לא מזמן, בזמן צלילה חופשית, פגשנו צולל שלבש חגורת משקולות ממש כבדה. בכל פעם שהוא הכניס את הראש למים הוא התחיל ליפול, לשקוע, בלי להתאמץ בכלל. כמובן שבדרך למעלה הוא היה צריך לעבוד קשה כדי לעלות בחזרה. שאלנו אותו – אתה לא חושב שאתה כבד מידי? למה כל כך הרבה משקולות?

הוא ענה שהוא לא מאילת, והוא בדרך כלל צולל בים התיכון וזה המשקל שהוא לוקח איתו. האמת, שיכול להיות שלעומקים של 5-7 מטר בים התיכון המשקל הזה מתאים. אבל לקחת את המשקל הזה גם לעומק של 20 מטר זה ממש לא רעיון טוב, וזה אפילו מסוכן.

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

לא לשקוע

אז למה בכלל אנחנו משתמשים במשקולות בצלילה חופשית? המשקולות לצלילה חופשית הן לא כדי לעזור לנו לשקוע אלא כדי להיות מאוזנים. זה הבדל שנראה קטן, אבל הוא מאוד מאוד משמעותי. יש כמה דברים שיגרמו לנו לצוף במהלך הצלילה: 

  • מבנה הגוף שלנו – הנפח שלנו, ככל שאני גדול יותר, אני אצוף יותר, ואצטרך יותר משקולות.
  • נפח הריאות שלנו –  ככל שנפח הריאות שלנו גדול יותר וככל שלקחנו נשימה יותר מלאה, כך נצוף יותר. אם נפח הריאות שלי קטן ואם לקחתי נשימה חלקית אני אצוף פחות. 
  • מליחות המים – במים מלוחים אנחנו נצוף יותר, במים מתוקים יותר קל לשקוע.
  • החליפה – מאיזה חומר עשויה, מה הצפיפות שלה ומה העובי שלה. חליפה עבה תציף אותנו יותר, וחליפה דקה פחות תציף אותנו.
  • העומק – ככל שאנחנו מעמיקים יותר אנחנו נהיים כבדים יותר. זאת אומרת, שאם על פני המים אני צף ואולי גם במטרים הראשונים שקרובים על פני המים אני צף ועולה למעלה, ככל שאעמיק יותר, כך אהיה כבד יותר, ומנקודה מסוימת גם אתחיל לשקוע.

צלילה חופשית

נקודת האיזון

הנקודה שבא אני לא צף ולא שוקע נקראת נקודת האיזון. זהו עומק מסוים שבו אני נשאר מאוזן, אני נשאר ניטרלי. אם ארד מתחת לנקודת האיזון אני אתחיל לשקוע. מעל הנקודה הזאת אתחיל לצוף על פני המים ויהיה לי קשה להעמיק. בנקודת האיזון הציפה שלי היא ציפה ניטרלית, מעל נקודת האיזון הציפה שלי היא ציפה החיובית, ומתחת נקודת האיזון הציפה שלי היא ציפה שלילית, זה אומר שאני מתחיל להיות כבד.

אחד מכללי הבטיחות של הצלילה החופשית, הוא, לא להיות כבד מדי. אם אשים על עצמי יותר מדי משקולות יהיה לי מאוד קל להעמיק, אבל גם יהיה לי מאוד קשה לעלות בחזרה אל פני המים, ובמצבים מסוימים זה עלול לסכן אותי. הרבה תאונות בצלילה חופשית קשורות למשקל עודף של חגורת המשקולות.

אז כמה משקולות אני צריך לצלילה שלי? 

זה תלוי בשאלה לאיזה עומק אני צולל ובאיזה עומק אני רוצה להיות מאוזן. כשאנחנו צוללים בלי חליפה, ועם ריאות מלאות, בדרך כלל נהיה מאוזנים בעומק של עשרה מטרים פחות או יותר, שם זה האיזון הטבעי של הגוף שלנו בממוצע. כשנלבש חליפת צלילה, החליפה תציף אותנו, ולא נוכל להיות מאוזנים בעומק הזה, ולכן אנחנו משתמשים במשקולות כדי לאזן את עצמנו.

בצלילות עמוקות

בצלילות עד 30 מטר בדרך כלל אנחנו רוצים להיות מאוזנים בעומק עשרה מטרים. בעשרת המטרים הקרובים לפני הים גדל הסיכון לעילפון מים רדודים, ולכן אנחנו רוצים לצוף כשאנחנו מגיעים לעומק הזה בסיום הצלילה, בדרך למעלה. בצלילות עמוקות יותר מ-30 אנחנו אפילו נרצה להיות מאוזנים בנקודה עמוקה יותר, זה כבר עניין של העדפה אישית.

שימוש במשקולות כדי לשקוע

צלילות רדודות

בצלילות רדודות יותר, למשל צלילת דייג לעומק של חמשה מטרים, אצטרך יותר משקולות כדי לא לצוף כל הזמן. אבל גם כאן לא כדאי לקחת כמות משקולות שתדביק אותי לרצפה, ולא תאפשר לי לעלות בחזרה אל פני המים. בצלילה רדודה אני צריך להיות מאוזן בעומק של מטר או שתיים מעל הקרקעית, כך שאם יש לי מצב חירום אני אוכל להעלות קצת למעלה ומיד לצוף בחזרה אל פני המים.

בדרך כלל, אדם ממוצע, עם מידות גוף ממוצעות ועם חליפה של 3 מילימטר יצטרך בערך 6 פאונד כדי להיות מאוזן בעומק של עשרה מטרים. עם חליפה של חמש מילימטר בערך 8 פאונד, זה משתנה קצת בהתאם למידות הגוף של האדם ולסוג החליפה. אין צורך לקחת 12 פאונד לצלילה לעומק, זה כבר יותר מידי. אם אתם צוללים בלי חליפה הכי טוב לצלול בלי משקולות בכלל, אלא אם כן מדובר בצלילה ממש רדודה.

האם המשקלים והעומקים האלה נכונים לצלילה חופשית במשיכת חבל?

התשובה היא כן, גם במשיכת חבל אני שואף להיות מאוזן באותן הנקודות, אבל במשיכת חבל אני יכול להרשות לעצמי להיות קצת יותר קל, כי אני נעזר במשקולת שעל החבל. אבל לא יותר מיד, אם אני אהיה קל מידי יהיה לי קשה להעמיק. אחד הדברים שאני מלמד בקורסי הצלילה הוא איך לבדוק איזון בצלילה חופשית, זוהי בדיקה שכל צולל חופשי צריך להכיר. ישנן שתי דרכים:

בדיקת איזון בצלילה חופשית – הדרך המדויקת

פשוט לעשות בדיקת איזון בעומק שבו אני רוצה להיות מאוזן. אם אני רוצה להיות מאוזן ב-10 מטר אני צריך לצלול לעומק של 10 מטר ולבדוק. רצוי להשתמש בחבל או בשעון צלילה חופשית שיסמן לי את העומק. 

כשאגיע לעומק שבו אני רוצה להיות מאוזן, אני אעזוב את החבל ןאראה אם אני צף או שוקע. אם נשארתי במקום זה אומר שאני מאוזן, אם אני צף זה אומר שאני צריך להוסיף עוד משקולת, אם אני שוקע זה אומר שאני צריך להוריד מהמשקל. אם אני רוצה להיות מאוזן בחמישה מטרים אז אני צריך לעשות בדיקת איזון בעומק של חמישה מטרים ולראות אם אני צף או שוקע.

בדיקת איזון פחות מדוייקת

יש עוד דרך לדעת אם אני כבד מדי, בלי לצלול לעומק, אבל זו דרך פחות מדויקת: כשאני צף על פני המים, עם הרגליים למטה והראש מעל המים, אני מרוקן את כל האוויר מהריאות, מרוקן עד הסוף. אם אני נשאר עם כל הראש מעל המים, זה סימן שאני קל מידי. אם אני מתחיל לשקוע וכל הראש שלי נכנס מתחת למים, זה סימן שאני כבד מדי. ואם המים מגיעים לגובה האף, זה סימן שאני אהיה מאוזן בעשרה מטרים. זו דרך לא מדוייקת, אבל היא יכולה לתת לי אינדיקציה מסויימת לגבי האיזון שלי.

חידוש הבדיקה 

אני לא חייב לעשות בדיקת איזון בכל צלילה, אבל אני כן צריך לדעת בכל צלילה איפה אני רוצה להיות מאוזן. בפעמים הראשונות אני אצטרך לבדוק כמה משקולות אני צריך כדי להיות מאוזן. עם הזמן אני כבר יודע כמה משקולות אני צריך. בכל פעם שאני משנה משהו מהגורמים שמשפיעים על הציפה שלי, אני אצטרך לעשות בדיקת איזון מחדש. למשל, אם עברתי מחליפה של 3 מילימטרים לחליפה של 5 מילימטרים, יש לי עכשיו חליפה שיותר מציפה אותי, ואני צריך לשנות את המשקל.  גם כשאני משנה את עומק הצלילה שלי אני צריך לשנות את האיזון שלי בהתאם.

המדריך לצלילה חופשית

"אני לא מצליח להעמיק"

לפני כמה זמן, התקשר אליי מישהו וסיפר לי שהוא לא מצליח להעמיק, הוא מעמיס על עצמו הרבה משקולות, ובכל זאת הוא צף על פני המים, ופשוט לא מצליח לרדת. הוא התייעץ עם המוכר בחנות, והמוכר אמר לו שהוא צריך עוד משקולות, ושאולי יש לו אוויר בחליפה אז אולי הוא גם צריך חליפה אחרת, או שהוא צריך ללמוד להוציא את האוויר מהחליפה, או משהו כזה.

עצה ראשונה היא קודם כל: אל תקבלו עצות מכל אחד, כי אם יש לכם מספיק משקולות כדי להיות מאוזנים בעומק שלכם, ממש לא כדאי להוסיף עוד משקולות, זה עלול לסכן אתכם. בחליפה אין אויר, ואם היא לא צמודה היא תתמלא במים, זה לא מה שיגרום לכם לצוף.

צריך להבין שעל פני המים אני אמור לצוף, וגם במטרים הראשונים הקרובים על פני המים אני אמור לצוף, כי שם יש לי ציפה חיובית וככה זה אמור להיות. כדי להתגבר על הציפה החיובית שיש על פני המים וקרוב לפני המים לא צריך להוסיף משקולות, אלא פשוט להשתמש בטכניקה נכונה של העמקה, יש דרך מסוימת איך להתחיל את הצלילה בצורה פשוטה ויעילה בלי להשקיע מאמץ ובלי להאבק במים, זה גם אחד מהדברים הנלמדים בקורס צלילה חופשית, בצורה מאוד פשוטה וקלה.

יש גם טכניקה נכונה איך להשתמש בסנפירים ובגוף שלנו כדי להעמיק בצורה יעילה, זה פשוט משהו שצריך ללמוד אותו ולהתאמן עליו. במקום להשקיע במשקולות נוספות עדיף להשקיע בטכניקה, בסגנון. ככל שהטכניקה שלכם תשתפר כך תהיו יעילים ביותר במים. כשאנחנו משתמשים בטכניקה נכונה של העמקה אנחנו לא צריכים לשים על עצמנו הרבה משקולות, והצלילה יותר קלה ובטוחה.

צלילה מהנה!

 

לחצו פה לערוץ הטלגרם של אאוטפאנל!

 


אסף מזמין אתכם לקורס צלילה חופשית בצָלוּל – צלילה חופשית באילת.

    אני רציני ומעוניין!

    אנא צרו איתי קשר לקבלת פרטים נוספים