלץ מאוד. בהכנה לצלילה, בזמן הנשימה מהשנורקל, אני מתנתק מהעולם ומתרכז רק בנשימה. אני חושב על הנשימה כמקור של שפע ושל חיים, המגיע אליי ישירות ממקור החיים, ”ויפח באפיו נשמת חיים”, וכל נשימה ממלאת אותי בחיים ובביטחון.
7. הדמיה
הדמיון הוא כלי מעולה המאפשר הסתגלות לצלילה. אני פשוט מדמיין את הצלילה, את השלבים השונים ואת התחושות. את ההדמיה אפשר לתרגל באופן קבוע מחוץ למים, בבית, תוך כדי נשימה נינוחה. אפשר גם לעשות הדמיה ממש לפני הצלילה, בזמן נשימות ההכנה, ואז זאת כבר הדמיה שמכינה אותי לצלילה מסוימת.
8. הרפיה
הרפיית השרירים תורמת להפחתת המאמץ, לצריכת החמצן ולרגיעה בכלל. ישנן כמה דרכים, אבל העיקרון הכללי הוא לסרוק את כל השרירים ולוודא שהם רפויים, ורק השרירים שצריכים לעבוד מתאמצים. תמיד אפשר לשפר את ההרפיה, ולמצוא עוד שריר שניתן להרפות אותו יותר. את ההרפיה מבצעים גם לפני הצלילה, וגם במהלך עצירת הנשימה והצלילה. זוהי יכולת הנרכשת באמצעות תרגול.
9. שיר בראש
דרך נהדרת להירגע היא לשיר שיר בראש. כדאי למצוא שיר נעים, שיר מעצים שמשרה ביטחון. את השיר מנגנים בראש בזמן הצלילה, או בחלקים הקשים שלה. אפשר לחבר את השיר לתכנון הצלילה ולהדמיה.
10. חיוך
כשאנו מחייכים הגוף משחרר אנרדופינים המפחיתים תחושת כאב פיזי ונפשי ויוצרים תחושה נעימה. אם קשה לכם בצלילה נסו לחייך ותרגישו בשיפור. (רק בזהירות – חיוך יכול להכניס מים למסכה). ומעבר לכך, חשיבה חיובית, כחלק מצורת ההסתכלות והחשיבה משפיעה על ההרגשה. ראיית הטוב שמסביב משפרת את ההרגשה גם בזמנים קשים, ובמיוחד בקטעים הקשים של הצלילה.
11. כניסה לאזור
ישנו בנפש אזור מיוחד בו אנחנו נמצאים בזרימה מיוחדת, חצי מחוברים וחצי מנותקים, חצי ערניים וחצי ישנים. מצב בו הראש מרוקן ממחשבות מטרידות והלב מלא באנרגיה חיובית. את האזור הזה אפשר למצוא דרך תרגילי נשימה, דרך תפילה ועבודה נפשית. אפשר להתרגל להכנס אליו בזמן הצלילה, ואז הצלילה הופכת לחוויה אחרת, מלאה בטחון, רגיעה והשראה.
12. מה עם קצת הנאה?
בזמן הצלילה אנחנו מפעילים הרבה מאמץ, מאמץ פיזי ונפשי. שילוב של טכניקה של צלילה, השוואת לחצים, עבודה מנטלית ועוד. אבל חשוב מאוד שלא נשכח את העיקר מרוב התעסקות בדברים אחרים. אנחנו צוללים בשביל להנות, להשתחרר, לחוות, לצמוח ולשמור על בריאות ועל חיוּת. אז אחרי כל ההכנות צריך פשוט לשים את הכל בצד, לזרום ולהנות מהחוויה.
עד כאן כמה כלים לעבודה על מנטליות והשגת רגיעה בצלילה ובכלל, ויש עוד הרבה. אני בטוח שאת הטכניקות הללו אפשר ליישם גם בתחומים אחרים. חשוב מאוד שלא להתקבע רק על טכניקה אחת, שימוש בטכניקות שונות שומר על הגיוון ועל ההתחדשות. חפשו בעצמכם את הדרך שלכם, בנפש האדם מרחבים אינסופיים, וככל שנתמיד ונחפש כך נמצא עוד ועוד דרכים חדשות. שתהיה לנו צלילה רגועה ונעימה.
מאת: אסף בנדל
לקורס צלילה חופשית עם אסף מלאו פרטים והוא יחזור אליכם: