לצד המינים הפולשים יש מין נוסף שפולש ומסכן את האיזון האקולוגי וזהו הזיהום הימי – פסולת. המון פסולת בים שטה ונודדת ממקום למקום ופוגעת בבעלי חיים. 

מסתורי הים עדין לא נגלו במלואם, וכך גם לאורך חופי הים שלנו. אנו למדים שיש עוד הרבה מה לגלות: פניניות טבע מתחת למים, קניונים, ספינות טרופות, דגים מכל הסוגים, איים קסומים. כרישים שהפכו להיות תושבי קבע  וגם ומינים פולשים שעשו כל הדרך מהים האדום ופוגעים באיזון האקולוגי. אבל הפסולת היא המין הפולש הנוסף, מעשה ידי אדם. 

פועלים למען הים

החמרה של מצב הים בשנים האחרונות מדאיגה הרבה אנשים בעולם, ומדאיגה גם לא מעט גופים בישראל ואנשים שאכפת להם. המודעת בשנים האחרונות בקרב תושבים, ארגוני סביבה, התאחדות הצלילה, והאקדמיה למצב הים העלו לתודעה את החשיבות של הים התיכון לעתיד שלנו. בשנת 2015 החברה להגנת הטבע והתאחדות הצלילה שפעלו באופן עצמאי החליטו לאחד כוחות ולעשות מעשה: להקים קהילה של אוהבי ים וצלילה שיסיעו בשמירה על הים במגוון דרכים. בראש ובראשונה העלאת מודעות לזיהום בים באמצעות פעולות ואירועי ניקיון, איתור מרבצי פסולת והוצאתם מהים. בנוסף סיוע לחוקרים במעקב וניטור דגים והשתתפות בכל  נושא  הדורש מתנדבים לסיוע.

דג

משמר הים 

כך נולדה קהילת משמר הים ולשם הפעלת המתנדבים פותח קורס ייחודי – קורס סוקר ימי והתמחות צולל שונית. קורס לא פשוט ואינטנסיבי הדורש השקעה על חשבון זמן פנוי. במקרה שלי הקורס היה בחורף והצריך הרבה מאוד כוח רצון כדי לצאת מהמיטה להגיע אי שם מהדרום עד לשדות ים, להכנס למים קרים, לפעמים לים לא רגוע, ולתרגל טכניקות עבודה מתחת למים. המורכבות יכולה להיות גבוהה, במיוחד בים התיכון שהוא ים הפכפך ודורש מיומנות גבוהה בשליטה בסביבה ימית, עבודה בתנאי ראות נמוכים, שימוש בציוד רב לפעמים בתנאים מורכבים.  להוציא צמיגים, מצנחים או שמיכות מעומק הים או בים גלי נדורשת הכשרה מיוחדת, ולשם כך עברנו הכשרה מקיפה להתמודדות עם מצבים משתנים, הוצאת פסולת עם מצנחים, איתור וסימון מיקומים, נווט ודווח על תמונת המצב מתחת למים. הכי קשה היה ללמוד ולהכיר את השמות של הדגים, רכיכות או מינים פולשים. לך תדע למה קראו לדגים בשמות משונים כל כך: לדוגמה קיפון? מה זה קיפון ? איזה מין דג זה? תגיד בורי – הכי פשוט. ללמוד לזהות דגים, מינים פולשים וטכניקות לספירת דגים, מאפשר לנו לסייע לחוקרים במעקב אחר מצב הים והדגים באזור, להבין שינוים ולאתר מינים פולשים. מה שבטוח אחרי הקורס הזה הכל משתנה אתה הופך להיות מעורב יותר, אכפתי יותר ונרתם כמעט לכל אירוע אפשרי. 

פסולת בים

הדרכה לפני כניסה למים: דגשים, הוראות בטיחות כמו תמיד וחלוקת גזרות

המתנדבים מגיעים מכל הארץ 

הם מגיעים עם הציוד שלהם, תנאי הכרחי, לכל מקום לאורך חופי הים בישראל. כך אפשר למצוא חברים בקהילה צוללים מכל הארץ מהצפון ועד לדרום: צוללים מבאר שבע, אשל הנשיא או ערד מגיעים ב7 בבוקר לצלילת ניקיון במכמורת או נהריה. לפעמים זה קל”ב (עבורי) ונוסעים לאשקלון. אבל מה שמשותף לכולם, זו תחושת המחויבות לים ומה יישאר לדורות הבאים. אנחנו מגיעים לים גם בחורף כשיורד גשם, הטמפרטורה נמוכה וקר בחוץ, וגם בימים כשהראות לא משהו והים גלי – אנחנו מגיעים. 

מתנדבים

נפטון מעריך את ההתנדבות

בחלק גדול מהמקרים אנחנו נכנסים לים מהחוף נצלול לעומק של 2-10 מטר. לעיתים אנו מתבקשים לצלול עמוק יותר ואז מגיעים בסירות רחוק מהחוף להוציא רשתות רפאים, צמיגים, פלסטיק וכל מיני ציוד שנשכח מזמן ומקומו לא בים, וגם פסולת שהגיעה מרחוק. נפטון מעריך מאוד את התנדבות אבל לפעמים הוא מחליט לאתגר והים משתנה והופך גלי, סוער או ראות נמוכה. כך קרה שנקראנו להוציא שמיכות שנסחפו לים, כשנפלו קונטיינרים מספינת תובלה שלא הספיקה להיכנס לנמל. השמיכות נסחפו לעבר החוף והיוו סכנה. הגענו לים יחסית רגוע והתחלנו לחלץ שמיכות שהתמלאו בחול והפכו כבדות ובאמצע העבודה בבת אחת הים הפך גלי והצלילה מורכבת. בסוף הצלילה כשנרגענו בשטיפת הציוד גיליתי שהמאזן נהרס. 

פסולת בים

אירועים לאיסוף פסולת

בכל שנה אנחנו מקימים 2 אירועים בינלאומיים לאיסוף פסולת והעלאת המודעות לסובב הימי ומזמנים את כל מי שאכפת לו מהים לבוא ולקחת חלק. יום האוקיינוסים הבינלאומי  מתקיים ממש בימים אלו וכולם מוזמנים לבוא ולעזור. גם אם אתם לא צוללים אתם יכולים לקחת חלק בחוף  לסייע, לשקול, למיין, לארגן, סתם לעודד ולבוא עם הילדים. יש מספר מוקדים ברחבי הארץ מהדרום ועד לצפון  לבחירתכם אליהם ניתן להגיע. המטרה להוציא הרבה פסולת ולהעלות את המודעות. 

ניקיון

הוצאת מצנח – כ״כ כבד וגדול, שנעזרנו במנוף של גוררת

צוללים ומתנדבים מכל הארץ בואו עם המשפחות. אשמח שתרשמו ותעזרו לנו לשמור על הים. לצוללים מבינכם מובטחת חוויה מיוחדת של ירידה עם שק תפוחי אדמה לאסוף כמה שיותר לכלוך, לאתר מוקדי אשפה, לשקול ולמיין את מה שאספתם ולהנות מצלילה וחוויה מיוחדת. לפרטים על אירועי התנדבות הקרובים ניתן להיכנס לקישור המצורף או לאתר של התאחדות,  לפייסבוק של קהילת משמר הים לעשות לייק ולהירשם.

למעוניינים להתנדב 

כיום הקבוצה מונה 80 צוללים פעילים שעברו הכשרה מכל הארץ, ובכל שנה מכשירים מתנדבים נוספים. זה לא  מתאים לכל אחד: צריך להיות צולל מנוסה עם לא מעט צלילות ונכונות לבוא מספר פעמים בשנה גם בחורף, ולהגיע עם הציוד הפרטי (חוץ ממיכל ומשקולות). אני ממליץ בחום להצטרף, לקחת חלק ולהיות מעורב. זה מיוחד ויש אחלה אנשים.

מאת: עמיצור דמרי
צילום: עמיצור דמרי, שרה אוחיון

עמיצור הוא צולל חובב ( DIVE MASTE וסוקר ימי), בן 56, חובב ספורט מושבע, אוהב לטייל בכל הזדמנות בכל מקום. ומתנדב כבר כמעט עשור “במשמר הים” הקהילה הכי שווה לאוהבי ים התיכון