ביקשנו מהפאנליסטים של OUTPANEL להמליץ על מסלולי טיול בארץ שמתאימים בדיוק לתקופה הזו בשנה. בין ההמלצות לטיולים בחודש אפריל תמצאו את: מבצר נמרוד המדהים, נחל אוג עליון ונחל צאלים תחתון. זה הזמן לצאת ולהנות מהטבע של אמצע האביב וחופשת פסח.

את סוף השבוע הראשון של חודש אפריל (וגם את הבאים אחריו) הפאנליסטים שלנו ממליצים לבלות בטיולים שונים ברחבי הארץ. במיזם החדש של אאוטפאנל נביא בכל חודש את רשימת המסלולים שאספו חברי הפאנל, מטיילים ותיקים ומנוסים, לטיולים מומלצים בדרגות קושי שונות. 

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

גן לאומי מבצר נמרוד (קלעת נמרוד)

קצת טכני:

  • נקודת היציאה: גן לאומי מבצר נמרוד. חפשו ב WAZE “קלעת נמרוד”
  • אורך המסלול: כ- 2 ק”מ
  • הביקור באתר כרוך בתשלום ובתיאום מראש באתר: קישור לאתר מבצר נמרוד רט”ג
  • דרגת קושי: קלה
ההמלצה של: רתם אלינסון

מבצר נמרוד ממוקם במורדותיו של החרמון, ובו תמצאו שרידי מבצר עתיק, עם שרידים ארכאולוגיים מרשימים, ולא פחות חשוב – נוף מדהים לכל כיווני השמיים. מבצר נמרוד מאפשר שוטטות ברחבי האתר, כולל ביקור בנקודות עניין ארכאולוגיות ונופיות הממוקמות בו (לדוגמא: מאגר מים עתיק, שרידי מגדלים, וכתובות ממלוכיות).

מסלולי טיול קלעת נמרוד

שרידים ארכיאולוגיים בקלעת נמרוד

המסלול עליו אנו ממליצים, מתחיל במבואת הכניסה של האתר, והליכה דרך הכתובות הממלוכיות אל מאגר המים. מאגר המים העתיק, איפשר באמצעות אגירת מי גשמים, את הקיום האנושי במצודה. במאגר מרוכזים שרידי הקשורים במים, וכן כתובת עתיקה. מהמאגר, השביל ממשיך במעלה השלוחה, בינות לעצים ונוף מרהיב, אל עבר “מגדל העוז” – הנקודה הגבוהה ביותר של המבצר. העליה אל מגדל העוז, מלווה בטיפוס במדרגות, ובסופה, נשקף נוף אל עבר החרמון, נחל סער (המפריד בין החרמון לרמת הגולן, וכן נוף מקסים אל עבר צפון רמת הגולן. 

מומלץ לשלב את הביקור באתר יחד עם אתרים נוספים באזור, דוגמת הבניאס (נחל חרמון), אתר החרמון, תל דן ועוד.

נחל אוג מלך המדבר – טיול באוג עליון

קצת טכני:

  • נקודת היציאה: בסיס הצבא בבקעת הורקניה אחרי נבי מוסא: קישור לוויז
  • אורך המסלול: כ-ֿ12 ק”מ
  • המסלול בחלקו נע על שבילי גמלים לא מסומנים. מומלץ לנוע עם אפליקציית ניווט כמו עמוד ענן.
  • דרגת קושי: בינוני+, לא מומלץ לאנשים עם פחד גבהים. לפני טיול יש לוודא כי לא מדובר ביום חם מדי (במיוחד בעונת המעבר המשתנה)
  • קישור למסלול במפת ישראל החופשית
ההמלצה של: אריה פישלר
מסלולי טיול אפריל נחל אוג

הדרך לנחל אוג בשבילי גמלים

נחל אוג, לא מה שחשבתם. רגע לפני שהקיץ נכנס שווה לנצל עוד הזדמנות לטייל במדבר הכל כך קרוב לאזור המרכז. אזור מדבר יהודה הצפוני פורח ומוריק עד מאד בסוף החורף, אולם יתכן שעד שתקראו שורות אלה וגם תצאו לתור את השבילים, הפריחה תעלם. לא נורא! נחל אוג עליון הוא מסלול קניוני, מצוקי, בעל קווי מתאר מדהימים. הנחל משובץ יתדות, מעקות ושבילים מאתגרים במידה ובנוסף תוכלו למצוא בו שרידים מרהיבים של מנזר מתחילת המאה החמישית לספירה, הוא מנזר תיאוקטיסטוס.
במידה ויש לכם את הידע והניסיון תוכלו לגלוש בחבלים אל תוך שרידי המנזר ממש אל ליבו (סנפלינג). בניגוד לחלקו התחתון של הנחל הידוע בטיול המשפחות הקצר והחביב שלו, כולל כמה סולמות, השביל של נחל אוג עליון ארוך ומעניין הרבה יותר. מצד אחד, מדובר בחצר אחורית של אזור מיושב בבדואים ויישובים רחוקים יותר בקירבת ירושלים. לא מן הנמנע שתיתקלו בלא מעט פסולת שנסחפת מהאזורים המיושבים בחורף, בעת שנחל אוג שוטף בעוצמה. מצד שני, מדובר עדין בנחל יפיפה ושווה לבקר ולהתרשם מהיופי המצוקי של הנחל. שימו לב, אמנם אנחנו בתחילתו של הקיץ, אולם אזהרה כללית לטיול בנחל אוג היא לוודא כי אין אזהרת שיטפונות באזור.
לגבי ביטחון אישי, אומר באופן כללי, כי אין תעודת ביטוח בשום חלק במדינת ישראל, אולם בכל מקרה מדובר באזור מיושב בעיקר בשבטי רועים לא עוינים. האזור מטוייל בצורה אינטנסיבית ולא התרחש בסביבה שום אירוע ביטחוני בשנים האחרונות. אני בעצמי מטייל באזור בכל עונה בין 4 ל-5 פעמים. 

מסלולי טיול נחל אוג

אזור נחל אוג הוא מקום משכנם של רועים בדואים רבים וזהו כלי תחבורה פופולרי בשטח

הקאץ׳ של נחל אוג עליון הוא, כדי לבצע טיול מעגלי מעניין צריך להשקיע קצת הליכה. לא מדובר במסלול קליל וקצר. מצד שני, מדובר בקושי בינוני, עליות יחסית קצרות והחלק האתגרי של נחל אוג, רובו בירידה. שימו לב רק כי מדובר במסלול טכני, למיטיבי הליכה בשבילים מדבריים, דהיינו, שבילים מסולעים.
כדי לפתור את בעיית המרחק עד כמה שאפשר, נחנה בבסיס הצבאי בבקעת הורקניה (פניה מכביש 1 לכיוון ים המלח אל נבי מוסא). האזור הוא שטח אש פעיל מאוד ולכן ניתן לבצע את המסלול רק בסופי שבוע. אפשר להגיע עם הרכב עד לשער הבסיס ממש ולחנות בבטחה, בסמוך. כדי להגיע לנחל אוג נטפס באחד משבילי הגמלים הלא מסומנים (זו אינה שמורת טבע, אין בעיה לנוע על שבילים אלה) המתחיל ממש ליד הפנייה אל הבסיס הצבאי.
נטפס בשביל הגמלים עד ג׳בל מוכלך ומשם נישפך לואדי המתנקז אל נחל אוג הפלאי (כיוון כללי צפון מזרח). הואדי עדיין אינו מסומן בסימון שבילים סטנדרטי, יתכן ותיתקלו בסימון ייחודי אדום-לבן, המציין את דרך הסוכר (מסלול אופניים מאד פופולרי באזור). בתוך נחל אוג נזהה את סימון השבילים המוכר בצבע ירוק ואיתו ננוע עד הכביש ממנו הגענו והגשר מעל נחל אוג (גשר נבי מוסא). קילומטר פלוס הליכה על הכביש ואנו חזרה ברכב.

נחל צאלים תחתון לכולם

קצת טכני:

  • נקודת היציאה: חניון לילה נחל צאלים
  • אורך המסלול: המסלול הארוך (מעגלי) כ-17 ק”מ, המסלול הקצר כ-5 ק”מ (הלוך-חזור)
  • דרגת קושי: המסלול המעגלי – בינוני פלוס, לעין נמר וחזרה – מתאים למשפחות שאוהבות ללכת.
  • כדאי לצאת למסלול המעגלי מוקדם בבוקר כדי להספיק לעשות אותו בנחת לפני החושך.
ההמלצה של: ענבר חסידים

נחל צאלים תחתון

כמה דקות נסיעה מכביש 90, נמצא מסלול שמשלב בתוכו, מים, מדבר ואתגר. כשתגיעו תוכלו לבחור בין שני מסלולים עיקריים – מסלול מעגלי של יום מלא, כולל עליות רציניות, מעברים צרים, וגבי מים נסתרים יפהפיים, או מסלול של כמה שעות, הלוך חזור, מחניון לילה נחל צאלים לכיוון עין נמר הקריר והקסום וחזרה. האופציה הראשונה היא קלאסית לפסח בעיני, בגלל רמת הקושי הבינונית שלה לא הרבה אנשים בוחרים בה, ואתם יכולים ליהנות ממסלול בלי כל עם ישראל ואשתו. את האפשרות השנייה (עד עין נמר וחזרה) תוכלו לגוון באמצעות ירידה עם חבלים לגיא בהק, או פשוט להיזכר כמה כיף זה לטפס, במסלול הבולדרים הרגיל.

נכנסנו כבר לעטנה החמה וצריך לבחור את היום המתאים לטיול מדבר של יופ שלם ואף חלק ממנו. תעשו זאת בתבונה ותהנו מהטבע. את כל הפרטים האלה ועוד הרבה יותר תוכלו למצוא בכתבה הזו

יש לא מעט מסלולי טיול נהדרים בארץ, צאו, טיילו, והעיקר תשמרו על הטבע.