הונגרי, פולני וסובייטי הלכו לעשות מדיטציה ימית באילת – בהחלט נשמע כמו התחלה של בדיחה טובה אבל כשהם חוזרים עם חיוך ואושר כביר, כנראה שהסיפור בהחלט מעניין. הלכנו להתנסות בצלילה חופשית עם גורו הבטיחות בצלילה של ישראל – שגיא דוד כברה. למדנו לנשום, להרגע, ובעיקר להנות מעוד סוג ספורט ברזומה.

אח… אילת!

אנחנו יושבים על חוף הים המדהים של אילת, הרי אדום דרמטיים לפנינו והתאורה נראית כמו עיבוד גנרי של ai עם שמיים סגורים ורוויים, בצבעי הסערה עם רגע ייחודי של טפטוף גשם על העיר הדרומית. השקט, ממכר – אילת בחורף היא לא אילת של הקיץ ולא אילת של החגים, היא אילת של האילתים ושל כל מי שיודע לדלות פנינים מהסביבה הנהדרת שלה. הגענו ליומיים התנסויות בצלילה חופשית אצל שגיא, שיתחלקו ליום אחד בים ויום אחד בבריכה. בים מתרגלים את הצלילה הקלאסית לאורך החבל ובבריכה מתרגלים עצירת נשימה סטטית וצלילה למרחק בבריכה. 

לא עשינו את הקורס המלא עם הסמכה של AIDA (קורס שמחירו 1750 ש"ח), אלא רק היכרות ותוספת אימון בריכה. זו נגיעה וחוויה של צלילה חופשית שיכולה ללמד אתכם בלי השקעה גדולה מדי (בעלות של 700 ש"ח, גילוי נאות – אנחנו הוזמנו לטובת הסיקור) אם אתם מתחברים לתחום ורוצים להמשיך ולהעמיק בו. נגלה לכם כבר עכשיו את סוף הסיפור – חד משמעית אנחנו נכנסים לזה!

צלילה חופשית

הכירו את שגיא מ Free Dive Eilat

הגענו אל חוף המגדלור לא רחוק מהגבול הדרומי, שם שגיא לימד אותנו בצורה מדוייקת, מתודית ומעניינת, על עולם הצלילה החופשי. אנחנו עוברים על פריטי הציוד השונים, סגנונות הצלילה החופשית השונים, וכל מה שצריך לדעת לפני שנכנסים למים. תוך כדי כך אנחנו מגלים בחור שנתן הכי הרבה "נשיקות" (החייאות בהנשמה מפה לאף) לאלופי העולם בתחום. שגיא הוא אחד מצוללני הבטיחות הבכירים בעולם, שמוזמן על ידי איגוד השחיה העולמי, מתוך קבוצה מובחרת וקטנה לאירועי הצלילה החשובים, כדי להשגיח על אלופי עולם ושיאנים בצלילות הכי חשובות שלהם. 

צלילה חופשית

הכניסה של שגיא לתחום 

לפני כ 10 שנים שגיא דוד כברה נתן לעצמו מתנת יום הולדת – קורס צלילת מיכלים. בזמן טיול בחו"ל ראה מישהו צולל צלילה חופשית. "שמעתי דיבורים באי על צלילה חופשית ועל עצירת נשימה של ארבע דקות וזה נראה לי לא הגיוני… ביום האחרון ראיתי צולל חופשי וניסיתי לצלול בעקבותיו, הוא שכב רגוע על הקרקעית אמר לי בוא בוא, ניסיתי לצלול, וזה לא עבד  – התפוצצו לי האוזניים, נבהלתי ואמרתי: "טוב אני חייב ללמוד את זה". היום שגיא הוא מבכירי צוללי הבטיחות המקצועיים בעולם, ושומר על שיאני עולם בתחרויות היוקרתיות ביותר. ולא פחות חשוב מכך – הוא זה שמדריך לא מעט אנשים במועדון Free Dive Eilat, במסגרת מתנת יום ההולדת שנתנו לעצמם, ומלמד אותם להגיע אל הקרקעית באילת בצלילה חופשית, ובצורה בטוחה. 

צלילה חופשית

המשפט של צוללנים תחרותיים לשופט בסוף צלילה  -“I am OK”

איך הוא הגיע לזה?  "לקח לי הרבה זמן להתפתח, ומה שקידם אותי בצורה המשמעותית ביותר הוא תקופה שבה עבדתי עם אגדה איטלקית בשם אנדריאה זוקארי, בשארם א-שייח. עבדתי אצלו במשך שנה ושם באמת הפכתי למקצוען כצולל בטיחות. העבודה אצל אנדריאה בעצם חשפה אותי לקהילה הבינלאומית, לטופ העולמי וההמלצה של אנדריאה עם עבודה ליד שופטים מאוד בכירים, שנה אחרי שנה, הובילה להמשך התמקצעות. הייתי בשלוש אליפויות עולם, בעשרות תחרויות, כולל באירוע שבירת שיא העולם. 

אל תפסידו כתבות – קבלו את אאוטפאנל אחת לשבוע: 

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

מועדון צלילה חופשית אילת Free Dive Eilat 

שגיא מלמד מטעם הארגון הבכיר ביותר והמתקדם ביותר, AIDA: "במועדון אנחנו מלמדים החל מיום היכרות, דרך קורס מתחילים של שלושה ימים, ועד להכשרת מדריכי צלילה חופשית. פרט לזה אני מאמן אנשים בארץ ובחו"ל, ומתעסק בצלילות עומק, מלמד סדנאות להשוואת לחצים (גם לצוללי מיכלים שמתקשים). ועד לקורס מאוד מיוחד – קורס צלילת בטיחות שמכשיר אנשים להיות צוללי הבטיחות בתחרויות. מדי פעם אני גם מארגן ומקיים תחרויות פה בארץ".

עוד אפיק מעניין וייחודי של שגיא הוא אימון של ילדים ונוער: "אני מלמד ילדים מגיל שש (!) ועד גיל 16. יתכן שאני היחיד בארץ יש לו את ההסמכה הזו, ובקורס אני ממש מעביר אותם מסלול שהדגש בו הוא לא על עצירת נשימה, אלא על שליטה בנשימה בהתאמה לגיל וליכולות של הילדים. במסגרת הזו יש הרבה חשיבות ללמד ילד גם לסגל התנהלות של בטיחות ואחריות. 

אלה המסלולים העיקריים אצל שגיא: 

  • יום היכרות: לגיל 16 ומעלה, בעלות 700 ש"ח
  • לימוד ילדים: מגיל 6 עד 16, דגש על שליטה בנשימה ובטיחות.ת
  • קורס מתחילים: 3 ימים, 5 אימוני מים, בעלות 1,750 ש"ח
  • קורס מתקדם: צלילה לעומק 20–30 מטר, 6 אימונים, בעלות 2,000 ש"ח
  • קורס מאסטרים: חניכה אישית, 5 ימים עד 5 שבועות, בין 3,000-6,500. 
  • קורס מדריכים: בעלות 7,000 ש"ח
  • קורס צוללי בטיחות: בעלות 2,000 ש"ח
  • סדנאות להשוואת לחצים: בעלות 1,500 ש"ח
  • אימונים יומיים: מהחוף או מהסירה, בעלות 250 ש"ח
צולל

שגיא מימין ואנחנו (יוג'ין וגיא) מתכוננים לצלילה משמאל

צלילה חופשית היא בכלל שיעור במדיטציה

אחרי שהתלבשנו בכל הציוד שמקבלים (אין צורך לרכוש להתנסויות / קורס) בחליפות המבודדות, התאמנו סנפירים ארוכים של צלילה חופשית, משקפות ושנורקלים וחגורת משקולות, נכנסו למים. שגיא מביא את המצוף ובתוכו כל הציוד – בעיקר חבל ומשקולת לאורכו נצלול. 

כל אחד בתורו צולל עם שגיא למטה. כל צלילה מתחילה בציפה רגועה על פני המים, מדיטציה ושחרור מלא. מורידים דופק, נרגעים, מסירים הסחות והפרעות קשב הצידה ומתכנסים לרגיעה מלאה. הצלילה החופשית, גורמת לנו לעשות מדיטציה בצורה מדויקת, ללא הסחות כחלק מהתהליך בצורה מובנית. חייבים לשחרר את הפחדים מהצלילה, או מהתחושות הלא נעימות של הצטברות הפחמן דו חמצני בגופכם. בטוח ניסית את זה השחרור (או מדיטציה, או מיינדפולנס) בעבר, בלי קשר לצלילה, אבל הבעיה שבחוץ אתם לא יודעים אם זה באמת עבד לכם. לעומת זאת בצלילה החופשית מקבלים היזון חוזר מיידי – שבא לידי ביטוי בעומק שתצליחו להגיע אליו. 

אילתבזמן הירידה למטה מתנתקים, ומתכנסים פנימה. נרגעים, וכעת זה רק אתם והחבל, בתנועות קצובות וקבועות שביניהן שחרור לחצים דרך האף. כל מבט למקום אחר הוא נדידה של המחשבה. כל הסחה שאינה קשורה למונוטוניות ולרגע הנוכחי – יעלו לכם את הדופק עם הגברה של צריכת החמצן ויקצרו לכם את משך הצלילה. אם עשיתם מדיטציה טובה, שחררתם ונרגעתם תצליחו לצלול עמוק יותר. אם לא הצלחתם, תגלו מהר מאוד שגבולות הצלילה שלכם יתקצרו ואתם צריכים לעלות למעלה מהר יותר.

חליפת צלילה

מצב הצלילה החופשית בישראל

עד 2019 קהילת הצלילה היתה מאוד מאוד קטנה – זה היה ספורט בשוליים של השוליים. ב-2019 קצת לפני הקורונה התחילה איזה שהיא התעניינות וב-2020 בתחילת הקורונה נוצרה התפוצצות בינלאומית, וגם בישראל. היום אפשר לראות המון צוללים חופשיים שמטיילים עם סנפירים ארוכים שפעם היו צוחקים עלינו בגללם. הקהילה בגדילה מטורפת, להערכתי יש היום עשרות אלפים שעושים את זה בישראל. יש לא מעט מדריכי צלילה "עם מצוף בבגאז'" שרק התחילו וגילו את הספורט, ויש כחמישה שישה מועדונים גדולים ואנשים שבאמת מביאים ידע, תוכן וניסיון של שנים. 

צלילה חופשית

מקבלים הנחיות על המצוף לפני הצלילה

צלילה חופשית – זה מסוכן? 

שאלנו את שגיא: מה אתה אומר לאנשים שהתגובה הראשונה שלהם לצלילה חופשית היא: אוי זה מסוכן? "אני אומר להם שגם לנהוג ברכב זה מסוכן והם נוהגים כל יום. בכל ספורט יש סכנה ופשוט צריך לדעת מה הסכנה ולמזער נזקים". הקשינו: גם אנדריאה זוקיני, המנטור של שגיא בשארם א'שייח נהרג בצלילה… הוא לא ידע את זה? "נכון, הוא ידע את זה, אבל כנראה שהזחיחות קצת גורמת לנו לחשוב לא בצלילות – ומה שהוא עשה, היה בכלל בצלילת מיכלים: הוא הלך לתקן חבל בעומק הים, בעומק 50 מ' כאשר שלושה חברה מחכים לו על פני המים. אז אסור לשכוח שכאשר קורה לי משהו, אני לא יכול לעזור לעצמי. מי שיכול לעזור לי זה רק בן הזוג עליו אני נשען בהיבט הבטיחותי, ואנדרה שילם בחייו על כך שצלל לבד."

התמודדות ישירה עם ההצלחות והאתגרים 

התחלנו בסבבים. כל אחד בתורו, נרגע משחרר את השנורקל, פמפום ראשון של פני המים ויציאה למטה. די מהר מתגלים אלה שצוללים בטבעיות כבר בצלילות הראשונות ואלה שמתמודדים עם הפרעות ואתגרים שעוצרים אותם מלהמשיך אל העומק. אחת הבעיות הנפוצות ביותר היא ההתמודדות עם נושא הפמפום, המייצר השוואת הלחצים באוזניים. גדי שהכיר לנו את שגיא (היום הוא כבר צולל מנוסה שיורד ל-30 מטר עם 3 כוכבי AIDA), מספר שלקח לו חצי שנה לפצח את נושא השוואת הלחצים. 

בחור נוסף שהיה איתנו הרגיש לנו במעין פיזור של קשב וריכוז במים ולא ממש הצליח להעמיק מעבר לשלושה מטר. יוג'ין קלט את זה במהירות טובה אולם נתקל בכאב קל בסינוסים, מה שחייב אותו לעצירה בעומק 6 מטרים – לא צוללים על כאב! אני לשמחתי עם רקע בשחייה, מרגיש טוב במים, וללא בעיות פמפום בצלילות. צללתי בצלילה השלישית כבר לאזור סוף החבל, אל אזור ה 12 מטרים, ויצאתי עם תחושה נהדרת של הצלחה. 

צלילה חופשית

גיא חוזר מלמטה

כוכב עצירת הנשימה

אבל הדבר שמפחיד אותי באמת חיכה לי ביום המחרת: התרגול המאיים והקשה של עצירת הנשימה בבריכה. שגיא הזמין אותנו אל המקום שבו באמת מתאמנים. בבריכה משייפים ומחזקים את היכולות הפיזיות של הצלילה החופשית. הבריכה היא גם זירת תחרויות מעניינות בתחום, ביניהן עצירת נשימה סטטית (שיא עולם:  11:54 דקות, של Branko Petrović), וצלילה למרחק בבריכה עם סנפירים או בלעדיהם (רשימת שיאי העולם באתר של שגיא). 

ראשית למדנו שכדי לעצור את הנשימה לזמן הרב ביותר, צריך לכלוא את האוויר בריאות, ולא לשחרר בועות תוך כדי. למדנו על ההבדל בין התחושה הלא נעימה של הפחמן הדו חמצני בגוף – שהיא זו שמוציאה אותנו החוצה בדרך כלל, לבין היפוקסיה אמיתית שמשמעותה מחסור בחמצן. התחושה הזו מסתבר היא לא אינדיקציה לחובה לצאת החוצה, והצוללים החופשיים לומדים להתמודד איתה למשך זמן ארוך. 

קבלו את כתבות אאוטפאנל ברגע שהן יוצאות:
לחצו פה לקבוצה השקטה שלנו בווצאפ 

זו הייתה חוויה מדהימה שבתוכה גילינו גם הצלחות גדולות: אף אחד מאיתנו לא התקרב אפילו להערכה של זמן השהייה שנצליח להגיע אליו. אני הצלחתי להגיע ל 3:16 דק'  ויוג׳ין התגלה ככוכב על עם 4:05 דקות. אז מה בעצם משפיע על היכולות שלנו לעצור נשימה מתחת למים?  מסתבר שמבנה גוף גבוה ורזה, יכול להסתיר ריאות ענק שרק זימים היו מצליחים להשלים אותן בצורה המושלמת לצלילה חופשית. יכולת שחרור הגוף ממתחים בפן הפיזי והרוחני, מאוד משפיעים על כמות החמצן שהגוף צורך וכך גם על היכולת שלנו למשוך את הצלילה לשיאים חדשים. וכושר גופני טוב קובע כמה חמצן מנוצל וגם פה היחס  די ישיר לניצול הרזרבה שהריאות מכילות למשך הזמן בו אנחנו יכולים לנצל את השהייה ללא חידוש החמצן.

שחייהמשם המשכנו לצלילה למרחק, בהתחלה עם הסנפירים, אולם אלה הקשו על הסיבוב מהקיר והחלטנו להמשיך בלעדיהם לסגנון בלתי נעזר. פה שוב הרקע שלי בשחייה סייע לי להנות מהתחום, ולהגיע למרחקים יפים. המשכתי לסשן של 10 דקות בהן יצאנו שגיא ואני כל דקה לשתי בריכות (של 14 מ') צלילה, עם כ 15 שניות התאוששות בין לבין. 

צלילה חופשית

מה מאתגר ומעניין אותך בתחום?  

שאלנו את שגיא, אחרי שנים של עיסוק בספורט, מה משאיר אותו היום בסיפור הזה עם סקרנות ועניין? "יש כמה דברים שמאוד מאוד נוגעים לי: קודם כל ההיבט של הבטיחות. לבוא ולספר לכולם עד כמה באמת זה ספורט בטוח וללמד כיצד לשמור אותו כזה. אני מאוד אוהב ללמד: אני נהנה לראות אדם שמתחיל בנקודה מסוימת ומסיים בנקודה אחרת לגמרי, ומגלה בתהליך הזה, מה טמון בו. בצלילה חופשית יש המון קשיים, אז אני נהנה ללוות מישהו יד ביד, בין אם צריך לתת לו איזה עידוד או דחיפה כשצריך ומצד שני לרסן כשצריך. 

צלילה חופשית

צלילה חופשית תמיד עושים עם בן זוג מיומן!

הדבר הכי חשוב זה לזכור שצלילה חופשית תמיד עושים עם בן זוג, ועם בן זוג מיומן – כזה שיודע מה הסכנה ואיך להתמודד איתה, במידה והיא מתממשת. אבל יותר חשוב מכך, הוא לעבוד על מניעה ולנתח את הסיטואציה לפני שאני נכנס אליה. לנסות להימנע מבעיות ולא לפתור אותן. 

חווית צלילה חופשית: בין מדיטציה לעומקים חדשים

באילת החורפית, התנסינו במשהו שהוא מעבר לצלילה ומעבר לספורט – זו מדיטציה ימית שמחברת בין השקט הפנימי לעומק הים. גילינו שתהליך הצלילה משלב הרפיה מוחלטת, שליטה בנשימה והתמקדות מלאה ברגע הנוכחי. המטרה: להירגע ולהצליח להגיע לעומק, תוך שחרור חששות והתמודדות עם מגבלות פיזיולוגיות. מדובר בחוויה שמובילה לטרנספורמציה פנימית כמעט מיידית – גם למתחילים. התחום, שהחל בשוליים, גדל משמעותית בשנים האחרונות בישראל. שגיא דוד כברה, באמצעות מועדון Free Dive Eilat, הוא מדריך בחסד: מקצוען, סבלני, ברור, מדויק, ואמפטי. הוא המציע מסלולים מגוונים לכל הרמות, כולל קורסים מתקדמים, סדנאות להשוואת לחצים ואימונים לילדים ולמבוגרים. הצלילה החופשית דורשת מודעות גבוהה, אך אם היא מנוהלת נכון תהיה בטוחה ומתגמלת ולעשות קורס כזה אצל אחד המובילים בתחום הבטיחות זה מרגיע מאוד. למתחילים ולסקרנים, מדובר בהרפתקה ייחודית המשלבת ספורט, מיינדפולנס והרבה הנאה.

כתבו וצילמו: גיא חלמיש ויוג'ין לויט

צלילה

יוג'ין וגיא, עם חולצות המועדון: Freedive Eilat

לקורס צלילה חופשית עם שגיא מלאו פרטים והוא יחזור אליכם:

    אני רציני ומעוניין!

    אנא צרו איתי קשר לקבלת פרטים נוספים