פעם לפני לא הרבה שנים נכנסה לישראל המצאה חדשה – קראו לזה סופטשל. בוקר אחד כולם התחילו לקנות סופטשלים. מדריכי טיולים, חיילים, חוגי סיור, מכינות כולם מסתובבים עם סופטשל, בשלב מסוים זו כבר לא הייתה השאלה האם לקחת אלא רק איזה לקחת. לשמחתנו תהליך ההתפכחות היה מהיר יחסית.
לא חלף זמן רב לפני שהבינו רוב המטיילים שהמעילים האלו כבדים, לא ממש מבודדים ותכלס כשיש גשם משמעותי הם אפילו לא משאירים אותך יבש. פה ושם עדין יש אנשים שלא היו בעניינים בשנים האחרונות, או אח שלהם הוריש להם סופטשל ממש מגניב ובוחרים להסתובב עם זה בשבילי ישראל אבל בגדול זה הפך לפריט אורבני אופנתי ויצא בצדק מתחום הטיולים.
למה אני מספר לכם את כל זה? כי בדיוק את אותה אבולוציה אנחנו רואים היום עם המעילים המבודדים העשויים פוך או בידוד סינטטי. ציוד טיולים שמתאים לאירופה וארצות הברית נכנס לרשימת ציוד החובה של המטיילים בארץ חמה ומדברית אי שם במזרח התיכון, ללא שום הצדקה. ולא רק אצל מטיילים שאין להם מושג, אלא גם אצל מטרידני משקל המכניסים לרשימת הציוד שלהם את משקל הגפרורים שלהם, כאשר הם בונים על זה שהמשקל ירד לאורך הטיול, וקוצצים את ידית מברשת השינים. אפילו הם מתהדרים במעיל מבודד.
OUTPANEL בטלגרם- תציצו בזה פה!
ציוד שיודע לעשות רק דבר אחד – זה לא טוב
כשעוברים מדי פעם בפייסבוק אי אפשר לפספס את המעיל או הסופטשל ברשימות ציוד שאנשים מפרסמים לטיולים. זה בדרך כלל פריט הלבוש הכבד ביותר ולא פעם גם היקר ביותר ברשימה. מפריט כזה הייתה מצפה שהוא יהיה הפריט הכי שימושי או הכי משפיע על רמת החיים שלכם בטיול. אבל באופן מפתיע אם בודקים את המקרים שבהם נשתמש במעיל מבודד בארץ נגלה שהשימוש המרכזי שלו יהיה בערב ליד המדורה או סתם בסוף היום להסתובב בחניון. כן פריט הלבוש הכי כבד והכי יקר משמש למשימה הכי פחות משמעותית – ביגוד מחנה. הרי אין באמת מזג אויר בארץ שאפשר ללכת בו במשך היום עם מעיל מבודד, כי תוך רגע תתחילו להזיע. גם בעצירות במשך היום, נדיר המצב שקר בהן מספיק כדי להידרש למעיל מבודד. כלל בסיסי במידה ואתם רוצים תרמיל קל – קחו ציוד שיכול לשמש ליותר מדבר אחד, מעיל מבודד לגמרי לא עונה עונה על הדרישה הזו, הוא מתאים רק למשימה אחת – בידוד במנוחה, ואם כבר הוא יודע לעשות רק דבר אחד, אז שלפחות יהיה זול וקל.
אפילו לחרמון לא צריך מעיל מבודד
לפני כמה שבועות אחרי השלג הגדול בחרמון ובגולן, התבקשתי על ידי קבוצת מטיילים להוביל אותם אל פסגת הר חבושית. זה יהיה ימים ספורים אחרי הסופה, השלג היה עמוק וטרי יחסית, ומזג האוויר קר ברמה שלא פוגשים בישראל: 2-3 מעלות מתחת לאפס במשך היום. כשעברנו על הציוד שכל אחד הביא לטובת הטיפוס, לא היה אחד שלא הביא מעיל מבודד למרות שבכלל לא כתבתי את זה ברשימה. לכולם היה ברור שהולך להיות קר ולכן צריך מעיל מבודד. הם מאוד הופתעו כשבקשתי מכולם להשאיר את המעילים ברכב. מי שבכל זאת לקח את המעיל לא השתמש בו בסופו של דבר. כנראה שגם מטיילים אחרים חושבים בדיוק באותו האופן – קר בנגב בחורף ולכן ברור שצריך מעיל מבודד. אם היה מדובר בטיול עירוני הם כנראה היו צודקים, מעילים מבודדים בכלל ומעיל פוך בפרט הם פריט מאוד נחוץ ביום חורפי ניו יורקי אבל לשעתיים בערב ליד המדורה בחניון לילה נחל חווה יש פתרונות טובים הרבה יותר.
מה יותר גרוע, פוך או סנטטי?
אי אפשר להתייחס לנושא המעילים המבודדים בלי להבדיל בין פוך (מעיל עם בידוד מבוסס נוצות אווז) לבין בידוד סינטטי. אם מסירים מהשולחן את הדיון העקרוני של שימוש במוצרים מהחי אז כנראה שבידוד סינטטי הוא פתרון גרוע יותר לטיולים בארץ מאשר בידוד פוך. הוא כבד יותר נדחס פחות ומבודד פחות, בצד היתרונות הוא עובד טוב יותר בתנאי רטיבות כלומר שיורד גשם. אם הגעתם למצב שהגנה שלכם מפני גשם היא מעיל מבודד פוך או סינטטי אז או שלא בדקתם את התחזית או שלא ארזתם ציוד מתאים לתחזית, ככה שגם היתרון הזה לא משמעותי.
אז מה לוקחים במקום?
כמובן שיש אפשרויות רבות שתלויות במה כבר יש לכם ובתנאים שאתם עומדים להתקל בהם. אם מדובר על שבילי הארץ גם בימי החורף וכמובן בימי הקיץ, השילוב של חולצת בסיס טובה (מה שאוהבים לכנות בישראל חולצה טרמית), ביחד עם מיקרו פליז או שכבת בידוד מבוססת מרינו ומעיל גשם קשיח יחסית (hardshell) יעשו את אותה עבודה של מעיל פוך.
את חולצת הבסיס ומעיל הגשם כנראה שכבר יש לכם בכל מקרה, ככה שנשאר לכם להוסיף רק שכבת בידוד (כאמור מיקרו פליז או משהו בסגנון). התקציב המשקל והמקום שחסכתם יאפשרו לכם לקנות ציוד איכותי יותר וגם מבודד יותר וכזה שבניגוד למעיל פוך אפשר להשתמש בו לכמה דברים ומתאים למגוון תנאי מזג אוויר.
הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו: