נחל צאלים הוא אחד ממסלולי הטיול המוצלחים ביותר שמדבר יהודה יכול להציע. אין מטייל שמחזיק מעצמו ולא טייל בנחל צאלים תחתון, אבל מסלול לא פחות מרהיב בעיקר לאחר שיטפון זה נחל צאלים עליון. גבים צוננים, עדרי עיזים ומדבר מושלם.

מדובר במסלול פחות מוכר ופחות מטוייל, אבל אצלי הוא מקבל ציון מאוד גבוה בזכות הנופים ותצורות הסלע המשתנות בקצב מהיר.

הצטרפו לקבוצות אאוטפאנל

דרום מדבר יהודה

הגבול הצפוני של מדבר יהודה הוא הדרך העתיקה טאריק אבו ג’ורג’, כביש יריחו רמאללה שסללו הירדנים והגבול הדרומי הוא נחל פרס. המסלול שלנו שוכן בדרום מדבר יהודה בחלק העליון של נחל צאלים שהוא אחד הנחלים הגדולים בדרום מדבר יהודה. שטח אגן הניקוז שלו הוא כ 287 קמ”ר והוא מנקז את אזור דרום מזרח הר חברון מאזור מעון ועד שנשפך לים המלח צפונית למצדה.

מסלול מעגלי המתחיל ומסתיים בחניון הלילה של בירכת צפירה. החניון עבר מתיחת פנים לא מזמן, השביל מכפר הנוקדים נגיש לכל רכב (בזהירות), הותקנו פינות מדורה וחניית רכבים הוסדרה. לצערי החניון מועד לפורענות, רכבים רבים נפרצו שם ועל האדמה ניתן למצוא שרידי זכוכיות מנופצות נוצצות בשמש. סומן גם שביל מהחניון שמוביל לתצפית על מפל בירכת צפירה, אבל זה לסיפור אחר…

תעודת זהות

  • אורך: 13 ק״מ
  • גובה מצטבר: 418 מ’
  • סוג: מעגלי
  • קושי: המסלול מתאים למטיילים מנוסים ולמשפחות מטיילות בעלות ניסיון
  • נקודת התחלה: ווייז
  • ציוד נדרש: 3 ליטר מים, כובע, נעליים, פק”ל קפה
  • קובץ ניווט
  • מפה:

אז מה הסיפור?

לאחר חניית הרכבים בחניון בירכת צפירה יוצאים לכיוון מערב על גבי סימון שבילים שחור ולאחר כ 400 מ’ מגיעים לפיצול שבילים. ממשיכים במגמת הליכה מערב דרום מערב על גבי סימון שבילים אדום, מסומן כדרך 4X4. לאחר כ2  ק”מ של הליכה רואים כיפה מחודדת ויפה מאוד המכונה “כפתור צפירה”. טיפוס קצר ועבה אל פסגת הכפתור יתגמל את המטפסים החרוצים בתצפית 360 מעלות. תצפית עוצרת נשימה ונקודה מדהימה לקפה מול הנוף, אם אין רוח חזקה…

פונים לנאקב המסומן בסימון שבילים כחול שמושך במגמה צפונה לאחד היובלים של נחל צאלים. הנוף משתנה במהירות והנחל מתחיל לסגור לאט על המטיילים. עקבות של עדרי עיזים, שפע של עלי חצבים רתמים וצמחיית מדבר. לאחר כשני ק”מ של הליכה, היובל נשפך אל הערוץ המרכזי של נחל צאלים האדיר. סימון השבילים הופך לירוק ומגמת ההליכה הופכת למגמה מזרחית עם הפיתולים של נחל צאלים. חגיגה של גבים מתחילה מייד, אנחנו זכינו להגיע שבוע לאחר שיטפון וכל שקע בסלע היה מלא במים זכים וצוננים. ממליץ לא לטבול מייד אלה להמשיך מעט במורד הנחל עד שמגיעים לכמה גבים גדולים ומפנקים.צאלים עליון

טריסטמיות חצופות וסקרניות יבואו לבדוק אתכם בכל עצירה, למרות הפיתוי האדיר נבקש בכל לשון של בקשה לא להאכיל את הטריסטמיות. זה מייצר אצלן הרגלי אכילה גרועים ובמבה זה לא התפריט המקורי שלהן…

הנחל מתחתר ומייצר מעוקים צרים ומרהיבים באבן הגיר הלבנה ובשילוב של אבן הגיר והגבים הוא פשוט עוצר נשימה.לאחר כק”מ של הליכה בערוץ, מגיעים למעבר יתדות תלול מעט. לא משהו מאתגר אבל כדאי להיות מוכנים, בדגש על מטיילים על ארבע שלא ישמחו לפגוש את מעבר היתדות.קצת לאחר מעבר היתדות, גב אדיר וצונן שאסור לפספס!

זה בדיוק הזמן למצוא לכם פיסת סלע שטוחה בשמש או בצל לכין ארוחת בוהריים מדברית, להכין קפה שחור ומר ולביזכר כמה נפלא הוא המדבר. השביל ממשיך והנחל נפתח לאט, בגדות שפע של עלי חצבים. רשמתי לעצמי לחזור בסתיו כדי לצלם את שפע החצבים לאורך הנחל.

לאחר כשלושה ק”מ בערוץ נחל צאלים, פוגשים דרך 4X4 שחוצה את ערוץ הצאלים ורצה צפונה לכיוון נחל הרדוף, נחל משמר ורמת המדבר. הליכה לכיוון דרום תחזיר אותנו לחניון בירכת צפירה שם ניתן לחבור לרכבים, אבל אסור לוותר על ההמשך לטבילה ותצפית מברכת צפירה, היא היהלום של נחל צאלים!

עליה קצרה בסימון שבילים כחול והמשך לכיוון דרום עם סימון שבילים ירוק שיורד לברכת צפירה. ירידה תלולה עם יתדות מעולות. לא לבעלי פחד גבהים ולא למטיילים על ארבע, אבל לא להיבהל, הירידה מתאימה גם לילדים צעירים המנוסים בטיולים.

כדי להגיע לברכת צפירה לרוב חייבים לעבור בגב עד גובה חזה וכמיטב המסורת המים קפואים! בצדה הדרומי של הבריכה, הותקנו יתדות המסייעות להגיע לקו המפל בזהירות ולהשקיף מזרחה על המשך נחל צאלים, הרי מואב וים המלח. אסור להתקרב לשפת המצוק, סכנת חיים!צאלים עליון

לאחר עוד שיכשוך בגב הקפוא והפשרה עם כוס קפה מהביל מול הנוף, נחזור בחזרה כלעומת שבאנו ובמפגש עם הסמ”ש השחור. נמשיך לכיוון החניון, לאחר כ 500 מ’ יש נאקב מעולה וחכם המסומן ירוק שעולה ישר לחניון.

אזהרה
המסלול עובר בשטח אש פעיל! חובה לתאם את מסלול הטיול מול מתא”ם פקמ”ז
טלפון: 02-5305042
פקס: 02-5305511
דוא”ל: Pakmaz64@gmail.com

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

סיכום

מסלול מדברי קלאסי פחות מוכר ופחות מטוייל. אם מצליחים להגיע בעונה בה הגבים מלאים, הרי שמדובר באחד המסלולים היותר מלהיבים בדרום מדבר יהודה. מתאים למשפחות שיודעות ללכת, אבל לא מדובר במסלול מיטיבי לכת קשוח. רוב הגבים חשופים לשמש, לכן ההנאה מובטחת לאחר גשמים משמעותיים בהם הנחל שטף. מאוד מומלץ בעונת החורף ועד לאביב. אסור להיכנס בעת חשש לשטפונות או כשיורד גשם.

מאת: לביא זמיר
לביא זמיר הוא איש שטח וסביבה, חובב צילום, סיירות ריצות ואופניים. ביום יום מנהל את עמותת חוגי סיירות של קק”ל שמובילה את החינוך דרך השטח במדינת ישראל. במקביל מתנדב בשלוש עמותות נוספות וחבר מליאת מועצה אזורית לב השרון.
אם אהבת את התוכן שלנו, שתף אותו לקבוצות הווטסאפ והפייסבוק שלך – הנה פה במלבנים האלה: