אחת השאלות ששואלים אותי הכי הרבה בהקשר לאולטראלייט (טיולים עם ציוד במשקל נמוך) היא “מאיפה מתחילים?”. שהרי רוב המטיילים ששמעו על טיול אולטראלייט כבר יש להם ציוד שהשקיעו בו כסף, ועכשיו להתחיל לקנות סט ציוד חדש לא בא בחשבון. ובכלל, כשאני נותן עצות להפחתה במשקל הציוד אני משתדל בדרך כלל להיות צנוע במחיר המוצרים שאני מציע לאנשים לקנות, וקודם לנסות להוריד בכלל פריטים שלא צריך.
(תודה על התמיכה שלכם ב OUTPANEL! אם תקנו דרך הקישורים לקנייה מאמזון המשובצים בכתבה, תסייעו לנו מעט להחזיק את המגזין ולכסות את הוצאות הפעלתו, ולכם זה לא יעלה יותר)
הצטרפו לערוץ אאוטפאנל בווטסאפ- קבוצה שקטה לקבלת הכתבות המעולות שלנו:
1 – שק שינה, או בעצם קווילט
בסביבות שנת 2015 בהכנות לטיולים באירופה ובחורף החלטתי שאני קונה שק שינה חורפי מפוך. פוך טבעי כמובן כי הוא מבודד טוב מאוד יחסית למשקל שלו. כשחיפשתי את שק השינה המושלם, אמנם לא הייתי בכלל בכיוון של אולטראלייט, אבל בכל זאת לא רציתי לסחוב הרבה.
שמעתי, שקווילט זו אופציה קלה ולפעמים אפילו זולה יותר, בגלל החיסכון בחומר בידוד. הרי כל הרעיון בקווילט הוא שהוא לא מבודד מהקרקע ואת זה עושה המזרן ממילא. חיפשתי קצת ומצאתי סקירה באינטרנט על קווילטים, כאשר אחד מהם, של חברת Enlightened Equipment, היה במחיר נמוך יחסית והביקורת עליו הייתה טובה. לאחר כמה שבועות הוא היה זמין לרכישה באתר קניות קבוצתיות והלכתי על זה. אחרי מיסים היה מדובר במשהו כמו אלף ש”ח על קווילט חורפי ששוקל כ-600 גרם, מחיר סביר בהחלט למוצר כזה.
למעשה הפעם הראשונה שיצא לי לבדוק אותו היה בטיול זוגי לשוודיה שבו בחלק מהטיול ישנו ברכב והקווילט שימש כשמיכה זוגית. ואני חושב שפה זה באמת הקסם שלו, שהקווילט הוא כזה ורסטילי שהוא יכול להתאים למגוון גדול מאוד של סיטואציות וטמפרטורות, ואם אתם שוקלים לקנות שק שינה לחורף בישראל או לקיץ בסקנדינביה, קווילט קליל יכול להיות בשבילכם.
2 – מזרן מתנפח
אין על מזרן מתנפח. אני לא אשכח איך היה לי מזרן דק ואיך הרגשתי דרכו כל אבן ובליטה בקרקע כשעשיתי קמפינג לפני כמה שנים, וכבר אז לפני שטיילתי, ידעתי שאני רוצה משהו הרבה יותר נוח. אני לא רוצה להיכנס לאיזו חברה להזמין, כיום שתי חברות בולטות בשוק והן Klymit ו-Thermarest. המזרנים שלהן נהדרים ויש לכם הרבה אופציה מבחינת רוחב מזרן, אורך מזרן, בידוד ומשקל כמובן. אני מאוד ממליץ שאיזה מזרן מתנפח שאתם לא בוחרים, שיהיה עם תאים (החלקים המנופחים בין ההלחמות) לרוחב ולא לאורך. אמנם בדרך כלל מזרנים עם תאים לאורך שוקלים פחות יותר (במידה והם עשויים מאותו חומר) אבל הם פחות נוחים לדעתי. אתם יכולים לקנות מזרן טיול אולטראלייט ששוקל הרבה פחות, אבל לא צריך לרוץ ולהחליף את המזרן. כמו עם שק השינה, אם יש לכם הזדמנות לצאת לטיול חורפי יותר, אתם יכולים לקנות מזרן מבודד וקל יותר ולהשאיר את המזרן הלא מבודד והכבד יותר לטיולי קיץ, עד שתחליפו אותו כשיתבלה.
3 – נעלי ריצת שבילים
כשהתחלתי לטייל בשוודיה לפני כמה שנים, טיילתי עם נעלי הרים בגובה בינוני עם גורטקס Merrel Moab Mid GTX ואני בטוח שאם אכנס לחנות טיולים היום יימכרו לי נעליים דומות לאותם התנאים. כדי לשמור על חום הגוף גרבתי גרבי צמר כמובן, וכבר ביום הראשון הזעתי בהן כהוגן, וזו רק הייתה ההתחלה. ביום הרביעי ירד גשם, ויצא לי לעבור אזורים בוציים, כך שלא רק שהזעתי בתוך הנעל, הנעל נספגה מבחוץ וקצת מים גם נכנסו מלמעלה בין הגרב לנעל מה שהפך את כל הסיפור לספוג אחד גדול ספוג במים.
יום לפני היום האחרון פגשתי בחור חביב שעשה את הדרך בכיוון השני, ונפגשנו בבקתה מה שאפשר לנו קצת לקשקש על ענייני ציוד בין היתר. הוא נעל נעלי ריצת שטח קלילות וסיפר לי שחוץ מהן יש לו גרבי צמר וגרביים מנדפות דקות בין הרגל לגרביי הצמר. הקונספט נראה לי מאוד מעניין, ומאוד לא רציתי לחזור על החוויה של הנעליים הרטובות, שעכשיו התייבשו להן בחדר החימום בבקתה, אבל עדיין לא עשיתי את הצעד, תרתי משמע, ונשארתי עם נעלי ההרים. טיול אחרי זה בסביבה דומה שכנע אותי שהגיע הזמן לעבור למשהו קל יותר.
הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:
הנעליים הראשונות שלי היו נעליים דקיקות ביותר של Inov-8 שניסיתי בקיץ בארץ, בלי גורטקס, נמוכות ומאווררות ביותר. פתאום היה נראה לי מוזר מאוד לראות אנשים עם נעלי הרים קשוחות וחמות בקיץ, ומבחינתי זה היה זה. בדיוק כמו שיש מטיילים שבוחרים בסנדלי שורש, אין שום סיבה להיות “קשוח” ולנעול נעלי הרים גבוהות בקיץ רק כי בחנות הטיולים אמרו שזה מה שמקובל.
אבל אולי השינוי הכי גדול היה כשעברתי לנעלי ריצת שבילים בטיולים שלי בחורף או באזורים קרים יותר. והיום אני עדיין עם נעליי Inov8, אמנם עם סוליה עבה יותר אבל בלי גורקטס, ועם גרביים עמידות במים, וזה בעיני הפתרון הכי טוב להליכה בגשם ובסביבה בוצית. עם אותן נעליים אפשר ללכת גם בקיץ ולהנות מהאוורור והקלילות, ובחורף לשים גרביים עמידות במים, אני ממליץ על SealSkinz. הצמר שומר על החום של הרגליים בעצירות, אבל המים שחודרים לנעל עצמה מקררים קצת את הרגל מידי פעם ולא מאפשרים לה להזיע יותר מידי, הנעל מתייבשת הרבה יותר בקלות אם כי זה לא קריטי, ואת הגרביים אפשר להחליף ולייבש בזמן שגורבים את הזוג השני.
אם הציוד שלכם שוקל קצת פחות מפעם אז הייתי ממליץ לכם לעבור לנעלי ריצת שבילים. אמנם במשקלים גבוהים יותר עדיף עדיין להיות עם נעליים עם סוליות יותר עבות מנעלי ריצה, אבל תוכלו להתחיל לנסות נעליים כאלו בטיולים קצרים עד שהציוד שלכם יהיה קל מספיק כדי לקחת אותן גם לטרק ארוך יותר.
5 – אולר
אם האולר הנפוץ אצל המטייל הישראלי הטיפוסי הוא לדרמן קשוח וגדול, אז עבור מטייל אולטראלייט הוא מיותר לחלוטין. מעולם לא זכור לי שיצא לי לטייל עם לדרמן, כלומר עם אולר שבנוי סביב פלייר גדול. אני חושב שהפלייר מיותר עבור מטיילים, למעט במקרים בודדים שמוצאים ברז ללא ידית, וגם אז אפשר פשוט לקחת פלייר קטן פשוט במקום אולר שלם. האולר הראשון שלי בטיולים היה Victorinox Huntsman והוא היה גדול יחסית ומקיף, אבל קצת מיותר כשרוב השימוש בו הוא פתיחת שקיות אוכל. אחריו הייתה לי סכין מתקפלת קלילה של חברת MAM.
היום אני פשוט משתמש באולר שכבר יש לי על מחזיק המפתחות, 30 גרם, כמו הסכין אבל עם מספריים, פינצטה, קיסם שיניים ועוד כלים שאני פחות משתמש בהם. הוא קטן, גם חוקי לנשיאה בישראל ויש בו כל מה שמטייל צריך.
6 – תיק
הגענו לתיק, אחד הפריטים האחרונים, אבל החשובים שאתם הולכים להחליף אם אתם רוצים להוריד את המשקל הכולל של הציוד שלכם, והפריט שאולי יגביל אתכם הכי הרבה וידרוש מכם להיות מנוסים בדרך שבה אתם מסדרים את הציוד. זה אולי לא נכון לחלוטין לכל תיקי טיול אולטראלייט, אבל כשמגיעים לתיקים בלי מערכת גב ובלי יותר מידי תאים ורצועות, היכולת שלכם לסדר את הציוד בתוך התיק ומחוצה לו חשובה מאוד.
אתם יכולים לשים את התיק במקום הראשון, אם אתם רוצים להתחיל מאפס ולבנות את הציוד שלכם מהתחלה. התיק ידרוש מכם לרדת מהמשקל הכבד של הציוד שהתרגלתם אליו, כי הוא פשוט לא יחזיק 20 קילו של ציוד (וכן, יש תיקים כאלו, אבל במשקל כזה מדובר כבר על מסעות).
במקרה הזה מדובר ב-Sabra Gear Butterfly, תיק טיול אולטראלייט ללא מערכת גב, שיכול לקחת בנוחות 13 קילו של ציוד בגודל של עד 47 ליטר (כולל הציוד שיהיה בתאים מחוץ לתא הגדול) וכל זה שוקל 515 גרם.
בחרתי במיוחד בתמונה מטה רק כדי להראות שעם כל הציוד בתיק, מינוס אוכל, מים גז לבישול וחפצים חדים, אפשר לקחת את התיק גם לעליה למטוס:
7 – אוהל או בכלל טארפ
בטרק האחרון שלי לקחתי אוהל, ואני מעדיף אותו, גם בגלל ההגנה מיתושים וגם בגלל נוחות ההקמה. אני לא אפרט יותר מידי אבל סקירה על האוהל הזה ה-X-MID 1P תוכלו לקרוא כאן.
באופן כללי, הסיבה שאני אוהב את האוהל הזה ואוהלים כמוהו זו האפשרות להקים את החלק הפנימי או החיצוני בלבד, מה שמאפשר להשתמש בו בקיץ כדי להגן מהיתושים בעזרת הרשת ובעונות מעבר כשיורד גשם או כשקר ולא צריך את השכבה הפנימית.
עוד סוג של מחסה הוא הטארפ, יריעת פלסטיק שאפשר להקים במגוון צורות להגנה מרוח וגשם.
בתמונה כאן הטארפ בגודל 3 על 3 מטר מוקם בצורה מאוד דומה לאוהל ובפנים מקום לשני אנשים ולהרבה ציוד. ניתן לקשור אותו בין עצים, בזווית כך שיחזיר את החום מהמדורה ועוד. היופי בו הוא המחיר היחסית נמוך יחסית לאוהל והשימושים הרבים שיש לו מעבר לאוהל שאפשר להקים בצורה אחת בלבד.
סיכום טיול אולטראלייט
העצות שנתתי פה לגבי טיול אולטראלייט, שהשתדלתי שיהיו כלליות, בתקווה יאפשרו לכם לבחור ציוד שישרת אתכם לשנים רבות, שלא יכביד עליכם יותר מידי ויתן לכם לא מעט אופציות מבחינת סוג הטיול והתנאים להם הוא יתאים. אל תחפשו לסבך את העניינים, שימו לב כשאתם קונים ציוד ספציפי מידי לטיול אחד, כי יכול להיות שבסוף לא תשתמשו בו בכלל.
טיול מהנה!