יום חורף שמשי במיוחד, עם ענני נוצה קלים שמשדרגים את הנוף – הזדמנות מושלמת לטיול. יצאנו למסלול ארוך בדרום רמת הגולן, מטפסים בנחל מיצר וחוזרים דרומה בדרך הנוף הצופה אל הכנרת. אושר גדול. דב טיבי מביא לכם סיפור דרך – גזרו, שמרו וצאו גם אתם לטיול!

שמורת נחל מיצר, בדרום רמת הגולן, מציגה נוף בראשיתי ועוצמת טבע מרהיבה. השמורה משתרעת על יותר מ-10,000 דונם ומקיפה את אגן הניקוז של הנחל, שמתפתל לאורך כ-9 קילומטרים בדרכו אל הירמוך.

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

נחל מיצר חורץ את דרכו בין שכבות גיאולוגיות מרתקות: קירטון רך, המגולף בידי המים, תחת מעטפת בזלת דקה הנחשפת פה ושם, עדות להתפרצויות הגעשיות שעיצבו את פני הגולן. הצומח בשמורה מגוון ועשיר. אלוני התבור האיתנים מטילים צל כבד ומעניקים מראה של חורש ים-תיכוני קסום, בעוד שלאורך הנחל עצמו מתפתלת צמחיית נחלים שופעת – שיחי הרדוף הנחלים הוורודים מתמזגים עם קני הסוף, ופטל קדוש מסתרג בין הענפים.

זהו חבל ארץ פראי, שמעטים פוקדים אותו, אך מי שמגיע מגלה פנינת טבע נסתרת, שבה הזמן נעצר והנוף מספר את סיפורה רב-התהפוכות של רמת הגולן.

רמת הגולן

על המסלול בנקודות

  • אורך: 18 ק״מ
  • טיפוס מצטבר: 391 מ'
  • ירידה מצטברת: 391 מ'
  • קושי טכני: קל
  • סוג: מעגלי
  • עונה מומלצת: כל השנה 
  • לחצו פה להורדת המסלול לשעון: קובץ GPX לשעון (הקובץ בתיקיית זיפ, יש להוציאו לפני העברה לשעון)
  • נקודת התחלה וסיום: WAZE (מבוא חמה)

https://www.alltrails.com/explore/map/map-e74c0d4-22?u=m&sh=ucikl0

מתחילים

כמו כל מסלול בערוצי הנחלים, גם הטיול בנחל מיצר הוא קווי, אך כדי להשלים חוויה מעגלית ומלאת נופים, נתחיל את המסלול בקיבוץ מבוא חמה, נעלה לאורך הנחל, ונסיים בחזרה לקיבוץ דרך דרך הנוף המשקיפה אל הכנרת. המסלול אמנם ארוך יחסית, אך כל צעד בו מצדיק את המאמץ בזכות השילוב המופלא של טבע, גיאולוגיה ותצפיות עוצרות נשימה. היציאה ממבוא חמה מזרחה מובילה היישר אל שביל הגולן, המלווה אותנו בהליכה בין שדות ירוקים ומטעים. דרך הכורכר, שספגה את הגשמים האחרונים, רכה ונעימה להליכה.

לאחר כ-3.5 קילומטרים נגיע לנקודת מפגש עם שביל מסומן באדום – תחנת עצירה אידיאלית שמציעה גם ספריית שביל קטנה, למי שזמנו בידו. מכאן, הדרך משתנה בחדות: ירידה תלולה מובילה אותנו בשביל אספלט משובש היישר אל לב הערוץ של נחל מיצר, שם מתחיל הפרק הבא של המסלול – בין פלגי מים זורמים וצמחיית גדות עשירה.

 

דרומה בהסתעפות

בתום הירידה לנחל, לאחר כ-5.5 קילומטרים, אנו מגיעים להסתעפות שבילים. כאן עומדת בפנינו בחירה: שביל הגולן ממשיך צפונה במעלה הנחל, ואילו שביל מסומן בכחול פונה דרומה ומוביל לתצפית על מפל מיצר.

קבלו ראשונים את הכתבות בערוץ הטלגרם:

הצטרפו עכשיו 

אנחנו בוחרים להאריך מעט את המסלול – תוספת של כ-2.5 קילומטרים הלוך ושוב – כדי לא להחמיץ את המפל היחיד בנחל. ההשקעה משתלמת: לאחר ירידה קצרה נפרש מולנו מפל מיצר, נופל מגובה של כ-9 מטרים אל בריכה רדודה. זהו רגע שקט, פינה קסומה להתבוננות ולמנוחה קצרה. לאחר שהתפעלנו מהמפל וצילמנו מזוויות שונות, אנו שבים על עקבותינו אל שביל הגולן – מוכנים להמשך הטיפוס במעלה הנחל.

רמת הגולן

מפל מיצר – היה שווה

דודא רפואי – לנפש

העלייה בשביל מתפתלת לאורך הגדה המערבית של הנחל, לעיתים חולפת ממש בסמוך לערוץ בו המים זורמים חרישית, מוסיפים נופך של שלווה למסלול. סביבנו פרושים אלוני תבור רחבי צמרת ואֵלות אטלנטיות מרשימות, המתווים צל נעים ושומרים על נוף פראי.

 

בין שלכת העלים המצהיבה של אלון התבור מבצבץ לעיתים דודא רפואי – צמח מיתולוגי בעל עבר עתיק של סיפורי פלאים. אגדות רבות נקשרו לכוחות הריפוי שיוחסו לו, אבל המדע לא הצליח לאשש אותן. ובכל זאת, יש קסם במראהו – פירותיו הכחלחלים, המונחים בין עלי השלכת, נראים כמו קישוט טבעי עדין שהיער פיזר באקראיות מכוונת. אולי אין לצמח הזה באמת כוחות מרפא, אבל לטבע שסביבנו, למראות המשתנים ולריח האדמה הלחה – יש ללא ספק השפעה משיבת נפש, כזו שאף מרשם רופא לא יכול להחליף.

פרח

מרפא לנפש

מגמת עלייה

השביל ממשיך לטפס, ואנחנו מגבירים קצב – בכל זאת, זהו מסלול ארוך ואין לנו כוונה להיתקע כאן עם רדת החשיכה. ואז, באופן מפתיע, אנחנו פוגשים זוג מטיילות, אחרי כמה מילות היכרות מתארגנת הפסקת קפה ספונטנית. אין כמו רגעים כאלה – ישיבה משותפת לצד הנחל, עם הכוס המהבילה ביד ורחש המים המפכים כמוזיקת רקע.

קבוצת הוואצאפ השקטה של אאוטפאנל:

לחצו פה עכשיו להצטרף! 

אחרי צחוקים, סיפורי שבילים ותחושת אחווה של מטיילים, הגיע הזמן להמשיך. הן חוזרות דרומה אל הרכב, ואנחנו – עדיין עם העלייה לפנינו. נפרדים לשלום וממשיכים לטפס, מתמלאים באנרגיה מחודשת, כי בטיול טוב לא רק הנוף קובע – גם מי שאתה פוגש בדרך.

טיול

מפגש במגמת עלייה

קירטון מוסיף המון

בשלב מסוים, שביל הגולן נפרד מנחל מיצר, שפונה מזרחה, ואנו מטפסים ביובל צדדי – ערוץ "בלי שם", כזה שהטבע עדיין שולט בו ללא הפרעה. כאן נגלית לעינינו תופעה גיאולוגית מרתקת, אופיינית לדרום רמת הגולן: שכבת בזלת דקה, עדות להתפרצויות געשיות שעיצבו את פני הרמה, נסדקת ומתרסקת בחלקה, ומבעד לה מתגלה סלע קירטון לבן, רך ומתפורר, שנראה כאילו מישהו פיזר גיר בהיר על מדרונות הערוץ. הניגוד בין השחור הלבה-געשי ללובן הקירטון יוצר מראה פוטוגני במיוחד, שקורץ לכל מי שאוחז במצלמה – או פשוט אוהב את הרגעים שבהם הגיאולוגיה מספרת סיפור בלי מילים.

רמת הגולן

קירטון פוטוגני

אחרי שהיובל "בלי שם" מתמזג בנוף מאחורינו, אנו ניצבים מול הטיפוס התלול על שלוחה חשופה שמובילה אותנו בחזרה לרמה. השיפוע החד חייב את מתכנני שביל הגולן להוסיף מדרגות מלאכותיות, המסייעות בטיפוס. הקצב מאט, הדופק מואץ, צעד ועוד צעד והנה השביל מתמתן והשלוחה מתרחבת, אנחנו מנצלים את ההזדמנות להסדיר נשימה – ורגע אחרי, הפתעה בלתי צפויה.

מולנו, יורדת בקלילות שיירת רוכבים. נדמה שהסוסים מכירים היטב את הדרך ושחרשו את הגולן הרבה לפני שהשבילים סומנו והמסלולים שורטטו במפות.

סוסים

רוכבים בכיוון ההפוך

מאמץ אחרון, נוף בלתי נשכח וסיום בטעם משובח

טיפוס אחרון והשביל מוביל אותנו אל כביש 98, שאותו אנו חוצים ומתחילים בירידה דרומה לאורך הטיילת ודרך הנוף, המסמנות את החזרה לנקודת המוצא במבוא חמה. רגע לפני סיום, הפסקה אחרונה במצפה עמרי טל. מכאן, נפרש נוף פנורמי עוצר נשימה: הכנרת הכחולה מנצנצת למטה, הר סוסיתא מתבלט במערב, וקרן עין גב סוגרת את התמונה צפונית לו, בהחלט מקום ראוי לחתום את החוויה. שולפים את היין המשובח הנמזג לכוסות זכוכית, ששרדו את הדרך. יין מעודן, נוף מושלם וחברה טובה הם כל מה שצריך כדי להפוך את הטיול לבלתי נשכח.

כתב וצילם: דב טיבי

רמת הגולן

יין ונוף