כולם אוהבים לחפש את המטמון. את המשחק שאספר עליו כאן אפשר לשחק בכל זמן, בלי הכנות כמעט, ולהגיע למטמון. הוא מתרחש כולו בשטחים בסביבת ביתכם ודורש בסך הכל טלפון סלולרי עם חיבור לאינטרנט. בנוסף תצטרכו קצת זמן פנוי, והרבה סקרנות לגלות מקומות והפתעות  

על איזה מטמון מדובר כאן?

מטמונים חבויים תמיד הסעירו את דמיוננו כילדים. זה הופיע בספרים כגון אי המטמון של רוברט ל. סטיבנסון ובאינספור סרטים. מפת אוצר על נייר מקומט מובילה בערמומיות אל נקודה מסתורית בה יש להתחיל לחפור. אי שם בנקודה המסומנת, אחרי שחפרתם קצת, או מצאתם את הפתח הסודי למערה, תתגלה תיבת האוצר. את מה שבתוכה אפשר רק לדמיין, אבל אין ספק שמדובר במשהו ממלא ציפיה והתרגשות.

הערוץ שלנו יעדכן אתכם על כתבות מעולות:
הצטרפו לקבוצות אאוטפאנל

 

דפדפו קדימה לשנות האלפיים בהם נולד המונח גיאוקאשינג. גיאו מהמילה גיאוגרפי ו״קאשינג״ מהמילה האנגלית cache שמשמעותה מטמון. מטמונים גיאוגרפיים זה הסיפור. המשחק התפתח ממש בתחילת שנות ה-2000 כאשר המגבלה הטכנולוגית על מכשירי ה-GPS האזרחיים הוסרה וניתן היה, סוף סוף, להשתמש במכשירי GPS רגילים (ולא צבאיים) על מנת להגיע למיקומים בדיוק של מטרים בודדים.

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

המשחק היה מאוד פשוט: קחו קופסה, שים בה כל מני עצמים כגון, ספרים, קלטות וידאו, כסף ואפילו קופסת שימורי שעועית ורוגטקה.כן, אלה הדברים שהונחו במטמון הראשון. הקופסה הוחבאה ומיקומה הגאוגרפי, הניתן לאיתור באמצעות מכשיר GPS, פורסם בפורומים אינטרנטיים. תוך 3 ימים הוא נמצא פעמיים. המוצאים נענו לבקשה שנכתבה בקופסה – ״קחו משהו, השאירו משהו״ וכך נוסדה שיטת המשחק הבסיסית.

זו היתה יריית הפתיחה לאופנה של החבאה ומציאה של מטמונים דומים בכל מני צורות ופורמטים, אולם במשך הזמן היא קיבלה צורה וסדר באמצעות חברת Groundspeak שמיסדה אותו לכדי אתר אינטרנט המאגד בצורה גלובלית מידע עולמי על מיליוני מטמונים המוחבאים ברחבי הגלובוס. כן, כן, קראתם נכון – מיליוני מטמונים המוחבאים ברחבי העולם וכל אחד יכול למצוא אותם בכל זמן, לרוב בחינם. בשנת 2000 נוסד האתר עם 75 מטמונים וכיום הוא מאגד מעל 3 מיליון כאלה, כאשר בכל שנה ישנם 100 מיליון דיווחים על מציאות. כל המידע מרוכז באתר geocaching.com.

חפש את המטמון

תמונה של מיקום המטמון הראשון כפי שפורסמה על ידי מחביאו דייב אולמר

רגע, איך זה עובד בכלל?

ראשית, יש להירשם באתר. לפתוח חשבון בחינם ולהכניס פרטים. כעת תוכלו להסתכל במפה ולבדוק אילו מטמונים נמצאים בסביבת מגוריכם. אם אתם גרים במקום מרכזי למדי, כמו עיר גדולה, רוב הסיכויים שתופתעו לראות הרבה נקודות ירוקות מופיעות על המפה, המציינות מטמונים שעוד לא מצאתם!

יש סוגים שונים של מטמונים, אנו נתמקד כרגע ב״מסורתי״. אלה כל הנקודות הירוקות שאתם רואים על המפה. המטמונים נמצאים בכל מקום: יש כאלו עירוניים, שיקחו אתכם לנקודות מפתיעות לפעמים, במרחב עירוני. זו דרך מעולה להכרות קצת שונה עם איזורים עירוניים, אפילו במקומות שאתם חושבים שאתם מכירים כבר. לעומת זאת, ישנם כאלו הנמצאים בשטחים הפתוחים והם משלבים גם טיול קליל. לפעמים תוכלו להגיע עם הרכב עד ממש סמוך למטמון ובפעמים אחרות, אם ממש תרצו למצוא אותו, תידרשו להעלות תיק על הגב, לשאת קצת מים וללכת ברגל. לרוב לא מדובר במסעות מפרכים כדי להגיע אל מטמון בשטח.

יש חובבי מטמונים מושבעים שתמיד ישלבו גם בנסיעות לחו״ל חיפוש אחרי מטמונים גיאוגרפיים. זה מוסיף מימד חדש לשיטוטים משמימים ברחובות ערים זרות וגם כאן, סביר שתגיעו לנקודות מיוחדות שלא מופיעות בכל מדריך תיירות טיפוסי.

קחו בחשבון שגם מבחינת ילדים, די קשה לשכנע אותם לצאת החוצה לטייל. כשתציעו להם ללכת ״לחפש מטמון״ ולא סתם לטייל בחוץ, בתוספת העובדה שמדובר בפעילות המערבת טלפון סלולרי – יש פה קלף מנצח. לרוב הם גם לא יידרשו להליכה ממושכת אז בסך הכל זו דרך לא רעה לחשוף אותם לעולם שמעבר למסכים האלקטרוניים.

מטמונים באיזור ירושלים

עשרות מטמונים מחכים לכם באיזור ירושלים

איך מחפשים מטמון?

בתור התחלה תוכלו לסרוק בנחת מכורסת הסלון החביבה עליכם את המטמונים באתר, ולבדוק באמצעות המחשב את האזור החביב עליכם ואילו מטמונים נמצאים בו. ברגע שתראו אחד שבא לכם לחפש הקליקו על האייקון הירוק במפה ובחלון שיפתח מצד שמאל תוכלו לקבל פרטים ראשוניים עליו או לפתוח במלואו את דף המטמון. לכל מטמון יש קוד אישי ודף מידע המכיל כל מה שצריך לדעת עליו: תיאור כללי של האזור, איך להגיע לקרבת הנקודה, מיקום גיאוגרפי מדויק (קואורדינטות), היסטוריה של כל הדיווחים, תמונות שצילם בעל המטמון (האדם שהטמין אותו) ובדיווחים אפשר לראות גם תמונות של האנשים שמצאו (או לא מצאו).

פריט מידע נוסף וחשוב הוא ה״רמז״. בעל המטמון מוסיף בדרך כלל רמז מילולי, אשר ניתן לפתיחה על פי דרישה היות ולא כולם רוצים למצוא באמצעות רמז. בנוסף מופיע ציון לגודלו (גודל הקופסה) ודירוג לרמת הקושי של השטח ורמת הקושי של החיפוש. זה עוזר לפעמים להבין מה גודל המשימה העומד בפנינו.

כעת תוכלו להוריד את מיקום המטמון לאפליקציית ניווט, או שעון ניווט אבל הדרך הכי פשוטה היא להוריד את אפליקציית הגיאוקאשינג. האפליקציה מכילה את כל המידע הנמצא באתר. ברגע שהתמקדתם באזור מסוים תוכלו לראות בצורה חיה את המפה והמטמונים עליה. כל מה שנותר לכם לעשות זה לנסוע לאזור ולהגיע כמה שיותר קרוב למטמון המבוקש. כשתלחצו על אייקון ירוק של נקודה יפתחו לכם הפרטים עליו ותוכלו להיכנס לדף המטמון באפליקציה. משם לחיצה על ״ניווט״ ותוכלו לראות במדויק את מיקומכם יחסית לנקודה ואת המרחק ממנו. 

הכוונה למטמון

המטמון מסומן בסימון ירוק. ממרחק של 25 מ׳ התקרבתי עד לנקודה ממנה כדאי להתחיל לחפש

רצוי להשתמש באופציית הניווט כשאתם בקרבת המטמון. תוכלו להתקדם לכיוונו עד שהטלפון שלכם יסמן מרחק של 2-3 מ׳. עכשיו אפשר להתחיל לחפש. למה בעצם? האם המכשיר לא מביא אותי ממש עד המטמון? ובכן, ה-GPS של מכשירי טלפון אינו מאד מדוייק. אתם תגיעו קרוב מאד למטמון אבל יתכנו סטיות קלות. בנוסף, המטמון חבוי. לא תמיד ברור לעין היכן המיקום המדויק של הקופסה ולכן יש לחפש אותה. כדי להתגבר על אי דיוק מכשיר ה-GPS מומלץ לחפש ברדיוס של 5-6 מ׳ מהנקודה הקרובה ביותר למטמון על המפה.

על פי כללי המשחק, מטמון חייב להיות מוטמן במקום הנגיש 24 שעות ביממה, בשטח חופשי ופתוח ללא הגבלה. בנוסף, חובה שמציאת המטמון לא תסכן את המחפש. לא תצטרכו לחפור בור עמוק, לטפס על מצוק מאיים או עמוד חשמל. הזכרנו את גודל הקופסה: הוא יכול לנוע מגודל מיקרו, כשמדובר בקופסה ממש קטנה, דומה אולי לגודל קופת פילם של פעם ועד לקופסאות גדולות ממש כמו ארגזי תחמושת או למשל קופסאות פלסטיק גדולות של אבקת חלבון. גודל הקופסה יכול לעזור לאתר את מקום המחבוא. אם אתם מתקשים, תוכלו להיעזר ברמז או דפדפו בכל התמונות האפשריות בדף המטמון על מנת לקבל רמזים נוספים – יש תמונות שמתוייגות לפעמים כ*** SPOILER *** ויעזרו לכם מאד באיתור המיקום המדויק, אם באמת כבר התייאשתם מלמצוא.

יש לזכור שלפעמים לא תמצאו. מטמונים הולכים לאיבוד ונעלמים. זה קורה בגלל שאנשים שאינם מודעים למשחק נתקלים בקופסה במקרה ופשוט משליכים אותה, או שאולי תנאי מזג האוויר משמידים אותה. כך או כך מומלץ לבדוק בדף המטמון את הדיווחים האחרונים. אם יש שרשרת של ״לא מצאתי״, יכול להיות שלא שווה לכם לצאת ולחפש שם. בעל המטמון אחראי על תחזוקת המטמון ובמקרה של אובדן, עליו להטמין קופסה חדשה ולעדכן את המיקום אם צריך.

קופסת מטמון

קופסת מטמון בארגז תחמושת

מצאתי. מה עושים עכשיו?

מצאתם את הקופסה? כל הכבוד! מה עושים עכשיו, ובכלל, מה יש בפנים? 

מטמון גאוגרפי מורכב בדרך כלל מקופסה שבתוכה אוסף של פריטים. בדרך כלל מדובר בקופסת פלסטיק כלשהיא. כדי שתעמוד בפגעי מזג האוויר ובמיוחד לחות, כמו של גשם למשל, רצוי מאד להשתמש בקופסה אטומה ואיכותית. זה לא תמיד כך. קופסת פלסטיק מסוג Lock-n-lock היא נהדרת ועמידה מאד אבל לרוב המטמין לא שש להשקיע כמה עשרות שקלים בקופסת המטמון. על כן תיתקלו לרוב בקופסאות פלסטיק מאולתרות מסוגים שונים וחלקן לא יהיה במצב מזהיר.

בתוך הקופסה יש מספר ניירות – ראשית, דף הסבר על המשחק, למקרה שאדם אקראי נתקל במטמון. זה יכול לסייע להכיר את המשחק לאנשים חדשים וגם להציל את הקופסה מהשמדה אקראית. בנוסף, יונח בפנים יומן מודפס. זהו דף שורות, עליו ניתן לרשום את שם המוצא והתאריך. בקופסה תמצאו מבחר פריטים המשמשים כאמצעי החלפה. הנוהג קובע כי אדם שמוצא רשאי לקחת פריטים מהקופסה כרצונו, אולם עליו להביא עימו פריטים אחרים שיושארו במטמון עבור המוצאים הבאים. בפועל, הפריטים אשר תימצאו בקופסת המטמון הם צעצועי פלסטיק שונים או עצמים מיותרים אחרים. לילדים זה יכול להיות ממש כיף למצוא משהו שמוצא חן בעיניהם. למבוגרים, אני יכול להניח, עצם מציאת המטמון צריכה להיות מספקת בפני עצמה וצבירת מספר המטמונים שאיתרתם בפרופיל באתר בהחלט מרגשת מספיק ומהווה תעודת כבוד בפני עצמה.

כשאתם מאתרים קופסת מטמון, יש לשלוף אותה בזהירות מהמחבוא. כדאי לוודא שאין ״אנשים תמימים״ בסביבה, שיראו מה הוצאתם ויחטטו בהמשך בלי להכיר את המשחק ואולי יביאו לאובדן הקופסה.עיברו על הפריטים וראו אם מתחשק לכם להחליף משהו. ניתן לרשום את שימכם ואת התאריך ביומן הנילווה לקופסה. לפעמים יהיה עיפרון מצורף, אולם תמיד מומלץ לקחת עליכם כלי כתיבה. לבסוף, יש לתעד את המציאה דרך האפליקציה באמצעות רשומת ״מצאתי״. המשחק עובד על אמינות בלבד. אף אחד לא באמת בודק שמצאתם, אבל לא נראה לי שניתן לשאוב סיפוק רב ״מרמאות״, במשחק הזה. כמובן שאם לא מצאתם – אפשר לשלוח רשומת ״לא מצאתי״ שתשמש התראה למחפשים הבאים וגם לבעל המטמון, שכדאי להגיע ולהטמין קופסה חדשה.

פריטים שיש במטמון

פריטים לדוגמה מתוך קופסת מטמון

יש גם אוצרות של ממש

הזכרנו את צעצועי הפלסטיק שמהווים את סחר החליפין של המטמונים. לפעמים תמצאו במטמון אוצר של ממש.

מדובר בחפצים המכונים Trackables. אלה עצמים הניתנים למעקב באתר Geocaching.com. יש כאלה מסוגים שונים, אולם היפים ביותר הם המטבעות הגאוגרפיים – Geocoins. מטבעות מתכת המזכירים יותר מדליות. יש להם שם ונושא והם מעוצבים בצורה יחידה וייחודית. לכל עצם מעקב שכזה צמוד קוד אישי וסודי, המאפשר עליו מעקב. את עצם המעקב ניתן לרכוש בחנויות אינטרנטיות שונות, לאחר מכן להפעיל אותו באתר Geocaching באמצעות הקוד האישי וכעת ניתן לעקוב אחריו. כל מהלך חייו יתועד באתר.

בניגוד לצעצועים אותם תוכלו להשאיר אצלכם תמורת חפץ אחר שתניחו במטמון, את חפצי המעקב לא ניתן לשמור. האתיקה קובעת כי במידה ושלפתם עצם שכזה ממטמון, תוכלו לתעד אותו, אולם בסופו של דבר עליכם להעביר אותו למטמון אחר, על מנת שימשיך וינדוד באמצעות קהילת מחפשי המטמונים. בצורה כזאת ניתן לבדוק לכל עצם את המסלול שלו, מהפעם הראשונה שהוכנס למטמון ועד ליום המציאה שלכם. לעיתים תגלו כי מדובר בחפצים שנדדו באלפי קילומטרים בין מטמונים שונים בעולם.

לצערנו, בדומה לשוד עתיקות אולי, המטבעות אטרקטיביים גם לאספנים שונים, חלקם לא הגונים. לא פעם נעלמים החפצים הנעקבים מהמטמונים, ללא עקבות. הם נישדדים כנראה לטובת אוסף כזה או אחר ולא ניתן יהיה לדעת מה עלה בגורל. מצד שני, זה בהחלט סיפוק גדול למצוא מטבע ולבדוק את ההיסטוריה שלו, מתי התחיל, באילו מדינות עבר וכמה קילומטרים עשה במהלך חייו במסעו ממטמון למטמון עד שהגיע לידיכם. זה נהדר להיות חלק מהמשך המסע ובאותה הזדמנות ללמד את הילדים שאין צורך לאחוז בחפצים שיעלו אבק במגירה כלשהי.

מטבע ממטמון

מטבע גיאוגרפי ששלפנו ממטמון באזור מודיעין

מטמון משלכם

מה אם תירצו להחביא מטמון משלכם? זה די פשוט וגם כיף גדול לראות במשך השנים את התנועה, האנשים שמוצאים ומשאירים מילות תודה וההערות. זה מאפשר לכם לחשוף אנשים לפינות ייחודיות באזור מגוריכם וגם להיות חלק מהמשחק בצורה נוספת. המטמון שלי למשל, שנמצא בכפר טרומן בקירבת שדה התעופה הונח שם לפני מעל 10 שנים והוא מאד פופולרי. המיקום שלו ליד השדה יצר תנועה נהדרת של חובבי מטמונים מארצות שונות, המוצאים זמן לעבור בו רגע לפני הטיסה. הוא הוטמן בקופסה מעולה שעמידה היטב גם אחרי כל כך הרבה זמן ויש לו מיקום ייחודי וחביב המאפשר לו בינתיים, תוחלת חיים ארוכה ועניין אצל המוצאים.

ראשית, רצוי לעשות את ההחבאה באזור מגוריכם. הסיבה הפשוטה היא שמטמון דורש תחזוקה. אי לכך, רצוי שתהיו נגישים אליו ולפי ההודעות שמגיעות להניח מדי פעם קופסה חדשה או להחליף קופסה שהתבלתה.

ארגנו קופסה למטמון ופעלו לפי ההוראות באתר. תידרשו להדפיס מספר ניירות לסימון הקופסה, הוראות ויומן, עיפרון קטן (העפרונות של איקאה תמיד מאד שימושיים לעניין) ומספר חפצים שתשאירו על מנת להשאיר מזכרת למוצאים הראשונים. 

הצטרפו לערוץ הטלגרם של אאוטפאנל

טיפים להטמנה:

  • למען הארכת חיי המטמון, השקיעו בקופסה כמה שיותר איכותית. לא חייבים קופסאות פלסטיק יקרות שעלותן עשרות שקלים, אבל אפשר למצוא מבחר מיכלים שיעמדו במבחן הזמן
  • אני ממליץ להשתמש בקופסאות שאינן קטנות מדי. היות וקהל היעד העיקרי למשחק הוא בכל זאת משפחות עם ילדים, זה תמיד קצת יאכזב אותם להגיע לקופסה קטנטונת שלא ניתן למצוא בה שום הפתעה, כי פשוט אין מקום בקופה לשים משהו. לילדים לא מספיק רק ״למצוא״ את המטמון והם מאד אוהבים לקחת ממנו משהו לעצמם.
  • בחרו את האתר אותו תירצו להציג ובסביבתו להחביא את המטמון. כשמדובר בנקודה יחסית אטרקטיבית, או לפחות כזאת שמגיעים אליה מבקרים מזדמנים, מומלץ תמיד לבחור מיקום קצת צדדי, פחות במרכז ההתרחשות. ככל שנקודת ההטמנה תהיה מרכזית יותר, יש יותר סיכוי שמבקרים מזדמנים יתקלו בה והמטמון עלול ללכת לאיבוד. 
  • זה יכול להיראות לכם שמאד קל למצוא את המטמון שהחבאתם, אבל כשמישהו מגיע לנקודה והיא לא מדוייקת ויש המון אבנים וסלעים בסביבה – זה לא בהכרח יהיה לו קל. לכן, לא חייבים לצאת מגידרכם כדי להחביא את הקופסה בצורה טוטאלית. בעיני, חלק מחווית המשחק היא בעיקר למצוא ולכן הוסיפו רמז וגם תמונות שעוזרות למצוא את המחבוא. כדאי לתייג תמונות שחושפות את המיקום המדויק באמצעות הטקסט *** spoiler ***. בצורה כזאת כל אחד יכול לאתגר את עצמו מבחינת כמות המידע שהוא ישתמש בו כדי למצוא את המטמון שלכם.

ז’רגון הקהילה

קהילת הגאוקאשינג בישראל היא קטנטונת למדי. הנה קבוצת הפייסבוק בה תוכלו לשאול שאלות ולהתעדכן באירועים מעניינים. גאוקאשינג זה גם יותר מאשר למצוא מטמון. ישנם כל מני אירועים נלווים המנסים לחבר את הקהילה.

הנה גם כמה מונחים ומושגים של הקהילה, שתיתקלו בהם בהודעות:

  • TFTC – Thank you for the cache הברכה הבסיסית שנהוג לכתוב כשאתם מודיעים דרך האפליקצייה שמצאתם מטמון. מעין הכרת תודה למחביא, שעשה את המאמץ לייצר עבורכם את החוויה
  • FTF – First time finder תואר כבוד למטמונאי הראשון שהגיע למטמון כלשהו. רק אחד יכול להיות הראשון.
  • DNF – Did not find הקטע המבאס, אבל חלק מהמשחק, כאשר לא מוצאים את המטמון שהגעתם אליו ומדווחים על כך באפליקצייה
  • TNLN – Took nothing, Left nothing לרבים, חווית המשחק היא פשוט למצוא את המטמון וכדי לציין שלא לקחנו כלום ולא השארנו כלום במטמון, נשתמש במונח כאן

 

אז למה אתם מחכים? התקינו את האפליקצייה וצאו לשטח. מיליוני מטמונים מחכים שתגלו אותם.

מאת: אריה פישלר