יודפת העתיקה (הידועה גם כ-‘תל יודפת’) היא גבעה מקסימה, הממוקמת בשטחה המוריק של מועצה אזורית משגב בגליל התחתון. הגבעה הזו כוללת בתוכה מסלולי טיול קצרים ומקסימים, עטופים בניחוחות של מורשת בתיבול חזק של טבע ונוף. על מסלול טיול מקסים למשפחות תוכלו לקרוא בכתבה הבאה:

איפה אנחנו?

גן לאומי יודפת העתיקה ממוקם ברכס יטבת, שהוא אחד מרכסי הגליל התחתון המרכזי. הגליל התחתון המרכזי בנוי מארבעה רכסים, שכיוונם מזרח-מערב, וביניהם בקעות פוריות המשמשות לחקלאות. הרכס הדרומי ביותר (וגם הגדול ביותר) הוא רכס נצרת, עליו בנויה העיר נצרת. צפונה ממנו ממוקמת בקעת טורעאן, ומעליה רכס טורעאן. מרכס טורעאן יורדים לבקעת בית נטופה, ולאחר מכן עולים לרכס יטבת, יורדים לבקעת סח’נין ושוב עולים לרכס שגור, אשר בו ממוקם הר כמון – שיא הגובה של הגליל התחתון (602 מ’). צפונית מרכס שגור ממוקמת בקעת בית כרם, שהיא הגבול הצפוני של הגליל התחתון. 

רכסים אלו בנוים מסלעי משקע ימיים של גיר, דולומיט קירטון וחוואר, המהווים תשתית לצומח ים תיכוני טבעי, לחקלאות הררית וכן ליערות נטע אדם שגם הם נטועים על גבי הרכסים. מלבד כל הגיאוגרפיה המתוארת, יש באזור הגליל התחתון גם את המרכיב האנושי, כאשר הביטוי שלו בשטח עולה בדמות שרידים ארכיאולוגיים משמעותיים, אשר אחד מהם ממוקם ממש כאן – ביודפת העתיקה. 

יודפת

פסגות רכס יטבת המוריקות, כפי שצולמו מיודפת העתיקה

קצת טכני

  • משך: בין רבע שעה לשעה וחצי
  • דרגת קושי: קלה עד בינונית
  • סוג: מעגלי
  • ציוד נדרש: מים, כובע, מזון, נעלי הליכה סגורות
  • נקודת התחלה וסיום: Waze
  • מפת המסלול:

 

למה לטייל דווקא ביודפת העתיקה?

הדרך ליודפת העתיקה יפה, לא משנה מאיזה כיוון מגיעים. הכבישים המובילים אל יודפת העתיקה מספקים חוויה נופית מקסימה וגלילית, ומאפשרים הצצה אל רכסי ובקעות הגליל התחתון המרכזי. יודפת העתיקה כוללת בתוכה מספר אפשרויות טיול, ברמות קושי משתנות. חלק מהשבילים אפילו נגישים לכיסאות גלגלים. במבואת הכניסה בתחתית הגבעה, קיים שלט בו מפורטים מסלולי הטיול השונים.

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של אאוטפאנל- קב’ שקטה עם 2-3 עדכונים על כתבות חדשות ומרתקות בשבוע:
הצטרפו לקבוצות אאוטפאנל

היתרון של המסלולים השונים, הוא שהם פותחים אפשרויות טיול לקהלי יעד שונים, אשר חלקם ברמת אורך וקושי קלים, ומאפשרים טיול משפחות קליל, אפילו של שעה. אנו ממליצים לבקר ביודפת העתיקה בסתיו, בעת פריחת החצבים או בעונות החורף והאביב, כשמזג האוויר מאפשר זאת. כדאי להימנע מלטייל ביודפת העתיקה בעונות החמות, זאת בשל מיעוט במקומות צל. 

יודפת

אפשרויות הטיול באתר (המפה ממוקמת במבואת הכניסה למסלול)

קצת מורשת – הסיפור של יודפת העתיקה

יודפת העתיקה עשירה בסיפורי מורשת הקשורים למרד הגדול של היהודים ברומאים. יודפת הייתה יישוב יהודי, אשר השתתפה גם היא במרד הגדול של היהודים ברומאים, ויוסף בן-מתיתיהו (יוספוס פלביוס), מפקד המרד בגליל קבע בה את מושבו. העיר בוצרה היטב בחומה, ובשנת 67 לספירה הרומאים התמקמו מצפון לעיר, והחלו במצור של 47, עד שבסופו העיר נפלה בידי הרומאים. חלק משרידי אותה תקופה עדיין ממוקמים על הגבעה, ובעקבות עבודות שימור ושילוט של רשות הטבע והגנים, מונגשים בצורה טובה לציבור הרחב.

יודפת

אייל נגח, בחלקה העליון של הגבעה. צילום: רחל אשכול

בשטח פזורים שרידי חומות, מערות ובורות מים רבים, וכן אלמנטים חדשים שמטרתם להמחיש את סיפורה של יודפת העתיקה ושל המצור שחל עליה. תיאור של כיבוש יודפת כפי שכתב יוסף בן מתיתיהו (אתר מט”ח).

על מנת להמחיש את סיפור המצור והקרב על יודפת העתיקה, רשות הטבע והגנים הציבה באתר אמצעי המחשה מדהימים. ניתן למצוא בחלק התחתון של הגבעה בליסטראות, שמדמות את הבליסטראות ששימשו את הרומאים בקרב, שרידי מגינים ורומחים בחלקה האמצעי של הגבעה, ובחלקה העליון של הגבעה, איל נגח, שמדמה את איל הנגח ששימש את הרומאים בכדי לפרוץ את חומותיה של יודפת. כל האמצעים הללו ממחישים בצורה טובה את סיפור המצור והקרב, במיוחד עבור הילדים (ולא רק).
יודפת

מגינים בחלקה האמצעי של הגבעה. צילום: רחל אשכול

יש פה גם לא מעט טבע

מלבד הסיפור ההיסטורי של יודפת העתיקה, הגבעה כוללת בתוכה גם ערכי טבע ונוף מקסימים. אמנם ביקרנו באתר בשלהי החורף, אך בתקופת הסתיו הגבעה עוטה פריחה מדהימה של חצבים, בצפיפות מרשימה (כ-מאות אלפי חצבים בשיא). כאשר מגיעים ליודפת בחורף או באביב, הגבעה לובשת ירוק, ועוטה פריחה מקסימה, יחד עם אוויר הרים צלול ונוף מקסים לכל רוחות השמיים. מלבד כל הצמחיה הזו, ניתן לראות בעונת החורף והאביב פרפרים וציפורים, מה שהופך את הביקור לעוד יותר מוצלח ומעניין. 

יודפת

אחד מהעצים המרשימים הפזורים על הגבעה

מילה על מים

בתקופות עבר לא הייתה זרימת מים רציפה בברזים, והקיום האנושי התבסס על מקורות מים טבעיים. למרות מה שחושבים, הגליל התחתון לא התברך בהרבה מעיינות, ועל מנת לבסס קיום אנושי, התושבים נאלצו לחשוב על פתרונות יצירתיים כדי להתקיים. אחד מהפתרונות הללו הם בורות מים, אשר רבים מהם עודם פזורים ברחבי הגבעה, שנתברכה במסלע רך שקל לחצוב בו.

 הרעיון מאחורי בורות המים הוא די פשוט: חוצבים בור, אשר הפתח שלו צר על מנת למנוע אידוי ולכלוך של מיד השתיה. והבור “איננו מתמלא מחולייתו” כלומר, הבור איננו מתמלא מלמעלה, אלא מתמלא מתעלות מים שאוספות את מי הגשם ומנתבות אותם היישר לתוך הבור. את דפנות בורות המים היו מטייחים (מלשון טיח), על מנת למנוע חלחול של המים לתוך דפנותיו של הבור. בורות המים ביודפת אישפרו את הקיום האנושי, במיוחד בתקופת המצור על היישוב, כאשר אי אפשר היה לצאת החוצה ולהביא מים. בורות מים הם תופעה הנפוצה בכל רחבי הארץ, וחלק מהבורות עדיין משמשים את חלק מהאוכלוסיה. 

מים

פתח של בור מים על הגבעה – עץ התאנה מסגיר על מיקומו של הבור

עוד באזור

ניתן לשלב את הטיול ביודפת העתיקה בפעילויות נוספות באזור. בישוב יודפת הסמוך לאתר, יש מרכז קניות קטן עם בית קפה, מסעדות ומעט חנויות. בנוסף, יודפת העתיקה לא רחוקה ממסעדות נהדרות ביישובים ובכפרים של גוש שגב והאזור. 

המסלולים כולם הם חלק מגן לאומי, על כל הכללים הכרוכים בכך.
מוזמנים להשתמש במפה הזו, בה ניתן למצוא מוקדי עניין קולינריים בקרבת יודפת העתיקה:

 

כתב: רֹתם אלינסון
צילומים: רתם אלינסון, רחל אשכול

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים
אם אהבת את התוכן שלנו, שתף אותו לקבוצות הווטסאפ והפייסבוק שלך – הנה פה במלבנים האלה: