שביל ישראל? דרום אמריקה? אנאפורנה? או אולי סופ”ש קצר באמסטרדם? אלה הם הדברים העיקריים שתצטרכו לדעת על מנת לקבל את ההחלטות הנכונות בעת רכישת תרמיל טיולים.
מאת מומחי חיה של חנות: יוסי ארד
צילום: דניאל בר, מאור אדר
מה משותף לתרמילאית בהימלאיה, טייל צעיר בשביל ישראל, תייר באמסטרדם ונערה בצופים? כולם צריכים תרמיל! הבחירה בתרמיל הטיולים הנכון תלויה במערך שיקולים, וכל אחד צריך תיק שיתאים למידותיו ולצרכיו. במאמר זה נסקור את השלבים הנכונים בבחירת תרמיל והתאמתו למטייל.
אלה הם שלושת ההיבטים המרכזיים בבחירת תרמיל:
- נפח התרמיל – גודל התרמיל הוא אחד הפקטורים הראשונים בבחירת התרמיל המתאים לכם. הנפח הנכון לתרמיל משתנה בהתאם לסוג הטיול ואורכו, משקל המטייל והמשקל שברצונו לסחוב עליו, וכמובן ההעדפה והנוחות האישית של כל מטייל.
- פיצ’רים – כל תרמיל מצויד בפיצ’רים שונים כמו תיק פנימי קטן, חלוקה פנימית שונה, עמידות לגשם ועוד, המשתנים בהתאם לחברות ולדגמים השונים. חשוב לזכור שפיצ’רים אלו משפיעים בעיקר על הנוחות היום-יומית במהלך הטיול ופחות על ההתאמה של התרמיל לגב.
- התאמה אישית – גובה הגב הוא ההיבט החשוב ביותר בהתאמת התרמיל למטייל, לפיו נקבעת מידת התרמיל הנכונה (מידה, להבדיל מנפח). בנוסף, יש לזכור שכל חברה מייצרת מערכת גב שונה עם מאפיינים שונים (רשת, תמיכה במשקל כבד, ריפוד) ועל המטייל לבחור את המערכת הנוחה לו ביותר.
נפח התרמיל
כאמור, נפח התרמיל נקבע בהתאם לאורך הטיול אליו אתם יוצאים, ולכן חשוב להסביר לצוות המקצועי בחנות הטיולים מה מטרת השימוש בתיק ומה יעד הטיול. מידע זה יקל על המוכרים להתאים עבורכם את התרמיל הנכון. בהתאם לאורך הטיול, נחלק את התיקים לשלוש קטגוריות:
1. יום/סופ”ש (1-3 לילות, 16-40 ליטרים)
טיולי יום או טיולי סוף שבוע (בין לילה אחד לשלושה) הם טיולים נפוצים מאוד, אליהם יוצאים גם מטיילים מנוסים וגם כאלה חסרי ניסיון. טיולים אלה אינם מצריכים נשיאת משקל רב ולמעשה תרמילאים מנוסים ישתמשו בטיול מסוג זה בתרמיל קטן ככל האפשר על מנת להפוך את הטיול לנעים יותר.
תרמילים אלה מאופיינים בנפחים קטנים ובמשקלים קלים. חלוקת התאים ומבנה התיק פשוטים יחסית, אך הם נותנים מענה למגוון מטיילים, כגון מדריכי טיולים, תיירים עירוניים, טיולי יום בשטח ועוד. שימו לב שאריזה קלה דורשת משמעת עצמית ותכנון קפדני, אך אם אתם מסוגלים לכך, מתוכנן לכם מסע קליל ונוח. מחירי התיקים בקטגוריה זו נעים בין 200 ל-700 ש”ח.
2. רב יומי (3-5 לילות, 30-60 ליטרים)
תרמילים רב יומיים הם התיקים האופטימליים לטיולי יום וטיולים רב-יומיים, עד חמישה לילות. תרמיל זה הוא התרמיל שאיתו תצא לטרק, ומאפשר שהייה ממושכת בשטח. תיקים אלו מציעים מערכות גב מתקדמות ומנדפות ומכילים תאים רבים, בהם תא לנשיאת שלוקר מים. בנוסף, תיקים אלה מאובזרים ברצועות לנשיאת מקלות הליכה, אוהלים קלים, מזרוני שטח, או כל שפצור אחר. מרבית התיקים מסוג זה מגיעים עם כיסוי גשם מובנה. אלו הם התרמילים הפופולריים ביותר והם מהווים בחירה מעולה עבור רוב הטיולים. מחירי התיקים בקטגוריה זו נעים בין 300 ל-900 ש”ח.
3. טיולים ארוכים (מעל 5 לילות, 60 ליטרים ומעלה)
לתיק מסוג זה שני שימושים עיקריים: הראשון הוא למטיילים היוצאים לטיולים ארוכים (כמו שביל ישראל), הדורשים נפח גדול של 60 ליטרים ומעלה. התיק מתאים גם למטיילים היוצאים לטיולים ארוכים של מספר חודשים בחו”ל (למשל טיול אחרי צבא) וצריכים תיק שיכיל את כל הציוד שלהם ולמעשה ישמש כ”מחסן נייד”. לרוב, טיילים אלה לא ישתמשו בתיק זה לטרקים וישאירו אותו בגסטהאוס, אך במקרה של טיולים ארוכים של שבוע ומעלה, לתיקים אלה יש מערכות גב מתקדמות ופיצ’רים רבים המאפשרים נשיאת ציוד מכל הסוגים והמשקלים.
בנוסף, תרמילים אלה גם מתאימים לטיולי חורף המצריכים נשיאת בגדים חמים, שקי שינה מחממים ואוהל המתאים לעונה קרירה. גם הורים שנושאים על גבם ציוד רב עבור ילדיהם יעדיפו לרוב תיק גדול מסוג זה.
יש לציין שישראלים רבים נוטים לטייל עם תיק של 70 ליטר ואף יותר, מה שלעיתים יכול לגרום לנשיאת ציוד מיותר ולסחיבת יתר היוצרת עומס גדול על הגוף ומקשה על המטייל.
מחירי התיקים בקטגוריה זו נעים בין 800 ל-1,600 ש”ח.
פיצ’רים
לרוב התיקים מאפיינים דומים, אך לכל חברה ודגם יש את הפיצ’רים המיוחדים שלהם. אלו הם הפיצ’רים המרכזיים שיש במרבית התיקים, מקטן עד גדול:
- מסגרות פנימיות – מרבית התיקים שנמכרים היום הם תיקים בעלי מסגרת פנימית – מערכת גב תומכת המעניקה לגוף את התמיכה הטובה ביותר בעת סחיבת משקלים. מטיילים שרוצים ללכת בקצב מהיר ולשאת מעט משקל (לרוב מטיילים מנוסים), יתכן ויעדיפו תיק ללא מסגרת (אולטרה לייט), שכמובן יהיה קל יותר. בתיקים אלו לרוב ניתן לסחוב עד 12 ק”ג.
- אוורור – גב רשת המרחיק את התיק מגב המטייל במספר סנטימטרים, ומשאיר אותו יבש ומאוורר (מומלץ לאנשים שמזיעים הרבה). בתיקים מסוימים קיימות גם תעלות אוורור שנועדו לסייע לזרימת האוויר באזור הגב במשך ההליכה.
- כיסים – תיקים רבים מציעים כיסים במקומות אסטרטגיים. כיסים אלסטיים השטוחים כשהם ריקים אך בעלי יכולת להימתח החוצה ולהחזיק בקבוקי מים, סנדלים ופריטים נוספים. כיסי חגורת מותן נועדו עבור פריטים קטנים שרוצים להוציא בנוחות ובמהירות (כמו טלפון נייד, חטיף וכו’).
- כיסוי ראש – תיקים מסוימים (כמו Osprey למשל) עוצבו עם כיסוי ראש שניתן להפרדה. תיקים אלו מומלצים לימים בהם נרצה לקחת פחות ציוד ולהוריד משקל.
- תא לשק שינה – תא עם רוכסן בתחתית התיק, אליו ניתן להגיע בקלות. ניתן לאחסן בו כל ציוד נוסף שמעוניינים בגישה מהירה אליו. מומלץ לאחסן בתא זה פריטים קלים יחסית.
- חיבור למקל הליכה – לכל תרמיל מקצועי יש רצועת בד/גומי ייעודית לחיבור מקלות הליכה. חיבור זה מאפשר למטייל לקחת איתו את המקלות לטרק מבלי שיפריעו להליכה ולשלוף אותן בכל רגע נתון. חיבור זה מאפשר גם לשאת פטיש קרח או יתדות לאוהל.
- כיסוי גשם – אם אתם מצפים לגשם בעת הטיול, זהו פיצ’ר חשוב לתיק שלכם. רוב התיקים עשויים מבדים דוחי מים, אך שימו לב שמים יכולים לחדור דרך הרוכסנים ודרך תאים מסוימים בתרמיל. לכן, כיסוי נגד גשם יכול לסייע לשמור על התיק והציוד שלכם יבשים. בנוסף, פגיעה של קרני שמש עלולה לפגוע בבד התיק ולקצר את אורך החיים שלו. לכן, במיוחד בטיולי מדבר, נמליץ לטייל עם כיסוי הגשם על מנת לשמור על התיק מנזקי השמש.
- שלוקרים – כמעט כל התרמילים מציעים תא פנימי לשלוקר עבור מטיילים המעדיפים את האפשרות הזו על פני נשיאת בקבוקים.
התאמה אישית
מרגע שבחרת את סוג התרמיל המתאים לצרכיך, הצעד הבא הוא להתאים את התיק לגופך בעזרת איש מקצוע. התאמה מושלמת היא התאמה שמתמקדת בשני מאפיינים: מידה ונוחות.
מידת התיק נקבעת על פי פלג הגוף העליון ואורכו (ולא לגובה הכללי). תיקים מסוימים מציעים טווח מידות רחב, מאקסטרה סמול ללארג’, כך שיתאימו לגבהים שונים של פלג הגוף העליון. טווחים אלה משתנים בהתאם ליצרן ולמין המטייל. תיקים אחרים מגיעים במידה קבועה אך מאפשרים כיוון של מערכת הגב, ובכך מסייעים להתאים את התיק למטייל.
בתיקים המקצועיים, ישנה אפשרות כיוון של מערכת הגב באופן מדויק על ידי הורדה/הרמה של רצועות הכתף עד להתאמה מושלמת.
בתיקים המיועדים לנשים, מערכת הגב תהיה צרה יותר ורצועת החזה תהיה גבוהה יותר על מנת שלא תלחץ על החזה.
נוחות התיק מתאפיינת בדרך בה הוא “יושב” על הגוף. כ-65 אחוזים ממשקל התיק צריכים להיתמך על ידי המותניים, והיתר על הכתפיים. בתיקים מסוימים קיימת אפשרות להחליף את חגורת המותן ובכך להגיע להתאמה טובה יותר לגוף המטייל.
על הכותב: יוסי ארד, בן 63, אגרונום במקצועו, אחראי על מחלקת הקמפינג והטיולים ב”חיה של חנות“. הלך פעמיים את שביל ישראל, מטייל בכל העולם וחי את ענף הקמפינג בכל יום ויום.
___________________________________________________________________________
הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו: