איך באחת המדינות המתועשות בעולם, ארה”ב, מצליחים לשמור על הטבע בצורה מוצלחת יותר מאיתנו? אוהד פינקלשטיין על שבעת העקרונות שלמד כשחצה את ארה”ב ברגל ב PCT ממקסיקו לקנדה:

כל מטייל ממוצע בישראל, יתקל במהלך טיול בהשפעות השליליות הרבות של האדם על הטבע. בין אם מדובר בונדליזם חמור, ובין אם במטיילים שלא טרחו להצניע את תוצרי המעיים שלהם. אין בכך לומר שאין בישראל תשתית חינוך ממוסדת כנגד זיהום שבילי הארץ. של״ח בבתי הספר, פעולותיהן של העמותות הירוקות, רשות הטבע והגנים ועוד. אך למרות כל אלו, תמיד נותרת בי התחושה כי שמירת הטבע בישראל נופלת בהשוואה למדינות אחרות בעולם. 

בואו איתנו למקומות יפים! הצטרפו לניוזלטר: 

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

מה היה שונה על שביל ה-PCT?

על שביל הרכס הפסיפי, שביל טיולים החוצה את ארצות הברית לאורכה, הרגשתי במעין יקום טיולים אוטופי. השבילים היו נקיים מעטיפות של ביסלי, מגבונים או קליפות של קלמנטינה סוררת. החניונים היו מבריקים ונדירות הפעמים בהם נתקלתי בצואת אדם בסביבת השביל. רבים עשויים לייחס את שמירת הטבע יוצאת הדופן של האמריקאים לתקציב השמן של שמורות הטבע, או לקנסות כבדים המוטלים על המזהמים, אך אני מייחס מאפיינים רבים של שמירת הטבע בארצות הברית בעיקר ל-7 עקרונות ה-Leave No Trace והנכונות של אוכלוסיית המטיילים לפעול על פיהם. 

לשמור על הטבע

Leave No Trace – איך לשמור על הטבע

עקרונות ה-Leave No Trace (מוכרים בקיצור כ-LNT) באים לספק מסגרת מובנית ונהירה של דרכי התנהלות בשטח לטובת צמצום ההשפעה האנושית בשטחים טבעיים ובשבילי הטיולים בפרט. במילים פשוטות, עמותת LNT הציבה לה כיעד לשפר את איכות השבילים והשטחים הפתוחים באמריקה דרך יצירת מספר סטנדרטים אוניברסליים שעמידה בהם מאפשרת שמירה על הטבע במינימום חשיבה ולמידה מראש.

LNT

עקרונות הLNT – ללא עקבות:

1. תכנן והתכונן 

עקרון זה גורס כי הכנה נכונה מבעוד מועד מאפשרת התאמה מקסימלית לתנאי המסלול, ובכך עשויה להקל על השמירה של התוואי הטבעי. לדוגמה: במקטעים מסוימים על שביל הרכס הפסיפי אסורה החניה בלילה לאורך יותר מ-30 קילומטר לטובת הגנה על בעלי-חיים הפועלים בשעות הלילה. מטייל שיערך מראש, יצליח להימנע מלהיתקע במרכז השמורה בשעת הדמדומים ובכך יוכל להימנע משינה בשטחי בשמורה. 

2. חנה בלי לפגוע בסביבה 

קו מנחה זה, היה יכול להוות נקודת מפנה ביחס של רשות הטבע והגנים לחוקי הלינה בשמורות טבע בישראל. בארץ אין אישור לישון בשטחי שמורות הטבע, מה שפעמים רבות מכריח את הולכי השבילים לישון בחניונים מונגשים והומי אדם תוך יצירת תחושת ניתוק מהטבע שאותו יצאו לחוות. בשמורות הטבע בארצות הברית, רשאים המטיילים על פי רוב לישון בכל נקודה בשביל בלבד שהיא נקייה מצמחים עשבוניים שעלולים להימעך, ובהנחה והמטיילים לא יפגעו‏ במשטח הלינה על ידי שיטוח האדמה או עקירת צמחים, מה שעלול ליצור שחיקה והרס של הסביבה הטבעית.

לשמור על הטבע

3. השלך פסולת בצורה נכונה 

עקרון זה מתבטא בשני אופנים מרכזיים: ראשית, זריקת אשפה בסביבת השביל, גם אם מדובר בזבל אורגני, אסורה. זאת מאחר שגם חומר אורגני שאמור להתכלות, ישאר מפגע ויזואלי למשך 3 שבועות ההתכלות שלו, ובזמן זה גם עלול להיאכל על-ידי חיות בר ולפגוע במאזן האקולוגי האזורי. שנית, היפטרות מפסולת כוללת גם היפטרות מצרכי אדם. הסטנדרט בשביל בו טיילתי, היה לשאת את חפירה קטן שכל תפקידו מסתכם בחפירת בורות קטנים (המכונים Cat Holes) לטובת הצנעת הפסולת האנושית. המחמירים, יאספו את נייר הטואלט המשומש בשקית ואף יעברו להשתמש בבידה טיולים נייד-מחבר לבקבוק המים שמטרתו לנקות בעזרת זרם המים את האזור בגוף ממנו השמש אינה זורחת (חוויה מרעננת ואקולוגית כשלעצמה).

 אאוטפאנל בווצאפ:
 הצטרפו לקבוצות אאוטפאנל

4. השאר את מה שאתה מוצא בשטח 

עקרון זהה לחוק בישראל. אין לקחת שום ערך טבע מהשטח בהנחה ששינוי מיקום עלול לפגוע במאזן האקולוגי האזורי. 

5. צמצום השפעת מדורות

החלק המועדף על מטיילים מסריחים רבים ביום טיול, מסתכם בהסוואת ריח הזיעה החריף בריח הפיח החריף אף יותר. אך באותה מידה שהמדורה מחממת ומשלה אותנו כי ריחנו נסבל, היא עלולה לשאת בחובה השלכות מרחיקות לכת על שמירת הטבע. על מנת להנות ממדורות תוך שמירה מירבית על הסביבה הטבעית, יש לשאוף שהמדורות יהיו קטנות ככל הניתן ושהן יבערו בתוך ״מעגלי אש״ שהתשמשו בהם בעבר. כמובן שיש לכבות כל זכר למדורה ויש להדליקה רק מענפים שנשברו ומונחים על הקרקע.

6. כבד את החי והצומח

העיקרון היחיד שנוגע באופן ישיר לבעלי חיים. העיקרון טוען נגד האכלת בעלי החיים וצפייה בהם מקרוב, מאחר ואלו עלולים לייצר תלות אצל הפרט במזון האדם ובכך להפוך אותו לתוקפן כלפי מטיילים ועוברי אורח. דוגמה נהדרת לכך אפשר לראות במקטע הסיירה על השביל, שם המטיילים נושאים עמם קופסת דובים- קופסת פלסטיק קשיחה וננעלת, שכל מטרתה למנוע מהדובים לאכול אוכל אנושי ובכך להיעשות תוקפנים תוך הניסיונות שלהם ״לצוד״ את אותו אוכל טעים ומזין בפעם הבאה. 

7. התחשב באחר

תובנה מקסימה שעולה משבעת העקרונות הללו, מתייחסת לאספקט האנושי בשבילים. עקרון זה גורס כי גם לתקשורת בין בני-האדם יש השפעה רחבה על השבילים והטבע. לכן, יש לתת זכות קדימה לרוכבים, יש לסטות מהשביל עבור העצירות ובעיקר, לכבד זה את זה ואת החוויה של האחר על השביל. 

לשמור על הטבע

אז לשמור על הטבע עם ה-LNT בארץ

עקרונות רבים שמונחים על-ידי ה-LNT מכירים כבר ציבור המטיילים בארץ. לדוגמה הכבוד לחי והצומח, ערך אותו לומד כל ילד בט״ו בשבט כשמתנגן השיר ואלס להגנת הצומח. אם כך, מה הסיבה שהעקרונות האלה לא מיושמים באותה יעילות כמו בארצות הברית? גורם משמעותי ראשון, עלול להמצא באופן בו חברות מסוימות במדינה רואות את חלקן בשמירה על הטבע. הקושי לשאת ולנקות כלים רב פעמיים בכמויות גדולות כשמספר הילדים במשפחה גדול. השילוב בין האופי השמרני וחשיפה פחותה לקמפיינים התומכים באקטיביזם סביבתי, גורמים לשימוש בכמויות כלים חד-פעמיים מאסיביות וחוסר לקיחת אחריות על מצב אתר הטבע לאחר השימוש. למרות עליית מספר הקמפיינים בחברות החרדית והערבית, מדובר בתהליך איטי ומייגע שכולל שינוי נורמות חברתיות עמוקות. אך גם בהתעלמות מאוכלוסיות אלה, ציבור המטיילים המגיע מרקע שכביכול ״מאפשר״ לו מודעות סביבתית, מסתמך על נורמות טיול חלקיות שפעמים רבות מייצרות פגיעה בסביבה הטבעית. אם נתייחס לשאר אוכלוסיית המטיילים בישראל; המשפחות המטיילות בסופי השבוע, בתי הספר הפוקדים את השמורות מספר פעמים בשנה או אפילו מטיילי שביל ישראל המנוסים יותר, ניווכח לגלות שגם הם חוטאים במסוגלות לשמור על סביבת שבילי הטיולים. בעיני מדובר בשילוב של בורות בכל הנוגע לטיול בצורה אקולוגית, ולזלזול בחשיבות ההשפעה על חיי המטיילים עצמם. בכנות- שינוי דרמטי הוא לא תרחיש ריאלי בכל הנוגע לחינוך לשמירה על הטבע. שינוי כזה לא יוכל להיות תלוי בשום קמפיין או מספר עקרונות נהירים לשמירה על הטבע. שינוי שכזה מתרחש רק כאשר מטיילי ישראל יבחרו לשאת באחריות על השפעתם על הסביבה ויפעלו מרצונם לצמצמה, מה שידרוש מאמץ גדול ורב זירתי בתחומי האכיפה ותחזוקת שמורות הטבע והן בתחומי החינוך.

כנסו לטלגרם שלנו – https://t.me/OUTPANEL

אאוטפאנל בטלגרם

מה אנחנו יכולים לעשות אחרת? כאן, ועכשיו.

לנו לא נותר אלא ללמוד וליישם בעצמנו, להשתפר אנחנו בשמירת הטבע ובעתיד להעביר את הידע והמודעות הלאה. לתכנן כל טיול ברצינות, להימנע משינה על צמחים, לאסוף כל פיסת אשפה שאנו מייצרים בטבע, להשאיר את אוצרות הטבע במקומם, לכבד ולהעריך את החי והצומח ולהתחשב באחרים. אם נתחיל לשפר את הרגלי הטיול שלנו בזיקה לשמירת הטבע תוך הסברה בנועם פנים לכל שואל, נוכל ליצור את השינוי המיוחל, צעד אחרי צעד, מגבון אחר מגבון.

מאת: אוהד פינקלשטיין
תגובות תשאירו לנו באינסטגרם של אאוטפאנל