ביקשנו מהפאנליסטים של OUTPANEL להמליץ על מסלולי טיול בארץ שמתאימים בדיוק לתקופה הזו בשנה. בין ההמלצות לטיולים בחודש מרץ תמצאו את: המסלול הלא מטויל בנחל שורק, נחל קישון למשפחות ומסלול למיטיבי לכת ממצד תמר לנחל מזר. זה הזמן לצאת ולהנות מהטבע של סוף החורף.
את סוף השבוע הראשון של חודש מרץ (וגם את הבאים אחריו) הפאנליסטים שלנו ממליצים לבלות במסלולי טיול שונים ברחבי הארץ: המסלול הלא מטויל בנחל שורק, נחל קישון למשפחות ומסלול למיטיבי לכת ממצד תמר לנחל מזר. במיזם החדש של אאוטפאנל נביא בכל חודש את רשימת המסלולים שאספו חברי הפאנל, מטיילים ותיקים ומנוסים, לטיולים מומלצים בדרגות קושי שונות.
רוצים לקבל למייל המלצות למסלולים מדי חודש? הירשמו כאן:
הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:
השביל הסודי בנחל שורק
ההמלצה של אריה פישלר
המלצה טובה צריכה להיות חדה, לא בנאלית, מחדשת ומרגשת. מכל מסלולי טיול שאני מכיר, יש אחד שעונה להגדרה – השביל הכמעט לא מטויל במרומי נחל שורק. זהו שביל תעתוע, שביל שבמבט מרחוק כאילו אינו קיים. הוא חוצה ומלווה את קווי הגובה של גדת נחל שורק הסבוכה בדרך נעלמת. השביל מספק מבט עוצמתי על הנחל העצום והמפותל ומוליך אותנו בין אחו פתוח לחורש פיות אפלולי וטחוב, בין שדות פריחה מרהיבים, לפסגה עלומה שבראשה חורבה עתיקה משובצת שרידי מערות וכלים חקלאיים. ניתן להרכיב מספר מסלולים על בסיס השביל. להאריך ולקצר. אנו נתמקד בחלקו הפראי יותר והפחות מטוייל של השביל.
- נקודת היציאה: בר בהר, לא רחוק מהישוב בר גיורא (מקום מעולה לקנח את הטיול בארוחה טעימה). וויז
- אורך המסלול: 12 ק״מ (ניתן להאריך ולקצר בצורות שונות).
- מפת המסלול
- דרגת קושי: בינונית
אם תעברו את בר בהר לכיוון מזרח, פנו מיד שמאלה אל דרך עפר רחבה היורדת מטה, בכיוון כללי של נחל שורק. הליכה נוחה של כ-2 ק״מ על דרך העפר לכיוון דרום-מערב ותגיעו לסימון ירוק היורד ימינה בתלילות. מדובר בירידה קשה וסלעית, תלולה מאוד לפרקים. יש לרדת אותה בזהירות רבה עד מפגש עם שביל הליכה מסומן בשחור. זהו שביל התעתוע, עליו נעלה והוא ילווה את גדת נחל שורק עד לנקודת החזרה. נפנה שמאלה ונתחיל ללכת לאורכו.
אחרי כמה מאות מטרים, נסו לאתר שביל כניסה לא ברור מימין. השביל מסומן בסימון שקוף ללא צבע ומעיד על דרך ללא מוצא. הוא מוביל למערה בה נובע עין טורה. נדרש פנס כדי להיכנס לעומק המערה המעט בוצית. בעומקה תראו נביעה ברורה ויפה.
המשך הטיול על השביל השחור. כשתגיעו לאחו רחב ופתוח תראו מימינכם פסגה מחודדת – עליה נמצאת חורבת טורה. מומלץ לטפס (הלוך חזור), ללא שביל מסומן, אולם הדרך ברורה למדי. הנופים משגעים, לכיוון נחל שורק האדיר. מנקודה זו, תוכלו לקצר ולעלות חזרה בתלילות לשביל הרחב ולבר בהר (סימון כחול) או להמשיך אל חלקו המתעתע של השביל, עוד כ-2.5 ק״מ סבוכים ומרתקים שסופם בעליה שתחזיר אתכם אל שביל רחב (זהירות לא לפנות ימינה אל השביל המסומן אדום). מכאן, בנוחות, שמאלה על הדרך הרחבה בחזרה אל בר בהר.
נחל דישון: טיול מים משפחתי מומלץ עם נופים ייחודיים
ההמלצה של רתם אלינסון
רותם מטייל המון וגם כתב על לא מעט מסלולי טיול בארצינו. על המסלול הזה רתם כבר כתב בהרחבה כאן. אבל עכשיו הוא בהחלט הזמן לטייל בנחל דישון, שפזורים לאורכו שלל נופים, מהמרשימים שיש לארץ ולגליל להציע. המסלול המוצע כאן הינו מסלול שמתאים למשפחות, ומכאן רמת הקושי קלה באופן יחסי. מומלץ לטייל שם בתקופה הזו של השנה, כאשר הנחל זורם. המסלול הממוקם כולו בתחומי שמורת טבע והוא מסלול אורכי, שדורש הקפצת רכבים. רכב אחד יש להשאיר בסיום המסלול, בנקודה שכביש עלמה-דישון (886) חוצה את נחל דישון.
מומלץ להביא אל נחל דישון סנדלים, או נעליים להחלפה, במהלך המסלול חוצים את הנחל הזורם והולכים מעט במים. כדאי להצטייד במפת סימון שבילים מס’ 2-הגליל העליון או להשתמש באחת האפליקציות עם מפת מסלולים.
- נקודת היציאה: תחילת מסלול נחל דישון היא בחציית כביש 899 את נחל דישון.
- אורך המסלול: כ-6 ק”מ
- מפת המסלול
- דרגת קושי: קל (משפחות)
מתחילת המסלול נצעד על שביל ישראל, המסומן בלבן/כחול/כתום, והסימון האדום (לבן/אדום/לבן). לאחר כ-2 ק”מ נגיע לנקודה קסומה: מפגש הנחלים אביב עם נחל דישון. את נקודת מפגש הנחלים נזהה באמצעות מבנה בטון גדול מימדים, ולצידו בריכת בטון ועץ אלון מרשים. נקודת עצירה מושלמת לעצירה קלה עם פקל קפה.
נחל אביב שמתחבר מכיוון מערב הינו נחל עם היסטוריה אנושית מרשימה, בשל מערותיו ששימשו את האדם בתקופות עבר. מנקודה זו, נמשיך עם שביל ישראל בכיוון מזרח ונרד איתו בסמוך לאפיקו של נחל דישון. נמשיך לצעוד בנופו המקסים והדרמטי של הנחל, עד שלאחר 1.2 ק”מ נגיע לעין אביב. זהו מעיין שנשאב עד לשנת 2013, ובשל שיקולים אקולוגיים מימיו הושבו לנחל. לאחר עצירה בעין אביב, נמשיך ללכת במורד הנחל, עד לפיצול שבילים של אדום עם שביל ישראל עם הירוק. נראה מבנה של טחנת קמח שאין להיכנס אליו או לטפס עליו מחשש להתמוטטות. לאחר העליה, נראה סוג של שער מסלע, שבו מתחתר נחל דישון.
לאחר מכן נמשיך בשביל מעל הנחל, נחצה את הנחל, ונמשיך לצידו עד לכביש עלמה-דישון. מטחנת הקמח (פיצול שבילים ירוק-אדום), יש כ-2 ק”מ הליכה עד לנקודת הסיום והרכב שהשארנו בסוף המסלול נמצא מצידו השני של הכביש.
ממצד תמר לנחל מזר דרך נחל צפית, עין צפית ושולי המכתש הקטן
ההמלצה של יואב נגב
ישר ולעניין – המסלול הינו מסלול קוי הדורש הקפצת נהגים. את הרכב הראשון נחנה סמוך לכביש 25 בעליה למצד תמר. את הרכב השני נחנה בחיבור המסלול הירוק של נחל מזר עם כביש הגישה למכתש הקטן. תחילת הסיור במצד תמר – קאסר ג׳היניה, מצודה מהתקופה הרומית מהמאה השניה לספירה, זמן קצר לאחר סיפוח הממלכה הנבטית לשלטון הרומאי. למצודה מבנה מבוצר קלאסי כך שבכל אחת מפינותיו ממוקם מגדל שמירה והיא ככל הנראה שמשה להגנה על דרך המסחר החשובה מאילת לחברון. בנוסף הייתה המצודה חלק מקו הלימס (קו הביצורים הרומי) שהוקם בתקופתו של טריאנוס הקיסר ושמטרתו הייתה להגן מפלישה מכיוון המדבר.
- נקודת היציאה: מצד תמר – קאסר ג׳היניה
- אורך המסלול: כ 15 ק״מ
- דרגת קושי: מיטיבי לכת
ממצד תמר נמשיך דרומה עם השביל השחור, במקביל לציר קמר חצרה, על גבי שלוחה מוארכת הממוקמת בין אפיק נחל צפית ובין אחד מיובליו עד לירידה לאפיק נחל צפית במפגש הסמ״ש השחור עם הסמ״ש הכחול של נחל צפית. בנקודה זו מומלץ להשאיר את התיקים, לקחת בקבוק מים ולבקר בעין צפית הממוקם פחות מקילומטר במעלה הנחל. בעונת החורף והאביב עין צפית שופע מים ויוצר פלג הזורם עשרות ואף מאות מטרים.
לאחר הביקור בעין צפית נחזור אל מזלג השבילים ונטפס בסמ״ש השחור מאפיק נחל צפית על מדרונותיו המערביים של הנחל ועל אחת משלוחותיו של קמר חצרה, בדרכו חוצה השביל מספר ערוצים קטנים. בחודשי האביב ניתן למצוא בהם שפע רב של צמחים חד שנתיים. נמשיך בבטחה עד שנגיע למפגש עם שביל ירוק לשפת המכתש הקטן – מכתש חצרה. שמו ניתן לו מהשם הערבי ואדי חד׳ירה ומכך שבצורתו ובחומותיו הוא מזכיר חצר המסוגרת מכל עבריה.
המכתש הקטן הוא הקטן והיפה מבין מכתשי הר הנגב:
מכתש רמון – אורכו 40 ק״מ ורוחבו 15 ק״מ
המכתש הגדול – מכתש חתירה, אורכו 14 ק״מ ורוחבו 7 ק״מ
המכתש הקטן – מכתש חצרה, אורכו 7 ק״מ ורוחבו 5 ק״מ
המכתש הוא תוצר של שתי פעולות עיקריות – קימוט ובליה. המכתש ממוקם בשיאו של קמר חצרה ומנקז אותו נחל אחד בלבד – נחל חצרה. מנקודה זו ולאורך שפת המכתש נפתח נוף נהדר מזרחה אל הערבה ואל הרי אדום ומערבה אל תוך הבור הענק ועטור המצוקים של המכתש הקטן.
נמשיך לאורך שפת המכתש עד לראשו של נחל מזר. אחד מנחלי המצלעות היורדים מזרחה בתלילות רבה ובניצב לכיוונו של הקמר. הירידה עלולה להיות תלולה ביותר ולכן נקדיש לה את הזמן ואת הזהירות הנדרשים. תוך כדי הירידה נוכל להתרשם מעוצמת הקימוט שיצר את הסינקלינה הנהדרת של קמר חצרה. נמשיך בנחל עד למפגש עם הכביש שם יחכה לנו הרכב השני.
יש לא מעט מסלולי טיול נהדרים בארץ, צאו, טיילו, והעיקר תשמרו על הטבע.
מאת: אריה פישלר, רתם אלינסון , יואב נגב
צילום: אריה פישלר, רתם אלינסון, יואב נגב