כשמתכננים חופשה בחו”ל, במיוחד גדולה ומשמעותית עם המשפחה, יש המון היבטים שכדאי להכיר. ודים עבר את זה הרבה פעמים ויצר מדריך ענק ומושקע במיוחד עבורכם. הצטיידו ביותר מדקה פנויה, וקבלו אוצר של טיפים לתכנון החופשה!

מאת: ודים לינצקי, פאנליסט בכיר.
הכירו את הפאנלים: OutPanel | RunPanel | FitPanel | BikePanel

חופשה

חופשה בחו”ל – בחירת היעד 

אם אתם שייכים לאנשים שמנהלים רשימת מקומות לביקור עתידי, התהליך מסתכם בבחירה מהרשימה לפי עונה, תקציב והרכב היוצאים. ללא רשימה- תעשו לכם אחת! בסוף היא תהיה זו שתיצור מציאות החופשות שלכם. חיפוש באינטרנט לפי שם היעד או סוג החופשה (למשל “חופשה בחו”ל עם ילדים”) ותקבלו כמות מכובדת של המלצות עם תמונות, טיפים מקומיים וסיפורי משא אישיים מרתקים.

חופשה

תכנון חופשה בחו”ל

יש שתי גישות: התכנון המוקדם מול הגישה הספונטנית. בספונטנית הקיצונית מגלים את יעד החופשה כמה יממות לפני הטיסה. שתי הגישות לגיטימיות ומשקפות גישות שונות לחיים. בניגוד למה שנהוג לחשוב, החופשה אינה מתחילה ברגע שיורדים מהמטוס על אדמה זרה. החופשה מתחילה ברגע שיש התחייבות כלפיה: הודעה לבוס על התאריכים, שיתוף חברים ובני משפחה, או אפילו העלאת פוסט באחת מרשתות החברתיות. ההתחייבות הכי טובה היא רכישת כרטיסי טיסה. ברגע שלחצתם על כפתור “שלם” באתר להזמנת הכרטיסים, אתם למעשה כבר בחופשה. מעכשיו אתם כבר חיים את העתיד של החופשה שבזה הרגע הזמנתם. נושמים, חושבים ומדברים על זה הרבה גם בלי לשים לזה לב. כעת גם המציאות היום-יומית שלכם מקבלת גוון מעניין, מסקרן יותר. 

התחייבות, או הפחד להתחייב הוא מקור ההבדל בין שתי הגישות לתכנון חופשות. אני כמובן בעד הגישה המתוכננת.

משפחה

שיתוף ותיאום ציפיות

שתפו בתכנון את בני המשפחה היוצאים לטיול, ובעיקר את הילדים. שותפות היא דבר נהדר ועשויה להביא לכם תועלות נוספות. ניתן אף לחלק “שיעורי בית” קטנים לכל בן משפחה שנוסע לחופשה. למשל, לאסוף קצת מידע על הארץ שאליה אתם טסים (גודל האוכלוסיה, שפה, מטבע, מנהגים מעניינים, שמות מאכלים מסורתיים, הדגל ועוד). 

חופשה

שותפות היא גם סוג של מחויבות, ובאמצעותה ניתן לתאם צפיות לחופשה. כך תמנעו מפער בין משא הכומתה וכיבוש הפסגות המושלגות שתכננתם בעת שכל מה שהמשפחה רוצה לעשות הוא בעצם משא שופינג אינטנסיבי עם כיבוש חנויות עודפים וקניונים גדולים. זה הזמן לדבר על זה ולתכנן טיול שיענה לבקשות ויקטין חיכוכים. 

טלגרם

איסוף מידע לקראת חופשה בחו”ל

זה הזמן לבנות את מאגר האטרקציות/במסלולים שלכם. חופשה בחו”ל תמיד מוגבלת בזמן ולכן תרצו למקסם אותו לטובת המקומות הכי שווים לבקר בהם. ניתן ליצור רשימת מקומות פרטית ו-“לדקור” מפה ב- Google Earth עם נקודות עניין שבהן אתם מתכננים לבקר. ברגע שכל המקומות תוייגו, ניתן לראות את המרחקים שלהן אחת מהשניה ולהעריך את זמני הנסיעה. לפי המיקום על המפה של האטרקציות ניתן לבחור גם נקודות עיגון/לינה שיקצרו את זמני ההגעה לכל נקודת עניין. 

לטובת היכרות טובה יותר עם הארץ שאליה אתם טסים, מומלץ לדלג בין מקומות לינה שונים. כך מקבלים חוויה מגוונת ועשירה של המדינה ונחשפים להרבה יותר דברים מעניינים. גם כאן שווה לשמור על איזון מסויים ולא לעבור מקומות לינה כל יום, כי אז זה כבר עלול להיות מעיק. לדעתי, הזמן האופטימלי להיות בו במקום אחד הוא 3 ימים.

חופשה

סננו: התמונות שתראו, בעיקר ברשתות החברתיות, תמיד יש נטיה להיות יותר יפות מהמציאות ולאנשים שמעלים אותם יש נטיה להגזים ולהפריז בתיאורים. ככה זה עובד ברשתות… 

בדקו רלבנטיות, שעות ותקופות פתיחה- למשל במסלולי טיולים בהרים שמבוססים על רכבלים חשוב מאוד לוודא שהאתר יהיה פעיל בזמן שתגיעו אליו. גם אם לא – אל יאוש. אם המסלול כל כך שווה, בחלק מהמקומות יש אפשרות להגיע לסוף הרכבל עם רכב או “מקפיצנים” מקומיים. זה מסוג המידע שאתם תוכלו למצוא בקבוצות פייסבוק ייעודיות לפי מקום החופשה.

חופשת OUTDOOR

מקומות לינה

בחירת מקום לינה בצורה ספונטנית עלולה להביא איתה הפתעות שליליות: כמו מצב בו אחרי יום טיול מוצלח וארוך, המשפחה עייפה ומלאת חוויות, אתם מתחילים לחפש מקום לינה ו… אין משהו זמין בסביבה הקרובה. לא תמיד ימי הטיולים הולכים לפי התכנון. לפעמים תסיימו את היום בשעות החשיכה וללא תכנון מראש של מקום הלינה תצטרכו לעבור סדנת שטח מזורזת בניהול משברים. ספונטניות בבחירת מקום לינה יכולה להתאים לחופשה זוגית או חופשת בדד, אבל כשמדובר במספר נפשות גדול מכך – המלצתנו היא להתכונן מבעוד מועד.

חופשת OUTDOOR

ישנם הרבה אתרים שישמחו לעזור לכם בחיפושים ולהשוות מחירים: Airbnb, Booking, Trivago, Hotels ועוד. חשוב לזכור שרוב האתרים הנ”ל הם בעצם מנועי חיפוש מתוחכמים ובסופו של תהליך מתווכים ביניכם לבין המלון/הדירה. לא תמיד המידע שיש באתרים האלה הוא עדכני וכבר נתקלתי במקומות שהיה ניתן להזמין דרך אתר Booking, אבל בפועל כבר לא עבדו איתו ולא היו זמינים. כדאי בסוף התהליך ליצור קשר (מייל ישיר או שיחת טלפון) עם המקום ולוודא שהזמנתכם נקלטה והמקום אכן שמור לכם. יש כאלה הטוענים שכדי להשאיר יותר מרווח לספק- עדיף להזמין דרכו ישירות. מצד שני יש מצבים שנהלי הביטול והכלים המסודרים של המתווכים מקלים על הרוכש.

מבחינת יעילות ותמורה לכסף, אני אוהב דירות עם מטבח מאובזר. הן יתנו לכם שטח מחייה משמעותית יותר גדול לעומת מלון, מרחב משותף (סלון) ומספיק פרטיות בחדרים. גם הכנות אוכל ממצרכים מקומיים שנקנו בסופר ליד הם חוויה בפני עצמה. אם נפלתם על יום גשום והשתבשו לכם התוכניות, תמיד אפשר להתארגן על יום ספא או בריכה באחד מבתי המלון בסביבה.

חופשה בחו"ל

רכב

חשוב שתא המטען של הרכב יהיה מספיק מרווח על מנת להכיל את כל המזוודות והתיקים, כולל מה שיתווסף במהלך שופינג (תהליך כמעט בלתי נמנע בכל חופשה). אתרים מומלצים לחיפוש והשכרת הרכב הם: Skyscanner, RentalCars, AutoEurope.

בחופשת outdoor כדאי רכב מוגבה או רכב שטח. חשוב מאוד לבטח את הרכב כנגד כל הסיכונים, כולל ביטול השתתפות עצמית שבמקרים מסוימים עלולה להגיע למספר ארבע – ספרתי ביורו. חברה מומלצת לטובת הביטוח Rentalcover.

חופשה בחו"ל

ביטוח

רוב חברות הביטוח היום מגדירות הליכות רגליות על מסלולים כספורט אתגרי, ועל מנת למנוע מעצמכם דרמות מיותרות בקרות המקרה, תוסיפו את הסעיף הזה לביטוח שאתם עושים. לגבי שאר הסעיפים, כמו חילוץ ואיתור, הטסה רפואית, ביטוח מטען וביטוח תאונות אישיות – כל אחד ופחדיו הם. תעשו הערכה מושכלת של הסיכונים האפשריים ופעלו לפי זה.

נופים

חופשה בחו”ל- בניית מסלולים וניווט

מנעד האפשרויות כאן מאוד רחב והכל תלוי ביכולת הפיזית ורצון של המשפחה. בדרך כלל הגורם המגביל הוא, בניגוד למה שנהוג לחשוב, דווקא ההורים. ילדים, גם כאלה שמבלים את רוב יומם מול משחקי מחשב וסדרות בטלוויזיה, מסוגלים להרבה יותר ממה שההורים שלהם חושבים עליהם. אתם תופתעו לגלות כמה מסוגלת ללכת ילדה בת 6 שבחיים לא עשתה טרקים רגליים. ילדים מטבעם, מאוד סקרנים וטיול בחיק הטבע, במיוחד במדינה ובמקום שהם חדשים להם, מגלים יכולות פיזיות מאוד מרשימות. יצר הסקרנות ורצון לגלות ולראות משהו חדש משכיחים עייפות פיזית והמפתח כאן הוא גיוון. כל עוד הילדים מסוקרנים – אין לכם מה לדאוג. 

בבניית מסלולי טיולים ישנן מספר מלכודות שכדאי להכיר.

משפחהבמידה ואתם מתכננים לטייל בהרים ולהכניס טיפוס ושבילים טכניים בתפריט, קחו בחשבון שיחידות מדידת אורך המסלול הופכות להיות יחידות של זמן ולא של מרחק. על שלטי כיוונים של רוב מוחץ של מסלולי הרים באירופה אתם לא תראו מרחקים, אלא זמנים:

חופשה משפחתית

לא בכדי לא טורחים לציין את המרחק כאן, כי מדובר בשבילי הרים הכוללים עליות, ירידות וקטעים טכניים והאומדן הכי טוב למרחק במקרים כאלה הוא הזמן שלוקח לעבור את הקטע. צריך לקחת בחשבון שהזמנים על השלטים הם זמנים ממוצעים שלוקח למבוגר ממוצע לעבור את המקטע בהליכה רגילה. לא מדובר בריצה ולא ב- power hiking, אלא בהליכת הרים איטית ומדודה. ככלל אצבע אפשר להגדיר מהירות ממוצעת בהליכת הרים בין 0.5 ל- 1.5 קמ”ש (כולל הפסקות מנוחה ואוכל), אבל ההערכה הזו אינה מדוייקת עבור כל מסלול ובוודאי לא כשמדובר בהליכה עם ילדים.

כדאי עד מאוד להצטייד בתוכנת צפיה ועריכת מסלולים כמו Land, או להירשם לאתר outdooractive.com עם אפשרויות עבודה עם מפות OSM – Open Street Maps. 

קיימות גם מספר רב של אפשרויות לאפליקציות ניווט עבור מכשירים ניידים עם מפות חינמיות OSM של רוב העולם ובתמורה לכמה עשרות שקלים ניתן אף לרכוש גרסאות PRO שלהם שכוללות שכבות מידע נוספות (טופוגרפיה, נקודות עניין, יבוא ויצוא מסלולים, תכנון מסלולים חופשי וניווט לפי מסלולים מיובאים, הורדת מפות לעבודת offline ועוד). בין האפליקציות הבולטות נמצאות Locus Map, Mapy.cz, Oruxmaps, ViewRanger

יתרונות בעבודה מוקדמת עם המסלולים והמפות – מעבר להכרת המקום, ניתן גם להכין מספר אופציות לשינויים בהתאם לתרחישים בשטח. ניתן להכין כמה גרסאות לכל מסלול ובשטח להחליט מה מתאים. בזמן הכנת המסלולים רצוי מאוד לעבוד עם שכבת נתוני הגבהים על מנת להעריך את קושי המסלול מתוך טיפוס מצטבר וירידה מצטברת. במידה ואתם מתכננים לנווט עם מכשיר סלולרי – מומלץ מאוד להצטייד בסוללת גיבוי. בכל מקרה, למרות (או בעיקר בגלל) הטכנולוגיה, מומלץ להצטייד במפת נייר לגיבוי.

חופשה משפחתית

אורזים את הפחדים- ציוד

קשה מאוד לתת המלצות גורפות לגבי בחירת הציוד לטיולי טבע. אומרים ש”בן אדם שאורז ציוד לטיול – אורז בעצם את כל הפחדים שלו מהטיול”. לדוגמא – פחד לנקוע רגל – נעלי הרים מסיביות עם הגנות. אם לא – סנדלי שורש. פחד ללכת לאיבוד – מכשירי ניווט לוויניים וכו’. 

חשוב להתארגן על כל הציוד עיקרי מראש והמהדרין אף ינסו אותו בארץ טרם היציאה (נעליים, מכנסיים, תיקים). אתם לא רוצים לגלות ביום הראשון של הטיול שהמכנסיים שקניתם לא בדיוק מתאימים לכם והנעליים עלולים להשבית אתכם כבר אחרי היום הראשון. מאוד מפתה להשאיר חלק מההצטיידות לביקור בדקטלון או חנות outdoor מקומית אחרת לאחר הנחיתה אבל עם כל היתרון הכלכלי שיכול לצאת מזה, זה טומן בחובו סיכון לא מבוטל. גם בגלל חוסר התאמה אפשרי של הציוד וגם בגלל העובדה שקיים סיכוי שכאשר תגיעו לחנות, הציוד שאתם מחפשים בדיוק אזל מהמלאי.

חופשה

בטיולי outdoor הלבוש צריך להיות מבוסס על שכבות. מזג האוויר בהרים נוטה להשתנות לפעמים בצורה חדה ולא צפויה ואם תהיו לבושים בשיטת “הבצל”, תמיד תוכלו להוסיף או להוריד שכבה. שווה לעיין במספר אתרי מזג האוויר באזור הטיול על מנת להבין מה מצפה לכם וגם לראות את הממוצעים הרב שנתיים של טמפרטורות במקום.

מומלץ מאוד לשתף את הילדים בחלוקת הציוד שנלקח לטיול כל יום על מנת גם לתת להם הרגשה של “בוגרים” שנושאים בנטל וגם במידה מסוימת להקל עליכם במשקל שאתם סוחבים בתרמיל הגב. גם אם בתיק גב של הילד/הילדה יהיה רק בקבוק שתיה אישי וחטיף, זה יתן לו עצמאות מסוימת והכי חשוב יתן לו להרגיש כמו כולם. שותפות כבר אמרנו?

בפרק הבא: טיפים למשפחה בזמן החופשה עצמה

___________________________________________________________________________

הכניסו מייל פה וקבלו מאיתנו רק פעם בשבוע את הניוזלטר (אפשר להפסיק בקלות):

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים