סנפלינג הוא שיבוש עברי שנועד לתאר פעולה של מעבר מכשולים טבעיים בעזרת גלישה על גבי חבל ואמצעי חיכוך. מקור השם סנפלינג לא ברור ובאנגלית הספורט הזה יקרא בכלל קניונינג (Canyoning) ופעולת הגלישה תקרא Rappelling.
מאת: ירון רוזינר
צילום: יערון פוזננסקי
סנפלינג? אין בכלל חיה כזו!
האגדה מספרת שהשם “סנפלינג” מגיע מחיל הים, שם גררו מטרות בעזרת חבל שחובר לספינה עם טבעת חיבור מהיר או בלעז Snap-link. מפה לשם נוצר שיבוש ונולדה מילה חדשה בעברית שמתארת פעילות גלישה עם חבל.
בחלוף השנים היה ניסיון לתת לספורט שם קצת יפה יותר והוא גלישת מצוקים אך זה לא ממש תפס בעיקר מכיוון שהוא אינו מתאר את הספורט נכונה ומתעלם מהפעילות המרכזית שלו שאינה קשורה כלל למצוקים אלא דווקא לנחלים ולוואדיות. לטובת מאמר זה נשתמש במונח “קניונינג” לתאור של טיול בנחל ומעבר מכשולים בעזרת גלישות ובמונח “סנפלינג” לתאור של פעולת גלישה חד פעמית במצוק.
הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:
סנפלינג או קניונינג?
בעולם מתיחסים לגלישה והשימוש בחבל בעיקר כאמצעי להגיע למקום מסוים ולבקר ביעד אליו לא נוכל להגיע ללא שימוש בחבלים. בעולם תוכן זה נראה טיולים לקניון בו המטייל נכנס בנקודה מסוימת ומטרתו לטייל ולחקור את הקניון עד מורדו כאשר לאורך הדרך הוא נאלץ לעבור מכשולים שונים (מפלים) בעזרת סנפלינג. מי שאוהב טבע וטיולים ומעוניין להיחשף ולגלות מקומות חדשים הרי שקניונינג הינו הכיוון המתאים לו ביותר.
בישראל התפתח תת ענף ייחודי מאוד שמתייחס לגלישה עצמה כחווית אקסטרים. לכן נראה פעילויות כגון גלישה במצוק עד לתחתיתו ומשם עליה חזרה ברגל או גלישה במחצבה נטושה וכן הלאה. פעילויות אלו לא נועדו לקרב את האדם לטבע ולאפשר לו להגיע למקומות חדשים אלא לשמש בעיקר כמגביר אדרנלין והוכחת אומץ. מי שרק רוצה להנות מחווית האקסטרים בפרוש עדיף לו לבחור בפעילות סנפלינג חד פעמית כזו שהיא קלה וזולה יותר מטיול קניונינג.
לבד או עם מדריך
כמו בכל ספורט אתגרי הדרך הטובה ביותר להיחשף אליו היא בפעילות מודרכת בעזרת מקצוענים. בארץ יהיו אלו חברות מסחריות אשר מעסיקות מדריכי גלישה שידעו לעזור לאדם לגלוש בבטחה. כמעט כל החברות מציעות מבחר של פעילויות החל מסנפלינג במצוק וכלה בטיולי קניונינג מודרכים בארץ ובחו”ל.
בין החברות המובילות דרכן ניתן להנות מחווית סנפלינג ולצאת לטיולי קניונינג ניתן לציין את 22KN, רדיוס, ערוצים בטבע, עידן אתגרים, ארזים בטבע ועוד.
בישראל כמו בשאר העולם אין רגולציה אמיתית בתחום ואין שום חוק או תקנה שמחייבים לעשות סנפלינג רק בעזרת מדריך מוסמך. אם ראינו שהתחום מעניין אותנו ואנו מעוניינים להפוך לגולשים עצמאיים אזי כדאי שנתחיל ללמוד. כמו שלא לומדים שחיה בהתכתבות ככה גם לא לומדים גלישה באינטרנט ולמרות שהרשת מלאה במידע (שחלקו מוטעה ומסוכן) הרי שהדרך הנכונה והבטוחה היא לקחת קורס מתאים (קורס גולש עצמאי) באחד מבתי הספר המתאימים. הקורס בד”כ אורך יומיים עד שלושה ובסיומו יהיו לך את הכלים לגלוש בבטחה בכל המסלולים המורשים בישראל.
חלק מהחברות שמוציאות טיולים מציעות גם קורסים לגולש העצמאי. הקורסים הידועים והמומלצים כיום ינתנו על ידי 22KN, ערוצים בטבע וכן ארזים בטבע.
גלישה בראש שקט
כאשר אנחנו בוחרים לעשות סנפלינג או טיול קניונינג עם מדריך הרי שיש לנו ראש שקט לגמרי. המדריך ידאג לציוד האישי המתאים (רתמה, קסדה, מכשיר חיכוך), יכיר את המסלול, יבנה את עמדת הגלישה, יסביר לנו מה לעשות, יאסוף את הציוד וכמובן ידע לתפעל כל תקלה שעלולה לצוץ. יש מספר דברים חשובים שיש לוודא כשאנחנו בוחרים את המדריך והחברה עימם נצא לפעילות:
- ציוד אישי – האם לכל אדם יוקצה ציוד משלו או נאלץ להעביר ציוד מאחד לשני.
- ניסיון והכרות עם המסלול, האתר ורגולציה רלוונטית (פעילות בשמורת טבע, בחו”ל וכן הלאה).
- כיסוי ביטוחי.
- לוודא כי למדריך יש תעודת מדריך גלישה ממשרד התרבות והספורט.
עצמאי בשטח
מי שרוצה לדעת לגלוש לבד ובחר ללמוד בקורס גולש עצמאי חשוב שיבין שאין ממש סטנדרטיזציה בתחום. כל חברה מעבירה קורס שונה עם סילבוס עצמאי משלה ואין על התחום כל פיקוח. יש מספר דברים ששווה לבדוק בבואנו לבחור את החברה עמה נעשה את הקורס:
- ניסיון עבר- כמה קורסים העבירה החברה עד היום? מומלץ לבצע שיחה עם בוגר קורס כזה.
- מקצועיות המדריך- לא כל מדריך גלישה שיודע לעזור לגלוש בטיול או מצוק יודע להעביר קורס גולש עצמאי. חשוב להבין מה הניסיון הרלוונטי של המדריך בתחום הזה.
- משך הקורס- מומלץ שלושה ימים.
- תכני הקורס- האם יכוסו נושאים של חילוץ, פתרון תקלות, הגלשת חברים וכן הלאה. האם הם מוצעים במסגרת קורסי המשך?
- קליניקה מעשית- כמה אחוז מהקורס הם תיאוריה וכמה עבודה בשטח? האם כלולה סדנת התנסות מעבר נחל אמיתי או רק אימון במצוק?
- חומר עיוני- חשוב לקבל חומר כתוב על מנת להיות מסוגל לחזור אליו בעתיד ולהתרענן.
- האם מוצעים קורסי המשך? התחום הינו רחב וניתן להתפתח ממנו להמון כיוונים כגון קניונים רטובים, מערנות, שיטות גלישה מתקדמות וכן הלאה.
- רענונים ושמירת כשירות- הרבה אנשים לא מטיילים הרבה זמן ופתאום רוצים לחזור לגלוש. האם מציעים רענון חינם?
- האם בית הספר יכול לעזור למצוא שותפים לטיולים עתידיים? בלי שותפים לא ממש נמשיך לטייל…
- כיסוי ביטוחי – חשוב לוודא שמארגן הקורס אכן מספק ביטוח מתאים לפעילות
נראה לכם מרתק? צאו ונסו ובטוח תגלו שער לעולם מרתק, מלא טבע, חוויות ואנשים טובים. רוצים לדעת עוד? כנסו לדף של ארגון הקניונינג הישראלי בפייסבוק. להתראות בנחלים!
מאת: ירון רוזינר
צילום: יערון פוזננסקי