כל מי שמצוי מעט בענייני טיולים בארץ לא יכול היה לפספס את שינוי תוואי שביל ישראל באזור מדבר יהודה, שינוי שהיה מגובה במערך מרשים של יחסי ציבור עם אזכור כמעט בכל כלי תקשורת בארץ. אבל מי שצולל אל פרטי השינוי ובוודאי מי שהולך בו, מגלה שכמו שקורה פעמים לא מעטות, הכוונה טובה והביצוע פחות. אז הבאנו לכם אלטרנטיבה מוצלחת שתשאיר אתכם עם טעם של עוד גם באזור הזה.

מאת: שי יגל
צילום: אריה פישלר, שי יגל

כאשר הולכים את החלק הראשון של מקטע החדש בין העיר ערד לים המלח, אורך התוואי בקטע הזה כמעט כ45 ק״מ בחלוקה לשלושה ימים, כשכמעט רבע ממנו צמוד לכביש 90 או על דרכי ג׳יפים משמימות, וזה במרחב שכמעט לא מושפע משטחי אש שמחייבים הליכה ליד כבישים. הסיבות לתוואי הפחות מוצלח רבות. אולם במקום לשבת לבד בחושך ולהתלונן קבלו תוואי חלופי שכולל טבילה קרירה ואפילו מאפשר למפונקים בינינו (אני לדוגמה) לישון על מיטה מפנקת ולסחוב תיק של 8 קילו (כולל מים).

יום ראשון – מערד אל בקעת קנאים (כפר הנוקדים). 17.5 ק״מ 

מחלקה המזרחי של העיר ערד מתחילה הירידה התלולה המובילה מההרים אל מעמקי בקע ים המלח, בסדרה של שלוחות תלולות וערוצים מחורצים. אחד הערוצים האלו הוא נחל טביה, פה נתחיל את המסע לרוחב מדבר יהודה, מערד שעל ההר אל ים המלח. ערוצו של הנחל צר יחסית ולכן כבר אחרי כמה דקות של הליכה נעלמת העיר ומתחיל המדבר. 

בחורף אחרי שיטפון מתמלא הערוץ גבונים קטנים שדורשים פה ושם מעקף קטן, אבל מלבד כמה מפלונים נמוכים ההליכה נוחה למדי. לאורך הדרך כמה נקודות צל נחמדות למי שאוהב להתחיל את היום עם עצירת קפה בטבע. לאחר כשני ק״מ נפתח ערוצו של הנחל סמוך למפגש עם נחל יעלים ומאגורת כידוד. 

מפה משתנה אופי ההליכה: השביל פונה צפונה ועולה על השלוחות, אחרי כחצי ק״מ של עליה נוחה תגיעו לבור מים יפה ופעיל, מקום מושלם לארוחת בוקר. מכאן ממשיך השביל בסדרה של שבילי גמלים נוחים, בדרך כמה נקודת תצפית נהדרות אל ים המלח והרי מואב ואדום, שביום בהיר נראים במרחק נגיעה. במקטע הזה יש מעט נקודות צל טובות ככה שעם ארוחת הצהריים שווה להמתין לחלקו האחרון של היום בנחל רחף עליון. 

אל תפסידו כתבות מעולות. הניוזלטר השבועי, הכניסו מייל פה:

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

תופרים עוד ערוץ עם עלייה תלולה אך קצרה ומגיעים אל דרך עפר רחב סמוך למתחם האירוח של משעולי רחף, הליכה קצרה תביא אתכם סמוך לכביש ערד – מצדה. ירידה על שביל גמלים נוח מובילה אל תחילתו של קניון נחל רחף עליון. הקניון כולל כמה מפלונים חביבים, ונקודות צל נהדרות להספקת אוכל. הקניון אינו ארוך ואחרי כשני ק״מ נפתח אל בקעת קנאים רחבת הידיים, הליכה קצרה ואתם בכפר הנוקדים. בכפר אירוח בכמה רמות, ממזרון באוהל ועד חדרים מעוצבים, ומציע גם אפשרות של ארוחות. אם אתם בתקציב נמוך או סתם בא לכם לישון באוהל שלכם, תוכלו פשוט למלא פה מים ולמצוא לכם מקום נוח בקרבת מקום לפתוח אוהל ולסיים את היום אל מול הר קנאים. 

שביל ישראל

יום שני – מכפר הנוקדים אל מצדה מערב

ביום זה נצעד: 18 ק״מ 450 עליה, 770 ירידה. 

בחלקו הראשון של היום עוברים בשולי שטח אש, למרות שבדואים רבים גרים בקרבת המסלול יש להתקשר למתא״ם דרום כדי לתאם כניסה. 

מכפר הנוקדים נצא צפונה אל הר צפירה, שביל גמלים שאינו מסומן יוביל אתכם בצורה נוחה וברורה בעליה מתונה אל האוכף שלמרגלות הכיפה העגולה של הר צפירה, אל תוותרו על הטיפוס להר עצמו זו אחת מנקודת התצפית היפות בארץ, רמת המדבר עד ירושלים מצד אחד וים המלח מן הצד השני. אחרי שעלינו הגיע הזמן לרדת, מאוכף שלמרגלות ההר יורדים בשביל ג׳יפים מסומן אדום לכיוון חניון הלילה של בריכת צפירה, בצומת שבילים פוגשים בשביל ג׳ייפים מסומן שחור, נפנה שמאלה ונרד אל נחל צאלים עצמו. מפה הליכה מעט יותר אתגרית אל הבריכת צפירה אחד מגבי המים היפים בארץ, תלויה ממש מעל למפלים צאלים האדיר, לא מקום לדלג עליו. 

בריכת צפריה

בריכת צפירה, צילום: אריה פישלר

אחרי טבילה בבריכה, נחזור אל דרך הג׳ייפים ואיתה אל חניון הלילה הסמוך. מחניון הלילה נלך מזרחה יחד עם סימון שביל ישראל, מעל ערוצו האדיר של נחל צאלים, פה ושם כמה נקודת תצפית על אחד הערוצים המרשימים ביותר בארץ. מעל מעלה ענבה נעזוב בצער את נחל צאלים, ירידה תלולה תביא אותנו אל חציית נחל ענבה ומפה הדרך אל חניון מצדה מערב קצרה. בחניון מצדה מערב אפשר לשכור אוהל מזרון ושק״ש ואפילו לישון בחדר אם יש מקום פנוי. יש פה מטבח מאובזר לבישול עצמי ואפשרות לקנות מוצרי מזון יבשים. מי שרוצה תנאים טובים יותר יוכל לעלות אל מצדה ולרדת ברכבל אל אכסנית מצדה שבצידו המזרחי של האתר. 

מצדה

עליה למצדה דרך הסוללה ממערב (צילום: שי יגל)

יום שלישי – מצדה אל עין בוקק 18.5 ק״מ 

נתחיל את היום ביחד עם שביל ישראל לכיוון דרום עם עליה תלולה אל הר אלעזר עם כמה נקודות תצפית מעולות אל מצדה וים המלח מזווית מוכרת פחות. הנוף מראש הר אלעזר שווה את העליה הקשוחה. מפה ממשיך השביל לארוכו של מצוק העתקים שהוא חוצה את ערוצי הנחלים, ועולה אל הנופי ים המלח. 

לאחר שישה ק״מ ירד שביל ישראל דרך מעלה מור אל כביש 90 אנחנו נשארים למעלה, הולכים לכיוון מעלה יאיר שבדרך כמה עצי שיטה נחמדים לעצירה. נופי ים המלח ימשיכו איתנו לאורך היום כולו, ובמיוחד שמתחיל במורד התלול של מעלה בוקק, אחד המורדות העתיקים היפים ביותר במצוק העתקים. מה שהכי חשוב הוא מסתיים מימיו הקרירים של נחל בוקק, ואין כמו לסיים יום הליכה ארוך במדבר במפל מים קרים. 

נחל בוקק

מפל נחל בוקק, אייך אפשר לפספס אותו? (צילום: שי יגל)

פה אפשר לעבור לסנדלים וללכת בערוצו הזורם של נחל בוקק אל עבר אייס קפה בארומה עין בוקק. פה גם נפגוש שוב את סימוני שביל ישראל המגיעים מצפון לאורכו של כביש 90. חובבי הז׳אנר יסיימו את ההליכה בטבילה בימיו הנתונים למחלוקת של ים המלח, מה שלא נתון למחלוקת זו הבירה הקרה שנשתה על החוף.

(גילוי נאות: הכותב היה שותף בתכנון שבילי הליכה ואופניים במרחב, כולל התוואי החלופי לשביל ישראל המוצע פה.)

 


לכל כתבות שביל ישראל ב OUTPANEL לחצו כאן!