יותר ויותר מטיילים יוצאים בשנים האחרונות למסע המופלא הזה שנקרא שביל ישראל וחוצה את הארץ מצפון לדרום (ולהפך) לאורך כמעט 1100 ק”מ. יש להם המון שאלות לפני ולנו יש המון תשובות:

מאת: ענבר חסידים

גם אני הצטרפתי למטיילי שביל ישראל רק בסתיו האחרון (קראו פה: “איפה את ישנה?” – חוויותיה של שביליסטית על שביל ישראל) במסע מצפון לדרום. יציאה לטיול בסדר גודל כזה תמיד מלווה בערימת שאלות, מחשבות וחששות אז החלטתי לנסות לעזור לעשות קצת סדר בהתרגשות ולענות על שאלות נפוצות שגם אני שאלתי לפני שיצאתי לדרך.

 


הצטרפו לערוץ אאוטפאנל בווטסאפ- קבוצה שקטה לקבלת הכתבות המעולות שלנו:
אאוטפאנל ווטסאפ

נגיש, קרוב ומכניס אנשים חדשים לאאוטדור

השאלות פה הן ברמה בסיסית. אני יצאתי לשביל ישראל עם ניסיון כמעט אפסי בטרקים וטיולים עם כל הציוד על הגב ולפחות 20 ק”מ ביום… ולא הייתי היחידה שעושה את צעדיה הראשונים בעולם הזה. השביל כל כך נגיש וקרוב שהוא נותן אומץ לאנשים גם בלי ניסיון בכלל בהליכה אבל הרבה אהבה לארץ, לטבע ואולי גם קצת לאתגר, לנסות את מזלם ולהתחיל ללכת.

בקיצור, לא חסרים אחרים שעשו את זה לפניך וחזרו בשביל לכתוב על זה.

מה רמת הכושר הנדרשת עבור שביל ישראל 

אני יצאתי לשביל בלי ניסיון כמעט, חוץ מטראק של כמה ימים בפירנאים שהיה עם תיק במשקל שונה לגמרי, אופי מסלולים שונה ותוואי שטח שקשה למצוא בארץ. זה היה החלום שלי במשך תקופה ארוכה ופשוט החלטתי ללכת על זה. 

המסלולים והמקטעים שונים ומשתנים, יכולים להיות ימים קצרים ופשוטים, ימים עם עליות קשוחות (שלום לכם הרי אילת, התבור, הכרמל, והארבל)וגם ימים מישורים (בעיקר במרכז). בדרך כלל הולכים בין 15 ל 25 ק”מ ביום, כאשר חשוב לתכנן את המקטעים לפי נקודות הצטיידות במזון, חניוני לילה או מלאכי שביל. הכושר נבנה לאט לאט וחשוב להקשיב לגוף כל הזמן ובמיוחד בימי הליכה הראשונים.


הצטרפו לאאוטפאנל בטלגרם, לחצו פה: https://t.me/OUTPANEL


הולכים רצוף או שעושים ימי מנוחה?

כל אחד והקצב שלו, טיילו איתי שביליסטיות שעצרו כל שבת, טיילו איתי אנשים שכל יומיים עצרו במקום מגניב אחר. בסופו של דבר המטרה היא להנות מהדרך, אבל מעבר לזה יש לימי מנוחה גם חשיבות בהתאוששות הגוף. אז כן, לדעתי כדאי לקחת ימים לעצירה או לפחות ימים שהולכים בהם מעט. זה גם נותן לכם הזדמנות להנות מהישובים והאנשים לאורך השביל וגם מאפשר לגוף לנוח.

יש עונות לשביל? יש כיוון עדיף? (להתחיל מצפון או מדרום?)

כן! יש עונות לשביל. כל מי שביקר אי פעם בישראל יודע שבאוגוסט מומלץ להישאר באזור הים-מזגן, ולא לעשות מסלולים במכתש רמון. גם בשביל נהוג לטייל במדבר בשלב קריר יותר בשנה. מי שמטייל בסתיו מתחיל בדרך כלל בספטמבר-אוקטובר מקיבוץ דן (מהצפון) והולך דרומה לאילת, וכך למעשה מגיעה למדבר רק לקראת החורף. לעומת זאת, מי שמתחיל מאילת עושה זאת באביב באיזור פברואר-מרץ כדי שכשיתחיל להתחמם הוא כבר יהיה הרחק בצפון המוצל ושופע המעיינות.

מה עדיף? תלוי בכם. מי שמתחילה מהצפון מסיימת באילת, אבל מי שמטייל באביב רואה פריחה. מי שמטייל בסתיו עולה ברמת קושי בצורה יחסית הדרגתית, אבל מי שמתחילה מאילת מטפסת כבר ביום הראשון את נחל גישרון. בתכלס, שתי האפשרויות טובות ובשתיהן תפגשו שביליסטים  נוספים אז פשוט מתי שיש לכם חודשיים שלושה פנויים – צאו לדרך. 

מה זה מלאכי שביל ישראל ואיך קובעים איתם?

בקצרה? אנשים טובים באמצע הדרך. משפחות ואנשים שגרים על או בסמוך לתוואי של השביל ומארחות שביליסטים בביתם בחינם או בתשלום סמלי מאוד. יש רשימה מסודרת של מלאכים המתעדכנת כל הזמן ובה נמצאים גם פרטי ההתקשרות איתם. מלאכי שביל ישראל

כדאי לתכנן את הימים קדימה?

אפשר לתכנן יומיים שלושה קדימה, ובהתחלה יכול להיות שתרצו לתכנן שבוע מראש כדי להרגיש בטוחים. שימו לב שבמדבר דרושה הכנה מראש יותר מסודרת מבחינת אוכל ומים פשוט בגלל שיש פחות גמישות עם מקומות להצטייד בהם מאשר בצפון ובמרכז. 

אני טיילתי לבד, וכל תחילת שבוע עדכנתי בפייסבוק איפה אני עומדת לטייל בשבוע הקרוב כדי לאפשר לחברים ומשפחה המעוניינים להצטרף אליי או לארח אותי אם אני בסביבה. עדיין השארתי לעצמי את הגמישות לשנות תוכניות, לעצור ליום, או לחבר מקטעים, אבל היכולת לשתף מראש איפה אני עומדת לטייל איפשרה להרבה חברים להצטרף ליום-יומיים.

תכנון שביל ישראל

חייבים מקלות הליכה?

מומלץ ביותר. השאיפה שלכם צריכה להיות שהתיק ישקול כמה שפחות, ועדיין זה עומד להיות לפחות 13 ק”ג לתיק קליל. המשמעות של ללכת עם תיק על הגב כל יום, זה שהרגליים שלכם עומדות להתאמץ לא רק ללכת מרחקים שהן לא בהכרח רגילות אליהן, אלא גם למשקלים שהן שכחו מאז המסעות בצבא. פה נכנסים מקלות ההליכה, הם מורידים עומס מהרגליים והברכיים בצורה משמעותית ועוזרים למנוע פציעות. לוקח יום יומיים להתרגל אליהם ואחר כך מתמכרים. בתמונה: שיטה להחזקת מקלות הליכה;

מקלות הליכה 

כדאי לקחת אוהל אל שביל ישראל?

שאלת השאלות. אני טיילתי עם אוהל רק במדבר (ממצדה דרומה) וזה עשה את העבודה בצורה מעולה. הוא מגן מפני הרוח בלילה ומאפשר לישון בצורה טובה וחלקה גם אם מתחיל לטפטף. לעומת זאת, מדובר במשקל נוסף, ונפח בתיק. זה מסתכם לפונקציה של משקל וכסף, ככל שהוא יהיה יותר קל הוא גם יעלה יותר, ואז זה כבר חישוב אישי של עלות מול תועלת. אם את יודעת שאת סובלת מקור, הייתי לוקחת אוהל, אם את חושבת שאפשר גם בלי – את יכולה להתחיל בלי ומקסימום לקנות מאוחר יותר. 

כתבה נוספת שכדאי לקרוא בנושא: המדריך השלם לשינה בקמפינג ובטיולי שטח

איך מסתדרים עם אוכל? עם מים בדרום?

נתחיל מזה שבצפון אין ממש את הבעיה הזאת. מקיבוץ דן ועד בית גוברין עוברים כמעט כל יום דרך נקודת ישוב בה אפשר למלא מים ולקנות מצרכים. בדרום זה יותר טריקי יכולים לעבור כמה ימים טובים בלי נקודת ישוב או ברז. פה חשוב לתכנן מראש איך עומדים להיראות הימים הבאים פחות או יותר ואז להצטייד מראש בכמות אוכל שתספיק עד הנקודת ישוב הבאה. 

מבחינת מים זה לא פרקטי כל כך לסחוב עשרים וארבע ליטר על הגב עד הפעם הבאה שיש ברז ולכן יש הטמנות מים. מה זה אומר? יש אנשים שהפכו את זה לביזנס ויש להם הטמנות של מים בחניוני לילה לאורך שביל ישראל במדבר – אפשר ליצור איתם קשר, והם שולחים הסבר מדוייק איפה נמצאים המים והתשלום נעשה דרך אפליקציית תשלומים כזו או אחרת. אחלה דרך, ממש נוחה ולא צריך להסתבך ולעשות הטמנות אישיות זה יוצא בסופו של דבר פחות משתלם.

סימון שביל ישראל

איזה נעליים כדאי לקנות?

שמעתי את השאלה  הזאת המון ובסופו של דבר לכל אחד מתאים משהו אחר. גשו לחנות ותמדדו אין דרך קצרה יותר. יש לנו כמה כתבות קשורות לנושא: 

?? וידאו: הכירו את נעלי Merell ואת דגם ה”בינגו” לשביליסטים

מדריך לבחירת נעלי טיולים

כמה מים מומלץ ליום טיול בעונה הזו בדרום ?

היו ימים בהם שתיתי ארבע ליטר ביום והיו ימים ששתיתי ליטר, זה ממש משתנה, לא הייתי יוצאת למסלול בדרום עם פחות מארבע ליטר. בחישוב כמות המים אל תשכחו לקחת בחשבון גם בישולים, צחצוח שיניים וכדומה… וקחו שלוקר זה הכי נוח בעולם, במיוחד אם מטיילים לבד.

מים על שביל ישראל

עוד כמה דברים שיכולים לעזור:

אפשר להתחיל בלקרוא את הכתבה הזאת, ובסופה מחכים עוד כמה לינקים ששווים קריאה. וחוץ מזה בOUTPANEL מחכות לכם עוד כמה כתבות רלוונטיות ומקצועיות כמו לדוגמה: 

  1. חיה של שביל ישראל: המדריך עם רשימת הציוד המלאה לטיול בשביל! 
  2. חיה של תרמיל: המדריך לרכישת תיק לטיולים
  3. שביל ישראל – 27 הטיפים של ענבר והחברים שישדרגו לכם את הטיול 
  4. כיצד לטייל אולטראלייט – המדריך להכנסת תיק הטיול לדיאטה
  5. המדריך השלם לשינה בקמפינג ובטיולי שטח 
  6. שביל ישראל – חלופה מומלצת – ערד-ים המלח
  7. שתי קבוצות פייסבוק בהן אתם יכולים ויכולות לשאול שאלות נוספות: ‎שביל ישראלוגם ‎IsrTrail – קהילת שביל ישראל  

אהבתם? אל תפסידו כתבות אאוטדור ברמה גבוהה ב outpanel.co.il, הכניסו מייל:

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים


למידע על התוכנית לאימונים אישיים בריצה מהבית – לחצו פה: