שטפונות- אתם רוצים לראות אותם, אבל אתם לא רוצים לסכן את חייכם. כדי למנוע דילמות ולצמצם סיכונים בחרנו לכם חמישה מקומות מושלמים להמתין לשטיפונות, מקום שהם גם בטוחים לחלוטין וגם נוחים להגעה, אז קבלו אותם מצפון לדרום.

מאת: שי יגל
צילום: ירון פוס, דניאל בר, רותם דרור, רועי גלילי

לפעמים גם אל המדבר מגיע החורף, ושזה סוף סוף קורה זו חגיגה אמיתית של מים ומדבר, זיכרון האסון בנחל צפית שצרוב היטב אצל כולנו, הוא תזכורת חשובה לעוצמתו של הטבע, ולכוחם של המים. הלקח מאותו אסון לא צריך להיות הפסקת הטיולים או ויתור על החוויה החד פעמית של צפייה בשיטופנות אלא להמשיך בכל זה אך במשנה זהירות ועם הבנה שאין פה מקום לטעויות או לקיחת סיכונים מיותרים.

שיטפון

שיטפון במפל נחל דבשון צילום: רותם דרור

1. גשר נחל אוג 

מדורת השבט של השיטפונות, במרחק קצר מירושלים נמצא אתר הצפייה בשיטופנות האולטימטיבי, על הכביש שמוביל מכביש מספר 1 לבסיס נבי מוסא יש גשר גדול מעל לנחל אוג, מהגשר וסביבתו תוכלו לראות שיטפון בתנאי דלוקס. אך עליה וקוץ בה, לא רק אתם מכירים את המקום, איתכם יהיו עוד כמה חובבי שיטפונות, בצד היתרונות אם שכחתם מצית או כוסות לפק”ל קפה, זו לא תיהיה בעיה.

איך מגיעים: מכניסים “מחנה נבי מוסא” בוויז יביא אתכם ישר לגשר המבוקש, אין מקום לטעויות.

משמאל: נחל אוג שוטף. צילום: ירון פוס

2. תצפית מפל הקידרון

סמוך לישוב אבנת בצפון ים המלח זורם בסידרה של מפלים מרשימים נחל הקידרון, הליכה לא ארוכה ובטוחה תביא אתכם לתצפית נהדר על המפלים הגועשים. היתרון של הנקודה הוא אפשרות לראות מפל זורם בשיטפון בקלות, וללא חשש משמעותי מסגירת כבישים או סכנה אחרת. התצפית הזו הרבה פחות עמוסה מאשר הגשר של נחל אוג, אולם גם כן תוכלו להחליף חוויות ולהתפלל יחד עם חובבים אחרים לאלוהי השיטפונות.

איך מגיעים: כותבים בווייז: “אבנת”, אך במקום להיכנס לישוב ממשיכים עוד קצת עם הכביש ופונים ימין בדרך העפר הראשונה שרואים. נוסעים עד שאי אפשר וממשיכים ברגל לבריכת מקורות שמשקיפה על המפל. את הבריכה רואים גם מהכביש אז תוכלו להגיע בקלות.

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

3. עין מעריף ואחד התצפיות היפות

ממדבר יהודה יורדים לנגב, אל אחת התצפיות הכי יפות שיש, רגע לפני שנחל צין אחד הגדולים בנחלי האכזב של המדבר נופל מרמת המדבר אל הקניון המרשים של עין עבדת ממש בראש המפל, תוכלו לצפות בזרם המים האדיר המתחיל ממצפה רמון ומסתיים בים המלח. התצפית היא חלק מהגן הלאומי עין עבדת, ככה שהיא מוסדרת ונוחה מאוד לגישה, ואפילו תוכלו לקנות ארטיק בקיוסק הסמוך, כי שיטפונות וארטיק זה שילוב מנצח.

איך מגיעים: בשיטה הישנה והטובה- עם אפליקציית וויז: “עין עבדת עליון” ואתם שם.


לחצו פה להצטרפות מהירה לעדכונים על הכתבות שלנו: 


4. גשרי מכתש רמון מציגים: שיטפונות

כביש 40 יורד ממצפה רמון לעבר אילת וחוצה בדרכו את מכתש רמון, בתוך המכתש ומעט אחריו נמצאים שני גשרים גדולים האחד מעל לנחל הרמון והשני מעל לנחל נקרות, שני הנחלים זורמים יפה במהלך שיטפונות והגשרים שעליהם מאפשרים גישה נוחה ללא סיכונים מיותרים. שימו לב שהגשרים נמצאים על כביש ראשי ככה שיש למצוא מקום חניה נוח ותצפית בטוחה. בזמן האחרון מסיבה לא ברורה התחילו במשטרה לסגור את הכביש בזמן שיטפונות כבר ביציאה ממצפה רמון, כולנו תקווה שהם יפעלו בהיגיון ויתנו לכולנו לרדת למכתש לראות שטפונות בביטחה במקום לחפש חלופות מסוכנות.

איך מגיעים: נוסעים למצפה רמון, ומשם ממשיכים על כביש 40 לכיוון אילת.

5. צפייה בשיטפונות נחל פארן

נחל פארן הוא הנחל הארוך ביותר בנגב, תחילתו בעומק סיני וסופו בערבה, אגן הניקוז הענק שלו מתפרס על אלפי קמ”ר של מדבר. ערוצו של הפארן רחב וכמות המים שיכולה לזרום בו אדירה. הנחל חוצה את כביש 40 באזור שבין מצפה רמון לצומת ציחור, ואת כביש 90 סמוך למושב פארן. שני המקומות מאפשרים תצפית טובה על הנחל האדיר. בעוד שבכביש 90 יש גשר מעל הנחל בכביש 40 הנחל זורם על הכביש, בשום אופן אין לנסות לעבור את הנחל שהוא זורם, העוצמה שלו יכולה להיות בלתי צפויה, ככה שמי שיגיע מכביש 40 יוכל לצפות בשיטפון ולחזור על עיקבותיו למצפה רמון. מי שיגיע לצפות בזרימה מכביש 90 יוכל להמשיך דרומה.

איך מגיעים: כביש 40: ממצפה רמון ממשיכים דרומה לכיוון אילת עד למפגש עם נחל פארן. כביש 90: נוסעים על כביש הערבה מעט לפני מושב פארן עובר הכביש מעל לנחל בגשר גדול.

שיטפונות

המפל התחתון של הצין ליד צומת הערבה

אולי תתעניינו גם בכתבות נוספות על שיטפונות :

– בעקבות האסון- האם נחל צפית מסוכן?

– כיצד נמנע אסון- 4 דפוסים של אסונות שיטפון שחייבים להכיר

– אסון שיטפון בירדן- סרט ירדני מראה עוצמת מים וצה”ל ו 669 מסייעים בחילוץ