את הכתבה הבאה הכנתי מסיבות אנוכיות: אני לא מצליח לשכנע את אשתי לקחת את הבנות לשבוע סקי. דווקא לחופשה שאני הכי אוהב, הכי מרגיש בה בחופש של ממש, שואף אוויר הרים מדהים, שומר על כושר ומתחזק, טס על השלג מאושר ונהנה מההיי של האדרנלין והאנדורפינים, ואוכל בלי חשבון בלי להשמין (כי שורפים הרבה קלוריות על המדרונות)… דווקא לחופשה הזו אני לא מצליח לקחת את הבנות שלי!
אמא שלהן מפחדת, וכמובן שכבר הדביקה את הילדות בכך. הייתי חייב לברר את העניין הזה של סקי משפחתי כדי להציג לה שזו… זו פשוט חופשה משפחתית מושלמת!
קבלו את הכתבות בווצאפ:
הכירו את משפחת ביטון ובלומר
שיר ואריאל הן הבנות המקסימות של עדי ותומר ביטון. מדובר בשושלת מלכותית של גולשי סקי שהחלה עוד בבית הסבתא ברומניה. אנקה ולוציאן בלומר הם הסבתא והסבא, ואנקה מספרת לי שמגיל ילדות הם היו נוסעים לסקי באתרים המקומיים, והיא זו שהביאה את המנהג המדהים הזה למשפחה. פה, אני מזהה כבר פיצוח ראשון של השיטה וחלק ממקור הכישלון האישי שלי: כנראה שכשהנשים במשפחה הן היוזמות של הסקי, הדברים האלה יכולים לקרות… לעומת זאת כשאני בתור האבא הגולש מנסה לשכנע את האמא הפחות גולשת, ולא הפוך, זה לא אפקטיבי.
אז סבתא הכניסה את סבא, וכך גדלה אמא עדי בבית של סקי מגיל 12. עבורה זה טבעי, וכשתומר בעלה נכנס לתמונה, הכניסו גם אותו: “אני לא ידעתי כמה זה כיף הרבה שנים, התחלתי יחסית מאוחר ביחד עם הבת שיר, לפני שש שנים. התאהבנו (בסקי) ביחד ואנחנו מקפידים לעשות את זה כל שנה”
“זו בכלל חופשה מאוד רגועה”
עדי ותומר מסבירים שלהביא את הילדים לסקי זו חופשה מאוד רגועה: “אני לא חושבת שזה מאוד אמיץ (לקחת ילדים לסקי), כי סך הכל זו חופשה מאוד כייפית מבחינת הורים וילדים, לילדים יש המון תעסוקה, בחופשת סקי יש לא רק את הסקי אלא המון מעבר, כך שאני חושבת שזו דווקא חופשה רגועה יחסית”.
מסתבר שגם עדי מכירה את ההתנגדות לסקי בקרב ישראלים שפוחדים מהאקסטרימיות של החופשה הזו. על התגובות של חברותיה: “הם בשוק, הם לא מבינים איך אפשר להביא את הילדים לסקי, הם לא מבינים איך אפשר לעשות סקי גם בתור מבוגרים, לא רק בתור ילדים. סקי זה משהו שמאוד מפחיד ישראלים”.
“סכנות יש בכל ספורט ובכל מקום, אבל זה ספורט מהנה וכיף, ממש נהנים בחופשה הזו!” אומרת לי עדי. טוב, לפחות החרדה הלא מבוססת הזו היא לא רק בעיה אצלי בבית אני חושב לעצמי… “זה בהחלט לא משהו שהוא מפחיד. אם עושים את זה נכון, לאט, ובאחריות ועם הדרכה מקצועית אני לא חושב שיש פה סכנות” אומר תומר.
“יידישע מאמא”?
תסמונת האמא היהודיה שחייבת לדעת מה קורה בכל שנייה עם הילדות שלה, חורגת כך מתברר מהבית הפרטי שלי וזה משהו ישראלי או יהודי רב דורות כנראה…
שחר דגני, מנהל צוות מלווי סקי בעברית בקלאב מד מספר: “…הצרפתים מאוד לא מפנקים את הילדים שלהם, שמים (בקבוצה) והולכים גם אם הילד בוכה. ישראלים טיפה יותר תומכים, מלטפים, צמר גפן…”. צוות המדריכים הזה, הוא חלק מהשירות של הקלאב מד בעיקר בחגים וזמני חופשות בית הספר. מדובר בגולשים מאוד מנוסים שמצטרפים למדריכי הסקי הצרפתיים של ה ESF (שהם המוסמכים היחידים להדריך סקי) כצוות סיוע ותרגום לילדים.
מתברר שהחלק הלא פחות משמעותי של התפקיד שלהם הוא בכלל מול ההורים: אלה מקבלים את מספרי הטלפון של סוכני המוסד הישראליים שהושתלו מטעם ההורים בתוך קבוצת הילדים, ומעבירים לחמ”ל ההורים המודאגים (וכעת כבר קצת פחות מודאגים) ידיעות מודיעיניות בזמן אמת כולל וידאו ותמונות בווטסאפ על ההר מהחוויה של הילדים…
אבל לעניין השקט הנפשי הזה עוד היבט- מה שקורה בסקי הוא שהילדים מקבלים תעסוקה מלאה כל השבוע, כשהם בהדרכות הסקי (3 שעות בבוקר, 3 שעות אחה”צ) ומסביב כמות ההפעלות והאטרקציות גדולה. באופן הזה ההורים מקבלים אפשרות גם לבלות עם הילדים, אבל גם להנות מהשקט והרוגע שלהם, כי הם לא טרודים כל היום בלוגיסטיקות, נסיעות, הכנת אוכל או ניהול הזמן של הילדים ואספקת תעסוקה.
סקי עם ילדים יוצר חיבור מיוחד
“זו חוויה משפחתית, זה משהו שלנו, לא להרבה אנשים יש תחביב אחיד כזה לכל המשפחה” אומרת עדי. להורים שלא עושים סקי עם ילדים אפשר אולי להזכיר איזה טיול אופניים שהם עשו ביחד… אחד הטקסים הספורטיביים שלי עם הבנות הוא בכל יום כיפור כשאנחנו מטיילים ביחד באופניים. זה דבר שהילדות מאוד מחכות לו כל שנה- זה הכיף שלנו ביחד, והעיניים שלהן נוצצות כשנזכרים בזה, מחכים לפעם הבאה. זיהיתי אצל משפחת ביטון את אותו ניצוץ באשר לחופשת הסקי שלהם.
אבל במשפחה הזו יש גם קטע מדהים של שלושה דורות בסקי! הילדות עושות סקי עם סבא וסבתא… וואו. אני מודה שאני ממש מקנא. “כולנו יודעים להנות מזה גם. בימים המשפחתיים שלנו אנחנו מוצאים את המסלולים שמתאימים ברמה לכולם, בכל אתר יש מסלולים האלה, ומצליחים לעשות סקי ולהנות בצורה משפחתית וזה הכי כיף שבעולם” אומר תומר.
“הם לומדים בקצב משוגע”
להורים שמפחדים שהילדים לא יסתדרו עם הסקי, אני חייב לאמר: רוב הסיכויים שהם ילמדו פי 5 יותר מהר מכם, ובקלות רבה. סקי הוא לא ספורט שקשה ללמוד אותו. בשבוע הסקי הראשון שלכם תדעו לגלוש בצורה בטוחה במסלולים מתאימים וקלים. הילדים- יגיעו לרמה הזו אחרי יומיים בלבד, וקצב ההתקדמות שלהם הוא מדהים. “אני כבר לא עומדת בקצב שלה, הרבה פעמים היא יוצאת עם תומר ובגלל המהירות אני לא עומדת בקצב” אומרת עדי על היכולות של שיר במסלולים אדומים.
אנחנו בטלגרם- הצטרפו אלינו וקבלו עדכונים על כתבות: https://t.me/OUTPANEL
הקושי קיים בהתחלה, אבל הוא נעלם מהר. שחר דגני המדריך הישראלי מספר שבהתחלה זה הקור שהם מעט מתקשים איתו בעיקר, ותחושת הניתוק מההורים. “אנחנו שם כדי לרכך להם מעט את הקושי בהתחלה… ביום הראשון הם קצת מתבכיינים אבל ביום השני ההורים מביאים אותם לחדר הסקי, והם לא מסתכלים אחורה… קדימה וישר לשלג!”…. “החוויה המפחידה נמשכת גג יומים. אחרי שלושה ימים הם כמו אמא אווזה ואווזים קטנים שעושים סקי אחריה- מתקדמים מאוד יפה”.
“הם לומדים בקצב משוגע” אומר אריה וולפוביץ, גם הוא מנהל צוות מדריכים בקלאב מד…”אתה יכול לראות קבוצת מבוגרים שמתחילה וקבוצת ילדים שמתחילה, וההבדלים הם תהומיים זה לא משהו שהוא בכלל בר השוואה… גם עקומת השיפור וגם הרמה שאפשר להגיע אליה היא פשוט משוגעת”.
“להצליח”
מי שראה את הסרט מבין כבר שלילדים סקי זה כיף אדיר, והם מחכים לזה בכל שנה, אבל הערך של סקי עם ילדים הוא הרבה מעבר לכיף: אריאל הקטנה והחכמה נגעה בנקודה משמעותית כששאלתי אותה מה הכי כיף לה בסקי: “להצליח” היא ענתה.
לצד הכיף, כמובן שהילדים מתמודדים עם מעט קשיים בהתחלה- ללמוד מיומנות חדשה זה אף פעם לא רק מסע קליל ונוח, אבל היכולת להתגבר על הקשיים האלה, להתאמץ, לנסות שוב, ולהצליח, הוא ערך חינוכי ומשהו שכל הורה שואף להקנות לילדיו. אלה כישורי חיים, שמקנים לילדים יכולות שהן פסיכולוגיות וערכיות בכל ענף ספורטיבי, וגם בסקי. היתרון הגדול של הסקי הוא בכך שהספורט עצמו מייצר כיף אדיר ולכן מייצר עניין וחשק להמשיך ולא מתעסקים בבעיות מוטיבציה- כולם נהנים ורוצים רק יותר. מבחינת הילדים זה כמו לונה פארק או פארק מגלשות שלא נגמר…
ילדים אקטביים מחוץ למסכים
הערכים של חופשת סקי עם ילדים הם אדירים. באופן כללי בציבור, הילדים היום פחות פעילים גופנית ממה שאנחנו היינו בעבר. הסטטיסטיקות על השמנה מתפרסמות מדי פעם וכולם מכירים אותן, ישיבה של שעות מול המחשב והסלולרי משפיעה לרעה על הילדים גם מבחינה נפשית וגם מבחינה גופנית. חופשת סקי אקטיבית היא משהו שמכניס את הספורט והפעילות הגופנית לתוך החיים שלהם עם כיף ומבלי להשאיר רק את המאמץ. זו הצורה המושלמת לתת לילדים להתאמץ- תוך כדי משחק והנאה גדולה.
מאת: גיא חלמיש
צילום: שחר דגני וגיא חלמיש, בשיתוף קלאב מד
הגעתם עד לפה? אתם מוסמכים להצטרף לניוזלטר שלנו:
הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:
מאשר משלוח פרסום ועדכונים
הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו: