ירדן מפורסמת בעיקר בגלל הקניונים המרהיבים שלה אבל יש לה המון מה להציע גם בתחום הטרקים המדבריים הארוכים. יואב נגב יצא לחרוש בטבע המרהיב בממלכה השכנה.

מקורות המידע בנוגע למסלולים בממלכה השכנה הולכים ומתרבים עם השנים ויש לא מעט מדריכים שפורסמו בשנים האחרונות. בכל הנוגע למסלולי טיול של כמה ימים לא בקניונים אני ממליץ מאד על ספרו של איתי חביב שאמנם כתוב באנגלית גבוהה ולא תמיד מובנת אבל הוא מהימן ומגוון ובעיקר מציע סיפור דרך מדויק מאד.

לחצו פה להצטרף לערוץ הווטסאפ של OUTPANEL!
קבוצה שקטה עם 2-3 הודעות בשבוע ותוכן מעולה:
הצטרפו לקבוצות אאוטפאנל

מתוך מגוון המסלולים בחרנו מסלול בן ארבעה ימים שמתחיל בדילע׳ה ומסתיים בחומיימה. זהו טיול ארוך של כ 100 ק״מ המחולק לארבעה ימים באזור נידח מאד. האתגר העיקרי שבו הוא שחייבים להגיע כל יום למעיין שבקצה המסלול מהסיבה הפשוטה, שאין שום מעיין אחר בדרך שממנו ניתן למלא מים לשתיה ולבישולים. איכות המעיינות אינה מדהימה מבחינת הטעם אבל מבחינה בריאותית לא נתקלנו בבעיות מיוחדות. מומלץ להביא ממתיק למים וערכת סינון.

מבחינה נופית זהו אחד המסלולים המרהיבים שיצא לי לטייל בהם. לא רק בגלל המראות עוצרי הנשימה אלא ובעיקר בגלל המגוון הנופי –  קניוני גיר, קניוני אבן חול וקניוני גרניט, דיונות, הרים אדירים ובקעות רחבות.

טיול קבוצתי

המסלול

השביל מתחיל בחלקו העליון של הכפר דילע׳ה. כשמגיעים לבתים הראשונים של הכפר כ 3 ק״מ מדרך המלך, פונים ימינה מהדרך הראשית אל דרך עפר טובה. ממשיכים עליה כ 2 ק״מ עד לצומת על אוכף. זהו ראש השביל. המסלול מסתיים בחורבות חומיימה 9 ק״מ מדרך עאמן עקבה.

היום הראשון – נאקב דילע׳ה, ואדי מישאזה, ראס אטוד, לינה בעין מישאזה

דלע׳ה נמצאת בגובה של כמעט 1500 מעל לפני הים ועין מישאזה בגובה של בערך 600. ההתחלה היא בסלעי הגיר והנופים מזכירים מאד את נופי רמת המדבר שלנו. עם הירידה הדרמטית בגובה משתנה המסלע תחילה לאבן חול ואח״כ לסלעי יסוד. זהו אזור נידח מאד, בין היתר בגלל כמות המעיינות הדלה מאד. הטיול שלנו נבנה כך שבסופו של כל יום הגענו למעיין. איכות המים בין המעיינות משתנה ונעה בין מים סבירים לשתיה למים סבירים פחות.

  • מרחק: 19 ק״מ
  • זמן: 9 שעות
  • מים: בעין נוחיילה יש מים מליחים. מים טובים לשתיה בעין מישאזה (ת׳מילה שלעיתים דורשת חפירה)

סיפור

סיפור דרך
מהצומת נפנה לכיוון דרום מזרח על גבי שביל גמלים (נאקב דילארה) לכיוון גבעה מעוגלת שעליה רגם אבנים בולט. מתחתינו נבחין כי הטופוגרפיה צונחת בתלילות מערבה. מצפון מערב מתנשא ג׳בל מסעודה, מפוספס בצבעי צהוב ושחור של אבן גיר וצור. בהמשך ממערב ומדרום אליו ניתן להבחין במדרונותיו של ואדי מישאזה, בו אנו אמורים לישון הלילה. מצפון לנו באזור רג׳ף המתאפיין במגדלי אבן חול הנראים כמבוך של פסגות מעוגלות ומבודדות.

נמשיך במגמת ירידה דרך שדות מעובדים ונחלוף על פני מבנה אבן משמאלנו. אחריו מתמעטים סימני החקלאות עד שנעלמים והשביל הופך תלול יותר ועובר דרך סדרת פיתולים חריפים עד שחוזר להתיישר. חוצה ואדי וממשיך צפון מערבה לאורך גדתו הימנית. מיד לאחר מכן חוצה השביל ערוץ שמגיע מכיוון דיונות אדומות ממזרח לנו. נמשיך במקביל לנחל הראשי ונגיע לקטע תלול בנקודה שבה הנחל עוזב את אבן החול שבה הוא חתור ועובר לסביבה של אבן גיר. על מנת לעקוף את הקטע הזה צריך לעקוב אחרי שביל אשר נתמך באבנים ועובר דרך שיכוב אנכי לפני שיורדים חזרה לואדי. 

ירדן

קניון אבן החול של ואדי מישאזה

זמן קצר לאחר מכן חוצה כביש את הואדי. בנקודה זו, אחרי כשעתיים הליכה נמשיך בשביל מערבה מהשלט ונעפיל לאוכף. מהאוכף נעזוב את השביל ונרד במגמה צפון מערבה. הואדי שמתחתנו הוא חלקו העליון של ואדי מישאזה. נעפיל לאוכף נוסף ונרד צפונה לעבר כתף מישורית מנוקדת ערמות אבנים. בקצהה הצפוני ערוץ קטן ובו נתיב חמורים היורד ישירות למפגש שני יובלים של ואדי מישאזה.

לוקח בערך חצי שעה להגיע לנקודה זו מהדרך. נפנה לכיוון דרך עפר משובשת וברורה החוצה את הואדי. מעט אחרי חציית דרך העפר נגיע לעין נוח׳ילה. מעין עונתי קטן המטפטף לנקיק אבן גיר מתחתיו, המעוק ניתן לעקיפה מימין. מומלץ מאוד לבקר בו. הירידה הנוחה ביותר היא כ 200 מטר בהמשך היכן שהקירות הזקופים נעלמים וניתן לרדת לחלקו התחתון של הנקיק על גבי דרדרת. לירידה הנוחה ביותר יש ללכת לכיוון מזרח מראש הדרדרת.

ואדיות

קניון הגיר ביובלו של ואדי מישאזה

מהרגע שנרד לואדי, נתקדם במורדו כ 15 דקות ונבחין שאנו עוברים לנופי אבן חול ולמעשה נכנסים לתוך נקיק של אבן חול. קירותיו האדומים הולכים ונסגרים ככל שממשיכים להתקדם. עוברים שני מפלים יבשים וממשיכים במתינות עד למוצא הנקיק כשעה וחצי מראשו. בנקודה זו אנו פוגשים לראשונה סלעי יסוד. נמשיך עוד כשעה אל עין מישאזה. מעט מתחתיו מפל יבש בגובה שלושה מטרים שם נוכל למצוא מעט יותר מים הבוקעים מסדקים בסלע וכן מקום להקים בו את מחנה הלילה.

מעיונות

מילוי מים בעין מישאזה

היום השני – קניוני ואדי קוצייב ולינה בעין רקיה

מסלול במגמה דרומה על קו גובה 600 פחות  או יותר וחציה של כמה מהערוצים המרכזיים של האזור. נופי גרניט ואבן חול מתחלפים. נקודות המים היחידות לאורך המסלול הן בעין משאזה, נקודת הלינה של היום הראשון ובעין רקיה בנקודת הלינה של היום השני. אף על פי שעין משאזה הוא רק תמילה ובעין רקיה המים נאגרים לבריכות קטנות, המים בעין רקיה מליחים ולא טעימים ובעין מישאזה מתוקים וטובים.

  • מרחק: 23 ק״מ
  • זמן: 8 שעות
  • מים: מים טובים ולאורך כל השנה בעין רקיה, מעין נוסף מחוץ למסלול קרוב למוצא ואדי קוסייב לערבה. מספר גבים שמצבם אינו ידוע ביובלים העליונים של ואדי קוסייב.

ירדן

סיפור דרך
חוזרים על עקבינו כ 20 דקות חזרה לואדי. נחלוף על פני גדר הבנויה מחלוקים בגדה הדרומית. מעבר לגדר דרך עפר משובשת יורדת לואדי בסמוך לעץ שיטה. נעקוב אחרי השביל עד לבית קברות בדואי. הקברים עצמם מסומנים באבני ראשה פשוטות. דרך זו חיברה בעבר את בית הקברות עם המאהלים של שבט סעידיאין (ואדי סייף).

נמשיך לאורך דרך גמלים ברורה הפונה דרומה מבית הקברות כ 20 דקות אל קו פרשת המים שבין שני יובלים של ואדי מישאזה מחד וואדי קוצייב מאידך. 200 מטרים דרומה מקו פרשת המים יורד שביל על גבי מורדותיו הסלעיים של היובל של ואדי קוצייב. בראש השביל מחסה ציידים בנוי אבן. מהרגע שירדנו לואדי לוקח כ 30 דקות של הליכה נינוחה עד למפגש עם יובל נוסף של ואדי קוצייב המסומן בעץ שיטה גבוה.

נמשיך דרומה מעט עד לעיקול חריף של הנחל לכיוון מערב. בנקודה זו נפנה שמאלה (מזרחה) לגיא צדדי עם גב עונתי קטן. כעבור 5 דקות מגיעים לצומת T. פונים דרומה (ימינה) על דרך גמלים ברורה ומטפסים לעבר אוכף עם מלכודת נמרים. מהאוכף יורדים מעט דרומה לאורך נתיב על גדתו המערבית של הואדי ומגיעים לבקעת אבן חול צבעונית. פונים שמאלה כדי להגיע לכניסה לנקיק אבן חול אדומה, בערך כ 200 מטרים בהמשך. שווה מאד להכנס לקניון ולחקור אותו. נחזור בחזרה לכניסה לקניון, נטפס דרומה בדרך חמורים עד שנגיע למשטח סלע שעליו סימני מדורות. נחצה ואדי רדוד ונעלה לאורך נתיב ברור אל אוכף נמוך.

קניונים

קניון אבן חול באזור ואדי קוצייב

נמשיך אל מעבר לאוכף, נרד ישירות במגמה דרומה לתוך הואדי אשר באפיקו אבן חול לבנה וצמחיה ירוקה. לאחר כ 30 דקות מצטרף ואדי נוסף משמאל. עוברים את מפגש הואדיות ומטפסים שמאלה, ללא שביל, על מדרונות סלעיים. מגיעים לכתף לבנה, פונים דרומה לעבר אוכף נמוך נוסף.

יורדים דרומה דרך גיא קטן לואדי. כאשר הואדי פונה מערבה ממשיכים באפיק כ 50 מטרים ואז מטפסים שמאלה (דרומה) על כתף לבנה נוספת. עוזבים את הכתף מיד במגמת ירידה, לא על שביל, לואדי הבא מדרום. אחרי 30 דקות הליכה על אבן חול לבנה גולשים לעבר ואדי סיק.

דרך עפר חשובה עברה בעבר דרך ואדי סיק. חיברה את נאת המדבר של עין ע׳רנדל (בערבה) עם רמת אדום. היום דרך זו אינה עבירה יותר. 

נפנה שמאלה (מזרחה) במעלה הזרם כ 40 דקות. נחלוף על פני עץ שיטה משמאל. נחפש לוח עם כתובות מודרניות בערבית מימין. זה מסמן את הכניסה לכמה נקיקים לבנים. נפנה אל תוך הנקיקים, לעבר עץ שיטה. בנקיקים שני מפלים יבשים, עבירים בקלות ע״י עזרה הדדית. 40 דקות לאחר מכן מתרחב הואדי וואדי צדדי חתור באבן חול לבנה מצטרף מימין. פונים ימינה על דרך ברורה על הצד הימני של הואדי. מעט לאחר מכן הדרך יורדת לתוך הואדי ומטפסת שמאלה לעבר אוכף סמוי שבקושי מורגש. גל האבנים על האוכף הוא ככל הנראה שרידים של מלכודת נמרים.

מדבר

נוף ארמונות אבן חול באזור ואדי סיק

נמשיך לעקוב אחרי השביל במגמת ירידה דרומה, על הצד הימני של הואדי כ 15 דקות עד שנגיע לואדי רקיה. נפנה שמאלה לעבר נקיק ורוד ונגיע תוך 10 דקות לעין רקיה. מעין השופע כל השנה וסביבו צמחיה ומקום מצויין להקמת מחנה. שווה מאד, אם יש זמן לחקור את הנקיק שנמצא כמה דקות הליכה מעל המעיין. בולדרים עצומים חוסמים את ההתקדמות בו כשעה הליכה מהמחנה.

היום השלישי – ואדי רקיה, הדיונות, הוואדי ועין אחימיר

היום השלישי והיפה ביותר בטיול. היום שכאשר קראתי את סיפור הדרך שלו בספר של איתי חביב גרם לי לפנטזיות. שלא לומר הזיות. 28.7 ק״מ. שכל מטר בהן שונה, מגוון ומרהיב באופן אחר. מעין רקיה דרך הדיונות המרהיבות של ואדי רקיה לואדי אחימיר ולבסוף לינה בגן העדן בקניון הפיקוס של ואדי אחימיר. יום שגם אותו גמרנו בחושך לאור פנסים אבל איכשהו גם זה הוסיף קסם מסויים.

  • מרחק: 28 ק״מ
  • זמן: 9 שעות
  • מים : עין אחימיר

ירדן

סיפור דרך

נרד בנקיק הוורוד, לאחר 30 דקות נחלוף על פני עץ שיטה בודד וקבר בדואי. בואדי המצטרף משמאל ליד השיטה ישנם מספר גבים. ואדי רקיה מתרחב לאחר כשעה וחצי מהמחנה, ויובל גדול מצטרף מדרום. בנקודה זו יתכן שנבחין במספר מאהלים בדואים. לוקח בערך שעה להגיע למפגש בין ואדי רקיה לואדי אחימיר בנקודה שבה נפגוש בדיונות חול הנערמות על גבי שוניות מאובנות בגדתו הצפונית של ואדי רקיה. נפנה דרומה לתוך ואדי אחימיר, נחלוף על פני מספר גבעות סלעיות בגדה הימנית שלו ונמשיך לעבר כמה מחשופי סלע, כ 30 דקות ממפגש הנחלים. נעזוב את הואדי במגמה דרומה על קו המגע בין הדיונות לבין קו הסלעים. נתקדם אל מרחב של דיונות אדומות מרהיבות עין בצורה יוצאת דופן. במבט מזרחה ערבוב הצבעים עוצר נשימה. שיחי עציון פרסי כסופי גזע מנקדים את החול האדום וסלעים בגווני שחור וצהוב שולטים באופק.

נלך בתוך מרחב הדיונות כשעה דרום מערבה לכיוון האי הסלעי הגבוה ביותר המזדקר מתוך החול האדום. הנוף מראשו מרהיב. הפיסגה הקונית הכפולה של ראס עטוד נראית מצפון ובמזרח הר השולחן ג׳בל אום אסאוויר הבנוי משכבות אבן חול אופקיות המורבדות על גבי סלעי יסוד. 

מתחת לפסגה אוכף יפיפה שמדרונותיו הדרומיים הן דיונות אבן חול אדומות. נרד מהאוכף דרום מזרחה, דרך החולות, נמנע מלרדת לואדי מדרום ובמקום זאת נעלה מעט לכיוון מזרח אל בקעה גדולה. נחצה את הבקעה במגמה מזרחה לעבר קבוצת עצים בולטת בקצה השני במרחק של כ 40 דקות. נעפיל לאוכף ונגלוש מעברו השני אל ואדי רחב אשר מתחבר לואדי אחימיר לאחר כרבע שעה.

ירדן

נוף הדיונות של ואדי אחימיר

במפגש הואדיות נפנה ימינה (מזרחה) ונמשיך לאורך ואדי אחימיר. ואדי אחימיר הוא ערוץ שבר ישר לחלוטין שכיוונו מזרח מערב. לאחר כשעה ורבע נגיע לקניון מרשים כשקירותיו הזקופים של הנחל נסגרים עד לכדי מס׳ מטרים בודדים האחד מן השני. חצי שעה לאחר מכן מים מתחילים להופיע ואיתם סבך קנים ועצי אשל. נמשיך לאורך זרימת המים של עין אחימיר לעבר עץ פיקוס שמסמן את הכניסה לתוך קניון עם גבים. יש המון מקום להקים מחנה בסמוך לקניון.

שינת שטח

בוקר בקניון הפיקוס

היום הרביעי – מקניון הפיקוס לחומיימה

יום שכולו עליה. אחרי שיורדים כמעט קילומטר בגובה צריך גם לטפס. העליה הראשונה היא מואדי אחימיר אל ראשו של ערוץ שבר שיורד דרומה בין ג׳בל אום א סאוויר לג׳בל חומיימה. העליה השניה היא לאוכף של ג׳בל חומיימה דרך מבוך של כיפות אבן חול לבנה בהתקדמות זהירה מרוג׳ום לרוג׳ום.

העליה השלישית היא נקב תלול ביותר שעולה לג׳בל חומיימה. אחד הנאקבים הגאוניים שיצא לי לפגוש. אפילו מתחתיתו נראה שאין שום סיכוי שהוא חוצה את קו המצוק האימתני של ג׳בל חומיימה. אבל בבחירת נתיב גאונית הוא מצליח להתפתל ולהתגבר על המכשול האדיר.

חלקו האחרון של המסלול עובר בואדי קלחה שבו סכר נבאטי מרשים ומשם אל מישורי הענק של חומיימה וחורבות חומיימה בתזמון מושלם עם האוטובוס שאוסף אותנו ישירות לגבול.

  • מרחק: 20 ק״מ
  • זמן: 5 שעות
  • מים: עין אחימיר/קניון הפיקוס

ירדן

סיפור דרך
נעזוב את קניון הפיקוס, נחזור על עקבותינו כ 100 מ׳ במורד ואדי אחימיר ונעלה על דרך חמורים המטפסת דרומה. נמשיך על השביל לאורך מדרונות אבן חול לבנה עד שנגיע לאוכף נמוך הנחצה ע״י קו שבר גדול שכיוונו דרום צפון. נרד לכיוון דרום לתוך ואדי חולי ונגיע לפיצול, כ 40 דקות מהמחנה. נמשיך ישר אל מעין עשיר בצומח, ממש נאת מדבר. נחצה ואדי צדדי קטן אשר מצטרף מימין ונעלה מערבה (ימינה) מיד אחריו. אין שביל אז פשוט נטפס ישירות במדרון התלול לעבר קו פרשת המים עם דיונות אדומות. על גבי קו פרשת המים נמשיך צפון מערבה לכיוון מדף סלע בולט. בדואי משבט הג׳אהלין גר כאן רוב השנה. לוקח שעה וחצי להגיע לכאן ממחנה הלילה בקניון הפיקוס. נמשיך לכיוון המתלול מדרום לאורך שולי הדיונות. לוקח כחצי שעה להגיע לצומת דרכים למרגלות המצוקים. לא ניקח אף אחת מהדרכים. לא זו היורדת צפונה ולא זו הממשיכה דרומה. במקום זה נטפס בתלילות בדרך קצת קשה למעקב והבחנה על גבי הסלעים. הטיפוס לראש המתלול לוקח כחצי שעה וממנו יש תצפית יפה לכיוון ג׳בל אום א סאוויר והואדי שלמרגלותינו.

קרקע מדהימה

נוף כיפות אבן חול באוכף של ג׳בל אום א סאוויר

נעזוב את המתלול ונטפס בואדי קטן דרום מזרחה. נגלוש אל מעבר לאוכף ונרד בירידה קצרה אל ואדי קלחה. נעקוב אחרי הואדי עד למפל יבש, כ 40 דקות בהמשך. נעקוף את המפל משמאל ונגיע לסכר נבטי מרשים הבנוי אבני גזית עשויות אבן חול. נמשיך בין קירות אדומים כ 40 דקות עד שנגיח למישורי חומיימה. ברגע שנגיע למישור נעלה על דרך עפר שתוביל אותנו אל חורבות חומיימה, כ 30 דקות הליכה.

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

סיכום

אחרי ארבעה ימים מאוד אינטנסיביים עם משקל מאד גדול על הגב, קילומטרז׳ גבוה וטופוגרפיה לא פשוטה, נדרשו כמה ימי התאוששות עד שהשרירים חדלו לכאוב והפצעים הגלידו. אבל התחושה שבלב שניזונה מהנופים היפים, החברה המדהימה והשקט האנסופי היו שווים הכל. 

מאת: יואב נגב
צילום: יואב נגב
אם אהבת את התוכן שלנו, שתף אותו לקבוצות הווטסאפ והפייסבוק שלך – הנה פה במלבנים האלה: