זוהי כתבה הראשונה, מבין שתיים שיעזרו לכם לבחור תרמיל לטיולים, והיא מיועדת לאלה מכם שזה תרמיל הטיולים הראשון שלהם (או בין הראשונים). בכתבות אלו אנסה לתת מושג ועזרה פשוטה ונוחה למי שרוצה לקנות את התיק המתאים לו מבלי להסתבך יותר מידי ומבלי לאכול לעצמו את הראש. איך בוחרים תרמיל יום?

מאת: ערן מן
צילומים: אופיר סבר

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

חשיבות התרמיל

תרמיל זה אחד מפרטי הציוד הכי מרכזיים עבור מטייל, כשהוא מתפקד כמו שצריך אז נוח על הגב נוח להכניס ולהוציא ממנו ציוד, ואפשר ליהנות מהטבע ומהטיול, שבסופו של דבר זאת המטרה. כשהתרמיל לא מתפקד כמו שצריך – הוא מכאיב בגב ובגוף, לא נוח לתפעול ואולי אפילו נקרע. זה עלול להשפיע מאוד לרעה על הטיול ועל החוויה הכללית שלנו. בדיוק מהסיבה הזאת יש כל כך הרבה תיקים של כל כך הרבה חברות בכל מיני גדלים, צורות ומחירים – זה פשוט חשוב מאוד להרבה אנשים, כל אחד עם הצרכים שלו.

כדי שלא נישאב לזה יותר מידי ונאכל לעצמנו את הראש, אני אנסה לעשות את זה כמה שיותר פשוט. בסופו של דבר המטרה היא לטייל ולחוות חוויות, ולא לטייל בין חנויות טיולים או אתרי אינטרנט.

תרמיל יום

נתחיל ב: תרמיל יום

תרמיל יום הכוונה בדרך כלל לתיקים בנפח של 20 – 35 ליטר, לרוב עם מערכת גב שמיועדת לנשיאת משקלים קלים (3 – 7 ק”ג). הוא נקרא תרמיל יום כי הם מיועדים לנשיאה של ציוד יומי ללא ציוד שינה והעברת לילה בשטח.

רוב תיקי היום יהיו בפתיחת רוכסן של התא המרכזי. דוגמאות לסוגי פעילות נפוצים שעבורם תשתמשו בתרמיל יום:

  • תרמיל קטן לטיול ארוך במזרח או בדרום אמריקה.
  • טיולי סוף שבוע
  • הליכת שביל ישראל במקטעים.

מה אנחנו מחפשים בתיק יום?

תיק יום

נוחות

זה אולי הכי חשוב ולכן מזה נתחיל. התיק נמצא רוב הזמן על הגב שלכם וכדאי שיהיה נוח, אחרת זה עלול להוריד לכם את מידת ההנאה מהטיול.

איך בודקים: ממלאים את התיק בקצת ציוד כדי לתת נפח, ודואגים שיהיה משקל (כדאי לא פחות מ 3 ק”ג, עדיף בסביבות ה 5 ק”ג) ושמים על הגב. הולכים עם התיק איזה 5 – 10 דקות בחנות. העניין הזה חשוב כי ברוב חנויות הטיולים תיקי יום מוצגים ריקים ונמכרים ללא מדידה עם משקל כלשהו.

מה מחפשים כאשר מודדים:

  • באופן כללי ששום דבר לא מציק או מכאיב. זה לא יתרכך ולא יעלם, רק ישגע אתכם יותר כי תיתקעו עם זה יום הליכה שלם. מקומות מציקים אופייניים הם: בית השחי, צוואר ושרירי הצוואר, פאנל הגב של התרמיל – בגלל זה חשוב למלא אותו בנפח ולא רק במשקל ולוודא שהתיק לא מקבל צורה מוזרה ולא נוחה.
  • לבדוק התאמה כללית של צורת הכתפיות לגוף שלכם. לכתפיות יש עיקולים באזור הצוואר ובית השחי – כאשר אתם שמים תרמיל יום על הגב העיקולים הללו צריכים להיות מול הצוואר ובית השחי.
  • רצועת חזה ממוקמת בערך בקו התחתון של בית השחי, אצל נשים – לרובכן יהיה נוח למקם את הרצועה הזאת מעל החזה. ברוב תרמילי היום מיקום רצועת החזה מתכוונן, אבל בהרבה דגמים טווח הכוונון קטן מאוד ולא מאפשר למקם את הרצועה במקום הנכון והנוח.
  • אם יש חגורה / רצועת מותניים, לראות שהיא אפקטיבית. הבעיה בהרבה תיקי יום היא שחגורת המותניים יושבת גבוה מידי, באזור הבטן, לא תורמת כלום להעברת המשקל ואפילו מפריעה. חגורת המותניים צריכה לשבת על המותניים. אם היא לא ממוקמת שם, תוודאו שהיא מתנתקת אחרת זה עלול לשגע אתכם. לתרמילי יום לפעמים יש חגורת מותניים שהיא רק רצועה ללא ריפוד, רק לעתים רחוקות זה מצליח להיות אפקטיבי. גם פה, לוודא שיש אפשרות לנתק את החגורה.
  • איזון המשקל – תנסו להרגיש שהמשקל יושב לכם יחסית צמוד לגוף ולא מושך אתכם אחורה.

מוצ'ילה

פיצ’רים או מאפיינים

אף אחד מהמאפיינים האלה הוא לא חובה. אסביר מה היתרון של אותו מאפיין כדי שתוכלו להחליט כמה הוא חשוב עבורכם. סביר להניח שלא תמצאו תרמיל עם כל המאפיינים אז כדאי שתדעו להחליט מה הכי מתאים לצרכים שלכם. אלה המאפיינים הנפוצים:

  • הרבה כיסים וארגון: באופן כללי לא צריך הרבה כיסים כדי לצאת לטייל, לא צריך יותר מידי מחיצות קטנות לעטים ולא צריך כמה תאים ראשיים וגדולים. החיסרון של ריבוי תאים הוא שהם באים אחד על חשבון השני כאשר תעמיסו את התרמיל בציוד ויהיה לכם קשה לנצל ביעילות את נפח התיק. לרוב האנשים יהיה נוח לטייל עם תא אחד מרכזי ועוד תא אחד או שניים לחפצים קטנים.
  • מקום יעודי לשקית שתייה – אם אתם חושבים להשתמש בשקית שתייה תוודאו שיש לתרמיל שרוול פנימי יעודי, יציאה לצינורית ומקום לחבר את הצינורית על הכתפייה.
  • כיסי צד פתוחים – אחד המאפיינים הכי יעילים בתיק יום. אם זה לבקבוקי מים, כובע, חטיף או זבל. תיקים ללא כיסי צד פתוחים עלולים להיות מבאסים.
  • רצועות דחיסה – יעילות להצמדת המטען שלכם אל הגב כדי לשפר את הנוחות ולקשירת ז’קט או משהו בסגנון אל התרמיל מבחוץ.

תיק טיולים

  • כיסוי גשם – מאפיין נחמד שיכול להיות יעיל. הרבה פעמים מטיילים יותר מקצועיים לא מטיילים עם כיסוי גשם ומעדיפים אטימה של הציוד שבתוך התרמיל, אבל האופציה הזאת יקרה יותר ולא תמיד נדרשת והרבה פעמים כיסוי גשם יכול להיות סבבה. כדאי לוודא שכיסוי הגשם יכול להתנתק.
  • גישה נוחה אל התא המרכזי – הכוונה היא שכשפותחים את הרוכסן נוח להגיע לרוב הציוד שבתוך התרמיל ללא סרבול מיותר.
  • מערכת גב רשת – הכוונה למערכת גב בצורת רשת שמתוחה על קשת מתכת. היתרון הברור של סוג המערכת הזו הוא שיש מעבר גדול של אויר על הגב, מאפיין שמאוד קורץ למטיילים במדינות חמות.
    לפני שקופצים על המציאה כדאי להבין את החסרונות של זה:

      • המשקל בתרמיל מתרחק ממרכז הכובד של הגוף. זה סבבה במשקל נמוך, אבל ככול שעולים במשקל זה עלול לפגוע בנוחות הנשיאה.
      • נוצרת קשת במבנה התרמיל, דבר שיכול להקשות על הוצאת והכנסת ציוד, ועל ניצול כל הנפח של התרמיל.
      • יוצר מבנה כללי נוקשה ומסורבל יותר. עלול להיות מטריד עבור אלה שמחפשים תרמיל קטן משני לטיול ארוך בחו”ל.

אני באופן אישי לא מחבב מערכות גב רשת, אבל מבין את היתרון שלהן ויודע שיש כאלה שנהנים מהן.

תיק גב

עמידות

זה לא כל נעים לראות גן סגור, זה ממש לא נעים לראות תיק קרוע. כדי שלא נחפור כאן על סוגי חומרים, נסתפק בכללי אצבע פשוטים שכמעט תמיד עובדים ויעזרו לכם להבין האם התרמיל באופן כללי הוא עמיד.

בד – בדים דקים וקלים זה אחלה, חלקם גם מאוד חזקים ביחס למשקל הקל שלהם. אבל עדיין בד שמרגיש לכם עבה וקשוח בדרך כלל יהיה יותר חזק וקשוח. בדרך כלל גם יהיה קצת יותר כבד, אבל בתרמילי יום זה פחות קריטי.

תיק יום

רוכסנים – נקודת תורפה רצינית של תרמילים. גם כאן, באופן כללי הגודל כן קובע, וגדול יותר יהיה בדרך כלל עמיד יותר. בתרמילים ממחירים ממוצעים ומעלה, תחפשו רוכנים של חברת YKK (יהיה כתוב על הרוכסן) – הם עמידים יותר והפעולה שלהם חלקה יותר. בתרמילים בטווח המחירים הנמוך יכול להיות שתצטרכו להתפשר על חברות רוכסנים אחרות – חברת SBS יכולה להיות סבירה.
קליפסים ואבזמים – עוד נקודת תורפה בתיקים – תנסו לראות שהאבזמים לא נראים קטנים ודקים מידי.

מחיר

מתחיל מאזור ה 200 ש”ח ועד אזור ה 800 ש”ח. יש גם בסכומים גבוהים יותר, אבל מדובר על ציוד מיוחד. בכל טווח המחיר אפשר למצוא דברים נחמדים, כמובן שככל שמשקיעים יותר אפשר לקבל תמורה גבוהה יותר. מה שיותר חשוב זה שיהיה לכם נוח ויתאים לצרכים שלכם.

אחרי כל החפירה הזאת חשוב לזכור שהדבר המרכזי הוא לטייל ולחוות חוויות. התרמיל, ובאופן כללי הציוד, הוא רק כלי, זה לא העיקר. אז כנסו לחנות, תזמינו באינטרנט, תשאילו מהדוד, לא ממש משנה, העיקר שיתאים למה שאתם צריכים וצאו לדרך.

מאת: ערן מן
צילומים: אופיר סבר