שחר אלוש יצא לטייל באיי פארו, וחזר עם חווייה יוצאת דופן. אז איך זה לצאת לטיול באיי פארו? זה מזכיר יציאה לטיול בסמוך למושב נידח בגליל: תגיד למישהו שחזרת מאיי פארו, וחוץ מפליאה ראשונית, שאלת ה”איפה זה בדיוק?” כנראה תגיע מיד.
כתב וצילם: שחר אלוש
אי שם יש קבוצת איים רחוקה עם קבוצת כדורגל
השם “איי פארו”, מגיע מהשפה הפרואזית Føroyar ומשמעותו “איי הצאן”. אכן יש שם לא מעט צאן, ומרוב היותו חופשי, נדמה שאינו שייך לאף אדם ספציפי. קבוצת האיים שמונה כ18 איים שונים, שוכנת אי שם בין סקוטלנד ואיסלנד, באוקינוס האטלנטי. ישנם רק 51,000 תושבים. קבוצת האיים היא שטח אוטונומי של דנמרק, אך יש להם חיים עצמאיים כמדינה (כסף, דגל, נבחרת כדורגל וכו’). יש סיבה שהעליתי את נושא הכדורגל: משם מגיעה ההיכרות עם המדינה של כמה אנשים בישראל, שכן ישראל גברה עליה 6-0 במוקדמות היורו של 2018.
איך מגיעים לשם?
למזלכם בעת כתיבת הכתבה, ההגעה לקבוצת האיים נהייתה קלה משמעותית: מיולי 2019 ניתן להגיע לVagar (שדה התעופה של איי פארו), בטיסה ישירה מפריז. אני לצערי הזמנתי את הטיסה בסוף 2018, ונתקלתי בקשיים רבים. טיסה לאיים הייתה זמינה רק מקופנהגן שבדנמרק, ובנסיון להזין באתרים שונים תל אביב-איי פארו, נתקלתי מיד ב”אין דבר כזה”. מה שאילץ אותי להזמין בנפרד טיסה לאיים מדנמרק, וטיסה נוספת מתל אביב לדנמרק (שבזמנו הייתה הכי זולה דרך קייב). כן כן, 3 טיסות לכל כיוון, לא תענוג גדול…אך זה לא מנע ממני ללכת על זה, כדי לבקר בקבוצת האיים הייחודית והמדהימה.
התניידות באיים עצמם
יש באיים תחבורה ציבורית, אך היא לא תדירה ואינה מגיעה לכל מקום. אם יש לכם הרבה זמן (כשבועיים), אופציה זו אפשרית לחלוטין. אך אם רק שבוע התפנה לכם בלוח השנה, הייתי מוותר על האוטובוסים/מיניבוסים ובוחר באופציה אמינה ומהירה פי כמה, רכב שכור. עם רכב תוכל לנהוג בקלות ובזריזות בין רוב האיים. מנהרות ארוכות מחברות בין האיים השונים, עובדה שהיא קצת מוזרה. דמיינו שאתם נוסעים כ5ק”מ במנהרה שעלותה מיליארדים (הערכה), כדי לגלות שבצידה השני יש 10 בתים, ובאף אחד מהם לא גר נסיך או רוקסטאר… תמוה!
על המנהרות הארוכות ביותר יש עמלה קטנה שתשלמו עם השכירות של הרכב. דלק זמין ברוב חלקי האיים.
ישנם איים שמעבר אליהם דורש מעבורת, וניתן לעלות עליה עם רכב. מי שבעניין של תפיסת טרמפים, ישמח לגלות שמעט התיירים שכן מגיעים לאיים (כ10,000 בשנה), שמחים לעצור ולעזור עם טרמפ. מה גם שבדרך כלל הכביש שעליו תעמדו, יוביל לאטרקציה ספציפית, שכנראה התיירים שעצרו לכם, נוסעים אליה גם ככה.
למה בעצם אין שם יותר תיירים?
שימו לב לנתון ההזוי הבא: בעוד שבאיי פארו יש רק כ10,000 תיירים בשנה, באי הסמוך לשם, “איסלנד” יש כ2,000,000! למה? כנראה שהאיים של פארו אינם מוכוונים לתיירות: אין מלונות, תחבורה הולמת, מסעדות, בתי קפה או מסלולים מסודרים. הדוגמה הכי טובה היא, שבאחת האטרקציות הכי מפורסמות באי, היו כ5 חניות בסמוך לתחילת השביל שמוביל אליה.
אם תשאלו אותי, כל ה”אי מוכנות לתיירות” רק מעצימה את החוויה, כי אני סמוך שבעוד כ5 שנים יהיו שם לא פחות תיירים מאיסלנד. אז קדימה, תמהרו לטוס ולחוות את המקום הפראי הזה לפני שהוא ישתנה.
מי גר שם? “תזהר לא ליפול מהאופניים אדוני!”
במהלך הפסקת אוכל קצרה בכניסה לאחד המסלולים הגיח זקן מקומי רכוב על אופניים. הוא ניסה לעלות עליה חדה, אך נכשל, התדרדר לאחור ונפל. מיד רצנו אליו ועזרנו לו לקום. הוא הודה לנו ופתחנו בשיחה. הוא הופתע לגלות שאנחנו מישראל, ותהה איך זה יכול להיות ש”עידו” (שטיילתי איתו, וג’ינג’י) יותר לבן ממני?
הוא היה חביב והזמין אותנו לביתו, סיפר לנו על האי, עליו, על משפחתו, על שאר האוכלוסיה ואף הציע להראות לנו איך הוא מפרה ביצה של תרנגולת ללא התרנגולת. לצערנו זה היה ביום האחרון, ופחות היה לנו זמן. אך אם היה, הייתי שמח ללכת להקשיב לסיפורים נוספים שהיו לו לספר.
מזג האויר במהלך השנה הוא קיצוני, וזה גורם להסתקרן ולתהות למה ואיך שורדים את זה? מה עושים שם? לטעמי שיחה עם מקומיים תמיד מעשירה, מומלצת ועדיפה על חיפוש באינטרנט. אז אם אתם כבר באי, הפטרו מאי הנעימות ופתחו בשיחה עם המקומיים.
טרקים! אומנם לא ארוכים, אך ייחודיים ומרשימים
אני בעיקר אוהב לצאת מהערים הגדולות ולחקור את הטבע הייחודי לכל מדינה ברגל. הטיול שלי באיי פארו היה מורכב מטרקים קצרים (טיולי יום). הם נעו בין 3-7 שעות ו10-25ק”מ. הנוף, כפי שאתם יכולים להתרשם בתמונות, ייחודי למדי ומרשים בצורה יוצאת דופן!
יש משהו שאני קורא לו “עקרון הדג”, כשאני הולך על שביל מסויים, וכל כמה דקות מרים את הראש, מתפעל מהנוף מחדש, שוכח שכבר צילמתי ומצלם אותו שוב. לאחר מכן בבית, אני מגלה שיש לי את אותה התמונה כמה פעמים, בהבדלים של 200 מטרים. אז כן, הנוף עוצר נשימה, השבילים נוחים ואינם קשים (לעיתים בוציים). הנה רשימה של כמה מקומות מומלצים לטיולי יום (אך יש עוד הרבה):
- Kallur lighthouse
- Bøsdalafossur waterfall
- Trælanípa mountain
- Slættaratindur ההר הכי גבוה באיי פארו (880מ’)
- Eiðiskollur
- מהעיירה Vidareidi לנקודה הצפונית ביותר של האי Viody
- Mykines lighthouse (כאן גם תראו את ציפורי ה”Puffins” המפורסמות
ניתן ואף מומלץ להקדיש לכל מקום כזה הרבה זמן, לחקירת האיזור כולו ולא רק את נקודת החן שהוא מציע. טפסו לכיוונים שונים, תרדו לקו המים אם תוכלו ותסתובבו בכפרים. אי אפשר ללכת לאיבוד שם.
הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:
ערפל, ערפל ועוד ערפל
לראות את הנוף זה עניין של מזל. לצערי הרב, לא את כל הדברים שייחלתי וציפיתי לראות, אכן ראיתי. בשדה התעופה בדנמרק, בהמתנה להמראה שלנו, שוחחנו עם אחת הנוסעות והופתענו לגלות שביום שלפני, המטוס ניסה לנחות באיים מספר פעמים עד שאזל הדלק, ונאלץ לחזור לקופנהגן. בתור אדם אופטימי, לא דמיינתי שאירוע זה הוא נפוץ. בעת הנסיון הראשון לנחות בשדה התעופה של האיים, בפתאומיות ובמרחק קצר מהקרקע, הטייס המריא חזרה למעלה והודיע שלא ניתן לנחות כרגע מפאת הערפל. גם בנסיון השני הנחיתה לא צלחה, ובכריזה הטייס הודיע שאם גם בנסיון השלישי לא נצליח לנחות, נאלץ לטוס לנחות במקום אחר. למזלנו הרב, הוא הצליח לנחות.
חווית הערפל ליוותה אותנו כל הטיול. בתוך דקות הראות יכולה להפוך מנקייה לחלוטין, למצב שבוא לא רואים 3מ’ קדימה. זה מדכא! אך ללא ספק חלק מהחוויה של האיים. ההמלצה שלי, ופגשנו שם עוד מטיילים שפעלו כך, היא לתת לכל אטרקציה שחשובה לכם כמה הזדמנויות. אם למשל ביום שני רציתם להעפיל לפסגה הגבוהה ביותר באי (כ3 שעות), וכשהגעתם למעלה לא ראיתם כלום, טפסו שוב ביום אחרי. בלי באסה, בלי עצלנות ועם חיוך. הכניסו את זה ללו”ז שלכם!
המסעדות יקרות אך האוכל טעים
אני לא מבין גדול בקולינריה, אך בבירת האיים נכנסנו לאכול במסעדה דיי שווה ולא התאכזבנו. רצינו לאכול משהו מקומי, כך שזה בעיקר מאכלים מהים וצאן. סטייק העגל היה רך וטעים והתוספות היו משגעות. פחות אהבנו את השירות, והייתה הרגשה שהעובדה שאנחנו טיפה מלוכלכים מהטרקים והקמפינג, לא באה להם טוב בעין.
אין כמו לישון באוהל, אך יש חלופות
אנחנו בחרנו לישון באתרי קמפינג באוהל שהבאנו מהארץ. אתרי הקמפינג היו מסודרים להפליא וכללו אינטרנט, מקלחות, ובאחד אף חדר לובי עם ספות ומטבח קטן. מחיר הקמפינג הפתיע לטובה והיה זול! (כ50 שקלים לזוג באוהל). מלונות ובתי אירוח עולים לא מעט, אך ניתן ונפוץ להזמין גם Airbnb. הזמינו מראש, כי המקומות בעונת הקיץ מלאים.
לסיכום
- חווית איי פארו מיוחד במינה ומציעה נוף מרהיב!
- השתדלו להקדיש לחופשה לפחות שבוע ולבוא סבלניים וסלחנים למזג האויר והערפל הקיצוני.
- הקדישו זמן רב לכל אטרקציה ותצעדו ברגל לחקור את האיזור כולו.
- אל תפספסו את הקולינריה המקומית.
- נסו לייצר שיחה עם המקומיים, חייהם קיצוניים ומעניינים להפליא.
- רכב יסייע לכם להתנייד בצורה זריזה ויעילה.