החורף מתקרב אלינו בצעדי ענק, והחורף נראה שנצטרך הפוגת סקי עוד יותר מבעבר. למי מאיתנו שמתלבט ומתקשה להחליט לאן לטוס לסקי ומתי, איתי מרום, מדריך סנובורד לישראלים בארץ ובאירופה, ריכז עבורכם קצת מידע על כל אחת מהמדינות הפרושות על המרחב האלפיני
כדי לנסות ולעשות קצת סדר ולתת מידע שאולי יהיה רלוונטי ומועיל לקראת החופשה, ויעזור להפוך אותה למוצלחת ומתאימה לכם. לפני שתגידו, נכון, יש גם אופציות לגלישה באירופה מחוץ לאלפים כגון סוצ’י, אנדורה, בולגריה ועוד. בכתבה זו נתמקד באלפים.
כנגד 4 מדינות דיברה התורה:
ישנן 4 מדינות החולקות ביניהן את המרחב האלפיני המיועד לגלישה: איטליה, שוויץ, צרפת ואוסטריה. בכל אחת מהמדינות האלו יש כ-300 אתרי גלישה. הרבה מהם אתרים קטנים הצמודים לכפר פסטורלי ומפעילים מעלית אחת או שתיים, אבל חלק לא מבוטל הם אתרים גדולים המציעים מרחבי גלישה נרחבים ומגוונים. ננסה לתאר בכמה משפטים את ההבדלים המהותיים ואת המאפיינים של כל אחת מהארצות. כמובן, שתוכלו למצוא אתרים יוצאי דופן, השונים במהותם מרוב האתרים באותה מדינה ואף יזכירו באופיים אתרים ממדינה אחרת.
לחצו פה לקבל כתבות מאיתנו:
אוסטריה
האתרים האוסטרים מאוד שונים בדבר אחד מהותי: כמעט בכולם הרכבל הראשון מתחיל בעמק בגובה יחסית נמוך (700-800 מ’) ויקח אתכם 1000 מטר ויותר במעלה ההר. הפעם הבאה שתגיעו למטה תהיה בסוף יום הגלישה שלכם. חלק ימצאו בזה יתרון וחלק יראו בזה חיסרון. מה שחשוב להבין זה שברוב האתרים לא תמצאו מה שנקרא סקי אין סקי אאוט, כלומר אין כמעט סקי מפתח המלון ישירות למדרון (המאפיין את צרפת).
ישנם באוסטריה 5 אזורי קרחונים שמאפשרים גלישה כבר בשלבים מאוד מוקדמים בעונה. זה אומר שתוכלו למצוא שם חופשה עם אחלה שלג, לא עמוסה וצפופה ובמחירי טרום עונה נמוכים בהרבה ( טיסות, לינה וסקי פס).
ממוצע הגובה באלפים האוסטרים הוא די גבוה (2500 מ). הנתון הזה חשוב מאוד כי בשנים האחרונות השלג הולך ונהיה יותר ויותר נדיר וכדאי לכוון לאתרים היותר גבוהים כדי להגדיל את הסיכויים לשלג ולטמפרטורות נמוכות שיאפשרו תנאי שלג טובים. עניין מאוד מהותי באתרים באוסטריה המושך אליו המון צעירים הוא חיי הלילה המפותחים והמפורסמים שמציעים שם הרבה מהאתרים. למי שמחפש חיי לילה וחופשה “צעירה” ימצא את מקומו באוסטריה.
איטליה
המרחב האלפיני האיטלקי מתפרס על תוואי שטח מאוד רחב. החל במערב באזור הגבול עם צרפת ועם שוויץ ועד הדולומיטים במזרח. גם כאן תמצאו מגוון מאוד רחב של סוגי אתרים. החל בכאלו הבנויים מסביב לכפר אחד קטן ויש בהם מעלית אחת, ועד כאלו המתפרסים על שטח נרחב מאוד ואף חוצים את הגבול לצרפת או לשוויץ. האיטלקים, מתוך רצון להנגיש ולחבר אתרים, כדי להרחיב ולהגדיל את אופציות הגלישה, לקחו את הרעיון האמריקאי של סקי פס אזורי. במקום כרטיס לאתר ספציפי, תוכלו לרכוש כרטיס לכל האזור. אני מדבר כמובן על ה “דולומיטי סופרסקי“. השיטה הזו מאפשרת לבחור את האתר בו תרצו לגלוש לפי התנאים באותו יום, בלי לוותר על סקי פס שנרכש מראש לאתר ספציפי.
לרוב, מרחבי הגלישה באיטליה מאופיינים בתוואי שטח פחות אגרסיבי וקיצוני מאשר האתרים בצרפת או באוסטריה. האתרים בממוצע יותר נמוכים ולכן, אופיים יותר מתון גבעתי ועגלגל, יש יותר עצים לצידי המסלולים ויש היצע יותר רחב לגולשים מתחילים. שלא תטעו, יש גם אתרים באיטליה שיותר דומים לאתרים בצרפת ובאוסטריה.
למה אני מציין את העובדה שיש עצים ליד המסלולים בתור דבר חיובי? כי למי שחובב אופ-פיסטים (גלישה מחוץ למסלול), העצים הם מהחברים הטובים ביותר שתוכלו למצוא לכם על ההר. קודם כל, הם משמשים כעוגנים אשר עליהם השלג נתפס, מה שמפחית מאוד את הסיכוי למפולות. דבר שני ומאוד חשוב הוא שבאזורים שמתחת לעצים השלג נשמר באיכות גבוהה זמן רב יותר, מאשר אזורים שמקבלים יותר שמש. כך שאפילו אחרי 4-5 ימים ללא שלג חדש ועם הרבה שמש, עדיין תוכלו למצוא בתוך היער אזורים עם שלג יבש רך ואוורירי ( נוזל לי ריר בצד של הפה רק מלכתוב את זה).
אוקי… נחזור לאיטליה… לרוב, מהניסיון שלי, האתרים באיטליה יהיו יותר זולים ברמת הסקי פס, האוכל על ההר ההדרכות והלינה. גם מבחינת הטיסות אגב, טיסות למילאנו הן בדרך כלל מאוד זולות. החלק המערבי של האלפים האיטלקי אמנם נמוך יחסית לממוצע, אבל לעיתים קרובות הוא נוטה לקבל מערכות מזג אויר מאגן הים התיכון שמביאות אליו אויר קר וכמויות שלג נדיבות. המערכות שמגיעות מצפון, יורידו את רוב המשקעים שלהם ברכסים הגבוהים יותר שמצפון לחלק האיטלקי של האלפים ( אזור ואל טורנס, טין והמון בלאן).
דבר אחרון וחשוב מאוד לגבי איטליה. האוכל מאוד מאוד טעים ולא יקר. אין כמעט חיי לילה ואת שעות האפרה סקי האיטלקים מעדיפים להעביר בבר מקומי בכפר או בטיול ברחובות הכפר.
צרפת
אתרי הסקי בצרפת מאוד גבוהים בממוצע, מה שמאפשר לצרפתים לקיים את עונת הסקי הארוכה ביותר באלפים (נובמבר-אפריל). חלק לא מבוטל מהאתרים יודע להבטיח כמויות שלג מרשימות ולרוב, אם רוצים ללכת על בטוח- כדאי לנסוע לצרפת.
תוואי השטח הקיצוני מאפשר חוויית גלישה מאתגרת ומסלולים ארוכים, לצד אזורים מתונים יותר אשר מאפשרים גלישה קלה ובטוחה יותר. מכיוון שרוב האתרים בצרפת נבנו כ”סקי ריזורטס” מודרניים, רוב האתרים הנם ברמת אבזור גבוהה מאוד ונותנים תמורה טובה מאוד לכסף (לעומת איטליה, שבה הרבה מהאתרים בנויים על בסיס כפרים עתיקים). בנוסף לאיבזור האיכותי, קל ושכיח למצוא אתרים שמציעים את האופציה של סקי אין סקי אאוט.
הגעתם עד לפה? אתם מוסמכים להצטרף לניוזלטר שלנו:
הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:
מאשר משלוח פרסום ועדכונים
בצרפת תוכלו למצוא סקי פס אחד המחבר 14 אתרים ומקשר בעזרת מסלולים ומעליות בין צרפת ושוויץ: זהו אזור port du soleil, מרחב הגלישה הגדול באירופה. לחובבי הז’אנר, ישנם בצרפת אתרים מיוחדים שמיועדים לבקאונטרי ופרירייד כמו La Grave, Chamonix, בהם תמצאו מעלית אחת או שתיים בלבד שיקחו אתכם לנקודה הגבוהה ביותר ומשם למטה- תבחרו אתם את הדרך. אין מסלולים. שלמות. האתרים האלו מחייבים אתכם לעלות עם מדריך מנוסה- יש לא מעט סכנות שמסתתרות שם מתחת לשלג.
חיי הלילה והאפרה סקי בצרפת מאוד מפותחים ומי שמחפש לעצמו חופשה מהסוג הזה ימצא את מקומו בצרפת. המחירים בצרפת גבוהים ביחס לאיטליה ואוסטריה, על ההר ובעיירה. הכל כמובן באיכות גבוה- מהקרואסון ועד הקלבדוס או היין, אבל פער המחירים בהחלט מורגש, אז לשיקולכם.
שוויץ
האלפים השוויצרים מרשימים ביופיים ומכסים יותר מ 60 אחוז משטחה של שוויץ, מה שהופך אותה למדינה הכי “אלפינית”. בנוסף, מרבית הפסגות הגבוהות ביותר באלפים, מעל 4400 מטר, נמצאות בשוויץ- מונטה רוזה (4634 מ’), דום (4545 מ’), מטרהורן (4478 מ’). המון בלאן (4807 מ’), הפסגה הכי גבוהה באלפים, שוכנת על הגבול בין צרפת ואיטליה, אך המורדות המזרחיים שלה בשוויץ.
גם בשוויץ, יש מעל 300 אתרים. אם הייתי צריך לבחור מאפיין אחד מרכזי שמבדיל את האתרים השוויצריים מהאחרים הייתי בוחר ללא ספק בדבר אחד – יוקרה: דאבוס, סן מוריץ, צרמט, וורבייר וגסטאד הן רק חלק מהדוגמאות.
האתרים מאוד מגוונים מבחינת תוואי השטח ותוכלו למצוא מענה לכל סוגי הגלישה שתרצו. למרות שרוב האתרים השוויצרים נמצאים בחלקים גבוהים ותלולים של האלפים, זה לא אומר שלא תוכלו למצוא אתרים המתאימים גם למתחילים: אתרים כמו אדלבודן, ארוסה, אלץ’ ארנה יספקו מענים לגולשים מכל הרמות.
גם בשוויץ, כמו בצרפת, אפשר למצוא אתרי פרירייד כדוגמת Pischa בדאבוס וחלקים מסויימים בוורבייר וצרמט. ב Pischa למשל, תמצאו הר לא קטן, אליו מובילה מעלית אחת. כשתגיעו למעלה תופתעו לגלות שאין אפילו מסלול אחד למטה. פשוט מדרונות בתוליים שרק מחכים שתבחרו בעצמכם את הדרך שלכם למטה. את בסיס ההר, מקיף מסלול טבעתי, כך שלא משנה מאיפה ירדתם, תגיעו אליו והוא יקח אתכם בגלישה קלילה בחזרה אל המעלית. חלום.
למי שמחפש חופשה ברמה גבוה מאוד, לא סופר כל שקל ורוצה להתחכך בסלתה ושמנה של קהילת הסקי האלפיני, יעשה לעצמו טובה ויקח את עצמו לשוויץ.
לסיכום
שפע ומגוון אינסופי מחכה לנו במרחב האלפיני. כל אחד יכול למצוא ולהתאים לעצמו את החופשה המושלמת עבורו, בהתאם לצרכים, רצונות ורמת הגלישה. קחו לעצמכם רגע לחשוב מה באמת בא לכם שיהיה בחופשה הקרובה, מי אתם רוצים שיהיה איתכם, מתי כדאי לנסוע ולאן.
בברכת חורף מושלג וקר לכולנו!
כתב וצילם: איתי מרום
איתי הוא מפיק, יזם, סקיפר ומדריך סנובורד מוסמך ע”י איגוד הסנובורד האוסטרי. הקים וניהל במשך 7 שנים עסק לחופשות חורף מיוחדות בכפר קטן באיטליה. החיבה לשלג הביאה אותו לחקור לשוטט ולגלוש במרחב האלפיני בשנים האחרונות, להכיר אותו לעומק ולהתאהב בו. כיום איתי מוציא קבוצות ומדריך משפחות וקבוצות בחופשות סקי באלפים ובחרמון.
מוזמנים ליצור קשר עם איתי בטופס והוא יחזור אליכם להפקת חופשת סקי בהדרכתו: