פקחי רשות הטבע והגנים קמו לבוקר שישי מזעזע. 10 נשרים נמצאו היום (שישי, 10.5.2019) מורעלים בצפון רמת הגולן – 8 מהם מתו, 2 נוספים קיבלו טיפול רפואי ורק אחד מהם חזר לקן עד כה. מדובר בפגיעה חמורה מאוד באוכלוסיית הנשרים בארץ בכלל וברמת הגולן בפרט, שעד לפני 13 שנים מנתה כ-130 נשרים, ומהיום תמנה 15 בלבד. בשטח נמצאו גם שועל ושני תנים שמתו מההרעלה. סריקות מתבצעות לזיהוי חיות מתות נוספות.

כתב: בר רוזנפלד

חצי מאוכלוסיית הנשרים בגולן נפגעה

העופות הדורסים ניזונים בעיקר מפגרי חיות, ואם אלו מורעלים – גם העופות נפגעים מהרעל. התופעה קורית כאשר מגדלי עדרי בקר רוצים להגן על העדרים שלהם ולכן מרעילים אזורים קרובים לאזור גידולם, לרוב באופן בלתי חוקי. הרעלות נוספות קורות כאשר חקלאים מרעילים חיות בר שפוגעות בשדותיהם. יש לציין כי השימוש ברעל דורש אישור מיוחד ובחלק מהמקרים נעשה באופן בלתי חוקי.

איך התגלו הנשרים?

שלושה מהנשרים שמתו הובאו מספרד כחלק מפרויקט “פורשים כנף”, פרויקט המשותף לרשות הטבע והגנים, החברה להגנת הטבע וחברת החשמל לשמירה על הנשרים בישראל. הנשרים נושאים עימם משדר GPS ופקחי הרשות שמו לב כי הם אינם עפים במשך שעות רבות, וזו תופעה מוזרה מאוד אצל עופות דורסים. הפקחים בדקו וגילו את הממצאים המזעזעים. אחת מהנקבות שהובאו מספרד הייתה אמורה להגיע לבגרות מינית בעוד שנה ולהתחיל להתרבות, ובכך להתחיל לשקם את אוכלוסיית הנשרים בגולן.

יש לציין כי אוכלוסיית הנשרים מקננת ברמת הגולן, הר הכרמל ובנגב. בכרמל נמצא גרעין רבייה במצב סביר ובנגב מצבם של הנשרים טוב יחסית ומונה כמאה פרטים. אך אין לתת למידע זה להוריד דאגה מלבנו – כפי שניתן להבין מאירוע ההרעלה הנוכחי, אוכלוסיית הנשרים פגיעה מאוד ויכולה להיפגע במספרים גדולים בין-רגע.

 

נשרים נפגעים לא רק מהרעלות

במהלך השנים קרו לא מעט מקרי הרעלות נשרים. את ההרעלה ניתן לאבחן רק בניתוח שלאחר המוות ובכך להמשיך בחקירה, אך את רוב הנשרים המתים קשה מאוד למצוא. מעבר לכך, נשרים סובלים מבעיות קשות נוספות בארץ, כגון התחשמלות מעמידה על עמודי חשמל עם מתח גבוה, ציד (כן, אנשים צדים נשרים) והפרעות קינון שונות שאנחנו יוצרים לעופות בעצמנו.

קל מאוד להשיג רעל ולהשתמש בו ולכן זו תופעה נרחבת כל כך במקומות בהם רועים עדרים. ברגע שנשר מזהה פגר, הוא עושה זאת בשביל קבוצה גדולה של נשרים וכולם מתאגדים יחד לארוחה. כשכולם אוכלים ממקור מזון מזוהם ומורעל – כולם נפגעים. יתרה מכך, יכולה להיווצר כאן תגובת שרשרת שבה מספיק שחיה אחת מסוימת אכלה מהפגר המורעל ומתה, השרשרת ממשיכה לחיה הבאה וכן הלאה.

נשרים הורעלו

איזורי הקינון של נשרים בגולן- מצוקי הנחלים

ברשות הטבע והגנים על הרעלת הנשרים:

“מדובר באירוע חמור והרשות תפעל בכל האמצעים על מנת למצוא את האחראים להרעלה ועל מנת למצות איתם את הדין”. כולנו תקווה שהם יצליחו, אך המציאות מספרת לנו על תמונה עגומה בהרבה. קשה מאוד לעלות אחר עקבות המרעילים, שכן חוץ מחומר רעיל שקל מאוד להשיג וקל מאוד להשתמש בו, אין הרבה כיווני חקירה אחרים, למעט תשאולים ותחקורים של מגדלי בקר. אני מקווה מאוד שהמדינה, רשות הטבע והגנים והחברה להגנת הטבע יודעים יותר ממה שאנחנו יודעים כעת וימצו את הדין עם הפוגעים, אך אני דיי פסימי בעניין הזה.

מהיום, כשתגיעו לגמלא כדי לצפות בנשרים – אל תצפו ליותר מדי. האוכלוסייה דלילה מאוד ואנחנו עדים כאן למעשה לסופה של האוכלוסייה הזו בגולן. המאמצים להחיותה היו עד היום גדולים מאוד – הבאת נשרים מספרד וגידולים במעקב מדוקדק וכעת – הרעלה בלתי צפויה שגרמה לסוף נוראי של פרויקט גדול.

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים