לקחתי למבחן את הגופרו (GoPro) החדשה שלא הכרתם. זו לא ה-Black המוכרת הגדולה והיקרה יותר. היא קטנה, קלה, ופשוטה לשימוש, והמחיר שלה נמוך יותר. האם היא מספיקה עבור הרוכב המצוי? בואו נבדוק!
אם לא צילמת זה לא קרה
בעידן הדיגיטלי שבו אנחנו חיים, שבו כל רגע מתועד ומשותף ברשתות החברתיות, תמונות עם החבר'ה וכמה קטעי וידאו הפכו מזמן לחלק אינטגרלי מהרכיבה. זו דרך מצויינת לסכם את היום, להיזכר ברגעים היפים ואולי אפילו לתת לבני משפחה וחברים שלא מהתחום ולא מבינים למה אתם מתעקשים לקום לפני הזריחה, הצצה לתוך התחביב שלכם.
בשוק מצלמות האקסטרים יש תחרות רבה סביב פיצ'רים חדשים ויכולות מתקדמות. המצלמה המתקדמת ביותר של גופרו, ה-GoPro Hero 13 Black (לפרטים היכנסו להודעה לעיתונות), מציעה יכולות מרשימות במיוחד כמו צילום באיכות 5.3K, עדשות מתחלפות והילוך איטי פי 13! אבל אם אני רוצה לשים אותה על הקסדה בלי להרגיש, או להעלות תמונה או וידאו קצר לפייסבוק, האם אני באמת צריך את זה?
מצטרפים לווצאפ של אאוטפאנל:
מפרט טכני של הגופרו
- עיצוב קומפקטי במשקל 86 גרם בלבד
- צילום וידאו ברזולוציית 4K
- צילום וידאו בהילוך איטי X2
- צילום תמונות ברזולוציית 12MP
- תושבת מובנית תואמת מגוון רחב של מתאמי GoPro
- עמידות למים עד עומק של 5 מטרים
- מחיר: ₪989
- לפרטים נוספים ורכישה לחצו כאן.
אלופה במשקל נוצה
המצלמה הזאת באמת מאד מאד קטנה ונכנסת בקלות לכיס. היא כמעט קטנה כמו הקייס של האוזניות שלי. היא שוקלת רק 86 גרם, כמחצית מדגמים קודמים. זה יתרון גדול אם אתם מחברים אותה לקסדה ולא רוצים להרגיש עומס. בנוסף, היא עמידה בפני מים עד עומק של 5 מטרים, כך שאין לכם מה לדאוג אם תרצו לקפוץ לנחל או למעין אחרי יום רכיבה. גם ביום גשם או אם יש לכם סיכוי להיתקל בבוץ או שלג, המצלמה הזו תעמוד במבחן. הסוללה הפכה להיות חלק אינטגרלי מגוף המצלמה, כנראה, כחלק מתהליך המזעור. היא לא נשלפת החוצה. משמע, אי אפשר לצאת לדרך עם יותר מסוללה אחת ולהחליף כשהסוללה נגמרת. היא נטענת באמצעות כבל USB C, שמאפשר לכם לטעון אותה בקלות בבית או ברכב.
וידאו 4K איכותי באור יום
מדובר במצלמת וידאו איכותית ברזולוציה של 4K והילוך איטי ברזולוציה של 2.7K. הוידאו שיוצא ישר מהמצלמה בלי לעבור שום עיבוד תמונה, איכותי עם צבעים חיים וקונטרסט מצוין. גם כשמכוונים את המצלמה מול השמש, היא יודעת להוציא תוצאות נהדרות. גם תמונות סטילס ניתן לצלם ברזולוציה מרשימה של 12MP ובאיכות גבוהה. כמו מצלמות אקסטרים אחרות, היא לא מיועדת לצילום בחושך או בתנאי תאורה גבוליים ומקבלים גירעון וחוסר חדות. אבל בואו, כמה מאיתנו רוכבים בלילה?
צילום ב-Slow Motion היא דרך מצוינת להוסיף דרמה לקטעים כמו קפיצה מעל רמפה או לרגעים משמחים של כלב רץ אחריכם בסינגל. ניתן להאט ב-50% בעוד שבאחותה הגדולה יש יותר אפשרויות.
לכל נושא ה-4K נכניס הסתייגות אחת חשובה: כשהתחלתי להשתמש במצלמה היא לא הוציאה 4K בשום אופן. חיפושים אחר הגדרות הרזולוציה במסכי ההגדרות לא הועילו. ממש לא ברור היה מדוע ההבטחה לצילום חד אינה מתממשת. הפתרון לחידה היה בהגדרת מצב "חסכון סוללה" – מסתבר שהוא מוריד את הצילום לאיכות נמוכה יותר. שימו לב שאתם בוחרים במצב הנכון במקום הזה כדי לקבל את מקסימום האיכות.
מייצב התמונה עבר לאפליקציה
זוכרים את התקופה שוידאו שצילמתם ברכיבה היה יוצא רועד בטירוף? אי אפשר היה לצפות בזה בלי לקבל סחרחורת. אך מאז, דברים השתנו! בספטמבר 2018, GoPro השיקה את טכנולוגיית ה-Hyper Smooth ופשוט עשתה מהפכה. גם בסינגל הכי אגרסיבי השוטים יוצאים חלקים כמו טיל שיוט. הצילומים כל כך חלקים שלפעמים אני מבטל את המייצב, רק כדי לקבל אפקט יותר אקסטרימי לצילום.
במצלמה הזאת, קיבלו החלטה להסיר את המייצב, ככל הנראה כדי למנוע חימום יתר. אבל אל דאגה. אם תערכו את הסרטונים באפליקציית GoPro Quik, היא תייצב לכם את השוטים בקלות במחיר של חיתוך קטן של הפריים. מי מכם שרגיל לערוך על המחשב, יהיה עליו לייצב את הוידאו בתוכנת העריכה שלו.
נאמר בפשטות – אמנם אפשר לייצב באפליקציה, אבל זה יתרון משמעותי שהייצוב נעשה ישירות במצלמה – בדגם הגדול, וזה יכול להפריע יותר למי שרגיל להוציא את הסרטים עם הכרטיס ישירות למחשב.
גם קללת ה-Fish-Eye נפתרה באפליקציה
אפקט עין-הדג (Fish-Eye), הוא תוצאה לא רצויה של עדשה רחבה. קווים ישרים, הופכים למעוגלים ואנשים עלולים להראות נפוחים. בגופרו היקרה יותר יש כמה מצבי צילום ואחד נקרא Linear. במצלמה הזו, הזולה יותר, הגבילו את האפשרויות האלה – והדרך לתקן את העיוות הוא באמצעות האפליקציה (נכנסים לטאב Media שהוא האלבום באפליקציה, ושם בוחרים בטאב Edit/עריכה עם אייקון של עט ובתוכה בחירה בטאב Lense/עדשה ושם יש אפשרות בחירה בין סוג העדשה רחב או לינארי) שוב- זה יתרון משמעותי של הדגם היקר יותר.
יש לזה מחיר: הראשון, כמו בייצוב, אם אתם רגילים להוציא את כרטיס הזיכרון ולערוך על המחשב, תצטרכו להתמודד עם העיוות לבד. השני, לצורך תיקון העיוות, האפליקציה עושה זום לתוך הפריים ומאבדת חלק ניכר מהשוליים, כפי שניתן לראות למטה. זה קורה גם במצלמות אחרות, אך כשזה מתוקן במצלמה, אתה רואה את הפריים הנכון בזמן שאתה מצלם, ולא מגלה בעריכה מה נכנס לפריים ומה קוצץ.
חווית משתמש קלה ונוחה
שימוש במצלמה הזו הוא פשוט ונוח. יש רק שני כפתורים: אחד להדלקה וכיבוי והשני להתחלת צילום והפסקה. שלושה מצבי צילום: תמונות, וידאו ו-Slow Motion, ומסך מגע שמציג את מה שאתם מצלמים. עם מעט מאד הגדרות בסיסיות, זה קל מאוד לשימוש.
לצערי, אין מסך קדמי, מה שמקשה על צילום סלפי. זהו חיסרון מסוים, בהתחשב בעובדה שסלפי הפך פרקטיקה נפוצה. ובצדק, באנו לתעד את החוויה הפרטית שלנו ולא את נופי הארץ. העדר המסך לא מונע לצלם את עצמכם, היות והעדשה רחבה ואפשר להניח שבפורמט סלפי אתם תצלמו את עצמכם נכון וסביר לגמרי גם בכיוון כללי של המצלמה אליכם. אבל אם זה חלק עיקרי בתוכן שלכם (אתם בלוגרים או וולוגרים ומצלמים את עצמכם מדברים אל המצלמה הרבה), אולי שווה להשקיע יותר במצלמה הגדולה יותר עם מסך קדמי. גם פה צריך לבחור – משקל קליל, מארז קטנטן ומחיר נמוך או גם עדשה קדמית.
Quik App – האפליקציה בטלפון
אפליקציית Quik היא אחד היתרונות של GoPro. יותר ויותר אנשים משתמשים בטלפון הנייד לצילום, לעריכה ולהפצה ברשתות חברתיות. אפליקציית Quik מאפשרת לכם להתחבר למצלמה באמצעות Bluetooth, לצפות בתמונות ובסרטונים שצילמתם, ולהעביר את החומרים לטלפון בלי כבל ובלי להוציא את כרטיס הזיכרון מהמצלמה! זה ממש מודרני וסופר נוח.
מה אפשר לעשות עם Quik?
- עריכה אוטומטית – האפליקציה יכולה לערוך עבורכם את הסרטונים וליצור קליפים קצרים ומהודקים, כך שתוכלו לשתף במהירות. אתם קובעים את אורך הסרטון, ואת הפסקול שלו מתוך מאגר גדול. תוכלו להוסיף גם אפקטים ומעברים. האפליקציה אפילו מתאימה את הקאטים למוזיקה!
- פילטרים מגניבים – מה שאינסטגרם עשתה לצילום, Quik עושה לוידאו. באמצעות מגוון רחב של פילטרים, תוכלו לשדרג את הצבעוניות של הסרטונים שלכם, לשפר את התאורה ולהוסיף אווירה. גם אם נפלתם על יום חורפי ואפרורי, הוא יכול להיראות נהדר.
- החלפת עדשה ואפקט Linear – בעזרת האפליקציה אפשר לשנות פורמטים וגם לתקן עיוותים שיכולים להיווצר מהעדשה הרחבה. אפקט עין-הדג (Fish-Eye), הוא תוצאה לא רצויה של עדשה רחבה. קווים ישרים, הופכים למעוגלים ואנשים עלולים להראות נפוחים. באפליקציה אפשר לבחור בעדשת Linear שתתקן את העיוותים האלה בקלות.
- הוספת ייצוב לוידאו – אותו ה-Hyper Smooth שדיברנו עליו קודם לכן.
- שליפת פריימינג (סטילס) מתוך סרטי 4K – אחד הדברים השימושיים ביותר ב-4K, הוא צילום בוידאו לטובת סטילס, כיוון ש-4k מצלם באיכות גבוהה יחסית, אם אתם רוצים להוציא תמונות אקשן זו שיטה נהדרת לצלם את האירוע ב-4k ואז לבחור את הפריים הכי נכון – כאילו הייתה לכם מצלמה עם מנוע מהיר במיוחד. אפליקציית הקוויק של גופרו מאפשרת לעבור עם האצבע על הפריימים בסרטים לסמן אותם ולחתוך מהם את התמונה הטובה ביותר, ולייצא אותה.
כל אלה יתרונות אדירים ונוחים מאוד.
חלק מהאפשרויות ב Quik עולות כסף
עיקר הערך במנוי הפרימיום בתשלום באפליקציה הוא ה-Cloud storage שלה, ואפשרות עריכה. כשתרצו לשמור את העריכה, תדרשו לעבור לתוכנית בתשלום. זה מתחיל בעלות של 17.90 ש"ח לחודש או 89.90 ש"ח לשנה.
המנוי מאפשר לשמור חומרים שצילמתם בענן ללא הגבלה. ככה לא תעמיסו קבצי וידאו כבדים על הטלפון, וגם תמיד יהיה לכם גיבוי שלהם בענן. ככה שיש תמורה לכסף, וזה לא כל כך יקר. אבל ברור שיש גם אופציות אחרות הן לעריכה בטלפונים והן לשמירת תכנים בענן ולכן רבים משתמשים ב-Quik רק ככלי מעבר ביניים לטלפון. בנוסף יש בה לא מעט באגים של יציבות והיא נכבית מדי פעם ויש להדליקה מחדש, דבר שהקשה עלי מאוד לשמור על העריכה ותסכל אותי.
מיתקונים
היתרון הגדול של מצלמות אקסטרים, לעומת המצלמות שלכולנו יש בטלפון הוא האפשרות למתקן אותן לקסדה ולאופניים. אפשר גם לחבר את המצלמה לגלשן, לגיטרה, או לכלב שלכם. אתם מוזמנים להיות יצירתיים. המצלמה מגיעה עם שני תפסים מתקפלים בתחתית ובורג מתאים. באריזה יש גם מדבקה לקסדה. ניתן לרכוש אביזרים נוספים כמו חיבור לכידון או מצוף שיציל את המצלמה מלשקוע למצולות, אם היא תחליק למים.
החיבור בעזרת בורג מאד אמין, אבל קצת מיושן. הפתרון החדש הוא שימוש במגנטיים שמאפשרים חיבור וניתוק מהיר. כך ניתן להחליף במהירות כיוון של מצלמה או להעביר מהקסדה לכידון ולהיפך. בדור החדש של הגופרו 13 הגדולה והיקרה יותר הוסיפו לראשונה את השימוש במגנטים, ופה ממשיכים את הפורמט המוכר. אם תרצו מגנטים תצטרכו לקנות אותם במתקוני אפטרמרקט שמתאימים גם לדורות הקודמים של הגופרו.
איך הגופרו מקליטה?
בצילומים של רכיבה, האודיו בדרך כלל משני. על פי רוב, נשתיק את הסאונד המוקלט ונחליף אותו במוזיקה. אבל הרבה פעמים נרצה לשלב קטעים של הסבר, שיחות וקטעי שטות עם החבר'ה. יש שתי בעיות עיקריות בהקלטת אודיו: אחת היא צלילים שורקים – התופעה קורה בעיקר עם עיצורים שורקים כמו ס', ש', צ' ובשפה המקצועית נקראת Sibilant. עושה רושם שהמצלמה מנרמלת את האודיו יפה ואין בכלל צלילים שורקים.
הבעיה השניה היא התמודדות עם רוח ורעשי רקע. מבדיקה שעשיתי, האודיו נשמע חד וברור. נקלטים גם רעשי רקע, אבל אפשר בקלות להסיר אותם באמצעות תוכנה מתאימה כמו Adobe Podcast. מוזמנים לצפות בהדגמה.
חסרונות עיקריים
יש הרבה יתרונות למצלמה הקטנה הזו לצד חסרונות בדמות התלות באפליקציה לייצוב, מצב צילום הלינאר החסר, והעדר המסך הקדמי. אלה חסרונות לגיטימיים שכן גופרו מציעה אותם בדגם יקר יותר. זה לגיטימי בדיוק כמו שיש טלפונים זולים ויקרים, והזולים יותר מכילים פחות פיצ'רים ומעבדים חלשים יותר. פחות סבבה זה ריבוי הבאגים שנתקלים בהם – במבחן שלנו נתקלנו בקפיאה של המצלמה מדי פעם וקושי לכבות אותה ובקפיאה וסגירה לא רצונית של האפליקציה Quik.
מכניסים מייל פה ומקבלים כתבות אופניים מעולות פעם בשבוע בלבד:
הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:
לסיכום
בניגוד לרוב מבחני המוצר בעולם, אשר מיד עם ההשקה של הדור הנוכחי, כולם רצו אל ה-Hero13 Black הגדולה, אנחנו החלטנו לקחת דווקא את המצלמה הקטנה והזולה יותר. אם אתם צלמים מקצועיים או בלוגרים, כדאי להשקיע ב-GoPro Hero13 Black וליהנות מהמיטב ש-GoPro יכולה להציע.
אבל עבור מרבית הרוכבים, ה-GoPro Hero 4K, היא פתרון זול וקומפקטי. היא תענה על מרבית הצרכים וישאיר אתכם עם הרבה זכרונות יפים מהרכיבות והטיולים שלכם בטבע. הסיבה לכך היא שרמת המצלמות הגיעה לאיכות מדהימה, ובכמעט 1,000 שקל פחות מדגם הדגל, אתם מקבלים מצלמה של 4K. יש לה כמעט את כל היכולות של הגופרו היקרה ביותר רק לפני שנתיים-שלוש.
היא מציגה אלטרנטיבה קטנטנה ממש – וקלה בהרבה, מה שהופך את צילום האקסטרים לנגיש, לא מוגזם במחיר, ומאוד נוח לנשיאה ומתקון על הקסדה. אם אתם מוכנים לייצב ולתקן באפליקציה, ופחות מתרגשים מהעדר מסך הסלפי – יש לה את המקום שלה על הקסדה שלכם.
עוד טיפים על צילום סטילס ב-GoPro ואיך לקבל את הפריים המושלם פה.
יתרונות
- מחצית המחיר ממצלמת הדגל
- צילום ב-4K – איכות גבוהה
- קטנה וקלה
- מתאימה מאוד למתקוני קסדה וכידון (הבידול העיקרי מצילום בטלפון)
- עמידה למים וצלילה עד 5 מ' (עוד הבדל מטלפון)
- קלה לתפעול
- אפליקציית Quik לעריכה נוחה בטלפון או בטאבלט
חסרונות
- ללא מסך קדמי
- תלות באפליקציה ליצוב תמונה ותיקון עיוותי Fish-eye
- סלואו מושן עד פי 2 (ולא יותר)
- באגים פה ושם
- חיבור באמצעות בורג ולא באופן מגנטי
כתיבה: אסף לופו
צילום: אסף ויאיר לופו