השטפונות לא מכבר הפכו להיות מושא לחובבי טבע, שקשובים לתחזיות ויוצאים לתור אחריהם. מהו סוד הקסם של שלהם? אנסה להסביר את הגורמים לתופעת צייד השטפונות.

הקדמה: אי שם בשנת 2003 נסעתי עם חברים לחפש שטפונות בנחל דרגה (הדרג׳ה). עלינו למצוקי דרגות לתצפית על הנחל, חיכינו וחיכינו, והשיטפון לא בא. חזרנו בבושת פנים הביתה, כאשר בדרך התנגן לו שיר של מאיר אריאל (לא זוכר איזה) ברדיו. 


אאוטפאנל בטלגרם- לחצו פה!


רקע

שטפונות קורים בעונת החורף והאביב, בכל רחבי הארץ, החל מהרי אילת, ועד לאצבע הגליל והגולן. הנחלים בארץ נחלקים לשני סוגים – נחלי איתן, שמקיימים זרימת מים רציפה לאורך כל השנה, ונחלי אכזב, בהם זורמים המים רק לאחר אירועי גשם. 

נחלי האכזב פרוסים בכל רחבי הארץ, אך בנגב ובמדבר יהודה, נחלים אלו מקבלים נופך דרמטי שכולל מפלים ומדרונות משופעים. השטפונות קורים אחרי ירידת גשם באגן הניקוז של הנחל, וברגע אחד הנחל האכזב והיבש הופך סוער, גועש ומלא מים. הגל הראשון של השיטפון הוא מונח המתייחס לזרימת המים הראשונה בראשית השיטפון. 

שטפון נחל קדם

המפל הגבוה בארץ? נחל קדם בשטפון (צילום: צביקה מנצר)

הבאאז סביב השטפונות

השטפונות בארץ היו מאז ומתמיד ״נושא חם״ בקהילות המטיילים השונות. המשוגעים לדבר היו יוצאים לצוד אותם, לחפש את הגל הראשון, לצפות במפלים של מאות מטרים זורמים בשצף. אך בשנים האחרונות, בעקבות עליית הרשתות החברתיות, תופעת צייד השיטפונות הפכה פופולרית במיוחד בקרב קהל יעד גדול ברחבי הארץ. כך לדוגמא, בקבוצת הפייסבוק ‘רודפי שלום, שלווה ושטפונות‘ נוהגים לדווח באופן קבוע על איזה נחל שטף איפה הזרימות המשמעותיות, וסרטונים ותמונות עולים לשם דרך קבע. 

מה מושך אנשים כה רבים לעסוק בתופעת השטפונות? לדעתי התשובה מורכבת. ראשית, נושא המים והנחלים הוא נושא מרכזי מאוד בעולם הטיילות והנופש בארץ. מעיינות מושכים אליהם קהל יעד רחב, הכנרת והים גם כן, והנחלים גם הם נחשבים לגופי מים פופולריים במיוחד.

ציידי שטפונות

שטפון בנחל דישון (צילום: רתם אלינסון)

יש משהו קסום במיוחד בנחל אכזב, שרוב השנה יבש, שבין רגע מקיים זרימת מים חזקה. הקסם הולך וגובר כאשר באותו נחל יש מפל, שגובהו לעיתים כמה עשרות עד כמה מאות מטרים, שהופך למפל שוצף ברגע מסוים.

מפל שוצף (צילום: גבי מטיולי רדיוס)

שני דברים נוספים שקרו בשנים האחרונות הם צילום סלולרי ורשתות חברתיות – “לא צילמת לא היית״. מטיילים מצלמים כל דבר הנקרה בדרכם ומשתפים עם חבריהם. כל אלו הופכים את נושא השטפונות לפופולרי במיוחד וחזק בסטוריס. אבל לפני שהיתה מצלמה ברמה לא רעה וקהל חברים בכיס של כל אחד, היה צריך להביא את הכיס הזה למקום בו הדברים מתרחשים. פה נכנסה השפעת הג’יפאות שהתרחבה מאוד בשני העשורים האחרונים. אם בעבר בעיקר לאנשי שטח אמיתיים היתה הנגישות הזו, הרי היום – לכל להרבה יותר אנשים רכבי 4*4.  

שטפון נחל בצת

לא רק במדבר: שיטפון בנחל בצת (צילום: אמיר ירחי)

איפה זה קורה?

כאמור, השטפונות קורים בכל רחבי הארץ, מדרום עד צפון, ממדבר יהודה ועד לגולן. בגולן לדוגמא, שמו של מפל סער יצא למרחוק, והוא מושך אליו מבקרים מקשת רחבה של גילאים, שמגיעים לצפות במפל שוצף וגואש. גם מפל עיט בגולן ידוע כאתר פופולרי לצפיה בשטפונות, ומלבד שני אלו, נחלי הגולן בשל המפלים המאפיינים אותם מושכים אליהם צופים רבים בזרימות ושטפונות.

נחלי מדבר יהודה

במדבר השטפונות הופכים בין רגע את הנוף הצחיח והיובשני לנוף רטוב ושוצף. נחלי מדבר יהודה נודעים בשל מפליהם ששוצפים כשמתרחש השיטפון, ולעיתים כביש ים המלח (90) אף נחסם לתנועת רכבים בשל השטפונות. בולט מאוד הוא נחל קדרון, שהמפל שלו נצפה מכביש 90.

תופעת השטפונות קיימת גם בנגב, עם נחל צין ונחל פארן שמככבים כל שנה ומציפים את כביש 40, ונחלים אלו ואחרים ממשיכים אף עד לכביש הערבה, ומציפים גם אותו.

שטפונות ברמת הגולן

זרימה במאגר דבש ברמת הגולן (צילום: אמיר ירחי)

סכנות ואסונות – או, בטיחות מעל לכל

כאמור, השטפונות הם לעיתים לא צפויים ומפתיעים. לדוגמא, נחלי מדבר יהודה והנגב לעיתים מאופיינים באגן ניקוז גדול מאוד, וגשם שיורד בירושלים, הר חברון או הנגב, הרחק מהנקודה בנחל בה אתם נמצאים, יכול לגרום לשיטפון שעשוי להגיע מהר יותר ממה שאתם חושבים. בשל כך, לשוב לזכור שהבטיחות היא תמיד מעל הכל! שום שיטפון לא שווה סיכון כלשהו לצופה בו. למדו פה כיצד למנוע אסון ועל 4 סוגי שטפון.

רודפי שטפונות

קחו לדוגמא את האסון בנחל צפית בו נספו בני נוער ממכינת בני ציון כתוצאה משיטפון שקרה בנחל. יש סכנה ממשית למטיילים בנחל, כאשר השיטפון מגיע, ואפשרויות המילוט מצומצמות – במיוחד בנחל קניוני, בו אי אפשר לברוח מהנחל בעת שיטפון. עוד על הנחל בכתבה: האם נחל צפית הוא נחל מסוכן.

שטפונות

מה חיפשה מזרטי בנחל פארן?(צילום: יוסף פתאל)

״ונשמרתם לנפשותיכם מאוד״ צריך להיות הגורם שמוביל אתכם. רוצים לצפות בשטפונות? עשו זאת מנקודות צפיה בטוחות. הקשיבו לתחזיות, הקשיבו לחדשות. אל תנסו לחצות נחלים זורמים בשצף, רק עדי להפגין איזושהי יכולת מסוימת. שמרו על עצמכם והפעילו שיקול דעת. מידע נוסף על נקודות מומלצות לצפיה בשטפונות בצורה בטוחה.

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים