לחלק מהשעונים החכמים ישנו מד לחץ אוויר (ברומטר) שיכול להציל חיים בתנאי מזג אוויר משתנים. הכירו את התראות הסופה לסביבות אאוטדור מאתגרות
כולנו הזדעזענו מאסון האולטרה הסיני, כאשר במזג אוויר נעים ואביבי, 172 רצים יצאו לתחרות אולטרה 100 ק”מ בהר הואנג שילין שבמחוז גאנסו בסין, בשעות הצהריים, אחרי שמשתתפים רבים כבר הספיקו לעלות על ההר באופן חלקי ולהגיע לאזורים הגבוהים והקרים, מזג האוויר התקדר. הזמן חלף, ההחמרה במזג האוויר נמשכה ובמקום החל לרדת גשם קר, מלווה בברד וברוחות עזות. חלק גדול מהרצים החלו לפתח היפותרמיה כאשר 21 רצים קפאו למוות
הצטרפו אלינו לטיול (מטאפורית):
הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:
מאשר משלוח פרסום ועדכונים
הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:
היכולות של שעונים חכמים לחזות את מזג האוויר
בשנים האחרונות המגמה של יצרניות השעונים החכמים, להנגיש ולהתריע בזמן הפעילות הגופניות מכלול של נתונים ותחזיות שיגרמו לנו כרצים להערך בטרם הריצה או במהלך הריצה לשינויים צפויים או שינויים “ספונטניים” שאינם צפויים. התייחסות וההערכות מתאימה תאפשר לנו לקבל החלטות תוך כדי תנועה.
חברות השעונים הפופולריות כיום והמובילות בקרב הרצים ורוכבי האופניים הן גרמין, קורוס, סונטו ופולר. כמעט כל החברות הבינו את הפוטנציאל מציל החיים הגלום ברכיב מד הגובה הברומטרי ויישמו הטמעה של רכיב ברומטרי בשעוני הפרמיום שלהם. ברומטר הוא למעשה מד לחץ אוויר. לחץ האוויר משתנה בהתאם לגובה שאנו נמצאים בו. הלחץ הגבוה ביותר יהיה במקום הנמוך ביותר והוא ילך ויקטן ככל שעולים בגובה. תחשבו על זה כמדידה של “כמה אטמוספירה יש מעלינו”: ככל שיש יותר אטמוספירה, הלחץ גבוה יותר, וככל שיש פחות- הלחץ הברומטרי יורד. לפי רמת הלחץ ניתן לקבוע את הגובה בו אנו נמצאים. אבל יש לו עוד שימוש חשוב: הוא מעיד גם על שינויים בלחץ הנגרמים על ידי דפוסי מזג האוויר.
OUTPANEL גם בטלגרם – כנסו!
התראות סופה
השעונים מאפשרים פיקוח ללא הרף על הלחץ הברומטרי בכל זמן נתון. במצבים של ריצות ארוכות ואתגרים בתנאי שטח משתנים ניתן אף להגדיר התראות בזמן אמת. כל מי שנמצא הרבה בהרים יודע שהסביבה הזו מחוברת למצבי מזג אוויר משתנים, לעיתים בצורה קיצונית ובמהירות רבה. ממש כמו באירוע בסין, תחרות או טיפוס לרכס הרים, יכולים להתחיל ביום בהיר ואביבי אולם להידרדר במהירות למזג אוויר קיצוני שעלול לסכן חיים ללא הכנה מוקדמת. השימוש בשעון עם רכיב ביומטרי לא פעם מציב את איש האאוטדור בפני צומת החלטה חשוב להערכת סיכונים והערכות בהתאם.
לפי הסבר של פולר, אם יש עליה בלחץ הברומטרי מזג האוויר בד”כ יהיה בהיר יותר ופחות מעונן, אבל באיזורי מזג אוויר קר- יכול להיות אפילו קר יותר. אם המגמה של הלחץ הברומטרי לרדת, בד”כ מזג האוויר ישתנה למעונן יותר. ירידה מהירה וקיצונית בלחץ הברומטרי בדרך כלל פירושה שסופה תכף מגיעה. ירידה של 1hPa/hour או 0.03 inHg כבר יכולה להעיד על הידרדרות מזג האוויר. שעונים חכמים בעלי רכיב ביומטרי מופעל ומכוייל ע”פ הוראות היצרן יאפשרו חיזוי מוקדם של שינויי מזג אוויר קיצונים העלולים לסכן חיים ויציגו על גבי המסך “התראת סופה” עם סימון של סמל סערה. סופה כזו עלולה להתרחש בסבירות גבוהה בטווח של עד 3 שעות עם קבלת ההתראה.
קבלת החלטות וציוד נלווה
על אף יכולות הדיוק והחיזוי המתקדמות, “חיזוי” עדיין נשאר בגדר “הערכה” ו”השערה”. יכולתו של איש השטח להכין את עצמו תלויה גם בהבאת ציוד מתאים, ויכולת קבלת החלטות וניהל סיכונים. קבלת ההחלטות הנכונה לגבי ירידה מההר בהתאם למצב העכשווי והעתידי היא קריטית להצלת חיים. אחת הבעיות המוכרות של אנשי אאוטדור נחושים מידי היא הרצון “לא לוותר”, נטייה שיכולה לעלות בחיים. המנוסים יודעים מתי צריך לשחרר את המשימה ומתי “ההר יחכה” כפי שאמרה לנו דניאל וולפסון- מטפסת ההרים הישראלית הראשונה שהגיע לאוורסט – לראיון המלא עם דניאל באאוטפאנל.
בתחום הריצה: גם בריצות קצרות וכל שכן בארוכות וממושכות חובה להכין “שיעורי בית” הנוגעות “לכלכלת הריצה” הן מבחינת תזונה והן מבחינת לבוש הולם וציוד חירום למזג אוויר העלול להתרחש (מאמר מומלץ ב OUTPANEL בנושא: ציוד החירום המומלץ לטיולים אתגריים).
תפריטי הפעלת התראות סופה בשעונים:
חשוב: לבצע כיול ברומטר לפניי יציאה לפעילות.
- קורוס : System > Sensors > Barometer
- גרמין: Hold MENU, and select Settings > Sensors & Accessories > Barometer.
- סונטו: Settings -> Alarms -> Storm alarm
- פולר: לא איתרנו פונקצית התראת סופה, אולם יש ברומטר במספר דגמים.
מאת: אלי חיות | מאמן ריצה – אולטרה מרתוניסט מתמחה בשיפור ביצועים והכנה לאתגרים. אתר, אינסטגרם: @eli.running