"לטייל עם קרוואן" מתורגם אצל רבים מאיתנו לטיול חוצה-מדינות. כל מי שמטייל ונוסע בכבישי אירופה רואה קרוואנים עם זוגות אופניים תלויים מאחור מכל עבר. לאן הם כולם נוסעים? ובכן בד"כ לחופשת סופ"ש במרחק של שעתיים-שלוש שעות נסיעה מהבית. אז למה לא גם כאן?
מאת: שמיל ולדר
וידאו: רונן סימן טוב
תוך שעה תזוזה
אורזים בגדים, כל תכולת המקרר עוברת אל תוך הצידנית ויאללה, תוך שעה תזוזה ואתם בדרך לחופשה שלכם. רגע, בוא נגדיר מהי "חופשה טובה". בעצם, בוא נגדיר רגע מהו "סרט טוב". שעה וחצי של מציאות אחרת, שונה ממציאות היום-יום שלך, בדיוק כמו חופשה טובה. מציאות במקום אחר עם בעיות אחרות ואתגרים אחרים, כזאת שמשכיחה ממך לגמרי את המציאות "האחרת" שלך, זאת שתחזור אליה בסוף הסרט.
נוהל אוסטריה הופך לטיול בקרוואן
כרוכבי אופניים גילינו את אוסטריה בשנת 2010. הלוגיסטיקה כל כך פשוטה: רק למצוא מלון מעולה עם כל השירות לרוכב אופניים וחנות אופניים קרובה. את האופניים לא צריך לסחוב מהבית אלא ניתן לשכור מהמלון או מהחנות הקרובה. שלל מסלולים זמינים להורדה מהאינטרנט ויש לך שבוע או יותר לחקור תא שטח מכל כיווני ארבעת הרוחות. מתחילים עם ארוחת בוקר עשירה וממנה ברכיבה ישר מהמלון למסלול מרהיב שממלא לך את כל החושים בדיוק עד הזמן בו אתה חוזר לבירה קרה, לספא המרגיע של המלון ולארוחת הערב שהכין שף המלון. חזרנו מאז על הפורמט כל שנה ולעיתים פעמיים בשנה. בנוסף לחוויות הטיולים ומבלי לשים לב, כל הקרוואנים עם האופניים התלויים מאחור שאתה רואה שם בכבישים, נצרבו אצלי כתמונה.
הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:
כשחיפשתי זוגות אופניים לרכישה עבורי ועבור זוגתי והילדים, הסתובבתי כחודש בין החנויות ברחוב החשמונאים בתל-אביב.למדתי את המושגים, את היצרנים, את הדגמים ולאחר כחודש, חזרתי עם ארבעה זוגות אופניים הביתה. פתאום מצאתי את עצמי מסתובב בין קבוצות פייסבוק בתחום הקרוואנים. לומד את הנושא. בשלב מסוים התחלתי להסתובב בין היבואנים ולאחר כחודש מצאנו את עצמנו בעלים טריים של קרוואן.
עכשיו אפשר להפעיל את "נוהל אוסטריה" בארץ הקודש. רק צריך למצוא נקודת עגינה לקרוואן. את "המלון" אתה מביא איתך, האופניים כבר עליו. להוריד שלל מסלולים שיעזרו להכיר את תא השטח לכמה ימים. את ארוחת הבוקר העשירה תכין בעצמך וצא למסלול מרהיב ישר מהקרוואן שלך. כשתחזור בטוח שתהיה בירה קרה או לפחות בקבוק יין ישראלי משובח שצונן כהלכה.
קלות בלתי נסבלת של טיול בקרוואן
אני לא אוהב לקום מוקדם בבוקר. כנראה שזאת הסיבה העיקרית לכך שהפסקתי לרכוב עם קבוצות מסודרות. ארבע לפנות בוקר זאת לא שעה סבירה לקום בעיניי ואני צריך את השינה שלי. אבל הקיץ בארצנו לא יודע רחם אז רגע, אבל מה אם אתה קם ויוצא ישר לתוך המסלול מהמיטה שלך? לא חייב לקום בארבע בבוקר או אפילו בשש.
את הקרוואן רכשנו לפני תקופת הקורונה. מה שהפך אותו בתקופת הקורונה ל"מציל חיים". שערי חו"ל נסגרו וגם היום אין לנו הרבה חשק לטייל בחו"ל עם כל התנאים המגבילים. הקרוואן אינו בית מלון: אין לובי, אין חדר אוכל ואין ניקוי לחדר. לאוהבי השטח מכל הסוגים בין אם באופניים או ברגל או שסתם מחפשים לרבוץ ולקרוא ספר טוב, זהו אמצעי מהנה ביותר שמנגיש את השטח לפתחו עם חווית שהייה אולטימטיבית. הקרוואן הופך למעשה לבית השני שלך. יש שם מצעים וכלי מיטה, מגבות, מברשת שיניים, כלי מטבח ותבלינים.
קצת מצחיק שגם בבתי מלון האורחים בדרך כלל מעדיפים חדר עם "נוף" או לשבת במסעדה "קרוב לחלון". אהבת הטבע טבועה אצל כולנו, ההבדל היחידי הוא ברמה שבה אנו מעוניינים להתפלש בו. הקלות הבלתי נסבלת של הקרוואן כוללת בין השאר – מערכת מיזוג, מים חמים בכל-רגע (ע"י חימום בגז), מקרר, כיריים, מיקרו, כיור, מקלחת ושירותים, תאורת חוץ, שקעי חשמל ושקעי USB, טלוויזיה ונטפליקס, מערכת סאונד ו- WiFi. עם כל זאת, בפסיעת רגל אחת, אתה בשטח.
אז היכן ניתן למקם את הקרוואן בחופשה?
בארצנו הקטנה פרושים, מצפון ועד דרום, עשרות רבות של חניוני לילה למטיילים. חניוני הלילה מתחלקים לכאלה בתשלום ולכאלה שהשהייה בהם היא בחינם. חניונים בתשלום יספקו בדרך כלל מתחם מוגן יחסית, חיבור חיצוני לחשמל ומים, מקלחות ושירותים ציבוריים (לשימוש כלל נופשי מתחם הקמפינג), כיור ומטבח חיצוני. רשות הטבע והגנים הכשירה, במספר פארקים שבניהולה, חניוני קרוואנים המספקים שירות מעולה. בנוסף לרט"ג ישנם עוד מספר רב של חניונים (בבעלות פרטית) מעולים בתשלום.
רשות הטבע והגנים וגם קק"ל אחראים למעשה ליצירתם של עשרות חניוני חינם למטיילים. המטרה, בין השאר הייתה למנוע ממטיילים ללון בכל שטחי שמורות הטבע והיערות ולכן הכשירו חניוני לילה ייעודים למטיילים. כמובן שחניונים אלו לא יספקו את אותם השירותים שמציע חניון בתשלום. במקרה הטוב ימצאו ברז מים, שירותים ציבוריים ושולחן קמפינג. בלילה זה רק אתם ויללת התנים ויש כאלה שזה בדיוק מה שמתאים להם (קישורים: חניוני לילה של רט"ג, חניוני קק"ל)
כשהתחלתי בחיפוש אחר מקומות שהייה בתשלום או כאלה בחינם, גיליתי אתרים רבים בהם ניתן היה למצוא מידע אולם לצערי רובם מסרו מידע שגוי או בעיקר לא מעודכן. המקומות בתשלום נפתחים ונסגרים או שמשנים את מועדי הזמינות שלהם. מקומות בחינם לא תמיד יהיו נגישים לקרוואן ולא תמיד היה מידע לגבי המצאות ברז מים או שירותים ציבוריים (לצורך ריקון קסטת השירותים של הקרוואן). לכן הייתי חייב ליצור לעצמי רשימה שתאפשר לתכנן עבורנו את החופשות. על מנת לשמור את הרשימה מעודכנת פניתי אל "חוכמת ההמונים" על ידי יצירת שתי קבוצות פייסבוק שיעזרו לספק מידע לשמירת הרשימות מעודכנות.
איך מתכננים את חופשת הטיול בקרוואן?
ראינו לא אחת מטיילים עם קרוואן עושים את אחת מהטעויות הנפוצות והיא לדלג ממקום-למקום בכל לילה. מעבר לכך שיש פעילות הכרוכה "בקיפול/פריסה" של הקרוואן, ידרשו לכם יותר ממספר שעות להתמזג עם השטח שמסביבכם. תכנון נכון יהיה לפחות שניים-שלושה לילות בכל מקום. אם מדובר בסופ"ש אז זה בעצם כל מה שיש לכם. בחורף האחרון ירדנו כמו רוב רוכבי האופניים בארצנו אל הדרום. התחלנו בפארק תמנע על שלל מסלולי הרכיבה שבו ומשם צפונה, לחוות כרמי הר הנגב שליד מצפה רמון שגם סיפקה אוסף מסלולים נהדרים מסביבה. משם שוב צפונה אל תל ערד של רשות הטבע והגנים. הרעיון היה להתחיל בנקודה הרחוקה ביותר מנקודת המוצא ומשם להתקדם כל מספר ימים בחזרה למרכז.
מסלולי האופניים החביבים עלינו הם כאלה הניתנים לרכיבה ישר מהקרוואן. לוגיסטיקה פשוטה, כבר אמרנו? לכן בדרך כלל נחפש אתר באזור ידידותי לרוכבי שטח, וכאלה לשמחתינו לא חסרים בארצנו מאילת ועד החרמון: בנגב, בערבה, בחבל אשכול, בהרי ירושלים, בכרמל, בגליל, בכנרת, בעמקים וברמת הגולן. בחירת המיקום מותנית במציאת מספיק מסלולים מסביב.
בגיחה האחרונה, התמקמנו בצפון רמת הגולן, לפרק זמן ארוך יחסית. ברום של 1000 מטר ושפע של מסלולי רכיבה נהדרים מסביב, לא מצאנו סיבה טובה אחת לזוז משם. זוג חברים טובים שהתארחו בצימר ביישוב סמוך, הצטרפו אלינו למספר ימים, מה שהעצים את החוויה עוד יותר.
סוף דבר שהוא בעצם רק התחלה
מהר מאוד זה הופך להיות שגרת חיים. עם החזרה מחופשה, מתחילים מיד בתכנון החופשה הבאה. אתה מגלה מסלולי רכיבה חדשים ונהדרים. ועוד מקומות נפלאים שלא ידעת על קיומם. נפלאות טבע, ישובים נהדרים ונפלאות קולינריות. ובחיי שארצנו משופעת בהם. אתה מבין שחווית החיים שלך משתנה בצורה שלא שיערת לפני כן. ואם כבר למדנו משהו בגילנו המופלג – בחיים עדיף לצבור חוויות ולא נכסים.
מאת: שמיל ולדר
וידאו: רונן סימן טוב
שמיל ולדר
שמיל מעיד על עצמו שהוא נהנתן בלתי-נלאה, שאלמלא גילה את עולם האופניים, היה ללא ספק "בטטת-כורסא". באופן לא ברור, מצליח לשמר 20 ק"ג שפחתו ממשקלו מאז שהחל לרכוב, למרות חיבתו המופרזת לחומוס טוב ובירה קרה. לפעמים חוטא במחשבה עמומה על טראנס-אלפ, אולם מצליח לסלקה במהירות שבה הבליחה. חייו מנוהלים בעיקר על ידי חמישה נכדים, שלושה ילדים ואהבת חייו, ובכל זאת מצליח לנהל חברת היי-טק ומידי פעם להוציא לאור ספר ילדים.