אם קניוני רג׳ף היו בארצות הברית ולא באמצע שום מקום במזרח התיכון, זה היה אחד הפארקים הלאומים המפורסמים ביותר בעולם. אנשים מכל העולם היו טסים כדי לטייל בין הקניונים הצרים, אבני החול בשלל הצבעים, והמצוקים הנישאים.
ירדן היא לא אמריקה ולכן כל הטוב הזה נמצא פה רק בשבילנו. אין קופה, במקום פקחי שמורה יש בדואים מקומיים, את שבילי הבטון מחליפים נקאבים עתיקים, ואת סניפי סטארבקס מחליף תה מתוק מדי על מדורה שעל ענפי ערער אדום. אז אולי טוב שרג׳ף נמצא פה אצלנו בשכונה ולא בשום מקום אחר. הקניונים שקיבלו את שמם מהכפר רג׳ף שנמצא בהרים כעשרים ק״מ דרומית לפטרה, וכשעה וחצי נסיעה מהגבול הישראלי.
הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:
להתנתק מהעולם אבל בסטייל
הדרך הטובה ביותר לטייל ברג׳ף היא בטיול נודד של מספר ימים, כאשר בסוף כל יום מגיעים לנקודת לינה ושם ישנים. יש משהו מיוחד בטיול נודד, כזה שבמשך כמה ימים לא עולים על רכבים, לא נוסעים למלונות, לא מתעסקים בכסף. פשוט חיים בשטח, ישנים בשטח, אוכלים בשטח ומטיילים בשטח. יש בזה חזרה למקום ראשוני שאם משלבים אותו עם אזור ללא קליטה, מקבלים חוויה מדיטטיבית. מה שאולי נשמע כמו סגפנות קשוחה הוא בעצם די מפנק, בסוף יום ממתינים לכם תה מתוק, מאהל מוכן, אוכל נהדר והוויסקי האיכותי שהבאתם מהדיוטי פרי. לכם נשאר רק לטייל ולהנות מהשקט המדברי והנופים הנהדרים.
אפשרויות ההליכה באזור מאוד מגוונת גם מבחינת המרחקים וגם מבחינת רמת הקושי של המסלולים. אין בעיה לעשות פה טיולים באורך שמתאים למשפחות של 7-8 ק״מ ביום לצד מסלולים קשוחים של ק״מ רבים. אזור רג׳ף אינו מטויל כמעט, וזו אחת הסיבות שהשבילים באזור אינם מהסוג שאתם מכירים מהארץ. הם נסתרים, לא קלים להליכה ולעיתים מפחידים. על סימוני שבילים אין בכלל מה לדבר ולכן יש צורך במורה דרך מקומי מה שנקרא דליל. הדליל יקח אתכם לאן שיגידו לו, לרוב הוא לא מדבר אנגלית וגם אם כן זה ממש מעט, ולכן את אופי המסלולים ורמת הקושי כדי לוודא מראש עם מי שמכיר את האזור ועם סוכן הנסיעות הירדני שמארגן לכם את הטיול.
אז איך בעצם יוצאים לדרך?
נכון להיום אין אפשרות לטייל בירדן באופן עצמאי. כבר כשאתם עוברים את הגבול, חייב לחכות לכם סוכן ירדני בצידו האחר, אחרת לא תוכלו להיכנס לירדן. לכן את הטיול כולו כדי לסגור מראש עם סוכן נסיעות ירדני כזה שגם מכיר את אזור קניוני רג׳ף. הוא ידאג לכל הפרטים ממעבר הגבול, דרך ההסעה לתחילת המסלול, הדליל, הכנת האוכל וכמובן הלוגיסטיקה של הקפצת הציוד ממקום למקום. במידה ורוצים להוסיף ביקור בפטרה, בואדי רם או בכל מקום אחר, גם את זה יוכל הסוכן לארגן. בכל מקרה לא מומלץ לצאת לקניוני רג׳ף ללא מורה דרך מקומי. כאמור השבילים לא תמיד ברורים ובחלקם יכולים להיות מסוכנים אם לא מכירים היטב את השטח.
בטיול ברג׳ף אין ״אטרקציה״ אחת ברורה שבאים במיוחד בשבילה. אחד הדברים המיוחדים במרחב הזה הוא שלאורך כל הדרך אפשר למצוא דברים מדהימים, קניונים צרים באבני חול לבנות ואדומות, מפלי ענק בסלעי הגרניט השחורים, בורות מים ומצודות עתיקות. אבל בכל זאת יש כמה מקומות שהם ההיי לייט של רג׳ף. קודם כל הקשת המפורסמת של האזור הנקראת ״קשת חורמה״. זו קשת ענקית מאבן חול לבנה שממנה נשקף נוף יוצא דופן של מצוקי ענק בשלל צבעים. בסמוך לקשת נמצא ואדי חילואון שנקרא גם אבו ערוק או ואדי סדה, תלוי כנראה את מי שואלים.
אמנם אין פה נחל של מים זורמים אלא קניון יבש, אבל זה לא סתם קניון אלא אחד המקומות היפים ביותר בירדן. לונה פארק בטבע עם מגלשות אבן בחמישים גוונים של אדום, מעברים צרים, וקניון כל כך צר שבחלקו כלל לא רואים את השמים. הטיול בחילואון מאתגר, אבל מי שיחליט לקחת את האתגר הזה יזכה בחוויה שלא שוכחים במהרה. השכן של ואדי חילוואן נקרא ואדי תג׳רה שחלקו התחתון כמו גם בחילוואן הוא סלע גרניט שחור היוצר כמה מפלים מרשימים. באחד מהם מסתתר מעין נסתר ונהדר שהדרך אליו וממנו מאתגרת אפילו יותר מזו של הואדי השכן, אבל עם קצת זהירות תוכלו גם אתם לבקר במקום המיוחד הזה.
רג׳ף שורה תחתונה
אזור רג׳ף הוא פנינה של טיולים בשטח, חוויה של תרבות, נוף, ואתגרים שנמצא במרחק שעה וחצי נסיעה מאילת. אפשר לארגן את הטיול מול סוכן מקומי בירדן או דרך חברה ישראלית. היתרון בסוכן מקומי הוא כמובן המחיר, לעומת זאת אם תצאו עם חברה ישראלית תוכלו להיות בטוחים מראש שאתם נכנסים למשהו שמתאים לכם, ושאתם יכולים להיות רגועים שיש מדריך שבמידת הצורך יכול לעשות שינוים במסלול לפי רמת היכולות שלכם בשטח. לא משנה איך תחליטו לטייל ברג׳ף אין ספק שתנסו להבין איך לא באתם לשם קודם ומתי בדיוק אתם חוזרים שוב.
מאת: שי יגל
צילום: יוג׳ין לויט
אם אהבת את התוכן שלנו, שתף אותו לקבוצות הווטסאפ והפייסבוק שלך – הנה פה במלבנים האלה: