מי לא עבר את זה: מצאתם דיל מעולה לשכירת רכב, רק כדי להגיע ולצאת איתו מהחניה עם תחושה שרימו אתכם. שכל חברות ההשכרה האלה פשוט מנצלות את כל הטריקים המלוכלכים בספר כדי לסחוט מכם כספים נוספים בצורה אולי חוקית, אך מכוערת. בכתבה הבאה תקבלו טיפים כיצד להמנע מטעויות בסיסיות שעלולות לעלות לכם הרבה מאד כסף.

החלטתם לנסוע לחו״ל. אם מדובר בנסיעה עירונית ותתמקמו בעיר אחת גדולה, כנראה שהמידע כאן לא נחוץ לכם. אם מדובר בנסיעה מתגלגלת בין אתרים ונקודות עניין יש סיכוי טוב שכדאי לכם לקרוא את הטיפים שאביא כאן, על מנת לוודא שאתם לא עושים פעולות שעלולות לעלות לכם ביוקר. 

מתי כדאי לשכור רכב?

  • טיול המכסה חבל ארץ משמעותי – התוכנית שלכם כוללת נסיעה ממקום למקום כמעט מדי יום. במידה ואתם לא מתקצבים נהג פרטי שיהיה צמוד אליכם עם רכבו, שכירת רכב היא הפתרון הנכון לטיול שלכם.
  • מה עם תחבורה ציבורית? כשמדובר בטרק שעיקר הזמן בו הוא ההליכה, יתכן ותחבורה ציבורית מתאימה יותר. במיוחד כשמדובר בטרק קווי, מנקודה לנקודה, ולא מסלול מעגלי. בכל מקרה התנאי הוא שתהיה תחבורה ציבורית נוחה וזמינה. 
  • כשמדובר בטרק –  אם אתם מטיילים בקבוצה גדולה מספיק, רכב שכור יכול להיות אפשרות נוחה וכלכלית רק על מנת להגיע לנקודת ההתחלה ולאסוף אותו בסיום. זה רלוונטי כשמדובר במסלול מעגלי, או כשמדובר בהקפצה יחסית קצרה מנקודת הסיום למקום השארת הרכב. זה יספק לכם גמישות בפרט אם תרצו להוסיף עוד ימי מנוחה לאחר הטרק, שכוללים פחות הליכה ויותר נסיעה לנקודות שונות.
  • אם אתם קצרים בזמן – רכב שכור יכול להפוך את הנסיעה ליעילה הרבה יותר ולחסוך הרבה זמן שבדרך כלל מתבזבז בנסיעה בתחבורה ציבורית – נכון, נסיעה בתחבורה ציבורית היא לפעמים חלק מהחוויה, אבל זה רק נכון כל עוד יש לכם זמן בשפע לעניין הזה.
  • לפעמים כדאי לשכור רכב לחלק קטן מהנסיעה – למשל, בטרק רגלי, מנקודת הסיום בלבד, כדי להמשיך לעוד כמה ימי טיול שעיקרם נסיעה ממקום למקום – כאן כדאי יהיה להשוות מחיר להשכרה מלאה שברובה לא תשתמשו ברכב, במיוחד אם נקודת ההחזרה של הרכב אינה נקודת האיסוף. מצב כזה מייקר מאד את ההשכרה ועל כך בהמשך.

הדרך הכי טובה לשמור איתנו על קשר:

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

מתחילים לתכנן

יופי, החלטתם שאתם שוכרים רכב. מה צריך לקחת בחשבון? עלויות כמובן. 

העלויות הנלוות להשכרת רכב הן די פשוטות – אבל מתחלקות לשלושה חלקים:

  1. עלות ההשכרה עצמה בחברת ההשכרה
  2. עלות הדלק שתשתמשו בו לנסיעה ולפעמים, יש גם עלויות של כבישי אגרה לקחת בחשבון
  3. עלות ביטול השתתפות עצמית. 

מה זה ביטול השתתפות עצמית?

טוב ששאלתם. כל השכרה מגיעה עם ביטוחים מינימליים שמכסים אתכם חוקית וגם מונעים מכם עלויות קטסטרופליות כמו למשל הצורך לשלם סכום עצום אם חס וחלילה נגנב הרכב. בעיקרון, אתם בהחלט יכולים לשכור רכב ולצאת לדרך במחיר עלות ההשכרה בחברת ההשכרה, הכוללת תמיד את הביטוח הבסיסי. אני כותב תמיד, אבל חובה לוודא גם את הדבר הזה. אולם, הביטוח הבסיסי הזה כולל מרכיב של השתתפות עצמית. בדרך כלל מדובר בסכומים של כ-2000 יורו, או סדר גודל דומה. אלה לא סכומים מטורפים, אבל לא באמת בא לכם שעלות כזאת תצטרף לסך עלויות הנסיעה שלכם. בנוסף, הרבה פעמים, סכום ההשתתפות העצמית שחברת ההשכרה גובה הוא לא בשליטתכם. כלומר, יתכן שכבר חזרתם לארץ, השארתם שריטה קטנה על הרכב – אולם אז תגלו כי קיבלתם מחברת ההשכרה דו״ח שמאי והשריטה הקטנה הפכה לנזק לרכב המסתכם באורח פלא – במקסימום ההשתתפות העצמית שהתחייבתם אליה. יהיה לכם קשה מאד לנהל מרחוק מאבק עקרוני להוכחת צדקתכם.

גרוע מזה, תוכלו למצוא ברחבי האינטרנט סיפורים לרוב על חברות השכרה הממציאות תקלות ומחפשות הזדמנויות לגבות את אותה השתתפות עצמית ועל כן כדאי שנגן על עצמנו בצורה המיטבית. איך בדיוק? על כך בהמשך.

פעם היינו מרימים טלפון לחברות ההשכרה ומשווים מחירים. בעולם האינטרנט הפלאי כבר לא צריך לעשות את זה. יש מספר אגרגטורים המאפשרים לנו לחפש רכב להשכרה. מה זה אגרגטור? מדובר במנוע חיפוש, הסורק את אתרי חברות ההשכרה ומשמש מעין סוכן המבצע עבורנו את ההתקשרות כשאנחנו מחליטים לבצע את ההשכרה באמצעות תוצאת חיפוש שמצאנו דרכו. לפעמים מדובר במנוע חיפוש בלבד, המפנה בעצמו לסוכן אינטרנטי (אותו אגרגטור) שסוגר את העיסקה מול חברת ההשכרה. מבלבל? קצת.

חשוב לזכור כי כשאנחנו מחפשים רכב להשכרה חשוב שנבדיל בין הסוכן לבין חברת ההשכרה עצמה, איתה אנחנו מתקשרים ישירות וממנה מקבלים את הרכב. 

הסוכן הוא צד מאד קטן לעניין ההשכרה ומלבד הסגירה הטכנית של העיסקה לא תקבלו ממנו כמעט שום שירות. אם יצוצו בעיות – זה בעיקר יהיה מול חברת ההשכרה והיא תהיה הכתובת לטענות שלכם.  הנה כמה קישורים לאגרגטורים משמעותיים. לא צפויים להיות הבדלים עצומים בין סוכנים שונים, אבל יתכן ולא כולם מכסים את אותן חברות ההשכרה ושם יתכנו הבדלים – שווה לבדוק לפחות שניים:

  1. Booking.com – טובים גם ברכב. בעיני, עדיין חווית המשתמש הטובה ביותר.
  2. SkyScanner – המנוע הנוח ביותר לטיסות, מציע כמובן גם אופציה לחיפוש כלי רכב
  3. Economy Car Rentals – עוד מנוע חיפוש חזק וממוקם טוב 


טיפים חשובים בבחירת שכירה

כשאתם עוברים על תוצאות חיפוש באחד מאתרי הסוכנים (אגרגטורים) יש מספר נקודות שחשוב לישם אליהן לב ולקחת בחשבון רגע לפני ההחלטה:

גודל הרכב – מה גודל הרכב הנדרש לכם. זה הדבר הראשון שאתם צריכים לחשוב עליו ולקחת בחשבון. שכירת רכב מחולקת לקטגוריות מבחינת גודל הרכב. בנקודה זו יש לקחת בחשבון לא רק את מספר הנוסעים אלא לא פחות חשוב לחשוב על המטען שאתם צריכים לסחוב ולוודא שתא המטען גדול מספיק עבורכם 

ידני או אוטומטי – בארץ אנחנו מצפים שכל כלי רכב יהיה אוטומטי. זו אינה ברירת המחדל בכל מקום. באירופה למשל עדיין משכירים רכב ידניים ואם אתם חייבים רכב אוטומטי יש לשים לב שהוא אכן כזה.

נקודת האיסוף – כשאתם מחפשים רכב בעיר שתנחתו בה חשוב להכניס לשורת החיפוש את שם שדה התעופה ולא את העיר. או פשוט שם העיר בצירוף international airport. לחברות ההשכרה משרדים שונים ואתם רוצים לקחת את הרכב בדלפק היציאה בשדה התעופה.

איסוף בשדה התעופה – כשמדובר בשדה התעופה יש חברות השכרה רבות הנמצאות בסביבה. חברות השכרה קטנות ומקומיות יופיעו הרבה פעמים בתוצאות החיפוש כשמדובר באיסוף בשדה התעופה – יתכן ונקודת האיסוף לא בתוך השדה עצמו. סביר שיספקו הסעה חינם, אולם מדובר בחוסר נוחות מסויים שלא בטוח שאתם רוצים בו. יש הבדל מחיר משמעותי בין חברות מחוץ לשדה ובשדה התעופה עצמו. כדאי לוודא שאתם מודעים למיקום המדויק. 

לחצו לווצאפ השקט שלנו: הצטרפו לקבוצות אאוטפאנל

שעות איסוף – אם אתם נוחתים בשעות מוזרות (לילה למשל) חשוב לוודא שדלפק המסירה אכן פתוח. חלק מזה נפתר אם במילוי שדות החיפוש במנוע החיפוש תמלאו שעת איסוף מדוייקת (שעת הנחיתה). זה יסנן לכם רק את התוצאות הרלוונטיות. משרדי השכרה הנמצאים בתוך הערים יהיו סגורים בדרך כלל מחוץ לשעות העבודה הרגילות, אולם בשדה התעופה שירותי ההשכרה פועלים כמעט הכל שעה. אם הזכרנו קודם את החברות הקטנות שנמצאות בקרבת השדה אולם לא בתוכו – לעיתים תמצאו שאתם צריכים להתקשר למישהו ולהעיר אותו כדי שיגיע לתת לכם את הרכב (מנסיון). נקודה זו פחות חשובה בהחזרת הרכב שכן במיוחד בשדה התעופה, תוכלו להשאיר את הרכב בחנון ולזרוק את המפתח בתוך קופסה המיועדת לכך – החזרה ללא מגע יד אדם.

מיכל הדלק – יש שתי שיטות מקובלות בהשכרת הרכב מבחינת מצב מיכל הדלק. ״מלא למלא״ או ״תחזירו כמו שקיבלתם״. בסופו של דבר מדובר בעלות לא גבוהה אבל אני תמיד מעדיף לקבל מלא ולהחזיר מלא. קשה מאד לדייק במילוי למצב בו קיבלתם מיכל מלא חלקית וזה תמיד מרגיש כמו עוד משהו שמנסים לעשות עלי כמה דולרים נוספים (בדרך כלל נעדיף למלא יותר כדי להימנע מתשלום הקנס על החזרת מיכל פחות ממה שקיבלנו). כדאי גם לצלם את מד הדלק והקילומטראז׳. שיהיה לכם לכל מקרה.

נקודת החזרה – תמיד עדיף להחזיר בנקודה בה לקחתם את הרכב. הבדל המחירים מאד משמעותי כשאתם צריכים להחזיר בנקודה אחרת. לא כל חברת השכרה תסכים לכך, זה מצמצם מאד את האפשרויות. לפעמים אין ברירה בגלל מבנה הנסיעה שלכם.


חברת ההשכרה שצריך לבחור

בסוף, אחרי שבחנתם את כל הפרטים הטכניים וסיננתם את התוצאות המתאימות לכם תגלו הבדלים גדולים מאד במחירים בין ההצעות השונות. כאן נכנסת לתמונה חברת ההשכרה. החברה ממנה בסופו של דבר תשכרו את הרכב. ליד שדות התעופה יש הרבה חברות שרוצות מאד להשכיר לכם רכב. לעיתים המחירים המוצעים מפתים ממש. 

האם כדאי לכם לקחת הצעות זולות במיוחד? זו שאלה של הסיכון שאתם רוצים לקחת. מחירים נמוכים לא באים סתם כך – חברות מקומיות, קטנטנות ציעו בדרך כלל הצעות מפתות – בפועל הסיכון עולה – כלי רכב מתוחזקים פחות, היצע נמוך יותר, אולי גם ניסיונות להתחכם כדי לגבות מכם יותר, למשל דרך ההשתתפות העצמית שהוזכרה למעלה. ככל שתלכו על הצעה זולה יותר – הסיכון שלכם לבעייה בהשכרה עולה. כמובן שהכל יכול לעבור בשלום.

הפילוסופיה האישית שלי היא פשוטה – כשאני נוסע לחו״ל, מדובר בחופשה מאד ממוקדת, אין זמן בשפע ואני רוצה להבטיח שהכל יעבור כמה שיותר בשלום ללא תקלות. לכן, אעדיף כמעט תמיד לשכור רכב מחברה בינלאומית, ״אחת הגדולות״ ולהימנע מהרפתקאות לא צפויות בגיזרת הרכב. זה עולה קצת יותר, אבל בחישוב עלות החופשה הכללית – זה שולי.

אם כבר אתם ממש רוצים ללכת על אופציה זולה – כדאי לעשות חיפוש על שם החברה ולבדוק ביקורות דרך גוגל ופייסבוק. חפשו המלצות של אנשים שנראים לכם אמינים, למשל בקבוצות פייסבוק ייעודיות ליעד אליו אתם נוסעים. קחו בחשבון שאין מתנות חינם ולרוב מחיר נמוך מגלם בתוכו סיכון נוסף.

נחזור לנושא ההשתתפות העצמית

השאיפה שלנו היא לבטל את הסיכון הכרוך בעלות זאת. יש כמה דרכים לעשות את זה:

  1. בזמן ביצוע ההשכרה באתר האינטרנט של הסוכן (מנוע החיפוש) כחלק מהתשלום – יציעו לכם גם תוספת לביטול ההשתתפות העצמית 
  2. אם לא קניתם ביטול השתתפות עצמית מראש – בדלפק ההשכרה של החברה יציעו לכם לרכוש את האפשרות הזאת – זאת בדרך כלל אופציה מאד יקרה ולא כדאי להגיע אליה.
  3. האפשרות הזולה ביותר – רכישת ביטול השתתפות עצמית באתר ייעודי שמתעסק רק בדבר הזה. מדובר על rentalcover.com. ההצעה שלהם תהיה תמיד זולה יותר ומניסיון, הטיפול שלהם אמין ומדוייק. הכיסוי שתקבלו אצלם הוא הרבה יותר מהנדרש והוא מכסה את כל הצרות שבגינן גובים השתתפות עצמית.

היתרון היחיד לרכישה של ביטול השתתפות עצמית יחד עם ההשכרה באתר הסוכן היא העובדה שכשאתם מכוסים בצורה כזאת לא יגבה מכם שום סכום נוסף. כלומר, במידה והלכתם על רכישה ב-rentalcover ונגרם לרכב השכור נזק, חברת ההשכרה תגבה מכם את ההשתתפות העצמית מיידית. לאחר מכן תפתחו בהליך ביטוחי ובירוקרטי מול rentalcover. זה אינו תהליך מאד מורכב, אבל הוא לוקח זמן ולכן גם יעבור זמן עד שתקבלו את ההחזר הכספי. זוהי תקופה בה תצטרכו להתמודד עם העובדה שירד מחשבונכם סכום נכבד של ההשתתפות העצמית.

השכרת רכב

הכי כיף שדרוג – לפעמים תגלו שמציעים לכם ללא תוספת תשלום רכב בקטגוריה יותר טובה מזו שהזמנתם

פרטים אחרונים

זהו, הגעתם לישורת האחרונה ואתם סוגרים את ההשכרה בחברה בה בחרתם. שימו לב לכמה נקודות אחרונות:

  1. נהג שגילו מתחת ל-24 אינו יכול בדרך כלל לשכור רכב
  2. ההשכרה היא לנהג יחיד, מסויים. הוספת נהג כרוכה בתשלום נוסף המשתנה מחברה לחברה. יחד עם זאת, יש חברות שיאפשרו לשני נהגים נשואים לחלוק את הנהיגה ללא תוספת תשלום. יש לבדוק בחברה.
  3. אחת הסוגיות ה״סבוכות״ היא נושא הבנת הצורך ברשיון נהיגה בינלאומי. ישנם יעדים שאינם מתייחסים לרשיון הנהיגה הישראלי כרשיון תקף. הנפקת רשיון בינלאומי היא זולה ופשוטה (8 ש״ח בלבד, לשנה) וניתנת לביצוע במגוון נקודות ברחבי הארץ – שווה כדי למנוע את אי הנעימות שעלולה להתעורר
  4. חשוב ביותר – אחרי ששילמתם באתר הסוכן וקיבלתם אישור על התשלום – אין זה אומר שתהליך ההשכרה הסתיים. אתם חייבים לקבל בנוסף, מסמך ואוצ׳ר (לפעמים זה לוקח מס׳ ימים) – הוא ההוכחה שהתקשרתם עם חברת ההשכרה ומכיל את כל פרטי ההתקשרות. הואוצ׳ר (Voucher) מכיל את כל פרטי העסקה מול חברת ההשכרה (ולא הסוכן)
  5. כשאתם לוקחים את הרכב וגם מחזירים – הקפידו על צילום וידאו מפורט של הרכב מכל צדדיו. יש גם לשים לב שכל נזק פח הקיים כבר על הרכב מסומן בטפסים שאתם מקבלים בזמן ההשכרה. לא תמיד נדרש, אבל לא יזיק להגיע עם הואוצ׳ר מופדס.

נסיעה טובה ובטוחה!

מאת: אריה פישלר

שתפו את זה לחבריכם הטסים, מפה- הכפתורים האלה: