עמק שאמוני הוא כמו דוגמנית אטרקטיבית במיוחד, פשוט מודל יופי לא הוגן אי אפשר להתחרות איתו. הקרחונים התלוים, פסגת המון בלאן הנוצצת, ומאות הפסגות האלפיניות שמקיפות אותך מכל עבר יוצרת נוף דרמטי, שמשתלב כמו בציור רומנטי עם מרבדים ירוקים וכפרים ציוריים. 

הצטרפו לערוץ הטלגרם של אאוטפאנל

אבל מה  שהפך את שאמוני לגביע הקדוש של אוהבי ההרים, זו דווקא הנגישות אל הטבע הפראי ואל האזור האלפיני הגבוה. מערכת של רכבלים, ורכבות הרים מובילות מהעמק בגובה 900 מ׳ ועד לפסגות ההרים בגובה 3800 מ׳  ואל כל מה שנמצא ביניהם. מתחנות הרכבלים השונים יוצאים עשרות שבילי הליכה, שבילי אופניים, מסלולי טיפוס, אתרים למצנחי רחיפה ובעצם כל סוג פעילות טבע שהמציא האדם. וכל זה עם מלונות הרים מעוצבים באווירה צרפתית שעולים פחות מחדר אכסנייה עם מיטות קומותיים בכפר תבור.

מנהלות קורונה בעמק שאמוני

הקורונה עשתה למקום רק טוב, תיירים בדיוק בכמות הנכונה שמצד אחד לא יהיה ריק ומדכא ומצד שני לא עמוס ויקר. כמו שמקובל בעדין הקורונה, כבר לא פשוט קונים כרטיס טיסה וזהו, יש כמה דברים לעשות מראש אבל באופן מפתיע לא הרבה מדי. רוב מי שמגיע לאזור נוחת בנמל התעופה של ג׳נבה (עוד על דרכי הגעה בהמשך), מחוסנים נדרשים להציג תעודת מתחסן, מי שאינו מחוסן צריך להוראות בדיקה שלילית. חשוב לציין שכל הדברים נכונים לרגע כתיבת שורות אלו ויכולים כמו שכבר כולנו יודעים להשתנות במהירות. בנוסף תדרשו למלא לפני הטיסה טופס כניסה לשוויץ, לא דורש יותר מכמה דקות בודדות. 

רכבל בעמק שאמוני

רכבל בימי קורונה (צילום:שי יגל)

חשוב לזכור: בכניסה לישראל, לא משנה מאיזה מדינה יש צורך בבדיקת קורונה שלילית, את הבדיקה אפשר לעשות במרפאה ליד בית החולים של שאמוני כל יום (מלבד שבת וראשון), בין השעות שתיים לארבע והיא עולה חמישים יורו. תדאגו שהיו מינימום של 24 שעות בין הבדיקה לטיסה חזרה. אם במקרה תשכחו תאלצו לעשות בדיקה מהירה בשדה התעופה בעלות שיכולה להגיע למאות יורו לבדיקה. 

אל תפסידו כתבות:

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

לשם ובחזרה

שער הכניסה הקלאסי לעמק שאמוני ואזור מון בלאן הוא שדה התעופה של ג׳נבה שמרוחק כשעה וחצי מהעיירה. כרגע יש טיסות ישירות מנתב״ג לג׳נבה של איזי ג׳ט ושל אלעל. משדה התעופה יש מערכת שאטלים פרטים וכמה אוטובוסים ציבוריים המאפשרים הגעה נוחה וזולה יחסית  גם ללא רכב שכור. אפשרויות נוספות הן שדה התעופה של ציריך או מילאנו כארבע שעות נסיעה ברכב פרטי והרבה פחות נוח להגיע בתחבורה ציבורית. 

אם הטיסה שלכם חזרה מוקדמת בבוקר ואין לכם רכב שכור תצטרכו או לישון באזור שדה התעופה או לקחת הסעה פרטית לפנות בוקר.

התניידות באזור שאמוני

הכי נוח זה רכב שכור שיאפשר לכם להרחיב את אזורי הטיול שלכם ולישון במקומות שאינם דווקא במרכז שאמוני. אבל בהחלט אפשר גם להתנייד בתחבורה ציבורית, לאורך העמק עוברים אוטובוסים לאורך כל היום וגם רכבת, תשתית התחבורה הציבורית נוחה ומאוד זולה. 

צרפת עמק שאמוני השכרת רכב

רכב שכור פלוס סטייל על רקע המון בלאן (צילום:שי יגל)

מי שבוחר להשכיר רכב כדאי מאוד לעשות את זה בשדה התעופה של ג׳נבה ולא בשאמוני עצמה. ההשכרה בעיירה יקרה ויש מעט מאוד אפשרויות, בשדה התועפה לעומת זאת יש מחירים טובים ואת כל חברות ההשכרה הגדולות. עוד אמצע תחבורה חשוב הוא רכבלים: בעמק שהפרשי הגבהים שלו נמדדים באלפי מטרים הרכבלים הם אמצעי מושלם להנגיש את ההרים ואת הסביבה האלפינית בלי להיות מטפסי הרים ובלי להתחיל כל יום בכמה שעות של טיפוס שבסופו של דבר גם צריך לרדת. במידה ואתם באים לכמה ימים ומתכוונים לטייל בהרים, כדי לקנות פס רכבלים רב יומי זה יחסוך לכם הרבה כסף, וגם את הדילמה האם להוציא עוד לשלושים יורו על רכבל או לא. 

אוכל ושתיה

שאמוני היא אחד מאזורי התיירות הכי חשובים של צרפת, בכל שנה שאינה שנת קורונה, מגיעים לפה מליונים – תיירים מכל העולם, ומגוון אפשרויות האוכל בהתאם. מסעדות סיניות, איטלקיות, ופה ושם אפילו צרפתיות, אבל מי שמצפה לקולינריה עלית זה  לא המקום למרות שאתם בצרפת. מהמדרחוב הראשי של שאמוני כדאי להתרחק כשזה מגיע לאוכל. רצף מסעדות גנריות למדי שמציעות תפריטים הרבה יותר מדי אקלקטיים באיכות נמוכה, חסרי כל אופי או אווירה  ובמחירי תיירים. אבל אם מתרחקים קצת מהמרכז עצמו אפשר למצוא כמה פנינים. Bighorn Bistro של נמצא בסמוך לרכבל הגדול הוא נקודת מפגש לזרים שגרים במקום וגם לאוכל טעים ובירה טובה. 

בירה בצרפת בעמק שאמוני

בהרים שותים בירה (צילום: שי יגל)

בצמוד אליו תמצאו את הSouth Bar עם אוכל בינוני אבל אווירה מקומית של חובבי ספורט צרפתיים שמפצה על כיסאות הפלסטיק והצ׳יפס שלא היה עובר באמסטרדם.

בשאמוני גרים זרים רבים שבאים לפה לתקופות ארוכות של טיפוס הרים, ריצות שטח וסקי, ובמיוחד הרבה בריטים ככה שבניגוד למקומות אחרים בצרפת, משקה ברירת המחדל הוא פה הוא הבירה, בכלל בירה עובדת יותר טוב עם ספורט מאשר יין אז במקום שנראה שאין בו מישהו שלא עושה ספורט (ולא הכוונה היא לא למשחק כדורגל) שותים בירה ולא יין. אומנם ברחוב הראשי של שאמוני אבל בכל זאת מקום מצוין לבירה Big Mountain זו מבשלה מקומית, ם מגוון גדול של בירות כולל סקשן IPA מכובד.

איפה הקפה הטוב היחיד בכל שאמוני?

שאמוני שונה משאשר צרפת בהרבה דברים אבל בדבר אחד זה בהחלט דומה, הקפה גם פה גרוע למדי, אבל אל דאגה לא תצטרכו לנסוע לאיטליה יש מקום אחד (ורק אחד) עם קפה מעולה Moody שמו והוא נמצא סמוך למרכז העיר, לא רק הקפה פה מעולה אלא גם המאפיים שמרות הסגנון האמריקאי שלהם הם אחלה דרך לפתוח את היום. 

בירה בעמק שאמוני

בירה 1664 אין בקתה שלא מוכרת אותה (צילום: שי יגל)

איפה ישנים

כמו שכבר הבנתם עמק שאמוני הוא מאזורי התיירות הכי חשובים של צרפת, וככזה מגוון אפשרויות הלינה בו כמעט אין סופי, אבל באופן מפתיע לא יקר במיוחד, אבל אולי זה בגלל שאנחנו רגילים מחירי הלינה של הארץ שאחרי שגורמים למחירים של ארבע העונות בציריך להראות סבירים.

אם יש לכם רכב תוכלו להתרחק ממרכז שאמוני ולמצוא מקומות לינה מצוינים במחירים טובים. דוגמא טובה היא מלון rocky pop בלזוש (Les Houches), בר מצוין, מסעדה טובה ומקום מפגש שחביב על מי שמתחיל את הטרק המפורסם טור מון בלאן שבאופן מסורתי מתחיל כמה מאות מטרים מפה. מי שרוצה אווירה יותר כפרית יוכל לנסוע אל העיירה סן ג׳רבה (Saint-Gervais) יש פה מה שהצרפתיים מכנים גיט  gite מלון כפרי בסגנון צרפתי, כזה  שבימי הקייץ יושבים כל האורחים בסלון המשותף שותים יין ומספרים בדיחות בצרפתית, Chalet l’Aiglon הוא דוגמא למקום בדיוק כזה. 

אפשרות נוספת הם חניוני הקמפינג המצוין שנמצאים אורך הנהר במעלה העמק. גם למי שלא בדיוק חובב קמפינג מומלץ לנסות את החוויה הזו, של חניון מושקע בלוקיישן יפה, עם אווירה חברתית נעימה ומחירים זולים. רק נשאר לנסות להבין למה אין לו כאלו פה בארץ? חובבי המלונות הקלאסים ימצאו כמה כאלו בשאמוני עצמה, בעיקר הם מאפשרים גישה נוחה למרכז העיר, ושירות ברמה גבוהה, Heliopic Hotel שנמצא ממש ליד הרכבל הגדול הוא המפורסם והגדול שבהם, והלובי שלו ידוע כמקום מפגש לסלבס בתחום טיפוס ההרים. 

בית הארחה עמק שאמוני צרפת

בית הארחה בסגנון צרפתי gite, זה המקום לשתות יין ולצחוק מבדיחות שאתם לא מבינים (צילום:שי יגל)

מה עושים?

הכל היה הקדמה לחלק הזה, לעמק שאמוני לא באים בגלל האוכל או המלונות אלא בשביל הנופים הדרמטים, הטבע הפראי, והמגוון הכמעט בלתי מוגבל של אפשרויות לחוות את כל הטוב הזה. ברגל, באופניים, בטיסה, בריצה, בסקי, בטיפוס ובקיצור כל פעילות הרים שאתם יכולים לדמיין וגם כאלו שעדיין לא ידעתם שהומצאו. 

מון בלאן לבוש

קוד לבוש נוסח שאמוני, מגפי טיפוס ומעילי גורטקס (צילום:שי יגל)

ברגל:

מערכת הרכבלים שבימי החורף משמשת את אתרי הסקי מנגישה את ההרים הגבוהים למטיילים ברגל בימי הקיץ. רכסי ההרים שמעל לעמק רצופים שבילי הליכה מגוונים שנותנים מענה לכל רמת כושר כמעט. מלבד שבילים יומיים יוצאים מפה כמה טרקים ארוכים שהמפורסם ביניהם הם הטור מון בלאן. זה מסלול של עשרה ימים שמקיף את רכס המון בלאן ועובר באיטליה שוויץ וצרפת בין בקתות נוחות לקרחונים תלוים זהו אחד הטרקים המפורסמים בעולם ובצד. עוד מסלול מפורסם היא הדרך הגבוהה משאמוני לזרמנט שבשוויץ טרק קשוח קצת יותר שנותן למטיילים בו טעימה מהליכה על קרחונים באזור האלפיני הגבוהה באמת. 

העמק עצמו הוא מקום אידאלי לטיולי כוכב, שיוצאים כל יום אלא ההרים וחוזרים חזרה לעיירה. בקלות תוכלו להעביר פה ארבעה – חמישה ימים בטיולים רגלים. בין המסלולים הקלאסיים תוכלו למצוא את האגם הלבן lac blanc – זהו מסלול קל שמתחיל בתחנת הרכבל ומסתיים בבקתה עם בירה קרה על אגם אלפיני קפוא למחצה אלא מול פסגת המון בלאן המושלגת. 

מסלולי טיול בעמק שאמוני

אין ספור מסלולי טיול משולטים עם שעות (צילום: שי יגל)

בצידו האחר של העמק ממש מתחת לפסגות הענק המושלגות נמצא שביל המרפסת. השביל מתחיל בתחנת רכבל מצד אחד ומסתיים תחנת רכבת אלפינית שבוניה גבוה בהרים ממש על סיפו של קרחון ענקי ומערת קרח במקום שנקרא בשם הציורי ים הקרח (The Mer de Glace). לצערנו הקרח הזה הולך ומתכווץ בשנים האחרונות. בין לבין הולכים על שביל נוח עם נופים פתוחים, חוצי פלגי מים קטנים, ומשתעשעים בשאריות השלג שעוד נאחזות בצידי ההר. 

האגם הלבן עמק שאמוני

האגם הלבן, מסלול הליכה קלאסי לאגם אלפיני עם נוף מדהים (צילום: שי יגל)

אופניים: 

שאמוני אינה מקום אידיאלי לרכיבת אופני הרים: המורדות התלולים של ההרים הופכים את השבילים פה לקשוחים במיוחד. אבל אופניים הם כלי נהדר לחקור את העמק עצמו על הכפרים הקטנים שבו, פינות הטבע הנסתרות הרחק משאון התיירים והרכבלים. לאורך העמק ישנו שבילי עפר נוחים ושבילים סלולים שמתאימים גם לרוכבי אופניים מתחילים. חנויות רבות במרכז העיר ישמחו להשכיר לכם אופניים ולסייע בבחירת מסלול שמתאים לכם. אופני הרים חשמליים הפכו פופולריים מאוד והם מאפשרים לרוכבים מעט יותר מנוסים לעלות קצת במעלה ההרים מבלי להזדקק למכונת הנשמה בסוף הטיפוס. 

טיפוס הרים

שאמוני היא המכה של טיפוס ההרים, כבר 200 שנה שמטפסים מכל העולם מגיעים לפה כדי לטפס על הסלעים, הקרחונים ואל פסגות ההרים. הרחוב הראשי מלא בחנויות של מותגי הטיפוס הגדולים בעולם, ונראה שהתלבושת האחידה של המקומיים כוללת מעיל גורטקס ומגפי טיפוס הרים. בעיר עשרות מדריכים הרים מוסכמים וכמה בתי ספר לטיפוס שישמחו לתת לכם טעימה ראשונה של אלפיניזם בצורה בטוחה ומהנה. 

אנשים מכל העולם מגיעים לפה כדי לטפס אל פסגת המון בלאן בגובה 4808 מטר , ההר הגבוה ביותר באלפיים, זהו לא טיפוס טכני ואם אתם בכושר טוב, רוצים לטפס על פסגה אייקונית זה המקום למצוא מדריך מקומי לפנות שלושה – ארבע ימים ולהוסיף לרזומה שלכם את ההר הגבוה ביותר באלפיים. 

עמק שאמוני

המקום שבו הכל התחיל (צילום: שי יגל)

הרכבל לפסגת הגיוי דו מידי

האטרקציה הכי מפורסמת של שאמוני ואחת המפורסמות של צרפת היא הרכבל הזה שעולה אל פיסגת הדו מידי, הר אלפיני בגובה 3800 מ׳. הרכבל מנגיש את הנופים האלפינים גם למי שאינם מטפסי הרים. הנוף עוצר נשימה הקור כמעט תמיד מתחת לאפס, והאוויר הדליל רק מוסיפים להרגשה מיוחדת. בחורף זוהי נקודת התחלה לאחד ממסלולי הסקי הכי טובים בעולם לאורך העמק הלבן. 

מהפסגה אפשר לקחת רכבל נוסף אל הצד האיטלקי של רכס המון בלאן וחזרה, נסיעה מעט מלחיצה מעל קרחון ענק ובין פסגות אדירות. עם כל הנופים והדרמה זו עדין אטרקציה תיירותית ככה שלבד לא תהיו שם. המחיר אגב לא זול 67 יורו, אבל יכול להיות חלק מפס הרכבלים של העמק. 

עוד דברים: יש בעמק עוד אטרקציות רבות, כמו מצנחי רחיפה, ראפטינג, כדור פורח ועוד 

עמק שאמונית צילום: שי יגל

הנוף מהפסגה, נופים שהיו שמורים פעם רק לאלפינסטים קשוחים (צילום:שי יגל)

קניות בשאמוני

שאמוני היא גן עדן לחובבי ציוד השטח עשרות חנויות של ציוד טיולים, כולל כמובן חנות של דקטלון, נורת’ פייס, ובעצם כמעט כל מותג אאוטדור שמכבד את עצמו. אולם מעל כולם נמצא כלבו הציוד הכי מפורסם באזור סנל ספורט- ארבע קומות של כל מה שאדם צריך בהרים, מקדש של ציוד טיפוס, ריצת שטח, קמפינג וכו׳. אין חובב ציוד אמיתי שלא מעביר פה לפחות כמה שעות, סתם כדי לדעת מה התחדש בעולם, אפילו אם לא קונים כלום. המבחר באמת ענק אבל דיסקלימר חשוב, זה לא מקום זול, רוב החנויות מציעות ציוד קצה מהליין האחרון והמחירים בהתאם. לפעמים אפשר למצוא מבצעים נחמדים אבל אם אתם לא מחפשים משהו מאוד ספציפי או שבא לכם להתחדש בטופאנד של הציוד כנראה שעדיף לכם לקנות בארץ או להזמין באינטרנט. 

 

מאת: שי יגל
צילומים: שי יגל