שמורת כפירה מכילה אזורים פראיים ומבודדים ממש במרכז הארץ. בקיץ האחרון עברה הרחבה רשמית ולאחר שריפה גדולה שכילתה את רובה ב-2016 השתקמה יפה. אריה פישלר מצא בכך הזדמנות מצוינת לחזור אליה עם ירידת הטמפרטורות ורוחות הסתיו הנעימות. לפניכם מסלול לא שגרתי בשמורה וסביבותיה, העובר בשבילים קסומים וכמה הפתעות מיוחדות.

שמורת כפירה

שמורת כפירה נמצאת על מורדות הרי ירושלים בחלק הצפוני שלהם, הגובל בקו הירוק ובגדר ההפרדה. היא רצופה שטחים פראיים ופחות מטוילים, חורש טבעי שמתאושש יפה בשנים האחרונות מרעיית יתר.

שמורת כפירה ידועה בשני המעיינות היותר משמעותיים בשטחה: עין נטף (נסגר בסורג ואין דרך להיכנס אליו) ועין כפירה השופע בעיקר בחורף. בליבה נמצא הישוב הקסום נטף, שבתיו משקיפים ממרומי הגבעות על הנחלים הרצים על העמקים סביבו. גם בתקופות עמוסות יש בה פינות טבעיות שיתנו לכם תחושה כאילו אתם לבד בעולם. בטיולנו הנוכחי נתמקד בכמה שבילים פופולריים פחות העוברים בשטחים הפתוחים. כמובן שאת הטיול ניתן לבצע בכל עונות השנה. מומלץ במיוחד בחורף או באביב, אולם כשהסתיו מגיע וחום הקיץ דועך, ניתן כבר ליהנות מהמרחבים ולמצוא הרבה יופי גם בסימני היובש והצהוב החרוך שהשאיר לנו הקיץ.

הדיוור שלנו – רק פעם בשבוע ותקבלו תוכן מעולה: 

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

על המסלול בנקודות

  • אורך: 8 ק״מ
  • טיפוס מצטבר: 350 מ’
  • ירידה מצטברת: 350 מ’
  • קושי פיזי: בינוני
  • קושי טכני: בינוני
  • סוג: טיול רגלי מעגלי – מיטיבי לכת, מתאים גם לילדים שיודעים ואוהבים ללכת
  • עונה מומלצת: סתיו, חורף, אביב
  • נקודת התחלה וסיום: ראו הסבר מפורט בהמשך היות ונק׳ ההתחלה נמצאת בתוך השטח
  • להורדת הקובץ לגרמין / אפליקציה
  • קישור ל-Israel Hiking Map 

למי זה מתאים? 

הטיול מתאים לכל המשפחה אולם הוא דורש צעד בטוח ויכולת הליכה טובה. הוא מאתגר מעט, אם כי אינו מאד ארוך – יש בו כמה עליות משמעותיות, די תלולות, דרדרת של סוף הקיץ ולא מעט סלעים ואבנים. חלקו האחרון מוסיף אתגר ניווט קל (אם כי מאד פשוט וקל), שריר שאנו לא נוטים להשתמש בו לרוב – היות ואנו רגילים ללכת בשבילים לפי צבעי הסימונים. נלך בשבילי הליכה יפים, נחקור את הקניון הקריר והמוצל של נחל יתלה ונגלה בור מים עצום, חבוי ועתיק ממש בצד השביל.

מפת המסלול

שימו לב – הגיחה הקצרה לקניון נחל יתלה אינה מופיעה על המסלול במפה. 

מפת המסלול מצורפת בצורה דיגיטלית. אני ממליץ תמיד, בטיולים בארץ ובחו״ל להשתמש באפליקציית ניווט המאפשרת טעינה של המסלול והורדה של מפות לאופליין (למצבים בהם אין קליטה סלולרית) ולא לנווט באמצעות סיפורי דרך ודפים שאתם לוקחים איתכם לדרך. אפליקציית ניווט מאפשרת לכם לראות את המסלול על המפה ובכל רגע נתון גם לראות את מיקומכם יחסית למסלול כך שתוכלו להתקדם בכיוון הנכון. 

אמנם, בימים לא שקטים אלה, להסתמך על GPS לא יעבוד בחלקים מאזורי הארץ, עקב השיבושים במלחמה, אך לטיול זה לא תהיה לכם בעיה ותוכלו לנווט בצורה מדויקת בלי להסתמך על הסברים מילוליים שאינם תמיד ברורים. אנו ממליצים על מפת ישראל החופשית המצויידת באתר וגם באפליקציה חופשית (היכולת להוריד מפות לאופליין כרוכה בתשלום באפליקציה). זהו מיזם התנדבותי מקסים המספק מפות טופוגרפיות חינמיות של ישראל – נוחות מאד לשימוש ותכנון מסלולים ומאפשרות גם עדכון של שבילים על ידי הקהילה.

הגעה והתחלה

כדי לחסוך הליכה משעממת וממושכת בשבילים בנאליים, נקודת ההתחלה מוגדרת בתוך השטח. ניתן להגיע אליה עם רכב פרטי, לפעמים בנהיגה זהירה. מדובר בסך הכל על דרכי עפר די נוחות. נקודת הכניסה לשטח נמצאת בדרך ליישוב מבוא חורון, בנקודת המפגש של הכביש עם נחל כפירה.

נווטו עם גוגל

שמורת כפירה

קידוח מקורות – נק׳ החניה והתחלת הטיול

יש לרדת מהכביש בזהירות, ימינה ולנסוע לאורך דרך העפר, שאינה שטוחה בקטע הזה ומכילה כמה ״באמפים״ משמעותיים – דרכם כדאי לנווט בזהירות אם הרכב שלכם נמוך. דרך זו מובילה לבור הפופולרי בחורף, בית הקשתות, אולם בנקודה בה הדרך מתעקלת ימינה ב-90 מעלות לאורך מאגר המים – יש להמשיך ישר בדרך העוברת משמאל לשדה. 

זהו המקטע הפחות טוב בדרך עד נקודת ההתחלה, ומומלץ לנוע פה בזהירות עד הרפת של היישוב מבוא חורון. הדרך תתעקל שמאלה. במידה והשער סגור, תוכלו לפתוח אותו באמצעות השרשרת התלויה רק לא לשכוח לסגור אחריכם. לאחר השער הנמצא צמוד לרפת, יש לפנות ימינה לדרך העפר ולא להמשיך ישר (לכיוון נחל נטף). נסיעה קצרה נוספת ותגיעו לקידוח המים של מקורות – שם נשאיר את הרכב. 

 

מצטרפים לווצאפ של אאוטפאנל!

הצטרפו עכשיו לקבוצה השקטה שלנו WhatsApp Logo וקבלו את כל הכתבות החדשות:

הצטרפו עכשיו

נתחיל את טיולנו 

ההתחלה: בדרך העפר המושכת אל בין הגבעות, ערוץ המנקז את נחל יתלה ונחל החמישה, אשר אנו מתקדמים לכיוונם. סימון בשביל הוא אדום. אט אט הגבעות מתקרבות אלינו ובמהרה הדרך תהפוך לשביל הליכה צר ההולך ונחבא בתוך הצמחיה. בכניסה לנחל יתלה, השביל חוצה את הנחל והופך את צבעו לירוק. זה הזמן לבצע גיחה לתוך הקניון הצר והפלאי של נחל יתלה. גם בימים חמים הקניון מספק צל נעים באמצעות סלעי הענק המצוקים המרכיבים אותו. בחורף ובאביב נהנה מצמחיה עשירה בתוכו, והילדים יוכלו למצוא מקומות מסתור בנקיקים. 

כאן כדאי להזכיר את המאבק שצלח בקו הרכבת לירושלים, אשר הצליח לגרום להעברת הרכבת במנהרות ארוכות מתחת לפארק קנדה ולשמורת כפירה באופן שהציל שטחים טבעיים עצומים. שני גשרי הרכבת היוצאים ממנהרה אחת ונכנסים לשניה נמצא ממש מעליכם בתוך הקניון.

שמורת כפירה

קניון נחל יתלה – סלעי ענק ונקיקים

אל נחל החמישה

נחזור על עקבותינו בקניון נחל יתלה ונעלה בשביל המסומן ירוק המטפס מעל הנחל. נבחר להתקדם בשביל הסבוך מעט, הממשיך אל ערוץ נחל החמישה. בדרכנו נתקל בכמה שלוליות ביצתיות ומפתיעות הנמצאות כאן תמיד. מקורן הוא ב״עין אדם״ – מעין לא ברור שמעולם לא הצלחתי לזהות את מקורו, אבל הוא בהחלט משאיר סימנים (מאד סבוך שם). 

נתקדם בעמק ולאט לאט יתגלו מעלינו הבתים של הישוב נטף הנישאים גבוה קרוב לפסגה. השביל מתפתל בעדינות בצמחיה העבותה אך שומר על קו ברור ורציף. בשלב כלשהו יעזוב את ערוץ הנחל ויטפס די בתלילות על הגדה הדרומית לכיוון הר הרוח הנמצא די גבוה מעלינו. הטיפוס די תלול אך סביר ולאט לאט יפתח לנו הנוף עד הגיענו לאוכף. 

יובש

גם בשרידי היובש של הקיץ יש המון יופי

כעת אנו בצומת דרכים. מולנו, מעבר לרכס ולמטה ערוץ נחל יתלה ממנו התחלנו. מזרחה נמצא הר הרוח, אליו לא נעלה היום. זוהי הנקודה הרחוקה ביותר בטיולנו ואנו נתחבר כעת לשביל מסומן כחול, החוזר מערבה ומטפס כעת אל הגבעה הבאה ממנה נשקף נוף גבעות יפהפה. 

אנחנו במגמת ירידה, השביל הכחול טכני מעט, רצוף סלעים ומעט דרדרת. יש לרדת בזהירות. השביל ברור, אולם כדאי לשים לב לסימון במספר נקודות מהותיות. בשלב מסוים יתגלו לעינינו גשרי הרכבת הנמצאים ממש מתחתינו בהמשך השביל. ראינו אותם מקניון נחל יתלה וכעת אנו גבוה מעליהם והולכים לכיוונם.

שמורת כפירה

גשרי הרכבת המחברים שתי מנהרות נמצאים מתחתינו

הירידה כרוכה במעבר דרך גבעה שניה, כדאי להיות ערניים בירידה מגבעה זו. כ-400 מ׳ לאחר תחילת הירידה שימו לב לשבילים לא מסומנים שיוצאים מהדרך הראשית המסומנת בכחול. הם מובילים לא רחוק ממנה לאזורים סלעיים המסומנים גם באמצעות שלטי אזהרה. זה הזמן לוודא שהילדים לא מסתובבים חופשי ומודעים לסכנה של בורות פתוחים בסביבה. מה שנראה כבור פתוח הוא בעצם תקרתו של פלא אמיתי שמסתתר ממש מתחת לרגלנו. במבוך השבילים ומשטחי הסלע, נחפש ירידה למפלס נמוך יותר מהבורות הפתוחים. מעט בתוך הסבך מסתתרת כניסה.

כפירה

זהירות בורות פתוחים – זהו הרמז הראשון לפלא שמסתתר מתחת לרגלינו

בור המים המופלא ליד חורבת חורש

זאת נראית כמו כניסה למערה והתקרה אכן קצת נמוכה ותאלץ אותנו להתכופף. נתקדם בצורה שפופה ומיד נראה מימיננו שטח מואר לחלל עצום. הפלא שיתגלה לעינינו הוא בור מים עצום ומרשים שאת סימני הבניה של קירותיו אפשר לראות בבירור. במקום רואים את הטיוח של הקירות, את הבניה המסודרת באמצעות שורות של אבנים. זה מקום שהמפגש הראשון איתו משאיר אתכם עצורי נשימה מהגודל. בהחלט חוויה לקטנים וגדולים כאחד.

נצא בזהירות מהבור (בלי לחטוף מכה בראש מתקרת הכניסה, כמוני), ונחזור אל השביל הראשי המסומן כחול. יחד איתו נרד לכיוון גשרי הרכבת וככל שנתקרב אליהם נראה משמאלם בבירור שביל, העולה בתלילות לגבעה ממול. לשם מועדות פנינו. כשנגיע לכביש הרכבת נפנה שמאלה ונתחבר אל השביל התלול.

בורות

בור המים העתיק – טיח ובניה מסודרת – התמונה לא מעבירה את המבנה המרשים הנמצא מתחת לאדמה

אנו עוזבים כעת את השמורה

זהו גם הזמן להתכונן לתרגיל הניווט המובטח. מכאן, השבילים שיקחו אותנו אל הרכב אינם מסומנים, אולם הם ברורים בשטח והכיוון אליו אנחנו צריכים להתקדם הוא מערבה בצורה די עקבית.

תוכלו להיעזר במפה הדיגיטלית ואם טענתם את המסלול מראש, תראו בדיוק היכן אתם נמצאים יחסית לשביל. גם השביל ה״לא מסומן״ מופיע במפה בבירור.

כשנגיע לשיא הגובה, נעצור לקחת נשימה ומזהה מבנה מוזר הבנוי באמצע השטח הטבעי. זהו ״נשם״ המחובר למנהרת הרכבת הנמצאת מתחתינו ואחרי על הכנסת אוויר לתוכה.

תחנה

נשם מנהרת הרכבת – ניצלו שטחים טבעיים, אבל יש סימנים: המנהרה צריכה ״לנשום״

נתקדם על השביל הלא מסומן, אשר במקור נפרץ על ידי בעלי חיים, אולם התרחב כנראה בעזרת אופנוענים מקומיים. שימו לב שהגדר תמיד משמאלנו ואנו עושים פעמינו לכיוון עמודי המתח הגבוה הנראים לא רחוק. יש עוד גבעה אחת מולנו – כשנגיע לשיאה נראה סוף סוף את היישוב מבוא חורון והעיר מודיעין במרחק.

שמורת כפירה

תצפיות למבוא חורון ולעיר מודיעין במרחק

אנחנו מתקרבים לדרך רכב הנמצאת לא רחוק מעמודי המתח הגבוה, אולם אנחנו לא מגיעים אליה ממש. רגע לפני הדרך הרחבה נזהה שביל נוסף הלוקח חצי ימינה, וחזרה לכיוון מוצא נחל החמישה ממנו התחלנו. 

שימו לב שהגדר (אחרת) עדין נמצאת משמאלנו (אין צורך לחצות אותה בשום שלב). במהרה נראה את אתר קידוח המים לידו השארנו את הרכב. נעבור מקטע קצר שעבר שריפת קיץ ונגיע בנחת חזרה אל הרכב. אם בכל זאת חשקה נפשכם בקפיצה למקור מים (לא ממש טבעי, יותר סוג של צינור), תוכלו לקפוץ ל״עין מחר״ הנמצא ליד מבוא חורון. מומלץ להגיע מוקדם, המקום די עמוס בסופי שבוע.

שריפה

מקטע השביל האחרון עובר בשרידי צמחיה שעברה שריפת קיץ

מאת: אריה פישלר

 

מקבלים כתבות שלנו בטלגרםTelegram Logo

רוצים להתעדכן ראשונים בכל הכתבות החדשות ביותר? עכשיו זה הזמן!
לחצו על הקישור והצטרפו לקהילת האאוטדור שלנו:

הצטרפו עכשיו